Joskus käy niin, että lukiessa kompastuu johonkin yksittäiseen sanaan.

Kompastuin sanomalehtijutun groteskiin.

 

Tuttu sana, mutta loppujen lopuksi aika vähän käytetty, ainakin suomalaisessa puhekielessä. Groteskilla tarkoitetaan jotakin vähän luonnotonta, ehkä irvokasta. Merkitys on sama sekä suomen kielessä että saksan kielessä.

 

Pyörittelin groteskiasiaa mielessäni koko päivän, koska jutussa, jossa sana esiintyi, oli kyse pyhästä asiasta: saunomisesta.

 

Kyse oli epäilemättä myös todella merkittävästä kulttuurierosta.

 

Saksalaiset tykkäävät saunoa ilkosillaan julkisissa uimahalleissa, kylpylöissä ja mitä noita nyt on. Tämän opin viime elokuussa, kun eräässä höyrysaunassa rentoutuessani lakkasin yhtäkkiä rentoutumasta. 

 

Niin, he tykkäävät myös sekasaunoista.

 

Asiaan on ehkä tulossa muutos, sillä viime aikoina monen hotellin ja kylpylän suunnalta on alkanut kuulua, että uusien ohjeitten mukaan ennen altaaseen menoa on puettava uima-asu.

 

Niin, monesti he myös uivat ilkosillaan. Silloin elokuussa kaikilla oli kaikeksi onneksi uikkarit.

 

No mutta siinä jutussa haastateltu vanhempi herra sanoi suunnilleen näin:

 

"Saunon alasti, käyn suihkussa alasti mutta sitten altaaseen minun pitäisikin nyt yhtäkkiä pukea uimahousut. Miten groteskia!"

 

Pitäisiköhän groteski sittenkin määritellä uudelleen?

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Käydessäni saksalaisissa saunoissa kaikki saunoivat ja uivat alasti. Uimapukuporukka pysyi isompien altaiden puolella. Toivottavasti tilanne säilyy ja suomalaisetkin oppivat saunomaan rennosti yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Murehtija muutti Saksan Hampuriin toistamiseen kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa perheineen miehen työkomennuksen johdosta. Blogissa harrastelijakirjoittaja tutkailee uusia ympyröitä ja opettelee kirjoittamista, freelance-kielenkääntäjä tekee etätöitä, lukija voimaantuu kirjallisuudesta ja äiti ihmettelee lastensa koulunkäyntiä vieraskielisessä koulussa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat