Jos tätä maailmaa haluaa ymmärtää ja siinä sivussa jotain oppiakin, ei yleensä kannata tuijotella napaansa tai kengänkärkiinsä. Mutta aina silloin tällöin sieltäkin – siis kengänkärjistä, navasta toivottavasti ei niinkään – paljastuu ihmeellisiä asioita.

Esimerkiksi se, että asumme entisillä Tanskan mailla. Asuinkorttelimme kuuluu Altonan hallinnolliseen alueeseen, ja Altona puolestaan oli vuoteen 1937 saakka oma, Hampurista irrallinen kaupunkinsa. Altona oli osa Tanskaa vuodesta 1640 vuoteen 1867, jolloin se liitettiin silloiseen Preussiin ja Hampuriin. Entistä kaupungin rajaa voi hahmotella esimerkiksi 21 rajakiven avulla. Katukivetyksen lomaan hakattuja kiviä on kaikkiaan 21.

Melko huomaamattomia ovat myös ”kompastuskivet”, Stolpersteine. Ne ovat messingillä pinnoitettuja, 10 x 10 senttimetrin kokoisia katukiviä, joita Gunter Demnig on kiinnittänyt niiden talojen porteille, joiden asukkaita natsihallinnon edustajat noutivat viimeiselle matkalleen. Demnig kiinnittää jokaisen laatan omin käsin, juutalaisten, romanien, homoseksuaalien, kommunistien, invalidien ja psyykkisesti sairaiden muistolle. Hänen kiinnittämiään laattoja on toistaiseksi Euroopan laajuisesti noin 61 000, ja laattojen määrä kasvaa kuukausi kuukaudelta. Laatat valmistaa käsityönä berliiniläinen Michael Friedrichs-Friedländer.

Jokainen uusi laatta saa alkunsa taustatutkimuksesta, jota suorittavat yksinomaan kansalaiset, ei Demnig itse. Tutkimusta saattaa harjoittaa esimerkiksi koululaisryhmä, historiaseura tai paikallisen kompastuskivi-hankkeen jäsenet – tai uhrin omainen. Demnigin työryhmä käy aloitteet läpi ja antaa toimeksiannon kivenveistäjälleen.

Monilla paikkakunnilla projekti on kohdannut runsaasti vastustusta, ja myös Yle uutisoi vastikään (8.11.2017), että Berliinissä on varastettu 12 muistolaattaa. Hampurissa Demnigin elämäntyöhön – sellaiseksi vuonna 1995 alkanut pienimuotoinen toiminta on muuttunut – on suhtauduttu varsin myönteisesti. Projekti on saanut poliitikkojen tuen, ja uusia kompastuskiviä kiinnitetään lähes kuukausittain sponsoroiden rahoittamana. Ensimmäiset muistokivet Demnig kiinnitti Berliiniin vuonna 1996; Hampuri sai ensimmäisensä vuonna 2002.

Nykyisessä asuinkorttelissamme muistolaattoja on melko vähän, mutta erityisen runsaasti niitä on Hampurin entisessä juutalaiskorttelissa, Grindelissä, jonka laitamilla aikanaan asuin. Entisen kotitalon portilla laattaa ei (vielä) ole. Naapurissa on.

“Äiti, ei olisi kiva asua tuollaisessa talossa”, sanoivat pojat, kun kävimme läpi tätä lähihistoriamme synkkää ajanjaksoa.

 

Kommentit (6)

Eau De Cologne
Liittynyt22.6.2015

Meidänkin kotikadulta -ja kulmilta löytyy näitä laattoja yllättävän paljonkin. Pistää mielen mietteliääksi, kun niitä aina toisinaan jään tuijottelemaan. Surullista historiaa.

Johanna, Eau De Cologne

Vierailija

Amsterdamista löytyy useita Stolpersteine-laattoja. Ne ovat todella pysäyttäviä ja tuovat surulliset kohtalot lähelle. Jotkut talojen omistajat ovat vastustaneet niitä, koska ne heidän mielestään alentavat rakennuksen arvoa. Kysymys tietenkin kuuluu, kuka rakennukset otti haltuun sodan jälkeen ja ketkä ovat oikeat omistajat. Kaupungista katosi tuhansia asukkaita. En ole perehtynyt siihen miten omaisuutta siirrettiin, mutta taustalla on varmasti jotain kollektiivista syyllisyyttä.

Murehtija
Liittynyt6.9.2015

Näin minäkin luulen. Kompastuskiviä vastustetaan etenkin niillä seuduilla, joissa taloissa saattaa yhä asua talon haltuun ottaneen perheen jäseniä suoraan alenevassa polvessa. Täällä kaupungissa vastustus on vähäisempää, koska monet taloista ovat usean perheen vuokrataloja, eikä ketään pystytä suoraan sormella osoittamaan. 

Seuraa 

Murehtija muutti Saksan Hampuriin toistamiseen kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa perheineen miehen työkomennuksen johdosta. Blogissa harrastelijakirjoittaja tutkailee uusia ympyröitä ja opettelee kirjoittamista, freelance-kielenkääntäjä tekee etätöitä, lukija voimaantuu kirjallisuudesta ja äiti ihmettelee lastensa koulunkäyntiä vieraskielisessä koulussa.

Murehtija nyt myös Facebookissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat