Kun muuttaa uuteen ympäristöön, tekee mieli tutustua paitsi uuteen kotikaupunkiin myös lähialueisiin. Hampurista ei tuosta vain ajella Alpeille tai Välimeren rannoille – sen verran pohjoisessa yhä ollaan – mutta kolmessa tunnissa (ellei satu keskelle ruuhkaa) autoilee vaikkapa Tanskaan tai Syltille. Altes Landissa voi käydä päiväseltään. Suosittelen erittäin lämpimästi seuraavia kohteita niin lapsille kuin aikuisille:

Sylt

Syltille ei pääse ajaen. Sen sijaan auto ajetaan Niebüllissä autojunaan, joka vie perille saarelle (pohjoisempaa ja etelämpää liikennöi myös lauttoja). Saari on kesäisin (saksalais)turistien valtaama mutta näin syksyllä lähes autioilla rannoilla saa kulkea vapaasti tuulen riepotellessa sadeviitan helmaa. Välillä sade piiskaa, rakeitakin saattaa sataa, mutta sitten säätyyppi kääntyy äkisti, aurinko alkaa helottaa ja ruohokattoisten talojen ylle piirtyy täydellinen sateenkaari. Toisella puolen kapeaa saarikaistaletta pauhaa Atlantti, toisella puolella on tyyntä, vain lokit kirkuvat – ilmeisen iloisina nilviäisistä, jotka ovat kuin tarjottimella laskuveden paljastamalla Vattimerellä. Saari on loistava kohde patikointiin. Ravintolaksi kannattaa valikoida Sansibar.

Altes Land

Altes Land sijaitsee Elben eteläpuolella ja sinne päästääkseen riittää kun hyppää Hampurissa joko metroon tai lauttaan. Alue on Pohjois-Euroopan suurin hedelmänviljelyalue. Omenatarhat jatkuvat silmänkantamattomiin. Joka kolmas saksalainen omena on tältä alueelta peräisin, sanotaan. Merellisessä ilmastossa hedelmiin kehittyy ohut kuori ja erinomainen happo-sokerisuhde. Syksyisillä omenafestivaaleilla omenansa voi käydä poimimassa itse tai valita haluamiaan lajikkeita yksittäin kilohintaan – tai osallistua karnevaalitunnelmaan ihan pelkän huvin vuoksi. Alueella viljellään myös kirsikoita, luumuja ja marjoja.

Tanska

Tanskasta löytyy tietenkin Legoland, mutta se jää kirkkaasti kakkoseksi, kun astuu sisään tänä syksynä avattuun, aivan Billundin keskustassa sijaitsevaan Lego Houseen. Lego House on kunnianosoitus Lego-suunnittelijoille – entisille ja tuleville. Talo on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen; ulkoa päin vaatimattoman valkoinen rakennus puhkeaa sisätiloissa väriloistoon. Silmänruokaa riittää, ja täällä aikuisestakin kuoriutuu jälleen luova olento. Eri kerroksissa on näyttäviä, jättikokoisia rakennelmia ihmeteltäväksi mutta sitäkin enemmän laareittain Legoja koottavaksi, pelattavaksi ja leikittäväksi – interaktiivisuutta unohtamatta. Kellarikerroksesta nostalgikot voivat löytää Lego-pakkauksen omasta lapsuudestaan vuosikymmenten takaa.

Samalla reissulla ehtii hyvin käväistä myös Egeskovin linnassa, jota tituleerataan Euroopan parhaiten säilyneeksi vallihaudan ympäröimäksi linnaksi. Linnan siluetti on vaikuttava, mutta linnaakin enemmän meitä inspiroi sen upea puutarha. Lasten kanssa kannattaa käydä eksymässä pensaslabyrinttiin. Lasten kanssa siksi, että he osaavat parhaiten opastaa eksyneen aikuisen labyrintistä ulos...

Hieman pohjoisempana Jyllannissa sijaitsee Tanskan parhaiten säilynyt keskiaikainen linna, Spøttrup Castle. Siellä emme täällä ollessamme ole käyneet (eikä sieltä ole tässä kuvaa). Linna on tuttu aiemmalta Tanskan-lomalta muutaman vuoden takaa ja tilaisuuden tullen ehdottomasti maininnan arvoinen. Täysin autio linna oli erittäin sopivan kokoinen ja jännittävä paikka leikkiä piilosta!

Kommentit (0)

Seuraa 

Murehtija muutti Saksan Hampuriin toistamiseen kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa perheineen miehen työkomennuksen johdosta. Blogissa harrastelijakirjoittaja tutkailee uusia ympyröitä ja opettelee kirjoittamista, freelance-kielenkääntäjä tekee etätöitä, lukija voimaantuu kirjallisuudesta ja äiti ihmettelee lastensa koulunkäyntiä vieraskielisessä koulussa.

Murehtija nyt myös Facebookissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat