Toukokuussa vihreä on vihreää, sininen taivas erityisen sininen. Meri kimaltaa vapaana jäistä ja houkuttelee uimaan. Mökkiläiselle kevät on myös mökkihommien aikaa ja sormet syyhyävät päästä puuhailemaan. Mökkiläiselle käsillä tekeminen on terapiaa, nautinnollista touhuamista jonkin itselle niin tärkeän asian eteen. Joidenkin varoitellessa "työleirimäisestä mökkeilystä" totean usein kunkin meistä rentoutuvan niin eri tavoin. Toiset tekemällä, toiset tekemättä mitään. Osaan myös tuon jälkimmäisen taidon oikein hyvin ja nautin siitä myös usein. Onneksi on mahdollisuus valita kuhunkin hetkeen sopiva tapa rentoutua, sillä sen avulla jaksamme niin paljon paremmin. Mindfullness voi tarkoittaa halkojen hakkaamiseen keskittymistä tai riippumatossa mietiskelyä. Puutarhahommat ja siivoushommat eivät kuitenkaan tunnu pakolliselta pahalta, vaan niistä ainakin itse saan energiaa. Kun olen koko päivän ulkona, nostelen multasäkkejä, istutan yrttejä, rakennan viljelylaatikoita tai kannan halkoja, olen saunan jälkeen rennoimmillani. Uni tulee helposti ja nukun sikeästi. Ehkä sen vuoksi mökkeilen myös talvella, sillä juuri mökillä touhuamisesta saatu voima on se, minkä avulla arki kaupungissakin sujuu paremmin.

Meille ympäri vuoden mökkeileville mökkikauden aloitus on varmasti yhtä nautinnollista, kuin koko talven mökkeilyä odottaville kesällä mökkeilevillekin. Tänä talvena ja keväänä olen tehnyt mökillä kevätsiivousta Kondon Marien hengessä, ja pitänyt kylläkin aina huolen siitä, ettei mökille kertyisi turhaa tavaraa, vaan ainoastaan tarpeellista ja sellaista joka tuottaa iloa. Konmarituksen filosofia on ihana ja ymmärrän sen omalla tavallani. On tärkeää huomata, mikä tuottaa itselle iloa ja miten ilon määrittelen. Käytännön esimerkkinä olisi vaikkapa pieni detalji kottikärryistä, yhdestä tärkeimmästä välineistäni saarimökillä. En halua turhaan ostaa uusia kottikärryjä vanhojen tilalle ekologisistakaan syistä, vaikka kärryt eivät ole ehkä kauneimmat maailmassa. Ne tuottavat iloa siten että ne edelleen toimivat. Vaikka en ehkä saakaan uutta (täydellisemmin iloa tuottavaa) terassia tänä kesänä, vanha tuottaa iloa siten, että se on ylipäätään olemassa ja voin nauttia sen päällä aamukahvit. Laitoin kuitenkin vähän Valttia pintaan, koska siten "vanhakin näyttää nuoremmalta". Näen siis ilon olevan myös kiitollisuutta. On tärkeää kyetä huomaamaan pieniä ilon aiheita niissä asioissa, joita elämässämme on, eikä ahdistua iloa tuottamattomista asioista liikaa!

Lopuksi pieni käytännön vinkki: huomasin siivotessa, että esimerkiksi maustepurkit nimikyltteineen tuottavat käytännön iloa. Jos kaupassa ostaessa jo valitsee tuotteita, joiden purkit ovat nättejä ja hyödynnettävissä järjestelyhommissa, saa edullisesti käyttökelpoista säilytystavaraa. Esimerkiksi feta-juusto-purkeissa on usein kauniit siniset kannet ja pienet kapris-purkit toimivat hyvin maustepurkkeina.

Nyt kun mökki alkaa olla valmis kesää varten, on taas aika jatkaa fiilistelyä toukokuun upeiden värien keskellä! Satakieletkin ovat jo täällä ja laulavat ainakin juhannukseen asti! Nautitaan siis!

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Meri, luonto ja mökkeily. Niistä saan energiani ja niistä haluan kertoa myös sinulle. Jaan havaintojani saaresta tämän blogin kautta ja pohdin myös mökkeilyyn liittyvää filosofiaa monestakin näkökulmasta. Toivottavasti varsinkin saari-elämästä, mökkeilystä ja luonnon "wellness-tarjonnasta" kiinnostuneille voin blogin kautta tarjota vinkkejä, ideoita ja ajatuksia.