Poikkesimme viime viikolla museovierailulla Visavuoressa. Taidenäyttelyn ja ateljeen lisäksi museoturisti voi halutessaan käydä tutustumassa Emil Wikströmin kotitalossa, joka sijaitee samalla alueella. Sanoisin että älä jätä missään tapauksessa väliin jos vintage ja vanha upea sisustus on sydäntä lähellä. Tämä talo oli täydellisesti minun makuuni virkattuja päiväpeittoja myöten. Otin muutaman kuvan muistoksi ja inspiraatioksi tänne Pätsiniemen puolellekin, erityisesti nuo vanhat tapetit sykähdyttävät:

WIkströmien ylätalo valmistui vuonna 1902 ja se on säilynyt melkein muuttumattomana sisustusta myöten. Taloa on konservoitu vuosina 2005-2007, mutta tekstiilitkin on kopioitu vastaamaan täydellisesti alkuperäisiä. Jyhkeä hirsirakennus on tummasävyinen ja koristeellinen, se on aika poikkeuksellinen talo kun miettii suomalaista rakentamista noin yleensä. Wikström on itse suunnitellut talonsa ja lasittanut 7 takan tiiletkin itse, myös osa takkojen luukuista on hänen takomiaan. Melkoista käsityötä, mutta ehkäpä tuo taiteilijalta ja kuvanveistäjältä sujuu. 


Nämä vanhat tapetit ovat kertakaikkiaan pysäyttäviä. Etenkin kun nyt tiedän kuinka ne on tehty, vierailin tässä taannoin paikallisen tapettitehtaan, Pihlgren & Ritolan, tapettimuseossa. Palataan tähän aiheeseen ihan pian.

Alice-rouvan makuuhuoneen peilit oli aseteltu niin, että niistä saattoi seurata keittiöpiian kamarin liikennettä. Rouvalle oli hyvin tärkeää että piikojen luona ei vieraillut salaa kaksilahkeisia :DMinä tarvitsen tuollaisen virkatun päiväpeitteen! Melkein iskin kultasuoneen jo kesällä Kangasalan kirppiksellä, mutta mikä massiivinen pettymys kun peitto olikin aavistuksen liian kapea meidän sänkyymme.


Lastenhuoneen hyllyllä oleva Wikströmin tekemä pieni punainen nukketeatteri on mitä hurmaavin. Pokkarini ei kyennyt parempaan kuvaan hämärässä valaistuksessa mutta kyllä tuosta idean saanee.

Huomaa myös tapettien kupruilu, alla olevat pinkopahvit ovat alkaneet antamaan periksi. Itseasiassa vierailumme hetkellä talossa oli kaksi Culturelli Oy:n entisöijää, jotka pitivät huolta vanhoista tapeteista. Kysäisin millainen urakka on kyseessä. Kuulemma iso, mutta he tekivät töitä tällä erää vain viikon.


Salin kalustus on tuotu Ranskasta, ja tyylikin on erittäin vahvasti sieltä suunnalta 1800-luvun lopulta.

Wikströmien ylätalossa ruokasalin päreseinään on kuvattuna kaksi kärjellään olevaa hakaristia, jotka ovat tuohon aikaan tarkoittaneet auringonkehrää, viattomuutta ja puhtautta. Kunnes muutama vuosikymmen eteenpäin mielikuvat hakarististä hieman muuttuivat.

Jos vanha taiteilijatalo innosti, Visavuoren aukioloajat ja muu info löytyy täältä.

Kommentit (9)

keksi
1/9 | 

Tuo Sakun naama tuossa pikkuteatterin alapuolella pysäytti hetkeksi tuijottamaan, että aaveenko sinä olet saanut kuvattua. :-D

Upea paikka.

2/9 | 

Mitä tapetteja (muutenkin upea) talo onkaan täynnä! Erityisesti tuo toiseksi viimeisessä kuvassa näkyvä aiheuttaa vakavaa hengenahdistusta <3

hop
3/9 | 

Minäkin säikähdin Sakun sinertävää naamaa :D Ajattelin ensin että se on taiteilijan ikuistama sivuprofiili virtiinihyllyn takaseinässä. Huh.
Upea talo!

4/9 | 

Aivan ihana paikka! Täytyy käydä joskus ihan asiakseen ihastelemassa paikkaa. Nuo rautasängyn päätyjen rypytetyt kankaat sattui hyvään saumaan, juuri kun olen etsinyt ideaa meidän rautasängn päätyihin. Meidän sängyn päädyissä koukerot, jotka ei miellytä silmääni ja haluan ne piiloon. Kiitos, kun kuvasit yksityiskohtaisesti!

NOPPA
5/9 | 

Jos tämän Alice-rouvan mekko oli mallinuken päällä, niin hänen luonaan joku kaksilahkeinen oli nähtävästi ainakin vieraillut... =9
Eipä siinä, mahtavat tapetit huoneissa!!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012