Jos olet Ahvenanmaalla enemmän kuin yhden päivän, kannattaa ehdottomasti ottaa auto matkaan. Maarianhaminassa viettää hienon päivän, mutta sen jälkeen kannattaa ottaa auto alle ja suunnata ulos kaupungista. Ahvenanmaa on verrattain pieni paikka, joten ajokilometreja ei tule paljon. Me vuokrasimme auton toisena päivänä, kun emme ymmärtäneet ottaa omaa matkaan.

KASTELHOMAN LINNA

Ahvenanmaan todennäköisesti kuuluisin nähtävyys on tietysti Kastelholman linna. Linnasta löytyy ensimmäiset maininnat jo 1300-luvulta, jolloin pystyssä on ollut torni, asuinsiipi ja kehämuuri. Sen jälkeen linnaa on laajennettu useaan otteeseen ja puisia rakennuksia on korvattu kivimuureilla. 

Linnaan pääsee sisään Museokortilla, tai maksamalla 6€ portilla (aikuinen). Linnassa ei pysty kulkemaan lastenrattailla lainkaan, se on hyvä huomioida jo heti kättelyssä jos reissaa lasten kanssa. Meidän 3-, 4- ja 5-vuotiaat jaksoivat kävellä linnareissun hienosti, joskin jyrkkiä portaita ja epätasaista maastoa riitti, ja näin ollen myös vanhemmille valvottavaa. 

Kastelholman linnassa järjestetään opastettuja kierroksia, tai portilta voi ottaa mukaan kuulokkeet ja kannettavan opastuksen. Myös infotauluja lukemalla saa paljon irti, jos haluaa vain fiilistellä ja tutkia ympäristöä. Luulisin, että linnan Kuuritornin kummitus löytyy parhaiten juuri tällä tavalla ;)

Noitavainojen katsotaan alkaneen Ahvenanmaalla 1666, jolloin ensimmäinen nainen sai syytteen noituudesta. Yhteensä 7 naista tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin noituuden vuoksi, ja heitä pidettiin Kastelhoman linnassa tutkintavankeuden aikana. Noitia tutkittiin esimerkiksi etsimällä ihosta syntymämerkkiä ja arpia, ja tekemällä neulakokeita. Jos syytetty ei tuntenut neulanpistoa syntymämerkissään, hän on kiistattomasti noita. Toki myös kidutusta ja uhkailua harjoitettiin, ajan hengen mukaisesti. 

Linnan historiaan voi tutustua myös pukuleikkien myötä. Vierailijat voivat vetää ylleen linnanneitojen viitan tai ritarin vaatetuksen, joka oli ehdottomasti yksi lasten ja krhm... aikuistenkin suosikki :D aina kun voi pukuleikkiä, pukuleikitään.

Linnalle on hyvä varata aikaa noin 2 tuntia, että ehtii koluta jokaisen huoneen ja tornin, ja ihastella maisemia muurin päältä. On kiehtovaa kulkea samoja polkuja muinaisten kuninkaiden ja kuningattarien kanssa. 

Kastelholman tilusten jälkeen voi hypätä autoon ja ottaa suunnan kohti lähellä sijaitsevia Bomarsundin linnoituksen raunioita

BOMARSUNDIN LINNOITUKSEN RAUNIOT

Kauniina kesäpäivänä Bomarsundin rauniot ovat melkoinen näky. Meri kohisee vieressä, kukkaniityt loistavat ja sieltä täältä peltomaisemaa näkyy mehiläiskennomaisia kiviraunioita. Bomarsund on yksi kauneimmista muinaismuistoalueista, mitä olen koskan nähnyt. 

Puolustuslinnoitusta alettiin rakentaa venäläisten toimesta vuonna 1832, mutta jo 1854 linnoitus vallattiin, eikä sitä enää sen jälkeen käytetty sotilastoimissa. Näin jäljelle jäivät seuraavat maisemat.

Raunioden läpi kulkee tie, ja kannattaa tietysti kulkea tien molemmin puolin ja aina merenrantaan asti. Alueella on kauniita kävelyreittejä, joita voi tutkia parkkialueen kartasta.

Vaikea edes kuvitella enemmän ahvenanmaalaisempaa maisemaa kuin tämä: 

Myös tuuli on kovin tavallista, joten suosittelen lämmöllä mekkotytöille shortseja mekkojen alle :D

Aivan lähellä Bomarsundin raunioita sijaistee vielä yksi visiitin arvoinen paikka. Näköalapaikka. 

DJÄVULSBERGET

Jos haluaa nähdä Ahvenanmaan yläilmoista käsin, kannattaa ajaa Djävulsbergetin eli Paholaisen vuoren huipulle. Bomarsundin korkein kohta on 62 metrissä ja näköalat ovat upeat! Linnoituksen ollessa käytössä tätä vuorta käytettiin merkinantopaikkana ja siellä sijaitsi optinen lennätin.

Huipulle pääsee autolla, mutta tie on kapea hiekkatie ja ylhäällä on vain vähän tilaa, joten useammalla kaaralla tänne ei välttämättä kannata peräkkäin ajaa. 

Nämä kaikki postauksessa mainitut nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan, joten ne voi hyvin yhdistää kaikki nippuun samalle päivälle. Ruokapaikaksi suosittelen Kastelholman linnan lähellä sijaitsevaa Smakbyn ravintolaa, aivan upea paikka!

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat