Mitä tehdään kun löydetään yllärinä vajan vierestä massiivinen raparperikasvusto?

ze1touko14

No hellehattu tietysti! Ja muistetaan samalla laulaa äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli...


Sen jälkeen putsataan hämähäkit hiuksista, taitetaan muutama varsi mukaan ja painellaan keittiön puolelle. Nyt tehdään herkullisen muhevaa raparperituorejuustopiirakkaa.

Pohja:
1 kananmuna
1,5dl sokeria
150g voita
4rkl vettä
3dl vehnäjauhoja (voit korvata osan ruisjauhoilla)
3tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta

Pinta:
3-4 kuorittua raparperin vartta pilkottuna
2 kananmunaa
200g (paketti) maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
1tl vaniljasokeria
muutama ruokalusikallinen sokeria raparperien päälle


Tämä on helppo. Vatkataan pohjan sokeri ja vähän sulanut voi (mikro vink vink) yhteen. Sitten perään kananmuna ja vesi, ja kaikki kuivat aineet (tietty mixaa kuivat ensin keskenään yhteen). Taikina valmis, levitä se piirakkavuuan pohjalle ja nostele reunoilta pikkuisen ylös että saat rapsakat reunat.

Kippaa vuokaan pilkotut raparperit ja sirottele muutama ruokalusikallinen sokeria niiden päälle suoraan. Saa laittaa aika reilulla kädellä. Vatkaa tuorejuusto, munat ja vaniljasokeri yhteen ja kippaa vuokaan raparperien päälle. Sitten uuniin n. 200 astetta ja 25-35 min riippuen uunista.


Kunnolla sokeria raparperien päälle:


Perään tuorejuustoseos. Mielestäni tuorejuusto on ihan parasta piirakoissa verrattuna esimerkiksi kermaviiliin, koska raparperi on niin kirpakka että juustolla saa maun ihanan pehmeäksi. Kevyempi (hah) vaihtoehtohan tuo kermaviili toki on, eli sillä voi korvata jos haluaa muka terveellisempää ;) sanoisin kyllä että peli on jo menetetty rasvan ja sokerin kanssa.



Tämä on ihan älyttömän pehmoista ja herkullista, etenkin jos kippaa tarjoillessa vielä vähän vaniljakastiketta päälle. Tosimartta tekee senkin itse, me muut ostamme esimerkiksi Floran valmiin vaniljakastikkeen.

Loppuun kysymys. Koska tuota raparperia meillä näköjään riittää, aloin haaveilemaan raparperimehusta. Onko joku tehnyt itse ja millä reseptillä tulee tosihyvää? Eikä ole tarkoitus säilöä, vaan suoraan jääkaappijuotavaksi.

Kommentit (31)

Ansu

Me tehdään rapanperijuoma aina tällä ohjeelle, pidetty lasten ja aikuisten keskuudessa. Meillä se on ristietty nimelle sihijuoma.

"Sihijuoma"
6 isoa rapanperia
2-3 sitruunaa
n. 500g sokeria

Kuori ja paloittele rapanperi. Kaada vesi päälle. Purista sitruunan mehu joukkoon. Annetaan seistä huoneen lämmössä 2-3 vuorokautta suljetussa astiassa. Siivilöi ja sekoita joukkoon sokeri. Säilytetään viileässä.

Sokeria kannattaa lisäillä varovasti ja maistella välillä. Tulee helposti liiankin makeaa. Nuo siivilöidyt rapanperit kantsii hyödyntää piirkkaaan eikä suotta heittää hukkaan :)

Irma

Moi
Niitä raparperinvarsia ei vissiin pitäisi taittaa, vaan kahdella kädellä varresta kiinni ja nykäisy.
Näin on mulle opetettu.
Meillä on vielä ihan kitukasvuiset raparperit.
(nii ja ei niitä tarvii piirakkaan edes kuoria, pääsee helpommalla)

Tiina

Tällä ohjeella tulee myös tosi hyvää piirakkaa. Pohja sama kun sun ohjeessa ja päälle pilkottuja raparperinpaloja, jotka on on sekoitettu kulhossa fariinisokerin ja mantelirouheen/pähkinärouheen kanssa. Sitten paistumaan ja tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Nam!

ainonen11

Ite oon tehnyt tällä ohjeella "tuoremehua", ihan sairaan helppoa ja raikasta kun ei tarvi alka keittelemään tms. Yleensä teen semmoisen viiden litran satsin, pullotan ja myöhemmin sitten lisää. Tätä voi siis tehdä pelkkänä raparperimehuna ilman mansikoitakin. Tää mehu ei säily ihan niin hyvin kuin keitetty mehu, mutta lupaan että tää ei kauaksi aikaa jää kaappiin kun on on niin hyvää. :)

Raikas minttuinen mansikka-raparperimehu

- litra raparperia

- 2 desia mansikoita

- puoli kiloa sokeria

- kourallinen minttua

- n. puoli desiä sitruunamehua

- n. 1 limetin mehu

- 4 litraa vettä

Kaada raparperit, mansikat, minttu ja sokeri isoon kattilaan tai kiehuvaa vettä kestävään kulhoon (itse käytän 10 litran kattilaa) ja kaada 4 litraa kiehuvaa vettä päälle. Sekoittele ja muussaa ja muhenna raparperia ja mansikoita että maut irtoaa oikein hyvin ja lisää vähän jäähtyneenä sitruuna- ja limettimehu sekaan. Kun mehu ei enää ole kiehuvaa (voi olla vielä lämmintä), siivilöi mehu ja kaada suppilon avulla pulloihin. Jäähdytä.

Valmiin mehun lantraussuhde on n. 2/3 osaa mehua ja 1/3 osaa kylmää vettä tai maun mukaan, mutta kovin tujua mehua tämä ei siis ole. Voi kaataa esim. kannuun, lisätä jäitä ja laittaa vielä pari limetin viipaletta sekaan. Ihan supersuperhyvää!

Piia

Kannattaa tosiaan pakastaa raparperia ihan paloinakin, säilyy hyvin ja saa talvellakin tehtyä piirakkaa! :) Raparperista tulee erittäin hyvää mehua kun sekoittaa joukkoon esimerkiksi vadelmia tai mansikoita! Tarkempaa reseptiä en osaa sanoa, kun kultainen äitini on aina meille mehut keitellyt, mutta eiköhän google kerro monia vaihtoehtoja! :D

Outi

Kun piirakka on käynyt uunissa, listeriavaaraa ei ole, siinä olet oikeassa. Mutta raskaana oleville ei suositella mitään pehmeitä juustoja, aivan sama onko tehty pastöroidusta maidosta vai ei. Juuri vähän aikaa sitten oli lehdessä uutinen, että tuorejuustoista löytyy testeissä säännöllisesti listeriabakteeria. Terveille "normaaleille" ihmisillehän se ei ole vaarallista, jos bakteeritaso ei ole korkea.

Heli L.

Raparperi säylyy pakastettunakin aika hyvin. Saa talvellakin sitten kiisselit ja piirakat.
En ole mehua koskaan tehnyt raparperista. Mun äiti keittää aina raparperi-mansikkamehua. Se on hyvää.
Meilläkin tota raparperiä on mukavasti niin aattelin kokeilla raparperisimaa, ku jäi vappuna normisimat tekemättä. :D

Pirre

Herkullinen piirakka, mutta muistuttelisin, ettei tuorejuuston syömistä suositella raskaanaoleville listeria-riskin vuoksi.

Marizka

Se on pastöroimatonta tuorejuustoa kun ei suositella ja piirakkahan on käynyt uunin kautta, jolloin varmasti kuplinut ja kiehunut aivan tarpeeksi ja näin ollen sitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla! Toki se onkin sitten täysin eri asia, kuinka paljon herkkuja suositellaan nautittavaksi... ;)

T100

Ja lisäyksen lisäys; listeria on eritoten ensimmäisen kolmanneksen aikana vaarallinen. Suomessa valtaosa maitotaloustuotteista on muutenkin pastöroituja, eli ei hätää.

Elli

Idan (365) blogissa oli pari vuotta sitten ihanan kesäisen raparperi-sitruunajuoman ohje. En pääse kovin sutjakkaasti puhelimella sitä etsimään, mutta ehkä Idalla on se resepti vielä tallessa? :) Tein tätä jumalten nektaria päivittäin yhtenä kesänä!

http://inspirationbylaura.blogspot.fi/2012/06/raparperimehua.html Meikä kokeili kans jokunen vuosi sitten tehdä raparperimehua ja siitä tuli ihan hullun hyvää. Ja koska mehua pitää laimentaa vedellä, niin oli pakko kokeilla myös Sodastreamilla tehdä siitä kuplivaa ja siitä tuli ihan älyhyvää. Suosittelen kokeilemaan ^^ Harmi että meidän piha muuttui viime kesänä rakennustyömaaksi, niin ei saa enää tuoretta raparperia :/ mutta nautiskele minunkin puolestani :D

Voi raparperi!! En ole maistanut raparperia ainakaan 10 vuoteen :/. Antaisinpa juuri nyt lähes mitä vaan raparperipiiraasta vaniljajätskin kanssa, mmmm...

Kiitos reseptistä, täytyy testata! :) Ja meidän paappa keitteli rehtiä raparperiviiniä tuossa pari kesää sitten, oli oikein maukasta! :D Reseptiä en tosin tähän hätään osaa kertoa.

T

Kiitos piirakkaohje vinkistä. Menee heti kokeiluun koska pakasteesta löytyy viime kesäisiä raparpereja :)

piitzi
Liittynyt28.2.2014

Tein tällä ohjeella vademilla ja punaherukoilla kun en muistanut anoppilasta ottaa rubarberia, tulipa hyvvää!!! Kiitos =)

iida

Vain munat ja juusto raparperien päälle? Miten mulla tulee tota täytettä puolet vähemmän kuin sun kuvassa, help!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012