Sain viime viikolla äitiyspakkauksen, johon en ollut sen enempää tutustunut etukäteen. Minulle tuli jo tuo uusin (vuoden 2014) pakkaus, eli ilmeisesti ne vanhat on nyt jaettu loppuun. Olipa melkoinen yllätys miten kivoja vaatteita pakkauksessa oli, ihan tasan sellaisia kun olisin itsekin ostanut. Retrovärejä ja kuoseja, nostin tähän kuvaan vain suosikkini, pakkauksessa kun oli vaikka kuinka paljon kaikkea muutakin.


Tuo pilkullinen oranssi potkari on ehkä suloisin mitä voin kuvitella, noita voisin ostaa lisääkin ihan samantien kun vaan tulisi vastaan. Tämä tosin ehkä vaatisi sen että oikeasti lähtisi kaupoille ja kirppiksille kiertämään lastenosastoja ja pöytiä. Olen tähän mennessä vältellyt kauppoja, koska olen ajatellut että onhan tässä vielä aikaa (ja etten pimahda kaikenmaailman söpösöpövaatteiden keskellä), mutta kun katsoo kalenteria niin alkaa olla hetket käsillä. Miten tämä aika kuluu näin nopeasti, vastahan testi näytti plussaa, ja nyt ollaan jo viimeisellä kolmanneksella! Muutto ja remppa on vienyt koko kapasiteetin tässä keväällä, mutta nyt ollaan jo siinäkin voiton puolella joten ei muuta kuin beben tulevia tarpeita kartoittamaan.


Mistä kummasta sitä tietää mitä kokoa tarvitsee ja kuinka paljon, ettei osta turhaan liikaa jolloin vaatteille ei tule käyttöä? En haluaisi hamstrata yhtään ylimääräistä, koska käyttöaika on kuitenkin niin lyhyt. Saattaa huomata että nyt ollaan selkeästi minulle täysin vieraalla alueella, en tiedä sopivasta hintatasosta, kestävistä merkeistä ja eri merkkien tyyleistä yhtään mitään :D Ilmeisesti lastenvaatteissa on ihan yhtä raadollinen muotimerkkitietous kuin aikuistenkin, mutta jättäydyn tästä ulkopuolelle ihan suosilla. Ainoa mikä on varmaa on se, että yhtään pinkkiä hellokitty-vaatetta meille ei tule, ainoastaan raikkaita kunnon värejä ja printtejä.

Itse pakkauskin oli pirtsakka, mutta taidan silti päällystää sen jollain kauniilla tapetilla. Esimerkiksi noilla jämäpaloilla mitä jäi keittiöstä ja olkkarista yli.


 

Rakkaat lukijat, osaatteko linkata onko missään mahdollisesti jotain listausta mitä vastasyntynyt ehdottomasti tarvitsee vaate- ja tarvikerintamalla, josta on karsittu kaikki turhat höpötykset pois? Blogikirjoitukset yms. pohdinnat aiheesta otetaan kiitollisena vastaan. Vaunut, sänky ja turvaistuin on tietty tiedossa, mutta ne muut mitä ensikertalainen ei osaa ajatella. Kavereilta saanut melkein jokaiselta vinkin että hae tsiljoona pakettia Lidlin kosteuspyyhkeitä valmiiksi, tulee kuulemma tarpeeseen :D

Kommentit (99)

Marikah
1/99 | 

Suosittelen kestoliivinsuojia, eivät tartu mahdollisesti arkoihin rintoihin kiinni :) ja jonkinlaista rintapumppua myös. Mulla maitoa tuli pienen kylän edestä eikä vauva jaksanu kaikkee sitä syödä. Pumpulla sai tyhjennettyä sen verran ettei tulehdusta puskenut.

2/99 | 

Tämä ei nyt ole vauvalle tarpeen, mutta varaa itsellesi terveyssiteitä tarpeeksi jälkivuotoa varten. Nyt viimeisellä kerralla jouduin lähettämään miehen kauppaan eikä siinä mitään, mutsa ensin hän tuli takaisin mukanaan pikkuhousunsuojia ja sit seuraavalla kerralla jotain sentin paksuisia tena ladyja :D sitäkään ei siis esikoista odottaessa kuule mistään, että se hitsin jälkivuoto kestää viikkoja ja jälkisupistukset voi olla todella rajuja. Mutta ne on onneksi lopulta nopeasti ohi.

merja

Olin tulossa juuri samaa kirjoittamaan. Tamponit tai kuukuppi ei valitettavasti tule kyseeseen. Ja mies tuo kaupasta jotain ihan väärää, varmuudella. Lansinoh tai Bepanthen ei taida allergian vuoksi sulle sopia, mutta joku voide tarvitsee kyllä rinnanpäille olla, en osaa nyt suositella mitään, mutta ehkä sulla joku sopiva tiedossa. Tarvittaessahan voiteen voi ennen imetystä pestä pois. Liivinsuojat ehdottomia. Vauvaa ajatellen vinkkejä oletkin jo saanut, ei niihin lisättävää :) Tsemppiä loppuodotukseen!

Kristiina
3/99 | 

Moni on jo todennutkin, että ei kannata hirveesti hamstrata vaatteita tai tavaraa ennakkoon. En kaikkia kommentteja lukenut läpi, mut vaatteista sen verran, että siihen kuinka pitkään mikäkin koko mahtuu vaikuttaa paljon tietty se, minkä kokoinen vauva on syntyessään ja suosittelen ostamaan rentoja ja helposti puettavia vaatteita ainakin aluksi. Äitiyspakkauksessa on paljon vaatteita, mutta ne on kooltaan (ainakin olleet) tosi isoja eli voi olla, että ainakin sellaiset vaatteet joudutte hommaamaan valmiiksi, joilla tuotte vauvan kotiin. Itse suosin ihan pienellä vauvalla "kokopukuja" sukkahousujen ja bodyjen lisäksi, mutta toinen tykkää taas jostain muusta eli makuasia tämäkin. Meillä lähdettiin ensimmäisenä varmaan "metsästämään" yöppäreitä, kun niitä ei ollut. Itse en koskaan mitenkään ihastunut kosteuspyyhkeiden käyttämiseen (muuta kuin matkoilla. Mukavampi pestä, jos mahdollista.) tai tarvinnut rintapumppua eli mikä on toiselle tärkeä ei sitten toiselle olekaan sitä ja senkin takia suosittelen hommamaan tollaset vasta sitten jos niille tarvetta ilmaantuu. Ennemminkin suosittelisin hommamaan liivinsuojuksia ja tuubin pari Lansinoh lanoliinia (jos siis aiot imettää). Yksi erittäin tärkeä ja tarpeellinen juttu on vanupuikot + vanulaput ja puhdistusaine apteekista. Niillä kuivailet ja putsailet napatyngän/navan ja mahdolliset ihonpuhdistusnäppylät sekä silmät. Kylpyöljy on kans tarpeellinen juttu ja siihen liittyen tietysti se kylpyamme. Tällasia juttuja tässä itselle tuli äkkiseltään mieleen. Tsemppiä sulle viimeiselle kolmanneksellekin!:)

Kkk
4/99 | 

Hei!
Vaikka tarkoitus onkin antaa vauvantarvike vinkkejä, niin muistutan minä kaksi lasta synnyttäneenä, että tuore äiti voi olla sairaalasta kotiuduttuaan sitten _tosi_nälkäinen imettäjä Koko ajan. Varaa paljon ruokaa kotiin, vaikka pakkaseen niin ei tarvitse kaupassa käynneistä huolehtia alkuun. (Ja niitä pamperseja tietty, niiden hankinta ei ole hukkaostos, kuluvat varmasti)Kaikki energiapitoinen suklaa mukaanlukien tulee tarpeeseen. Ja vettä/ vichyä kuluu kesähelteellä imettäessä. Pyydä kätilöä opettamaan hyvä imetysasento, siitä se lähtee! Tarvikkeita ehtii hankkia myöhemminkin. Hyvää loppuodotusta.
Stella

piupali
5/99 | 

Baby Björnin sitteriä olin minäkin tulossa hehkuttamaan! Itse ostin vasta kun lapsi oli jo syntynyt, mutta sitteriä voi käyttää ihan vastasyntyneellä. Ainoa vauvantarvike johon me satsattiin, muut hankittiin käytettyinä tai halvinta merkkiä. Mutta tää sitteri on vaan ihan paras, monia on tullut testailtua kavereilla. Mutta noin yleisohjeena suosittelen, että osta mahdollisimman vähän. Sitten käytännössä kun vauva on jo syntynyt, huomaa mitä juuri itse tarvitsee. Niin ja ainakin meidän lapsella vastasyntyneenä vaatteet pysyi puhtaana pitkään, eli ei tarvinnut olla koko ajan vaihtamassa = vähempikin vaatemäärä olisi riittänyt. Täällä odotellaan pikkusisarusta esikoiselle, tuplarattaita lukuunottamatta kaikki taitaa olla ekan jäljiltä valmiina. :)

Suvi
6/99 | 

Tämä oli kyllä tosi hyvä vinkki. Itse tilasin ensimmäistä odottaessa parit Bravadot http://www.nursingbra.co.uk/ sivustolta, mutta Nettiemon hinnat ovat kyllä edullisemmat. Ja Bravadon Body Silk Seamless-liivit ainakin omasta mielestä ihan parhaat imetysliivit :)

Marjut
7/99 | 

Sanoisin, että hommaa pari vaatekertaa 50cm vaatetta, ei mahdu kauaa mutta se pieni oikeesti hukkuu noihin 56cm :D tämäkin tietysti riippuen minkä kokoisena syntyy ja mitä kokoa vaatteet vastaava, helppoa eikö?! :D Eri kokoa vaatteita, mutta niitäkin kohtuudella koska varmasti moni tuo lahjaksi. Kylpyamme, jos aiotte kylvettää, meillä käydään enemmän suihkussa. Tutteja. Kuolarättejä, siis sellaisia kaulaan laitettavia kun hampaita alkaa tulla!! :D Harsoja menee aina. Naperokerhoon kannattaa liittyä, sieltä saa sellaisen mini muovilusikan, joka on sopivan pieni kun aloitetaan kiinteiden maistelu. Vaippoja 1-koossa. Nämä nyt tulevat nopeasti mieleen :) Onnea loppuodotukseen :)

8/99 | 

Mielipiteitä tarpeellisesta näyttäis tosissaan olevan yhtä monta kuin on kommentoijiakin :) Meillä todettiin erittäin hyväksi se, että ostettiin suuri osa pikkuvauva-ajan vaatteista kirpparilta. Siinä säästää suuret summat rahaa ja saa ihan uudenveroista tavaraa, kun eihän nuo kaikkein pienimmät vielä mihinkään liiku, köllöttävät vaan paikallaan. Lahjaksi tuli myös niin paljon vaatetta, että itse ei juuri uutena tarvinnutkaan sitten ostaa.
Muita tarvikkeita tuli neuvolastakin aika hyvin, me saatiin niistä mainospaketeista esim. rasvoja monta tuubia :D Vaippoja kannattaa varalta olla 1 ja 2 kokoa. Me oltiin varattu noita koon 1 vaippoja, joihin nelikiloinen ipana ei sitten mahtunutkaan :P Niin ja synnärille kannattaa ottaa ainakin varalta imetysliivit ja liivinsuojia mukaan, jos maitoa alkaakin tulla nopsaan tahtiin. Ei tartte olla vähän väliä paitaa vaihtamassa :)

T100
9/99 | 

Lapseni täyttäessä neljä vuotta en ole käyttänyt vielä yhden ainuttakaan kosteuspyyhettä. Ollaan kuitenkin reissuttu neljän kuukauden iästä festareita, kotimaata ja ulkomaita myöten tähän päivään asti. Ehkä niistä olisi ollut jonkinlaista hyötyä, mutta oikein hyvin pärjättiin ilmankin. Vesipullo kulki aina mukana, mistä sitten kaadettiin pyyhkeeseen - tadaa! Mikäli voin välttää ylimääräiset kemikaalit ja roskat, niin todellakin teen niin.

Kestoliivinsuojille peukku. Tissit oli aika pitkälti syöty ensimmäisten imetyskertojen myötä, etenkin kun vauvan imuote oli mitä oli.

Turhakkeista mainittakoon kaikki napinlävillä varustetut vaatteet, niitä nyprätessä menee hermo jos toinenkin. One piece -tyyppiset ovat helpoimpia, samoin kietaisubodyt, saa vauvaa kääntelemällä vaatteen päälle iisisti.

Kannattaa myös tehdä kysyttäessä kieltäytyä pontevasti kaikista pehmoleluista. Meille satoi niitä ihan järkyttävät määrät, eikä lapsukainen ole osoittanut vieläkään kinnostuksen merkkejä yhteenkään nalleen tai pehmo-ötökkään.

Neiti G
10/99 | 

Esikoinen on nyt 5,5 kk, tässä mun listaa aiheesta voi kun joku olisi tämän kertonut etukäteen:
Ehdottomasti ennen synnytystä:
Lapselle:
- Tuttipullo sekä pieni määrä (1-2 tölkkiä) äidinmaidonkorviketta. Ja tuttipullon kooksi kannattaa valita isompi kuin se pienin anti-colic 1,6 dl. Jos imetys sujuu etkä näitä tarvitse, hienoa, uskoisin että näistä on helppo päästä eroon. Jos taas syystä tai toisesta takkuilee kuten meillä (lisämaitoa laitokselta asti), voi kokemuksesta kertoa että matkalla synnäriltä kotiin ei ole kiva käydä kaupassa hamstraamassa korviketta. Ja se 1,6 dl:n pullo käy nopeasti pieneksi.
-1-koon vaippoja. Jostain syystä mulle kerrottiin että niitä saa sairaalasta mukaan. Ei muuten saa. Ja kuten mainittu, laitokselta kotiin mennessä kaupassakäynti ei todellakaan ole se asia jota haluaisit tehdä.
Sinulle itsellesi:
- siteitä. Paljon. Tämänkin saattoi joku kertoa, mutta hormonihuuruissa ei iskenyt tajuntaan - alateitse synnyttäessä jälkivuoto kestää sen 6-8 viikkoa. Jälkivuoto on sama asia kuin jättimäiset menkat 6-8 viikkoa. Ja taas muistutus siitä kaupassakäynnistä mukavuudesta matkalla synnäriltä kotiin :)
- Särkylääkkeet: Buranan ja Panadolin cocktail annettiin jo sairaalassa säännöllisesti ja mulla säännöllinen nappailu kesti muutaman viikon kotiinpalun jälkeen.
-Lansinoh: tämän oli saattanut joki kertoakin, mutta raskaushuuruissa oli saattanut mennä ohi: imetyksen alussa nännit vuotaa verta. Lansinoh on parempaa kuin Bepanthen. Ehdottomasti mukaan jo sairaalaan.

Kannattaa harkita:
- 50 cm vaatteista: itselle kävi niin, että raskausdiabeteksen ansiosta meille povattiin sairaalan kokoarvioissa isohkoa sokerivauvaa. Todellisuudessa putkahti hätinä kolmekiloinen sirppana. Koon 56 kietaisubodyt pyri lapsen päällä holtittomasti ja kaula-aukko ulottui napaan asti. (kuten tekevät vieläkin silloin kun bodyn hihat eivät ole liian lyhyet). Näin jälkikäteen meille on todettu että kun molemmat vahemmat on olleet pieniä ja siroja vauvoja, tämä oli enemmän kuin todennäköistä. Eli summa summarum: ymmärrän miksi monet täällä liputtaa kietaisubodien puolesta, mutta jos sukuhistoria antaa odottaa pituuteensa nähden hoikkaa lasta, kannattaa miettiä niitä pään yli vedettäviä.
- Vauvaöljy ja -rasva: Ei kannata ostaa etukäteen. Ainakin täällä Helsingissä neuvolassa ja synnytyssairaassa jaettiin sekä Liberon että Pampersin näytepakkauksia, joista Liberon sisälsi täysikokoisen pullon sekä vauvaöljyä että -rasvaa. Ja nämä tosiaan sai synnytyssairaalasta mukaan. Tampereen mammat voi sitten kertoa onko käytäntö sama myös sielläpäin.
- Tutti: meille kerrottiin perhevalmennuksissa ym että tuttia ei suositella alle jotain-viikkoisille (olikohan 2?). Käytännössä lapsi käytti tissiä lohduttautumiseen (imi rauhoittuakseen, mutta hermostui kun sieltä tulikin maitoa jota ei jaksanut syödä) => tutti pelasti.

imetystukiäiti
11/99 | 

joku mainitsi, että nännit vuotaisivat verta imetyksen alussa. Jos näin käy, silloin jotain on pielessä ja on syytä tarkkailla imuotetta, ja etsiä apua imetykseen niin kauan, että imetys ei enää satu. imetyksen ei oikeasti kuulu rikkoa nännejä. Vain ns. alkukirpaisu on normaalia parin ekan viikon ajan, ihovauriot eivät ole välttämättömiä ollenkaan. :)

ps. Jälkivuotokin on yksilöllistä. Minulla sitä oli vain parin ekan viikon ajan.

Marikki
12/99 | 

Joo, samaa jankkausta kuin muillakin.. Harsoja, harsoja, harsoja. Lisäksi meillä nakuiltiin ilmakylpyjen muodossa aika paljon, niin ostin metritavarana muovitettua froteeta vähän enemmän, niin ei sängyt sun muut kastuneet. Jos nyt mietin vielä tarvikkeita, jotka oli paljon käytössä, niin ihan ykkössijoilla on kyllä itkuhälytin, kun laps nukkui paljon ulkona ja huusholli oli isohko.
Niijja oliks äippäpakkauksessa Bepanthenia? Jos ei, ni sitä. Imetyksen alkuun itselle ja vauvalle vähä jokapaikkaan.

Minttunen
13/99 | 

Mäki suosittelen ostamaan kotiin terveyssiteitä ja ihan kaikista imukykyisempiä yösiteitä, sitä vuotoa yleensä tulee ja paljon, ainakin aluks. Se muös voi kestää pitkään, mulla esim 6 vkoa. Sairaalasta nappasin muutamat kertisverkkoalushousut mukaan, käteviä kun ne voi heittää menee eikä tarvi vauvan vaatteiden lisäks omia verialkkareita nii paljoa pyykätä.. Sori jos meni vähä ällöks :P ja liivinsuojia kandee olla kans paljon!

Lauree
14/99 | 

Mä kiittelin itteäni myöhemmin siitä, että raskausaikana jaksoin hamstrailla kirppiksiltä ja netistä (käytettyinä) hyvän kasan kestovaippoja varastoon. En olisi vauvan synnyttyä kuvitellutkaan jaksavani ruveta perehtymään vaippoihin ja niitä ostelemaan. Eli varmaan olisin jäänyt sitten vain käyttämään kertakäyttövaippoja, koska se olisi silloin ollut ns. helppoa. (Näin on monille etukäteen kestovaippojen puolesta puhuneille ystäville käynyt..). Jos kosteuspyyhkeitä aiot käyttää vauvalle, suosittelen NATY eco-kosteuspyyhkeitä (löytyy isoimmista marketeista eivätkä maksa juuri enempää), niissä ei ole mitään ihoa ärsyttäviä kemikaaleja eikä hajusteita. Ja tosiaan, omaan synnytyksen jälkeiseen toipumiseen kannattaa myös satsata. Siteitä (pakkaseen voi myös tehdä valmiiksi vedellä kostutettuja "jääsiteitä", joita tekevät synnytyssairaalassakin - jos vaikka sattuu olemaan paikat tosi kipeinä..), pakkaseen ruokaa jota on helppo sulatella sieltä jne. :)

J3nn1
15/99 | 

Pieni vinkki äitiyspakkauksen tuon turkoosin vanuhaalarin osalta: Se kannattaa pestä nurinpäin, jos haluaa, että orava ei haalistu. Itse katsoin kuuliaisesti kaikista vaatteista pesulämpötilat (kun yleensä pesen kaiken vaan 60 asteessa) mutta en huomannut tuota turkoosia haalaria kääntää nurinpäin (vaikka se ohjeessa lukeekin) niin tuo orava-painatus lähti osittain jo irti! =(

Sukke
16/99 | 

Meillä kanssa varmaan 20 kesämekkoa tyttöä odottamassa, osa menisi jo nyt päälle mutta eipä ne neiti 4 kk touhukkaalle oo oikein käteviä.. Mutta minkäs teet ku mummit ostelee mekkoja vaan :D muutenkin itse todennut paidat myös ihan turhiksi, nousevat vaan koko ajan..

Meillä myös BabyBjörnin sitteri ja tykkään, ilman sitä ei oisi kyl pärjätty. Oman syömisen ajaksi siihen on näppärä istuttaa tytteli vaikkakin nykyään haluais jo ponkea itseään pystyyn niin sitterissä turhautuu nopeesti :P mutta pienempänä toimi mahtavasti, ihanan yksinkertainen. Ei mitään ihme värikkäita muovihökötyksiä mitkä heiluu ja soi itestään.. :P uutena vähän kallis, itse ostin käytettynä 10 eurolla.

Manduca myös loistava noin parikuiselle, pienempänä meillä ei ainakaan toiminut.

Harsoja löytyy varmaan 15 ja se on ollut ihan hyvä määrä, sohvalle, sängylle, vaunuihin, hoitotasolle.. :)

Pyjamat oli kyllä ihan pienellä helpommat ku body ja housut.. Mukavammat päällä ku ei kiristä mistään :)

Lisäksi vielä ihmettelynä että miten usein teidän muiden pienet vauvat on kakanneet? Itse pepun pyyhin märillä vanulapuilla kun en todellakaan halunnut aina kastella tyttöä vyötäröstä alaspäin 15 kertaa päivässä.. Oli semmonenkin kakkamasiina että :D onneksi nyt jo helpottaa, ihan ihme kun kakkavaippa täytyykin vaihtaa enää kerran päivässä! :D ekat pari kuukautta jopa yölläkin jokaisen syöntikerran jälkeen tuli kakat..

17/99 | 

Näiden kommenttien jälkeen tuntuu siltä, että kaikki on tarpeellista ja tarpeetonta. Toisille toimii toiset jutut ja toisille toiset.

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ihan pihalla siinä on joka tapauksessa, oli ostettuna mitä vaan valmiiksi. Äitiyspakkauksella ja vaippapaketilla pärjää yllättävän pitkään, sitten rauhassa ostaa kun tietää mitä tarvitsee ja näkee, mitä lähipiiri beibelle tuo. Ja nyt kun valmistaudut vauvan tuloon, niin muista myös ostaa itsellesi kunnon terveyssiteitä, missä imu on huipussaan. Jälkivuoto on runsasta ja siteitä on hyvä olla varastossa paljon.

Kauheeta, miten tää meni vauvatarvikkeista veripuheeksi... Mutta ajattelin vaan tuoda omankin lusikkani tähän soppaan. :) Tsemppiä ihan hirmuisesti loppuodotukseen!

18/99 | 

Paljon hyviä vinkkejä, jaksatko edes kaikkia lukea. Oma vauvani on nyt 3,5 kk. Synnyttämään lähdettiin itse asiassa samana päivänä, kun sinä täällä blogissasi kerroit omasta odotuksestasi. Muistan sen tilanteen hyvin, kun ihmettelelin supisteluitani ja luin blogiasi.

Itse ainakin olin ennen lapsen syntymään ihan pihalla siitä, mitä pitää ostaa ja mitä oikeasti tarvitsee. Vaikka täälläkin mainostettuja listoja olin lukenut, monet asiat hankittiin vasta sitten, kun lapsi oli jo syntynyt ja vauvan hoito oli todellista hommaa ja osasi arvioda, mitä tarvitaan.

Monet ovat sanoneeet, ettei pieniä 50/56 kokoisia vaatteita tarvita paljoa. Meillä tytöllä on edelleen käytössä monia kietaisubodeja, jotka olivat jo sairaalassa. (tai siis TAYS:n potilashotellissa, jota ehdottamasti suosittelen kaikille TAYS:ssa synnyttäville. Pääsee isäkin heti mukaan vauvanhoitoon, koko perhe saa olla yhdessä 24/7 ja ihanat kätilöt ovat käytettävissä myös koko ajan. Ja bonuksena tietenkin hotellin aamianen ja ruoat. Vaikka aika zombiena siellä ravintolassa tulikin lounastettua, mutta monta muutakin juuri synnyttänyttä äitiä siellä sipsuttelee ja istuu toiselle pakaralla.) Eli siis suosittelen kietaisubodeja! Ja myös kääntöhihalliset bodyt ovat hyviä pienellä vauvalla, koska kynnet ovat teräviä ja kädet huitovat ja tarttuvat mihin sattuu, vaikkapa vauvan omaan silmäkulmaan.

Vaatteiden lukumäärä riippuu siitä, miten aktiivisesti jaksaa pestä. Jossain opuksessa sanottiin, että joka vaatetta riittää 3. Meillä ei todellakaan olisi riittänyt. Ehkä housuja, niitä tulee harvemmine pestyä, mutta bodyja saattaa mennä joskus päivässä viisikin, kun neiti on kova pulauttelemaan.

Äidille suosittelen kestoliivinsuojia ja rintakumeja. Nännit ovat varmasti imetyksen alkaessa arkoina, nämä tuovat siihen apua. Mutta toki niitä voi hyvin ostaa vasta tarvittaessa - meilläkin kantoi kaupasta niin lampaanvillarasvaa kuin rintakumeja, kun minä olin vauvan kanssa kotona. Ja imetysliivit ilman kaaritukia. Ne kun helposti puristavat ja voivat aiheuttaa rintatulehduksen.

Itse ainakin totesin, että vaikka vauvan tuloon kuinka koittaa varautua niin henkisesti kuin materiaalisesti, silti se yllättää kaikin mahdollisin tavoin.

raleigh
19/99 | 

Pakko kommentoida että mun kaikki 3 vastasyntynyt on käyttäneet sujuvasti kokoa 62, että kannattaa ehkä odotella minkä kokoinen beibe sieltä maailmaan putkahtaa. Kaikki 56 vaatteet olleet heti pieniä. Ja kosteuspyyhkeillä mä siivoan vessan kun tulee yllätysvieraita :P yllättävän vähällä tulee toimeen. Lapsen voi kääriä hätätapauksessa vaikka tyynyliinaan siksi ajaksi kun toinen vanhempi hakee lisää vaatteita/vaippoja/tms.

Roosa
20/99 | 

Kuola lappuja kannattaa ostaa. Säästää paljon vaatteita. Niitä on myös itse helppo surautella. Kantsii ommella ennen vauvan tuloa. Kuulemma 5-10 kuolalappua on ihan hyvä määrä. Maksaa kai jotain 4€ kappale kaupassa? Äippäpakkauksen kuolalapusta saa varmaan hyvät kaavat!

aden1a
21/99 | 

En jaksa raidata muiden listoja läpi, mutta vinkkinä että kietaisubodyt ovat aivan ykkösiä pienen rääpäleen kanssa. Pientä rakettispagettia muistuttava vauveli on paljon helpompi nakata bodyyn noin kuin yrittää pujotella päätä about kymmenen kertaa päivässä uuden nappibodyn sisään jos sattuu olemaan puklaileva kaveri. Myöskin kaikki ihanat potkupuvut ja mekot erilaisilla suuruudenhulluilla nappihärdelleillä jäivät melkein suoraan pariin käyttökertaan käytännöllisyyden puutteen takia. Umpipotkarit roks, ei tarvitse huolehtia minnesesukkataasontippunut, ja toisekseen yleensäkin kaikki sellaiset missä alaosan saa helposti auki vaipanvaihtoa varten.

Peruasiat kuntoon, ja sen jälkeen liikaa listoja tuijottamatta ostaa sen mitä ajan kanssa tarvii. Melkein nyrkkisääntönä kaikki krumeluudet jää käyttämättä (ja kakkosen kohdalla miettii mitä hemmettiä sitä onkaan aiemmin ajatellut ;)). Vauvan tärkeimmät asiat on syli, maito reittiä kuin reittiä ja puhdas vaippa. Niinkuin ei maalaisjärjellä jo osaisi ajatellakin.

Plus ehkä niistin.

Ihanaa loppuodotusta!

Aletheia
22/99 | 

Vaatteista monet oli kirjoittanutki jo. Allekirjoitan nuo kietaisi bodyt, on hyviä! Sit harsoja on hyvä olla useampia. Tuttipulloja ihan varalta muutama, koska joskus voi joutua syöttämään pullosta. Rintapumppu on myös kätevä kapistus ja näin isäkin voi syöttää. Meillä on ollut hotkivilla vauvoilla hyviä Mam anti-colic pullot. :) Tutteja kannattaa ostaa enemmän kuin pari. Ne on erittäin hyviä hukkumaan. :D Tuttiremmi on myös kätevä kun tutin saa kiinni vaatteisiin. :) sit nuhien varalta on kotona hyvä olla niistäjä. Itse olen tykännyt siitä jolla itse imetään. Olikohan nenäfrida tms.. Sit kunnon hoitolaukku on oikeasti hyvä. Ei tartte olla mistään vauvaliikkeestä mut iso laukku kuitenkin. Sinne yksi paketti kertakäyttöisiä vaihtoalustoja, joita voi käyttää useammin jos ei sottaannu. Kosteuspyyhkeitä meillä kyllä menee paljon, jotkut taas käyttää vain reissussa. Hoitopöydälle vaippoja,talkkia,perusrasvaa,topseja,vanulappuja ja baby oilia. Noilla meillä on pärjätty. Sit pinnasänkyyn on hyvä olla lakanoita 3-4, koska joskus käy niin että niitä sotkeentuu ennen seukki pyykkipäivää enemmän kuin yksi, samoin pussilakanoita. Meillä on myös kaksi täkkiä. Joku pikkuinen viltti johon voi kapaloida, kapalo on hyvä rauhoittelu keino pikku vauvalle. Sitten ei niin välttämätön, mutta kantoliina on äärettömän kätevä jos tarvii kahta kättä ja vauva on itkuista sorttia. Jokainen lapsi on kuitenkin erilainen. Toisen lapsen kohdalla hommasin myös mobilen jota ei tartte vääntää käyntiin joka toinen minuutti. Kun vauva rauhottui tuttuun lauluun niin innostuivkun kävi vääntämässä uudestaan käyntiin, mutta itku tuli pian jos ei soinut. Nyt mobile soittaa 20min niin kerkeää nukahtaa mukavasti siinä ajassa. Mutta tämäkin yksilöllistä.

Itsellesi liivinsuojia, parit imetysliivit ja -paitaa. :)

Ellis
23/99 | 

Aika kattava lista tuossa yllä jo onkin, mutta lisäisin, että osta itselles kaappiin särkylääkettä! Synnytyksen jäljiltä voi olla paikat hellinä.. Sekä Panadolia että Buranaa voi imettäessä syödä.

ansku
24/99 | 

Heh näitä mielipiteitähän riittää niin paljon, kun on äitejä :D mutta meillä tarpeellisia alkuun oli iiiso kasa harsoja, pari 1 koon pakettia vaippoja, muutamat korvikkeet kaappiin hätävaralle (ja oman mielenterveyden vuoksi), tuttipulloja jokunen, niitä ei ehkä kannata kauheasti hamstrata alkuun jos on imetys toiveena ehtii myöhemminkin.

Mitäs muuta. Vaatteita minikokoisia oli jonkun verran, käyttämättä jäivät oikeastaan kaikki paidat, bodyt on vaan niin paljon kätevämpiä kun ei helma nouse. Liivinsuojuksia kannattaa olla valmiiksi. Imetysliivit oli itsellä kyllä hankampi hankinta, ostin yhdet "suuret" etukäteen ja ne olikin aivan liian pienet eikä hätäiseen ostoksilla käydessä yhdetkään henkkamaukat olleet sopivia.
Rintapumppu on varmaan se mikä jakaa mielipiteitä. Kaikki sanoivat minulle että kannattaa hankkia vasta jos tarvitsee. Olipa kiva seuraavana päivänä kotiin tulosta paikat varsin kipeänä lähteä kauppaan metsästämään pumppua kun tuntui että halkeaa :D mies-raukkaa en viitsinyt laittaa sitä ostamaan, olisin varmaan saanut jotain ihan muuta :D

maikki
25/99 | 

Ikeasta saa niitä pieniä pyyhkeitä ihan pilkkahinnalla. Ne on oikein oivia pyllynkuivauspyyhkeitä. Eikä tosiaan maksa paljoa! :)

26/99 | 

Tässä listaa;

-rintapumppu
-maidonkerääjä
-vauvaöljy
-talkki
-rintakumi
-lansinoh- nännivoide
-pienet vaipat
-kosteuspyyhkeitä
-Bepanthen (se paksumpi)
-pari purkkia korviketta
-tutteja, tuttipullot + tuttiosat niihin
-vauvalle vakuutus
-harsoja

-amme, hoitoalusta, pyyhkeitä, pinnasängyn reunapehmuste, sitteri, turvakaukalo, leikkikaarihässäkkä (se mikä tulee lattialle leikkimaton ylle), itkuhälytin

-kirpparilta hyväkuntoisia pieniä vaatteita 50-56-60-62-68cm (noi äippäpaketin on tosi isoja kokoja, huomaat sen kyllä kun lähdet hypistelemään tonne jonnekin). Ja huom. kirpulla näitä saa 0,50-4€/kpl, joten suosittelen koluamaan ennen kuin hakee kaupasta vähintään 10€/kpl.

Tossa pientä listaa, jota olen itselleni tehnyt, juhannuksen jälkeen odotellaan esikoista tulevaksi! :)

paulis
27/99 | 

Paras vinkki, jonka voin äitiyteen antaa on, luota omiin vaistoihisi, äläkä usko liikaa muita ;)

Mä ostin paljon tuttipulloja ja niitä ei loppujen lopuksi käytetty lainkaan, kun imetys sujui loistavasti ja tyttö ei pulloa huolinut lainkaan. Tuttejakaan ei kannata hamstrata, jos vauva ei suostukaan syömään. Saa niitä sitten ostettua lisää jos tarvitsee :)

Puklurättejä, niitä harsoja joita muutamat tulee äitiyspakkauksessakin, niitä meillä oli joka nurkat täynnä ja niitä meni jatkuvalla syötöllä pesuun.

Imetysliivit,maidonkerääjät,rintapumppu,imetystyyny, liivinsuojat, kaikki olivat todella tarpeellisia. Meillä oli kylpyammeessa myös kylvetystuki. Miehen mielestä se oli maailman turhin ja huono keksintö, mun mielestä se oli kätevä.

Vaatteista sen verran, että varo vaan kun/jos meet kirpparille kattelemaan niitä pieniä ihanuuksia, saatat hurahtaa kohta vauvan vaatteisiin ;) Mulle toitotettiin, että älä osta niitä 50cm paljoa, kun ne jää heti pieneksi. No riippuu varmasti vauvasta ja hänen koostaa. Meidän tyttö oli syntyessään himpun alle 3kg ja 46cm ja ne pienen pienet 50cm kotiintulovaatteet olivat ihan jätti-isoja. Niitä 50cm vaatteita käytettiinkin ekat 3kk. Ja osa 62cm vaatteista meni vielä n. 6kk iässä :D Siro tyttönen siis. Nyt 1,5v käyttää 80/86cm. Kaveri juuri kertoi lapsensa 6kk mitat, ja oli puolivuotiaana isompi mitä lapseni 1 v neuvolassa! Niin ne vaan on lapset erilaisia :)

kassu
28/99 | 

Osta itsellesi paljon siteitä kotiin jälkivuotoa varten!! Ja särkylääkkeitä, joku lämpöpakkauskaan (jälkisupistukset, tissikivut) ei ole pahitteeksi.

Lapsi muuten varmasti tahtoo sen pinkin Hello Kitty - paidan jossain iässä, eikä sinulla(kaan) ole sydäntä kieltäytyä. :)

Pikkuvauvalle ei paitoja, eikä mitään lyhythihaista. Vanhan talon lattialla leikkivä/köllivä lapsi tarvitsee tosi lämmintä ylle; jos äitiyspakkauksessa on vielä kevyttoppapuku, on se sopivan lämmin lattialle.

Kerttu
29/99 | 

Niin ja bodyjen käyttöikää pidentävät jatkopalat, tosi hyvät erityisesti kestovaippojen kans mut muutenkin. Sama body voi mennä kuukausia kun voi pidentää niska-haaramittaa nepparillisella jatkopalalla. Loistava, suosittelen 1-2 sellaisen hankkimista.

Kerttu
31/99 | 

Täällä onkin jo paljon hyviä vinkkejä. Minäkään en ole 3 lapsen äitinä käyttänyt kosteuspyyhkeitä kuin ihan vähän reissuissa, hyvin pärjää vedelläkin. Komppaan myös Bravadin silk seamless -imetysliivejä, loistavat loppuraskaudessa ja imetyksessä. Käytettynä voi löytää edullisesti. Jos imetät niin musta imetysteetä on ollu kiva hörppiä, ja esim
weledan rintojenhoitoöljy hyvä jos tuntuu että alussa rinnat on ihan kovat maidosta ja ehkäisee rintatulehdusta. Vaatteista ihan pienet ei ikinä mahtuneet, koko 56 oli alussa ja sit aika pian 62. 68 ja 74 koon vaatteet menee aika pitkään. Sukkahousut on olleet tyttövauvalla käteviä, kivoja ja kestäviä mm Metsola-merkillä.

Johanna
32/99 | 

Monien mainitsema TALKKI ei ole mikään välttämättömyys, mutta voi sitä toki varalla olla. Oma kokemukseni on, että talkki on täysin tarpeeton. Sain lähjaksi söpön purkin, mutta käyttämättä jäi.

Rasvainen vauvan pyllyrasvakin (Natusan) jäi käyttämättä vauvalla, mutta myöhemmin käytin sen omiin jalkoihini - ja olikin paras jalkavoide ikinä!

Ansku
34/99 | 

Enpä laiskana lukenut muiden kommentteja. Nätit ovat kuosit ja naurattaa kun kuulostat ihan minulta 4v sitten kun odotin tyttöä masusta ulos. Isoveli joka nyt jo 9v opetti korvakierremuksuna tärkeimmän varusteen nimittäin NIISTÄJÄN! Vauvelit kun menevät flunssassa ihan tukkoon niin sille on tarvetta.Paras malli löytyy apteekista,siinä on räkäsäiliö (joooo ällööö) ja letkut imuun ;) Hintansa haukkuu kyllä ja toimii taaperollekin..ja se mielenrauha kun pieni duhadedä aukeaa ja happi kulkee. Joskus kovasti maitoa hotkivatkin vauvelit kärsivät itkusena turhaan kun ovat tukossa. Ihan pienet kun hengittävät vain nenullaan.

Se miksi muistutat minua oli tuo "eiiii ikinä vaal.pun hellokittyjä" ...ehkä jos lahjaks saa.Tai ehkä se neito kasvaessaan vaan alkaa ilman että mainitsetkaan, hamuamaan kaupassa juuri noita isopäisiä katteja!! Argh :D

Seuraan innolla puutaloblogiasikin nyt. Asun itse neljättä vuotta (tyttö li 3kk kun muutimme) rintsikkatalossa jonka me myös kunnostimme ekaksi omaksi kodiksi. Hetkeäkään en ole katunut vaikka remppaa piisaa. Mihimpä valmiiss maailmassa olis kiire.

Paras neuvo jonka itse sain esikoista odottaessani oli, " älä kuuntele liikaa muiden neuvoja". Jokainen meistä oppii luonnostaan asiat vauvaansa tutustumalla juuri oikeaan rytmiin. <3 Paljon voimia loppuodotukseen ja nauti vielä öistäsi,kun saat nukkua ilman vaatimuksia.

Satu
35/99 | 

Meillä oli kumpikin lapsi n. 50 cm ja 4 kg. 50 cm vaatteita oli muutamat (2-3 bodyä ja 2-3 alaosaa) ja niillä mentiin ekat pari viikkoa.

Sen jälkeen kokoon 86 cm asti oli noin 5 yläosaa ja samanverran alaosia. Kumpikin puklaili paljon, mutta kestoillessa myös kone pyöri päivittäin. 60 asteessa pestävät vaatteet kannatti hankkia.

nameit myy harsopaketteja. Ne on ihanan pehmeitä, halpoja ja kivalla kuosilla. Niitä käytetään edelleen, vaikka pienempi täyttää kohta kaksi.

Korviketta olisi ollut kiva olla ekan kohdalla esim. 1-2 tetraa kaapissa. Halusin imettää, mutta sektion takia maito ei noussut nappia painamalla ja olin Vuoden Surkein Mutsi, kun piti kotiutua korvikekaupan kautta.

Rintakumia tarvitsin ekan kohdalla, Lansinoh-voidetta kummallakin kertaa. Maidonkerääjiä on ollut, niitä ei mun pihitisseillä olisi tarvittu. Sen sijaan tissit kannattaa alusta asti pitää hvin suojattuna ja lämpöisenä, koska rintatulehdus voi iskeä ja se on kipeä. Liivinsuojat ym. auttavat tässä.

Kummallakin vauvalla (elo- ja toukouun lapset) on ollut ihan paras asuste jumpsuit tai huppari. Vaunuissa ei tartte makuuasennossa mitään tuulikankaita, huppareissa on pehmeät kankaat ja ne on helppo riisua, jos käy liian kuumaksi tmv. Lisäksi ne on syötävän suloisia. :)

Kantoliinasta tykkäsin, tosin vaunuja käytin enemmän. Sitteriä ei ollut, lelukaari oli ihan jees.

Mitään vauvanrasvoja ei ole juuri tullut käytettyä. Puhdistuslappuja on ollut messissä vasta myöhemmin naamaversioina.

Michelle
36/99 | 

Heips! Ekaa kertaa odottava äiti ja erityisen eko ja luomu -tietoinen. Onko missään saatavilla tieota äitiyspakkauksen (2014) tuotteiden materiaaleista/tuoteselostetta? Olisi kiva tietää, missä ne on tehty, mistä raaka-aineista ja minkälaisia väriaineita niissä on käytetty. Ihme, ettei Kelan sivuilta löytynyt mitään. Kuosit on tosi kivoja, ja mielelläni ottaisin pakkauksen, mut haluan eka tietää itse tuotteista.

37/99 | 

Niin mäkin päätin, että ei ikinä sellaista ällön kirkasta pinkkiä tyttärelle. Nyt melkein puolet tytön vaatteista on sen värisiä! :( Se johtuu vaan siitä, että niitä on saatu lahjaksi ja yli 86cm kokoa olevat vaatteet on tytöille just sen värisiä kaupoissa. Vauvoille on vielä kaikkia pastelleja jne, mutta yli parivuotiaille tytöille värit on aika räikeitä...ja hello kittyäkin löytyy.

Noista vaatekoista sen verran, että tosi nopeasti meni pieniksi koot 50-68, varsinkin kun on kuivuri, joka vähän kutistaa bodeja. Kokoa 74 ollaan käytetty jostain 5 kk:n iästä asti (en viitsinyt kokoa 68 ostaa, kun 62 alkoi jäädä pieneksi) ja käytetään edelleen, vaikka vauveli täyttää jo kuukauden päästä vuoden.

Sanna
38/99 | 

Jos haluat kantoliinan lapsellesi, niin minulla olisi myytävänä kirkkaan keltainen Pikku-ruun kantoliina. Ollut käytössä kahdella lapsella melko harvakseltaan. Hyvässä kunnossa siis vieläkin.

Elina
39/99 | 

Heissan!
Olet saanut niin valtaisan määrän kommentteja, etten edes kaikkia jaksanut lukea, mutta yhtä juttua en ainakaan huomannut näistä ja se on kunnon superhypermaksi-terveyssiteet... Niitä meinaan tarvii varmaan jokainen, jos synnyttää alateitse. Jälkivuoto on sen verran runsasta ja sidettä joutuu vaihtamaan usein. Jokunen pakkaus kotiin valmiiksi, niin ei tule hätä käteen :)

Milla
40/99 | 

Tää on varmasti kokeneiden mielestä maailman tyhmin kysymys, mutta mihin lastenvaunuja käytetään/tarvitaan? Onko ne välttämätön hankinta?

Jos perheessä on kaksi huoltajaa ja kaksi isoa henkilöautoa eikö kumpikaan koskaan kävele mihinkään tai käytä julkista liikennettä, niin en vain keksi mihin esim meillä vaunuja käytettäisiin.

Marsu M
41/99 | 

Minulla 2,5kk tyttö ja ihan ehdoton on ollut kantoreppu. Itsellä on Tulan merkkinen (ihanat kuosit! :b ) joka on ollut aivan mahtava. Olisi monet yöt helpottuneet jos olisi ollut alusta asti, mahakipuinen vauva saa siinä hyvin höykkyytystä ihan vaan kävelyssä. Tytsy nukahtaa siihen aina minuutin kuluessa :) muuten liputan myös harsoille, kosteuspyyhkeille ja kietaisubodyille joissa kääntöhihat.

42/99 | 

Olet kyllä saanut jo paljon paljon vinkkejä, mutta kannan silti omankin korteni kekoon:

- Kietausubodyt koossa 50-56cm ovat parhautta, jos yhtään epäröi pukea hentoista ja pikkuruista vauvaa
- Kääntöhihat!! Tumput lähtevät niin helposti irti, etten yhtään sellaisia ostaisi, mutta käännettävän hihansuut estävät raapimisen tehokkaasti. Tai ohuen sukat, joissa yleensä pidempi varsi ja parempi resori eli eivät lähde vauvan huitoessa irti kuten viralliset raapimistumput
- Kesävauvalle ehdottomasti ohuita ja ilmavia vaatteita! Itse en esikoisen odotusaikana yhtään hoksannut kiinnittää huomiota vaatteiden materiaaleihin tai varsinkaan paksuuteen (perusbodeissakin on eroja, ei tartte olla mitään hifistelyä tai luomua) ja kesävauvalle tuli tujummissa ja tiiviimmissä vaatteissa helposti liian kuuma
- Yöpukuja joissa kaksisuuntainen vetoketju tai nepparit haaroissa, jotta yöllä ei vaipanvaihdon yhteydessä tarvitse riisua vauvaa kokonaan
- Osta pienimpiä vaatteita kirpparilta: Ne eivät ole ehtineet kulua juuri nimeksikään mutta saat pilkkahinnalla
- Meillä oli erikseen pukluharsot (värillisiä) ja peppuharsot (valkoisia), koska mua vain ällötti ajatus käyttää niitä samaan... :D Lisäksi pidimme aina hoitoalustan päällä harsoa, helpottaa siivoamista pissavahingon sattuessa
- Valmistele jokin hoitopiste/vaipanvaihtopaikka tismalleen valmiiksi ENNEN sairaalaan lähtöä! Meillä oli kyllä kaikki tarvikkeet, mutta en tajunnut laittaa hoitotasolle avattua(!) vaippapakettia enkä varsinkaan vaihtovaatteita. Esikoinen teki valtavat niskakakat heti kotiuduttuamme (15min sisään astumisesta) ja siinä sitten paniikissa haalittiin vaihtovaatteita ja vaippoja sieltä täältä :D
- Osta valmiiksi sinkkivoidetta ja särkylääkesuppoja (vauvalle), lansinohia ja liivinsuojia (sinulle)
- Lainaa jostain kaupasta (esim BellaBambina Pirkkalassa) tai kantoliinayhdistykseltä kantoliina tai kantoreppu!
- Varaa vesipulloja ympäri asuntoa (imettäminen saa äidin janottamaan) sekä helppolukuisia lehtiä (imettäessä on hankala kannatella painavia kirjoja eikä aivotoimintakaan riitä muuhun kuin kevyeen hömppään)

Tärkeimpänä: Kuuntele eniten omaa vaistoasi!
Sekä muista: Mikä toimii yhdellä vauvalla, ei välttämättä toimi toisella (esim. jossain kommentissa mainitut kosteuspyyhkeet). Tällaista kulutustavaraa ei siis kannata hankkia montaa pakettia valmiiksi, vaan 1-2 pakettia riittää alkuun, ja sitten jos huomaat kyseiset välineet hyväksi, haetutat kaupasta lisää. ;)

piitzi
Liittynyt28.2.2014
43/99 | 

Meillä ei poitsu edes huolinyt lämmitettyä maitoa, huoneenlämpöistä vaan joi. Oli kyllä toisaalta kätevä esim asioilla ja reissussa =) (meillä oli osaimetys kun ei mullakaan tullut riittävästi että poitsu olis saanu nälän pois.)

Mirka
44/99 | 

Viiden lapsen kokemuksella sanoisin, että juuri mitään ei tarvitse hamsrata. Jonkun mielestä joku tietty juttu on pakollinen, mutta toisen mielestä sitä ei tarvitse. Kerkiit ne tavarat ostaa sittenkin kun niitä huomaa tarvitsevansa. Muutama ihan pieni vaate (mulle sanottiin, että älä osta 50cm., en ostanut ja tytär kulki pari kuukautta liian isoissa vaatteissa), pari tuttia valmiiksi ja tietty ulkoiluvaatteet, myssyt ym. Äitiyspakkauksessa on lähes kaikki tarvittava. :)

Vicki
45/99 | 

Komppaan rintakumia. Itse sain sairaalasta mukaan, kun vauvan imuote ei onnistunut alussa oikein. 2-3 ekaa vkoa imetys onnistui vain kumin kanssa, sitten jäi pois..

Kuten moni onkin jo maininnut, käytännössä huomaa nopeasti mikä on tarpeen ja mikä ei.
Itse en hankkinut mitään "turhaa", ja vauva selvisi hengissä :)
Kaveri lainasi keinuvan sitterin, ja se olikin alusta asti pelastus kahden käden taloudessa.

Pesunalle
46/99 | 

Ihania nuo äitiyspakkauksen kuosit! :D Ystävä saa loppuvuodesta lapsen, täytyy sanoa hänelle että säästää nuo kaikki, sillä ne on niin ihania ettei mitään rajaa. :D

Itse en vauva- tai äitiysjutuista tiedä mitään, mutta törmäsin juuri diy imetystoppi-juttuun, ja ajattelin heti sun kirjotusta! :D http://www.iwantasquarepiece.com/2012/12/diy-nursing-tanks/
En tiedä toimiiko tuo, kun itsellä ei ole lapsia, mutta vaikuttaa aika järkevältä. :D

susa
47/99 | 

Meilläkin jopa 56 vaatteet alusta asti oli pieniä! Koossa on kyllä eroja, esim Zaran 74 ja Tutan 50 bodyt olivat saman kokoisia.... Huhhuh. MaM merkillä on Bodysuit Extender jolla saa bodeja käytettyä pidempäänkin, ainaskin pitkäselkäisellä vauvalla.

Noora
49/99 | 

Ite en oo yhtäkään kosteuspyyhettä käyttänyt kummallakaan pojalla. Ei ollut mun juttu. Meillä pestiin aina peppu eli suosittelen Ikean pikkupyyhkeitä (noin 30x30cm). :) Osan niistä pidin peppupyyhkeinä ja osan pukluja varten. Mistä päästäänkin ihaniin kuosiharsoihin .. Ja vielä söpömpiin kestovaippoihin! Voi että tuota vauva-aikaa, mä haluun vielä kans!!

Anni
50/99 | 

Lindexillä on kivoja (ihania!!) värikkäitä vauvanvaatteita ja niitä kääntöhihallisia bodeja :) Mut kantsii tosiaan kirpparit tsekata ensin. Kuopuksessa (Tampereella) on kaikkea ihanaa värikästä ja retroa mut on hintavampi. Niin ja kun oot näppärä käsistäs niin kestoliivinsuojia voi ommella itsekin jämäkankaista, netistä löytyy varmaan jotain ohjetta :)

Satu
51/99 | 

Parhaita bodyja pienelle on juurikin nuo kietaisubodyt ja jos löytyy sellaisia missä on ne käännetävät hihat, että saa kädet piiloon. Meillä kolme kiloiselle ei mahtunut enää 50cm vaatteet, kun kotiuduttiin, mutta se tosiaan riippuu aika paljon lapsesta, miten kasvaa. :) Meidän poika syntyi alkukesästä ja koko kesä oli sen verran lämmin, että sortsipuvut olivat erittäin kovassa käytössä ja myös jokin kevyt hattu, mikä ei hiostanut. Vaunuissa lämpötila kohoaa helposti paljon korkeammalle kuin ulkona oikeasti on.

Teri
52/99 | 

Äippäpaketilla pärjää tosi hyvin! Kaiken muun ehtii ostaa myöhemminkin. Pieniä vaatteita ei kannata ostaa liikaa (yhtään), käyttöikä pari viikkoa, ja saatte lahjaksi varmaan just niitä pieniä. Tosin meillä puuttui 50/56 kokosia vaatteita, kun en ostanut, ja lahjaksi tuli vain 62/68 kokoa, jota olikin sitten liiiiiiikaaaa. :) Jossain oli ohje, että 3 kpl kutakin vaatetta, tyyliin body, housut, sukkahousut riittää. Yhdet päälle, yhdet pesuun, yhdet kaappiin. Hyvä neuvo tuo (vaikka tuntuu aavistuksen pieneltä). Sukkahousut on muuten tosi hyviä sekä pojalla että tytöllä. Ja kaikilla oma mielipide, toiset ei pärjää ilman kosteuspyyhkeitä ( joita tulee sairaalan liberokassissa muuten!), toiset ei käytä lainkaan. Eli saat niin monta mielipidettä kuin vastaajia on. :) joku makoilupeitto on hyvä, mut pakkauksen makuupussi riittää siihenkin tarvittaessa. Pakkauksen lisäksi vanulappuja ja pumpulipuikkoja puhdistukseen. Niillä pärjää ekat päivät.

piitzi
Liittynyt28.2.2014
53/99 | 

Minä suosittelen sitä kirppiskierrosta ihan aluksi, hyväkuntoisesta bodysta voi maksaa n.2€.(siis minä voin maksaa ;) ) Tietty jos joku oikein ihana tulee vastaan niin tottakai enemmänkin =) Itse olen tykännyt Lindexin ja HM:n kietaisubodyista ihan vauvalle, puoipotkarit siihen kaveriksi, ne sukat ei todellakaan pysy jalassa.
Meillä käytettiin sitteriä jo ihan alusta asti, Emman mallin saa melkein vaakatasoon, sai vauvelin siihen pötkölleen ja jalalla sitten keinutettiin kun tyyppi olis muuten hermostunut. Muuten olis joutunut koko ajan hyssyttelemään sylissä. Sitä BabyBörniä ei saa vaakaan...ja on kalliimpikin.
Rintakumit oli mun pelastus, jouduin käyttämään niitä kaks kuukautta ennenkuin tissit tottui ja ilmeisesti poitsu oli oppinut oikean imutekniikan. Mulle ei siitä Lansinohista ollut mitään apua, Bepanthenia kului ja se auttoi. Ja ihan terve kaveri tuo on vaikka semmoista käytettiinkin.
Mä tykkäsin käyttää niitä kosteuspyyhekitä, varsinkin yöllä ettei tarttenu ravata veskiin ja herätellä vauvelia turhan takia. Tietenkin kakkelssonin jälkeen käytiin pesemässä. Meillä nimitäin se ylenmääräinen vedenläträäminen aiheutti enemmän oireita (iho kuivui) kuin kosteuspyyhe.
Maalaisjärkeä kun käyttää niin kyllä sitä selviää, hankkii eka vaan ihan perusvermeet ja sitten käytännössä vasta näkee tarviiko jotain ekstraa.

Karoliina
54/99 | 

En kyllä missään nimessä käyttäis mitään kosteuspyyhkeitä vastasyntyneen iholle. Meillä ei edes käytetty mitään pesuaineita varmaan ekaan vuoteen ollenkaan, vaan pelkällä vedellä aina pestiin. Eikä kyllä vieläkään käytetä kuin tosi harvoin johonkin hankalampaan likaan. Vastasyntyneen vauvan iho on niin herkkä, että suojelisin sitä kaikilta kemikaaleilta.

Harsoja sen sijaan varaisin. Meillä niitä käytettiin vaippana, mutta jos käyttää kertakäyttövaippoja niin kannattaa niitä olla ainakin muutama puklujen ja muiden sotkujen varalta.

Mulle olivat myös tarpeen liivinsuojat, maidonkerääjät ja käsikäyttöinen rintapumppu. Tosin sain neuvolasta pariksi kuukaudeksi lainaan myös sähköisen pumpun, sillä lapsi laihtui ja maitoa piti saada tulemaan reippaasti enempi. Silloin ei olis jaksanut käsikäyttöisellä mennä. Se käsikäyttöinen tuli sitten tarpeeseen myöhemmin, kun maitoa silloin tällöin täytyi pumpata pullojuottoon, kun olin itse menossa ja isä syöttäjänä.

Lansinoh-voide oli myös itselläni kovassa käytössä, nännit olivat alussa ihan hajalla.

Niin ja vielä noista kosteuspyyhkeistä, ei se varmaan se vauva niillä rikki tai piloille mene, eli tuskin se mikään kamala juttu on, jos niitä käyttää, mutta ainakin meidän lapsella on pysynyt iho tosi pehmeänä pelkällä vesipesulla. Ei ole tullut mitään ihottumia tai herkkyyksiä. Pyykinpesuaineena kannattaa myös käyttää jotain tosi hellävaraista (esim. Lumme) tai pesupähkinöitä vähemmän likaiseen pyykkiin.

Heidi
55/99 | 

Kaikkea saa kaupasta vauvan syntymän jälkeenkin :) itse en ostanut mitään voiteitakaan valmiiksi vaan sitten vasta kun tarve tuli. Harsot on välttämättömyys ja niitä piti käydä lisääkin ostamassa. Tuohon kosteuspyyhe/vesipesu keskusteluun kommentoin että meidän pojalla todettiin heti alkuunsa atooppinen ihottuma(äidiltä peritty) ja suosittelivat käyttämään kosteuspyyhkeitä kakan puhdistukseen mutta muuten kylvettämään useammin.
Niin ja itse ostin paljon pieniä vaatteita (kokoa 50-56) kirpputorilta kun poikanen syntyikin vain 48 cm pitkänä. Siinä sai itse pitää pienen irtioton kotoa kun kävi kirpparilta pienelle vaatteita ja isä ja poika sai laatuaikaa keskenään :)
Voimia odotukseen! :)

56/99 | 

Niitä tulee silti liikaa. About jokainen tuo lahjaksi vaatetta lähes joka kyläilyreissulla. :D Joten sanon vaan, että elä stressaa ja kerro kaikille selkein esimerkein minkälaisia vaatteita haluat lapsesi käyttävän, ettei tule niitä pastellihirvityksiä lahjaksi.

anne b
57/99 | 

Mä iye koi kietasubodyt kätevimpinä pueattaessa ihan pientä pötkylää.
Mä ostin ekalla viikolla jo /vasta synnytyksen jälkeen sellaset tavarat jotka koin, näin jälkikääteenkin tarpeelluseksi.
Rintapumppu, pikkuset kynsisakset ja sellanen ergokanto reppu (mikä nyt on tapauskohtaista tarviiko vai ei.)
Siinä nuo taisivat ollakkin:F ja harsoja sain myös, mutta niitä nyt ei niiiiin kauheesti tarvittu. Ihan parin ekan kk. Aikana joo. Mutta muuten jäi vähälle käytölle.:)

Niin jaa-a.. mitä muuta.. no nyt koen että itkuhälyttimet olis aika bueno, jos myöhemmin haluaa nukuttaa pihalla.
sitteriä en edes ostanut, ku ne on niin susirumia. Hyi.
Mutta sitte sain kälyltä vielä rumemman sitterin, ihan silmiä särki. Mutta se oliki ihan tarpeen.. :)

pole
58/99 | 

kannattaa ostaa sellaisia liinoja/kosteuspyyhkeitä, joissa ei ole sitruunahappoa. :) Sitruunahappo ärsyttää paljon herkkää ihoa, ja myös pidemmän päälle ainakin omaani, ei-niin-herkkää hipiääni. Citric acid -nimellä kulkee siis tuoteselosteissa.

Heli L.
59/99 | 

Niina ilmoita ku haluat lähteä lastenvaatekirpparikierrokselle. Lähden oppaaksi. Se onkin ainut alue kirpparoinnissa, josta mulla on edes jotain käryä. (kun tuplasti joutuu kaiken ostamaan niin kirppari on kaveri ainakin kukkarolle :D)

Pampelo
60/99 | 

Meillä käytettiin 56-senttisiä vaatteita melkein kolme kuukautta, vaikka kaikki sanoivat että ne menevät nopeasti pieneksi! :-D Kannattaa myls varautua puklailuun ja "niskakakkoihin". Kun kaapissa on tarpeeksi vaatteita, ei pyykkämisen kanssa ole hoppua, vaikka body pitäisikin vaihtaa neljä kertaa päivässä.

Vauvanvaatteissa on se hyvä puoli, että kivoista ja siisteistä nutuista pääsee helposti eroon. Menen huomenna tyhjentämään kirppispöytäni ja kaikki lastenvaatteet on myyty...

Magda
61/99 | 

Komppaan puklurättien eli harsojen puolesta ne on todella monikäyttöisiä. Itse tuli ostettua kaikkea täysin turhaa, kuten maidonkerääjän, jota en huonosti maitoa tuottavana ikinä tarvinnut... Suosittelen katsomaan tilannetta ensin ja sitten vaan kauppaan hakemaan, jos jotain uupuu.

62/99 | 

Mä hamstrasin hirveän kasan 56 ja 62 kokoisia vaatteita, joista osaa ei edes ehditty käyttään, joten malttia pikku kokojen suhteen suosittelen minäkin. Jos vauva syntyykin ihan mininä, voi mies sitten nopeasti käydä hakemassa muutamat bodyt ja pökät kaupasta.

Bodyja tarvii enemmän kuin housuja, lisäksi yökkäreitä ja niillä sitten pärjääkin. Kokojen 56 ja 62 riittävät määrät meille olisi ollut 7 bodya, neljät housut ja kolme yökkäriä, kun pyykkiä tulee pestyä suh. usein.

Suosittelen hommaamaan paljon harsoliinoja, ja panostaa imetystoppiin sekä rintiskoihin jos siihen puuhaan ryhtyy. Kannattaa myös hankkia kestoliivinsuojuksia muutama pari sen äitiyspakkauksesta tulevan lisäksi, kertakäyttöisiä saa kulumaan ihan järkyttävän määrän imettäessä!

Täällä lisää mun vinkkejä vauvan vaatetukseen;
http://kiiltokuvamaailmani.blogspot.fi/2014/03/sunshine-shes-here-you-ca...

Saikku
63/99 | 

Paljon kivempi toi äitiyspakkaus kun edellinen, jonka itse sain reilu puoli vuotta sitten. Ei kannata ostaa kovasti ihan pieniä vaatteita. Ne menee niin nopeasti pieneksi eikä ehdi käyttämään. Tottakai muutamia pitää olla, mutta ei suurta varastoa. Ja ihan pienet on hyvä pistää kiertoon ja käytettyinä ovat kuin uudenveroisia koska eivät pahemmin kulu. Meillä ainakin jostain 62-68 koosta alkaen on vaatteiden käyttöaika pidentynyt (kun kasvutahti vähän hidastuu) ja noita kokoja + seuraavia voi sitten jo ostaa ehkä uutenakin jonkun ihanan ja olla vähän enemmän.
Tosi hankala sanoa mitä kukakin lopulta tarvitsee. Itselleni ehdottomia tuotteita heti alkuun olivat -imetystyyny,
-liivinsuojukset,
-rintakumit (joita en ollut osannut kaivata etukäteen),
-maidonkerääjä (sama),
-Lansinoh-voide (saa vähän yleensä synnäriltä).
Mutta tämähän riippuu ihan miten imetys lähtee sujumaan.
-Esim. rintapumppua joku ei tarvitse ollenkaan, mutta sitten kun se tarve tulee niin se tulee nopeasti! Mulla onneksi oli sitten kaverilta saatu hätävarana. Uutena on vähän kallis, jos ei sitten tulekaan käyttöön.

-Itkuhälytin on kanssa hyvä olla, jos nukuttaa lasta ulkona.
-Harsoliinoja
-Keittosuolaliuostippoja ja pikkuniistäjä tukkoiseen nenään

Jos jonkun asian kanssa olet epävarma niin älä turhaan hanki. Laita Saku asialle sitten kun huomaat 2 pvää synnytyksen jälkeen tarvitsevasi jotakin :) Mulla esim. oli aivan liikaa saatuja tuttipulloja, joita meillä ei sitten käytettykään ollenkaan.
AIka paljon pystyy hankkimaan käytettynä hyvää tavaraa ja tarvikettakin. Esim. Facebook-kirppareiden yms. kautta olen ainakin itse hankkinut, jos ei esim. alkuun päässyt kirppareita kiertelemään.

Amalia
64/99 | 

Ihania vaatteita äitiyspakkauksessa tänä vuonna! Vaikka mielestäni monet kyllä vähän enemmän poikamaisia ;).

Olet saanutkin jo paljon vinkkejä lastenvaatteista ja niiden hankinnasta. Vielä muutama vinkki tulevalle äidille liittyen kierrätettyihin vauvantarvikkeisiin.

Ystävät tai tuttavat tulevat varmasti tarjoamaan käytettyjä vauvanvaatteita ja -tarvikkeita sinulle. Muutama juttu täytyisi näistä muistaa. Turvaistuin täytyy olla ehdottomasti kolaroimaton ja myös siististi säilytetty (ei tungettu pohjimmaiseksi täynnä olevaan varastoon, jossa saa kolhuja).

Vaunuja (samoin kuin muitakin tarvikkeita) täytyy säilyttää aina lämpimässä, ei esim. kylmässä ulkovarastossa (homevaara). Eli älä osta/ota vastaan, jos et tiedä, miten tavaraa on kohdeltu/säilytetty. Kaikki paristoilla toimiva kannattaa tarkistaa, eli kurkistaa patterikoteloon, ettei patteri varmasti ole vuotanut tms.

Lisäksi kannattaa aina kysyä tavaranlahjoittajalta, haluaako hän jotain korvausta tarvikkeista/vaatteista tai haluaako, että palautat jotain. Itse olen ottanut vastaan vain sellaisia kamppeita, mitä ei tarvitse palauttaa tai sitten olen rehellisesti ostanut ne itselleni kaverilta. Vauvanvaatteita on niin paljon monessa eri koossa, että on muuten mahdotonta pysyä kärryillä, mikä vaate piti kenellekin palauttaa. Lisäksi aina on riski siitä, että saat toiselle tärkeän vaatteen pilalle... Esimerkiksi esikoisvauvalla käytetty ristiäismekko risana pyykkikoneessa tai porkkanapuklussa ei kuulosta kivalta... Sellaisia aarteita en ole ottanut lainaan, vaikka ihmiset niitä kovasti halusi tarjotakin.

H
65/99 | 

Nettiemolta saa Suomessa halvimmalla Bravadoita, en usko että ulkomailta tulee halvemmaksi. 31e plus parin euron postarit :)

eevi
66/99 | 

Mun mielestä taas kosteuspyyhkeet on ollu tosi tarpeen , varsinkin reissussa, kyläillessä, mökkeillessä.. eli aika usein :Dmeidänkin pojalla oli ihan pienenä herkkä iho joka alkoi joidenkin pyyhkeiden käytöstä mutta niitäkin on onneksi eri merkkisiä. Natusania suosittelen ainakin meidän kokemuksen perusteella :)
Ja liivinsuojat, niitä kannattaa hankkia valmiiksi! En ainakaan itse tiennyt miten tarpeeseen ne tulikaan ensimmäisten kuukausien aikana ! :D

Käyttäjä1690
Liittynyt16.11.2015
67/99 | 

En muista muuta ku et ylistin maasta taivaaseen baby björnin 1-2-3 (vai a-b-c?) sitterin, missä lapsi makasi vähän kuin riipputuolissa ja jalalla pystyi heijaamaan vähän vauhtia vaikka jos nukutti sitteriin. Mut ei niitä vaatteita paljoa tarvi.

H
68/99 | 

kosteuspyyhkeet ovat ainakin minut pelastaneet monesti, kotona vesipesu pienelle mutta reissuissa todella tarpeellisia. ja niill saa todella helposti siivottua puklutahrat ym. on paljon juttuja mihin voi kauttaa, itse putsasin kissanoksennuksen kengista :)

marjakarhu
69/99 | 

tänne on tullut jo niin kattavat listaukset, että tuskin on mitään jota ei olisi kertaalleen jo mainittu. mutta sellainen mistä ei osunut silmiin juttua niin vauvan kosmetiikan eri merkit. taitaa jokaisella vauvantarvike-merkillä olla omat öljyt, rasvat ja pesuaineet. itsellä kun on atooppisenlainen, kemikaaliherkkä iho niin oman helmikuisen päivänsäteen puteleihin olen kiinnittänyt erityishuomiota. laadukkaampi kosmetiikka maksaa tietysti enemmän, mutta tässä en ole säästellyt, muissa jutuissa kyllä.

sinkkivoiteena käytän nykyään apteekin eau thermale avenen CICALFATE voidetta. tuote josta kuulin apteekin työntekijältä, aivan ylivoimainen verrattuna markettisinkkivoiteeseen.
öljynä apteekin Ceridal + luontaistuotepuolen Weledan Calendula-sarjan Baby oil hajusteettomana. en osannut päättää näiden välilä joten otin molemmat :)
talkki on ainoastaan näitä "perusmerkkejä" eli Natusan Kids.
perusvoiteena apteekin Novalan, jota oon laittanu vain sinne peppuvaon seudulle, aluksi helpotti pihkakakan poispesua ja nyt myöhemmin suojaksi jos on kakkapäivinä punoittanut sieltä iho. mihinkään muualle en ole perusvoidetta tarvinnut, monet suosittelee tuohon Bepanthenia, sitäkin tuolla kaapissa on iso pötkö, mutta ei ole tullut käytettyä. sekin on kuitenkin lääkevoide, ajattelen. rinnanpäihin käytän lansinohia, rasvailun voi aloittaa jo raskauden loppuvaiheessa niin herkkä nännialueen iho ehtii vahvistua. jos rinnanpäät ovat kunnossa niin se antaa suojaa rintatulehduksilta.
pesuaineita meidän vauvalle ei olla vielä tähän mennessä tarvittu.

jokin aika sitten Suomessakin lanseerattiin Sophie La Giraffe-kosmetiikkasarja vauvoille, sekin on varteenotettava vaihtoehto markettituotteille, merkki tunnetaan luonnonmukaisuudestaan. olin jo omalleni kosmetiikat ehtinyt hankkia, joten kokemusta tuotteista ei ole, mutta tutustumisen arvoinen varmastikin.

noista puhdistuspyyhkeistä, että meillä ne tulivat tarpeeseen silloin ihan aluksi, kun en pystynyt kävelemään synnytyksen jäljiltä, enkä halunnut syödä kipulääkkeitä imetyksen vuoksi. joten kun mies joutui olemaan töissä heti kotiinpaluun jälkeen, vaihdoin vaipat sängynpäädyssä, joka oli vuorattu pyyhekerroksilla ja puhdistusliinoja meni aikamoinen kasa. meillä mies opetteli vauvan pyllypesun jo laitoksella hoitajan kanssa. joten kun oli kotona, hän oli hovivaipanvaihtaja kun itse olin sänkypotilas.
myös kun olin toistuvasti rintatulehduksen kourissa, ei jalat kantaneet edes vessareissulle, niin en vauvaa uskaltanut kannella, silloinkin miehen ollessa töissä vaihdoin sängynpäädyssä. joten kyllä ne kosteuspyyhkeet erityistilanteessa ovat kultaakin kalliimpi keksintö, vaikka muuten käyttäisi vesipesua. vesipesujen kanssa tarvitaankin sitten enemmän pehmeitä pikkupyyhkeitä, varsinkin pojan kanssa :P hoitopöytää meille ei loppujen lopuksi edes hankittu, edelleen vaihdetaan sängynpäädyssä paksun pyyhkeen päällä.

me saatiin todella vähän lahjaksi vaatteita, kun ei kukaan uskaltanu ostaa kun ajattelivat että äidillä on niin vaativa maku että kuitenkin ostavat vääränlaisia =D joten meillä oli hyvä että shoppailun perusvaatteet jo valmiiksi, kietaisubodyt käännettävillä hihoilla ja puolipotkarit täälläkin olivat se ykkösjuttu.

tässä oli nyt joitain vinkkejä omasta vinkkelistä, kyllä se oma tyyli ja teille sopivat jutut löytyy ihan itsestään ;) toivon onnellista loppuraskautta teille sinne uuteen ihanaan kotiin!

Maikki
70/99 | 

En jaksanut lukea joka kommenttia, että liekö jo joku todennut saman... mutta oma neuvoni on tämä: muista, että myös vauvan syntymän jälkeen pääsee kauppoihin tekemään täydennystä vaate- ja vauvatarvikevarastoon! ;) Tämä mielessä onnistuin ite välttämään oman vauva-arjen turhakkeet - ainakin osittain :D

Ja päätin muuten minäkin, että Hello Kittyllä ei mennä... piti hienosti siihen saakka, että muksu meni päiväkotiin nautiskelemaan vaikutteita :D

Leppoisaa loppuraskautta!

hheidi
71/99 | 

Musta täältä löytyy ihan hyvä lista: http://erasperhe.wordpress.com/2013/09/17/mita-vauva-tarvitsee-eli-hanki... Vaatteita hankkisin 5-10 kpl kutakin, riippuu siitä kuinka usein pyykkää. Moni sanoo, että turha ostaa kokoa 50 ollenkaan, mutta meillä ainakin tuli tarpeeseen, kun syntyessään kolmekiloinen/51-senttinen käytti niitä lähes kuukauden. Ja meidän tammivauva olis pärjänny ihan pitkähihaisilla bodeilla, housuilla, sukilla ja yöpuvuilla. Neulemekkoa tai nättejä puseroita ei tullut käytettyä kuin kyläillessä... Mut kesällähän voi pitää kaikkia ihania mekkoja!:)

Andelii
72/99 | 

Älä hamstraa, paljon tulee lahjaksi.
56 cm koko menee nopeasti pieneksi myös 62 cm.
Useampia vaatteita voi käyttää kokoa suurempaa ilman että näyttää suurelta pidempi käyttöikä näin.

Lempparit tulee nopeasti mitä pyörittää koneesta kuivatuksen kautta päälle.

Kietaisu bodyt on parhaita pienelle ei tartte kiusata pään yli laitettavalla lasta. Myös kädet piiloon bodyt pienellä ihan parhaita 62 koko tässä ihan paras voi käyttää jo ihan pienelläkin.

Elisa

Nimenomaan, ei kannata unohtaa että lähipiirissäsi on noin miljoona ihmistä jotka sormet syyhyten odottavat että pääsevät ostamaan jonkun iki-ihanan vauvanvaatteen!

Lähipiiristäsi saattaa myös löytyä ihmisiä, jotka luovuttavat käytettyjä lastenvaatteita sinulle, että saavat kaappitilaa. =)

Johanna

Ja meille ei tullut lahjaksi juuri mitään! :) Eli ihan on kiinni omista sukulaisista ja ystävistä, tuoko ne vaatteita lahjaksi.

Meidän viime heinäkuussa syntynyt kuopus käytti ekat viikot kietaisubodeja ja ohkaisia collegehousuja (tms) tai puolipotkareita. Suosittelisin itse pitkää hihaa ja lahjetta vauvalle kesälläkin kun ei niiden kehon lämmönsäätely vielä toimi + tarvitaan myös suojaa auringolta. Ja jos löydät bodeja kääntöhihoilla, et tarvii tumppuja!. Koko 50 on useimmille vastasyntyneille sopiva mutta esim. äitiyspakkauksessa sitä on tosi vähän! Ylipäätään äitiyspakkauksen vaatteet oli jättisuuria (leveitä) meidän molemmille tytöille ja osa jäi sen takia käyttämättä.

Ja hei, lipallinen aurinkohattu, UV-suojalla. Eihän se vauva paljon ulkona ole rattaiden ulkopuolella (tai jos on, niin varjossa), mutta silti joku hyvä hattu kannattaa hankkia.

Myöhemmälle syksylle ja talvelle minä suosittelen etsimään paitoja. Eli bodyn päälle (vetoisissa vanhoissa taloissa) on hyvä pukea pitkähihainen paita (tai kaksi bodya mutta se on vähän vähemmän kätevää). Niitä on vaan TOSI vaikea löytää alle 80-senttisinä! Eli aina kun löydät, osta!

Hoitotasolle iso kasa pyyheitä ja harsoja käden ulottuviin. Osa vauvoista tykkää tehdä pissit ja kakat hoitopisteelle, ei vaippaan ;)
Kosteuspyyhkeet on kätevimpiä reissussa, kotona pärjää vedellä pitkälle. Eikä tosiaan tule liikaa kemikaalikuormaa. Mutta kannattaa niitäkin hankkia. Lidlin pyyhkeet kirvelee minusta enemmän kuin esim. Natusanin (kokeile itselle!) mutta lidlin vaipat on ohkaisia ja hyviä.

Ja jokainen toki huomaa pian alun jälkeen mikä toimii itsellä parhaiten, eli huoli pois! :)
Onnea loppuodotukseen!

Johanna

Ja vielä pari lisäystä: kun olet käsistäsi kätevä, osta pari Ottobre-lehteä ja ompele itse vaatteita. Suomessa on lukuisia (netti)kangaskauppoja, joista saa ihania lastenvaatekankaita. Esim. alempana mainituilla Verson puodilla ja Metsolalla on paitsi ihania vaatteita, myös kankaita.

Ja itselle! Oletko hankkinut muutamat imetyspaidat ja -liivit? Jotkut pehmoiset ja venyvät alkuun :)

73/99 | 

Onpa raikkaita värejä. Toista kuin vielä muutamia vuosia sitten, jolloin oli vain beigen eri sävyjä siis ei-minkäänvärisiä vaatteita.

Jonkunlainen vauvan hoitopiste vois olla valmiina, jossa olisi käden ulottuvilla vaatteet, vaipat, pyyhke ja rasvat+muut purkit. Vesipiste hoitopisteen vieressä plussaa =) Meillä bebet hoidettiin kodinhoitohuoneen työtasolla. Mä tykkäsin kaupasta saatavasta pehmeästä hoitoalustasta, jota suojasin sitten pyyhkeellä, jonka sai kätevästi heittää pesukoppaan... no kun sitä sinappia nyt vain välillä tursuaa joka tuutista ja vaatteiden läpi ja omille vaatteille... =)

Helga
74/99 | 

Moi!
Meillä majailee kotona 1,5 viikkonen baby, joten aika hyvin osaan ainakin sanoa mitä me ollaan tähän mennessä tarvittu. :)
Vaatteista menee tällä hetkellä koko 50 ja sekin ton ruikun päällä vähän roikkuu. Vaatteita likastuu huimaa tahtia ja tuntuu että pesukone saa pyöriä koko ajan, meillä kun ei kauheesti noita minivaatteita ole. Ostaisin muutaman vaatteen kokoa 50 ja jos ne mahtuu kauemmin kuin viikon päälle ni pyydä Sakua hakemaan muutama lisää :) Pieniä sukkia ja tumppuja (ettei raavi itseään) on hyvä olla muutamat varastossa. Pipon vauva tarvii myös kesällä ulkoillessa, mutta ohut trikoinen riittää.
Harsoliinoja meillä käytetään syödessä, jottei joka paikka ole maidossa. Myös trikoinen peitto on ollut meillä paljon käytössä.
Vaippoja meillä menee ihan hirveesti, vaippakoko 1 on ainakin meillä sopiva. Myös talkkia ja sinkkirasvaa on hyvä varata varuiks jos vaippa aiheuttaa ihottumaa. Vauvaöljy on myös hyvä olla, vauvoille tarkoitettuja vanupuikkoja ja vanulappuja. Ja tietenkin kosteuspyyhkeitä! Niin ja amme, meillä on flexi bath, johon saa ostaa erikseen vauvatuen. Tämä on ainakin meillä toiminut alkuun hyvin. :)

75/99 | 

Itse koin pikkuvauva-aikana tarpeellisimmiksi hankinnoiksi sitterin, iiison kasan harsoja pukluräteiksi ja pyjamia. Paljon pyjamia. Sellaisia haalarimallisia ja vetoketjullisia. Turhakkeiksi totesin paidat, koska niiden helma ei pysy housuissa ja lyhythihaiset, koska ne ei suojaa auringolta.

Ja niistä raikkaista lastenvaatemerkeistä suosittelen Metsolaa, Verson puotia ja Melli Ecodesignia. Suomalaista!

76/99 | 

Ei niitä kosteuspyyhkeitä kannata ostaa, vauvaa kannattaa pestä mieluummin vedellä. Meillä ainakin iho reagoi kosteuspyyhkeiden kemikaaleihin, vaikkei edes ole herkkäihoinen lapsi. Harsoja kannattaa ostaa pakkaus valmiiksi, niitä voi käyttää moneen juttuun: hoitoalustan suojana, pyyhkeinä, vaunujen suojana, pukluliinoina jne.

77/99 | 

No täsmennän nyt vielä kun jäi vaivaamaan, että ei se vastasyntynyt vielä mitään sitteriä tarvi.. mutta isompana ihan kätevää, ettei tarvi makuuttaa ipanaa esmes keittiön lattialla kokatessa :D

Anri
78/99 | 

Ompa tosiaan kivan värisiä vaatteita tämän vuoden pakkauksessa :) Hyvä, kun noissa potkuhousuissa on nepit haaruksissa niin ovat käteviä vaipanvaihdossa. Meillä ne jäivät käyttämättä, kun ei ollut neppareita ja tuntui hankalalta riisua aina vaippaa vaihdettaessa. Yhdyn myös jonkun edellisen kommenttiin siitä, että kietaisubodyt ovat käteviä ihan pienellä, kun ei tarvitse pään yli vetää. Vaatteiden kooista ehkä sellainen huomio, että tarve riippuu paljon siitä, minkä kokoinen vauva tulee. Pienempi tarvitsee niitä 50-56 senttisiä pidempään kun taas isommalle ne jäävät pian pieneksi. Meillä 3 kiloinen vauva meni pitkään pienillä vaatteilla, isompiin olisi hukkunut. Tulevan vauvan kokoa voi arvioida vähän äidin koon mukaan, eli minkä kokoinen olet itse ollut syntyessäsi. Netistä googlettelemalla löytyy hyvin listoja siitä, mitä tarvikkeita kannattaa hankkia alkuun. Meillä ainakin oli kätevää, kun oli kaikki vaipat,vanulaput, rasvat ym. ladattuna hoitopöydälle valmiiksi jo ennen vauvan syntymää. Itse tein loppuraskaudesta pari reissua Prismaan ja hankin rauhassa kaikki perustarvikkeet. Silloin sai vielä rauhassa niitä tutkailla :) Tsemppiä loppuraskauteen! Aika menee tosiaan yllättävän nopeasti.

Annukka
79/99 | 

Meidän pieni asui ensimmäiset viikot 24 h vetskarillisessa pyjamassa/unipussissa, jossa vielä mielellään ne käännettävät hihansuut että saa kädet suojaan. Mitään päänylipujotettavaa en osannnut/uskaltanut pukea pitkiin aikoihin, sitä oli todella tumpelo silloin alkuun, ja yli 3 kg vauvakin on yllättävän rääpäle. Äkkiähän ne toki kasvavat ja vaatteet jäävät pieneksi, mutta meillä ei pieni ainakaan puklaillut, joten siinä mielessä ei tarvinnut pyykätä usein, jotain pissavahinkoja toki tuli, että ihan muutamalla pikkupikku vaatteella pärjäsi alkuun.

Annukka
80/99 | 

Tuossa vielä linkki yöpaitaan, minkä tapainen meillä oli hyvä , kaksisuuntaisella vetoketjulla ja sitten tosiaan ihan terällinen vetoketjullinen yöpuku/potkupuku, Jos haluaa ne kädet suojata, niin käännettävät hihansuut on hyvät, ne sukat/tumput ei oikein pysy. Kahteen viikkoon kun ei saa kynsiä leikata ja ne on superduper terävät, bebe saattaa raapia itseään (ja sua kun pidät iholla)
http://kasistakarannut.blogspot.fi/2013/09/lahjaksi-aidille-ja-vauvalle....

lmm
83/99 | 

Meille syntyi 3,6 kg 51cm vauva enkä kyllä käyttänyt mitään 50/52 senttisiä. 56 koolla mentiin, enkä ole tälle seuraavallekaan ostanut mitään pienempiä.

Itse olisin sitä mieltä että harsoja, paljon harsoja, :D Mä en meinaan tykänny pukluisia sit enää käyttää vaan laitoin aina suoraan pesuun.

Nää on niin mielipidekysymyksiä, koska monet mitä tänne on jo kirjoitettu, allekirjoitan, mutta sitten taas monille pudistan päätäni eiei. Harmillista kun ei tiedä minkälaista äiti-ihmistä edustaa ennen kuin on kokenut! :D

Mamma80
84/99 | 

Vauvanvaatteita voi myös vuokrata!
http://beibamboo.com
Harsoja kannattaa olla valmiina, turvaistuin ja vaippoja. Itkuhälytin jos meinaatte pihalla nukuttaa päikkäreitä. Ja yksi tuttipullo ja pari korviketta ihan vaan varmuuden vuoksi! (Esim itse sairastuin toisella kierroksella noroon kun Kotiuduttiin synnäriltä, korvike oli tarpeen pahimmassa vaiheessa... Muuten ihan täysimetin mut kiva että oli kaapissa valmiina). Mut muuten kantsii katsoa tilanteen mukaan. Meillä esikoinen rakasti sitteriä, kuopus leikkikehää jota esikoinen inhosi. Esikoinen tykkäsi olla kantoliinassa, kuopus ei. Eli kyllä voi sit matkan varrella hommata :) kantoliina oli kyllä loistava hankinta tissitakiaissupersylissäasuja esikoiselle, vapaus koitti äidille kun sai kädet vapaaksi :D

Heini
85/99 | 

Kolmen lapsen äitinä sanoisin että vähemmän on enemmän :D minusta "pienistä tarvikkeista" heti valmiina on hyvä olla:

-rintapumppu (hyvä sellainen, esim. aventin käsikäyttöinen)
-harsoliinoja paljon
-vaippoja vaikka paria eri merkkiä
-kietaisubodeja (pienen pukeminen on minusta helpompaa noilla kietaisuilla, kuin pään yli vedettävillä vaatteilla, kietaisubody kannattaa levittää ensin hoitoalustalle, vauva päälle ja sitten pukeminen on iisiä :) )
-vanulappuja ja -puikkoja
-keittosuolatippoja (tukkoisen nenän varalta)
-äidille Lansinoh-voidetta, liivinsuojia (kestot rules) ja parit hyvät imetysliivit (ihan loistavat on bravadon body silk seamless -liivit) ja ne kannattaa melkein tilata UK:sta, saa paljon edullisemmin kuin Suomesta (googlaamalla nursing bra, eka osuma mainosten jälkeen on hyväksi todettu liike :) )

Mulla nuo kosteuspyyhkeet on olleet turhakkeita, koska tykkään pestä vauvan pepun lavuaarissa juoksevan veden alla. Matkassa mukana tietysti kosteuspyyhkeet on kätsyjä.

Ihanalta näyttää uusi äitiyspakkaus! Viime vuotinen oli kiva myös :) loistava juttu kaikenkaikkiaan, että tuollainen on mahdollista saada.

Mulla rintapumppu (juuri tuo Aventin) oli turhake, kunnei heru niin ei heru. Kestoliivinsuojat on parhautta.

Joo ja briteistä (vaikka ihan perus-amazon.co.uk) kannattaa tilata Lansinoh (suosittelen lämpimästi!) ja tuttipullot (jos näitä haluaa). Aventin tuotteet on siellä ihan älyttömän paljon halvempia kuin Suomessa. Meillä oli osittaisimetetty ja myöhemmin korvikkeella syötetty minityyppi ja noita Aventin tuttipulloja taisi olla reilut 10 kappaletta (kun päivässä meni se vähintään 6 pulloa, niin ei ihan joka välissä tarvinnut keitellä).

Joo ja jos niin sattuu käymään ettei imetys jostain syystä onnistu (toivottavasti onnistuu, koska se on kaikista helpointa, mutta koskaan ei voi tietää), niin suosittelen lämpimästi Väestöliiton Pullonpyörittäjien opasta (googlella löytyy), tämä helpotti ainakin minua. Plus kaksosperheen vanhemmilta saatu vinkki, että ei sitä korviketta ole mikään pakko lämmittää (jos ei siis ole ihan pieni vauva).

86/99 | 

Hei.

Maxmorralla on ihanan värikkäitä ja tosi toimivia yopukuja. Käytossä pitkään eivätkä kulu pesussa. http://www.riemuli.fi/kauppa/maxomorra-c-51_68.html?page=6&sort=2a .Seppälässä oli ainakin viimevuonna värikkäitä printtivaatteita, mutta taitaa olla niiden suunnittelija Mira Mallius tekemässä jotain muuta, kun ihania keltaisia vaatteita ei ole nyt valikoimassa.
Yopukuja siis runsaasti. d-vitamiini tippoja, liivisuojia, tissipumppu....Kosteuspyyhkeitä en itse ole tarvinnut, juoksevan veden alle vaan pyllypesulle. jos kestovaippoja olet ajatellut, meillä ainakin Bambino Mio toimi hyvin. kesällä on toivottavasti lämmintä, joten vaatteita ei kauheesti kannata varata. ja puklurättejä (harsoliinoja) on ainakin sokoksella ollu värikkäinä. Kaikkee ei tarvii olla valmiina.... Onnea koetukseen

87/99 | 

Satunnaisia muistoja parin vuoden takaa.

Ihan pienelle kietaisubodyt ja puolipotkarit (ei erikseen sukkia) oli minusta helpointa. Äitiyspakkauksen vaatteita löytyy paljon kirppareilta jopa uusina (plus että kirpparilta löytyy tosi paljon 50-62 koon vaatetta uudenveroisessa kunnossa kun kaikki melkein niitä hamstraa ja nehän ei paljon käytössä kulu, isompia vaatteita onkin vaikeampi löytää). Kesävauva ei ihan hirveästi välttämättä kotosalla tarvitse edes vaatetta. Äitiyspakkauksen vaatteiden mitoitus vaihtelee, kannattaa katsoa vaatteen kokoa, eikä kokolappua. Sama pätee valitettavasti lastenvaatteisiin ylipäänsä. Me saatiin tytölle lahjaksi lähinnä mekkoja ja kappas vaan eipä niitä oikein tullut pidettyä kun eivät ole ei-kävelevällä yhtään käteviä.

Harsoja, miljoonia harsoja (no joo, oikeasti vaihtelee tarve, meillä oli pulautteleva vauva ja kyllä harsoja on keittiössä putsauskäytössä pino edelleen 2 vuotiaallakin).

Lidlin sensitive wipes, toimii. Lidlin vaipat on hyviä myös, mutta se mikä omalle vaippapepulle toimii niin vaihtelee. Kestovaipat on jaksavalle tosi jees (meillä osakestoiltiin, mutta tässä jouduin omia standardeja laskemaan, kun en jaksanut refluksivauvan kanssa enää).

Kantoreppu tai -liina voi olla iso apu. Mulla oli hankittuna pari trikooliinaa, mutta kärsimättömän vauvan kanssa Manduca oli pelastus. Myös suloisin kuosein varustettu Tula on ihana ja ergonominen (ja kannattaa opetella rintareppu ja kantoreppu termien ero ettei nettianonyymit iske ;)). Meillä minityyppi ei vaunuissa viihtynyt ennen 6kk ikää (jolloin pääsi istumaan), joten kantoreppua tarvittiin ja paljon.

Jos Babybjörn on lähinnä kirosana kantomielessä on ko. valmistajalla sittereiden huippumalli (meillä ei tätä ollut mutta tuttu kaksosten äiti ylisti).

Emm
88/99 | 

Meille syntyy esikoinen heinäkuun puolivälissä ja hankintoja alettu nyt kunnolla miettimään. Huvittaa vähän nämä neuvot, kun kaikki vauvat (ja äidit!) ovat kuitenkin yksilöitä. Jonkun vauva ei ole tarvinnut lainkaan 50-centtisiä vaatteita, joku toinen taas käyttänyt niitä pidempäänkin. Vauvan tarkkaa kokoa ja pituutta ei kuitenkaan voi tarkkaan tietää etukäteen. Muutenkin tuntuu, että toisen turhake on toiselle se kaikista tärkein hankinta eli nämä vaihtelevat kovasti. Ja kaikki sitten laukoo absoluuttisina totuuksina näitä omia kokemuksiaan.

Sup
89/99 | 

Kaikki muu on varmaan tullut mainittuakin mutta itselle SE tavara mitä en ikinä olisi osannut hankkia mutta jonka sain kokeneemmalta lahjaksi oli MAIDONKERÄÄJÄ. Mulla herutti toinen tissi lähes saman määrän maitoa kuin mitä toisesta imettiin joten maidonkerääjään kertyneet maidot pakastettiin. Jos halusi lähteä käymään jossain itsekseen ei tarvinnut käyttää korvikkeita kun pakkasestä löyty aitoa tavaraa :)

Kevät
90/99 | 

Ihania vaatteita tosiaan tuossa uudessa pakkauksessa. Silloin kuin itse odotin ensimmäistämme niin olimme hankkinut babylle äitiyspakkauksen lisäksi vain muutaman vaateen kirppikseltä (juurikin sen käyttöiän takia), vaippoja, mulle imetys rintsikoita (tosin jouduin vauvan synnyttyä ostamaan heti lisää, turpoamisen takia), vaunut. Siinä se niillä mention aika monta kuukautta, vauva nukkui tossa boxissa (se on sopivan kokoinen kun vähän vuoraa niin vauvallakin on turvallisempi olo kuin isossa pinniksessä. Pikku hiljaa sitä sitten ruvettiin hankkimaan sitä mitä ikinä tarvittiin. Näin me ollaan säästytty enimmiltä "turhalta" Tosin kyllä sitä nyt tulee sillon talon ostettua jotain kiva mikä ei niin välttämätöntä ole ja ne SUKULAISET ja ystävä ovat pitäneet kyllä huolen, että meillä on enemmän mitä itse olisimme ostaneet. Mutta se sallittakoon :) Ihanaa loppu odotusta ja ihanaa kesää teidän ihanaan tupaan! :)

sinnis
92/99 | 

Pikavinkvink: Prismasta saatavat Ciraf-bodyt oli parhaita, niissä osassa on sekä kietaisumalli, tumppuosat (käännettävät hihat) että kaksoisnepparit haaroissa, ja hintaa silti älyttömän vähän! Kaksoisnepparien ansiosta 50-senttiset meni meillä 62-senttiseksi asti, loisto-ostos :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015