Nyt menee pahasti aiheen vierestä, mutta menkööt. Sain viimeksi Nöpön allergiataistelusta kirjoittaessani niin paljon vinkkejä ja tarinoita, että josko teistä olisi tälläkin kertaa apua?

Sain tänään karvahanurin allergiatestit takaisin ja katti on yliherkkä seuraaville aineille: peura, peruna, kananmuna, riisi, panimohiiva, malasezia-hiiva, merilevä ja porkkana. Lammas siinä rajoilla. Lisäksi testi näyttää yliherkkyyttä parille varastopunkille, muutamalle heinälle ja puulle, sekä sienille.

Onneksi Nöpö ei ole ulkokissa, niin ei tarvitse (kai??) kovin paljon pelätä koivua ja voikukkia. Saimme muutaman ruokasuosituksen (mm. Royal Caninin Veterinary Diet Sensitivity Control) mutta muistaisin jonkun sanoneen, että kuivaruuassa nimenomaan on tuota varastopunkkia.

Eli jos teillä sattuu olemaan omakohtaista kokemusta lemmikkinne kanssa vastaavanlaisesta listasta tai ylipäänsä allergiasta, niin otan ilolla hyvät neuvot vastaan. Itken varmasti onnesta, jos katti pääsee lopulta eroon kaulurikierteestään, se on niin reppana tuon satelliittinsa kanssa.


nöpö kissa

nöpö kissa

Kommentit (51)

1/51 | 

Meiän koira on kans allerginen varasto- ja pölypunkeille. No kuivamuonaa meidän koiralle ei enään anneta, mutta ihan perus kotiruokaa. Mm. keitettyä makaroonia ja sellaista! :)

3/51 | 

Moi Niina,

Minulla on pieni kääpiövillakoira, jolla on samantyyppinen pitkä lista allergioista. Raasu oli ihan helisemässä niin kauan, kun syötettiin sille kuivamuonaa (vaikkakin sensitive ja viljaton yms). Oireet helpottuivat vasta, kun siirryttiin barffaamaan, eli syötetään pääosiin raakaa ravintoa. Lihaa (käymään hakemassa tehtaanmyymälästä, lihapuodista jne, siis oletettavasti varastopunkittomasta paikasta), soseutettuja tai höyrytettyjä kasviksia, raakaa kananmunaa ja sisäelimiä. Tällä ruokavaliolla on oireet pysyneet hallinnassa ja puudelin mahakin kunnossa (tyyppi kun omaa kaiken lisäksi ERITTÄIN herkän vatsan.

Tsemppiä ruokavalion löytämiseen!

Elina
4/51 | 

Tuota tuorelihapuolta ja sisäelimiä suosittelisin minäkin :) Lisäksi sitten välillä puuroa ja kasviksia sinne sekaan monipuolistamaan ravintoa. Muussattuna vaikka sen lihan kanssa sekaisin jos rupeaa nirsoilemaan eikä yksistään syö :)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
5/51 | 

tuosta barffauksesta, meidän ronkeli kissa ei suostu syömään raakana mitään :S testattu on ja ties millä eri lihoilla ja sisäelimillä. Eli ne on pakko kypsentää. tietysti jos sen jättää heilumaan nälkäkuoleman partaalle, niin missähän vaiheessa alkaisi maistua raakanakin :D onko teillä ollut alkuvaikeuksia tuon barffauksen kanssa?

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

prettymurmel
6/51 | 

Meillä ainakin auttoi se, kun kuivamuonapussi pakastettiin heti avauksen jälkeen annospusseissa ja niin päivän annos on huoneilmassa punkkien armoilla vain sulamisajan ennen syömistä.

The Lady Jessica
7/51 | 

Meidän allergiaspanieli syö Kennelrehulta kypsennettyä lohta, maistuisikohan Nöpölle?

Kuivaruoka ja varastopunkit tuntuu olevan vaikea asia, en ole itse onnistunut löytämään siihen ainoaa oikeaa vastausta. Toiset eläinlääkärit kieltää, toiset sanoo ettei siinä niin paljon olisi. Toiset sanoo että paperipusseissa niitä voi olla, mutta sellaisessa muovi/foliopussissa niitä alkaisi tulla vasta kun pussin avaa. Ota näistä siis selvää... Pakastaminen tosiaan tappaa olemassaolevat punkit, mutta jos niitä ruuassa on jo ollut, niin ne jäävät raatoinakin allergisoimaan.

Varminta siis jos pystyisi olemaan ilman kuivaruokaa, mutta jos ei, kannattaa selvittää merkki huolella ja tosiaan pakastaa. Esim Specificillä (myydään eläinlääkärissä) on myös erilaisia allergiaruokia.

Rölli

Meillä pakastuksen jälkeen kuivaruoka on vielä huuhdeltu että punkkien jätökset/punkit häviäisivät mahdollisimman hyvin. Meille sanottu että itse punkit eivät allergisoi vaan niiden jätökset, sama asia pölypunkeissakin

Yeahs
8/51 | 

Tsekkaapa tuolta ruokia, siellä on helposti ja selkeästi laitettu mitä aineksia ruoissa on. https://www.zooplus.fi/

Tuosta varastopunkista en ole kuullutkaan, aika erikoista. Mutta toivottavasti löytyy hyviä ruokia! Meillä molemmat kissat on hulluina sian sydämeen, vaikka eivät hirveästi muusta raa'asta ruosta välitäkkään.

Päivi
9/51 | 

Meillä myös ruoka-aineallerginen kissa. Allergiatestejä ei ole otettu. Eläinlääkäri suositteli Royal Caninin Hypoallergenic kuivaruokaa, mutta kissan vatsa ei kestä sitä. Vaihdettiin tuohon Sensitivity controlliin ja se toimii hyvin. Sitä saa myös märkäruokana.

Aurora
10/51 | 

Minä kannattaisin sitä tuoreen lihan syönnin opettamista, kyllä kisu jossain vaiheessa suostuu ja oppii syömään kunhan sitkeästi jaksaa tarjota vain ja ainoastaan sitä! Ja kun kissa on muutenkin täysin lihansyöjä niin terveellisempääkin se on. Tällaisessa ruokinnassa pitää ottaa kuitenkin huomioon fosfori- ja kalkkipitoisuuksien tasapainot, mutta niitä on helppo hoitaa kalkkilisillä jne. Uskon siis tosiaan, että Nöpö loppujen lopuksi kyllä syö raakanakin sitä lihaa vaikka aluksi nirsoilisikin. Nöpö vaikuttaa reippaalta ja hyväluonteiselta kissalta :)

inka
11/51 | 

Meillä taloudessa yksi hetulaotus (bokseri-koiruus), jolla todettiin juuri allergiatesteissä järkyttävä litannia erilaisia allergioita. :( Aina todella ikävä juttu kun eläimet sairastaa...on se koira tai kissa.

Meillä myös tuo varastopunkki allergia. Ehdoton juttu on, että jos tarjoat vähänkin edes kuivamuonaa, niin heti ostettuasi, säilö muona pakkaseen! Silloin mahdolliset varastopunkit eivät pääse lisääntymään. Myös raaka-ruokinta on oiva juttu niillä aineilla mitkä tietysti sallittu. Tsemppiä sinne ! :)

t.Inka alias pompannappisilmä

s
13/51 | 

Äidillä on westie ja cairninterrieri, molemmat allergisia mm. viljalle ja kummallakin todella herkät vatsat. Eläinlääkäri suositteli erityiskuivamuonaa, on kallista mutta sillä pysyy allergiat kurissa ja vatsat kunnossa. Onkohan kaikissa kuivamuonissa tuota varastopunkkia? Itse meinaan näkisin kuivamuonan parhaimpana vaihtoehtona, oman kissani kokemusten perusteella raa'an lihan syöttö voi tosiaan olla aika kinkkistä puuhaa.

14/51 | 

Siskoni koirat syövat molemmat vaan raakaruokaa ja kun sitten hankkisin tuon kissan niin kokeilin silläkin joitain raakaruokia. Tosiaan, meilläkin oltiin sen verran nirsoja, ettei esimerkiksi jauhettu lohi kelpaa laisinkaan. Ja luulisi sen nyt olevan kissalle ihan herkkua!

Broiskun sydämmet kelpas. Muuta en oo kissalle vielä koittanutkaan, mut tosiaan tarkotus olisi ottaa raakaruokaa tasapainottamaan noita teollisia nappuloita. Ja sen oon huomannut, et kun toi kissa nirsoilee, ni sit ei auta muu kun olla kovana. Jos ei syö mitä kupissa on, ni ei syö sitten mitään. En oo kuullut kenenkään kissan kuolleen vielä täyden ruokakupin eteen :) Hermoja se toki vaatii, meillä ainakin sitten kiukutellaan ja tehdään kaikki pahuudet nälkäsenä.

Tsemppiä jatkoon, toivottavasti saat barffista apua. Uskoisin että siinä saattaa olla ratkaisu :)

15/51 | 

Pahimpaan siitepölyaikaan (joka alkanee parin viikon päästä ja kestää ehkä toukokuun loppuun) kannattaa tuulettaa vähän vähemmän kuin normaalisti ja siivota hieman useammin tai tarkemmin. Siitepölyt ovat viheliäisiä kulkemaan ns. joka paikkaan, myös asuntoihin sisälle ja lisäksi myös jäämään sinne - ne ovat niin tahmaisia, että ne jumahtavat kaikille pinnoille.

En siis ole aivan varma eläimistä, mutta ainakaan siitepölyallergiset ihmiset eivät ole sisätiloissa oireilta turvassa. Lisäksi siitepölyaikaan voi olla ns. ristiallergiaa, eli herkityy entistä enemmän vaikkapa tietyille ruoka-aineille.

16/51 | 

Hei,

varastopunkkeja voi tosiaan olla kuivaruuissa eli jos niille on allerginen tulisi siirtyä märkäruokaan (vaikka varastopunkit olisi kuolleet voi ruuan seassa olla niiden proteiineja jotka allergisoi). Yleisesti ottaen ruoka-aineallergioita ei saa luotettavasti testattua allergiatestein...mutta nuo muut osat siitä ovat yleensä luotettavampia. Ruoka-aineallergia selviää parhaiten eliminaatiodieetillä. Suostuuko Nöpö syömään pateeta tai paloja kastikkeessa koska niistä löytyy kyllä vaihtoehtoja. Ja jos haluaa eläinlääkäristä ostaa lääkeruokaa, niin allergiaruokia purkissa on esim. Hill´s z/d (patee), Royal Canin:ilta löytyy juuri tuosta Sensitivity Control:ista patee ja palat kastikkeessa (maut kana ja ankka), niissä tosin hiilarin lähteenä riisi. Koska yleensä allergioissa lähdetään siitä että proteiini allergisoi eikä se hiilari (ja Hillsissä hiilari muistaakseni peruna). Mutta jos sitä on sulle määrätty noitten allergiatestien perusteella ni ehkä kokeilisin...tai sit soittaisin klinikalle ja kyselisin tarkemmin.

T.eläintenhoitaja :)

Heidi
18/51 | 

Itsellä ei ole (onneksi!) allergista kissaa, mutta ruokakokemuksia ja vinkkejä on antaa kuitenkin! :)

Tosiaan itsekin suosittelen vahvasti lihan syöttämistä. Oma elikko söi ennen ihan mitä lihaa tahansa, kun oli monikissataloudessa, mutta kun muutti mun luokse, niin pääsi ainoana kissana nirsoilemaan... Nyt kun olen sille taas uudestaan alkanut syöttää lihaa, niin mikään ei meinaa mennä alas! Vinkkinä tähän kuitenkin on se, että tarjoa kaikki liha tosi pienini paloina. On ihan päivän selvää, että kissa, joka on tottunu rouskuttamaan muroja (=tosi helppoa ruokaa), ei hevillä siirry "vaikeampaan", eli lihaan jota pitää kunnolla pureskella. Eli ihan pientä siprua, ja jos ei raakana mene alas, niin kypsennä ihan surutta. Sitten vähitellen alat lisäämään raakuutta. Ja kannattaa tosiaan laittaa vain pieniä annoksia kerrallaan tarjolle, ettei kauheaa lihamäärää mene suotta roskiin.

Kuivaruuat on todella ongelmallisia, koska lähes kaikissa on perunaa ja/tai riisiä. Lisäksi tosiaan kuivaruoka on se, jossa VOI olla varastopunkkia, mikään ehdoton faktahan se ei ole, että sitä ihan joka pussissa olisi. Mutta valitettavasti usein noissa "super erikoisissa hyper allergisoimattomissa" on melko huonot ravintoarvot, eli senkään puolesta ei ole mitään järin hyvää sapuskaa.

Suosittelen tutustumaan kissan ruokintaan ihan pohjia myöten, sillä avaa aika paljon silmiä. :) Toki netistä löytyy niiiiin paljon kaikkia kiihkoilijoita, että kannattaa kuitenkin muistaa, ettei se ruokinta mitään rakettitiedettä ole! :D Pääsääntö on, että paljon lihaa, todella vähän hiilareita, ja sitten joku havainto hivenaineista. :) Mutta netistä löytyy paljon faktaa, niin en viitsi ruveta romaania kirjoittamaan.

Eli sinuna lähtisin rakentamaan ruokintaa uusiksi siten, että

1) alkuun tutustut vaikka tuonne Zooplussan sivuille, jos sieltä löytyisi mahdollisesti jotain allergisoimatonta ruokaa. Lonkalta heitän, että kuivaruokaa et tule löytämään, mutta märkäruokaan on jo hyvät mahdollisuudet! :)

2) Sitten kun "ensijärkytys" on ohi, niin otat kunnolla aikaa itsellesi, ja alat perehtyä ruokinnan teoriaan, ja rupeat totuttamaan kisua lihaan.

Itse olen hirveän kiinnostunut kissan ruokinnasta, ja kun muutama vuosi sitten sain järkytysuutisen munuaisvaivoista, niin sai perehtyä sitten urakalla ravintoarvoihin! Nykyinen kissa puolestaan saa syödä normaalisti, mutta tällä hetkellä ainakin tarkemmin ja paremmin kuin omistajansa konsanaan! :D

Loppuun vielä hirveästi tsemppausta vaivojen kanssa elämiseen, mutta toisaalta, eikö olekin ihanaa, kun tietää mistä on kyse?! :)

SaraJana
19/51 | 

Meillä on myös allerginen kissa, ainakin varastopunkille. Saatiin itse vinkki, että jotkin varastopunkille allergiset kissat voivat kuitenkin syödä juuri tähän allergiaan kehitettyä kuivamuonaa (Royal Canin Hypoallergenic raksut, tehdään omalla tehtaallakin superhygieenisesti kuulemma, eli erillään muista raksuista). Periaatteessa noissa raksuissa ei pitäisi olla varastopunkkia, mutta heti kun pussin avaa, tulee ilmakosketus ja punkkia voi alkaa kehittyä. Tähän jatkovinkki onkin se, että raksuja voi pussittaa pieniin annospusseihin (normi minigrip) ja pakastaa. Pakastus tappaa mahdolliset viimeisetkin varastopunkit, ja yleensä allergiset kissat voivat sitten syödä näitä raksuja. Meillä on ainakin toiminut, parin kuukauden kokeilun perusteella. Toki on olemassa erittäin allergisia kissoja, jotka oireilevat jo kuolleistakin varastopunkeista, jolloin tuosta pakastamisesta ei ole hyötyä. Kannattaakin siis testata alkuun pienellä näytepussilla tms. ja nostaa raksumäärää ajan kanssa, jos oireita ei tule.

Meidän kisuneiti haluaa ehdottomasti syödä raksuja, ne uppoaa jopa paremmin kuin raakaliha, joten tämän vinkin kuuleminen oli meille kallisarvoinen! :) (Joskin kalliiksi nuo eläinlääkäristä ostettavat muonat tulee. Raksujen lisäksi meillä on noita Sensitivity control sarjan pussiruokia sekä syötetään myös raakaa lihaa silloin tällöin.)

20/51 | 

Meidän kissa (norjalainen metsäkissa) oli allerginen muutamalle ruoka-aineelle. Me itse tehtiin sille ruuat, mitä se sai syödä - helppoa ja suht. halpaa.

Laura
21/51 | 

Joku olikin vinkannut tuon zooplussan tonne, sieltä tosiaan saa huomattavasti huokeammin tosi hyvälaatuisiakin märkäruokia :) Esim. Feline porta ja Almo nature ovat todella hyvälaatuisia liharuokia, joissa ei tarvitse pelätä mitään ylimääräisyyksiä. Hinta on korkeampi kuin perus-Kitekatilla ja mitä näitä nyt on, mutta ainakin itse vaihdettuani kissojen ruuat mm. noihin merkkeihin väheni hajut vessassa, hiekkaa kuluu vähemmän ja ruokaakin menee lopulta vähemmän kun ruoka on ihan lihaa eikä vain kaikkea kissalle turhaa mössöä.

Barf jos kiinnostaa, niin kannattaa tutustua ihan kissojen omaan barffaukseen (nopeasti vilkaisin tuolta koirien omistajien lähinnä puhuneen tästä), ettei tule työntäneeksi kissalle sitten turhia vihanneksia messiin :)

Kissan ruokkiminen tuntuu olevan kyllä joskus aikamoista arpapeliä, tuttu juttu :D Mulla on kaksi nirppanokka-neitiä täällä, toisella vehnä-allergia ja toisella muuten vaan herkkä vatsa. Niiden kanssa on tullut kokeiltua kyllä vaikka ja mitä... Parhaan lopputuloksen olen nyt tosiaan saanut tilaamalla hyvälaatuista märkäruokaa ja antamalla välipalana / ylimääräisinä herkkuina silloin tällöin suht lihaisia kuivaraksuja.

Pakko vinkata vielä linkkivinkkikin tähän: http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl tuolta löytyy paljon hyvää tietoa ruokinta-osiosta mikäli jaksaa vähän etsiä ja lukea!

Terhi
22/51 | 

Meillä vastaava lista näyttää tältä:

-Peura

-Kananmuna

-Vehnä

-Merilevä

-Kalat

-Herne

-Ankka

-Hiiri

(Plus varastopunkit, pöly, sisal, heiniä, leppä yms koivupuut)

Hoidettiin viime kesänä ataraxilla eli antihistamiinilla ja se auttoi niin, ettei neito rapsutellut kaulaansa ja ohimoaan auki. Nyt on siedätetty tää talvi ja mielenkiinnolla odotan mitä kesä tuo.

Ruokavalion puolesta pysyy parhaiten kunnossa ns. raakaravinnolla eli lihaa, maitotuotteita ja sen semmoista. Pahenee jos antaa nappuloita, vaikka ne olis noita eläinlääkärin suosittelemia. Vaikka pakastaisi (mikä tuhoaa varastopunkkia aika hyvin, mutta sen proteiinia jää sen verran että oireita tulee)

Toivottavasti Nöpö tulee kuntoon :) Suosittelen lämpimästi ns. luomuruokintaa kissallenne.

Emie
23/51 | 

Suosittelen koittamaan koti- ja raakaruokaan siirtymistä. Meidän satunnaisesti nirsoileva sisäkissamme ainakin yllättäen innostuikin luisten kanansiipien rouskuttelusta. (Keittiön matto tosin on tällä hetkellä aika hurjan näköinen...)

Mikäli ruoka ei raakana uppoa, kannattaa aloittaa itse valmistetuilla kypsennetyillä murekkeilla ja mössöillä. Ipstillalta löytyy 2 helppoa ohjetta:

http://www.ipsitilla.fi/Ajankohtaista/keitos.htm

http://www.ipsitilla.fi/Ruokinta/rafaelon%20kiusaus.htm (jätä tietysti kananmunat pois)

Kotiruuan kanssa pitää sitten aina muistaa vitamiini- ja kivennäisainelisä, Aptuksen Multicat on monien hyväksi toteama.

Kissojen raakaruokinnasta vielä asiaa: http://personal.inet.fi/koti/maaru/raakaruokintajuttu.html

Emie&Romeo

heii
24/51 | 

kannattaa kokeilla barf-ruokavaliota, sillon tiedät mitä kissallesi syötät, ei varastopunkkeja. Googlaa ;)

25/51 | 

Joku sanoikin, pakastus on ainoa mahdollinen tapa jos haluaa kuivamuonaa syöttää. Tee pieniä annoksia minigrip-pusseisin, koska ne voi pestä käytön jälkeen ja ottaa uudelleen käyttöön. Myös pienet pakasterasiat, joista voit ottaa pienen annoksen joka kerta. Meidän kissa ei syö kuivamuonaa ollenkaan, kissan tonnikala on sen herkkua joten suosittelen kokeilemaan sitä. Uppoaa moniin kissoihin. Ja vaikka kissa ei suostu syömään raakana niin voihan lihat kypsentääkkin, vaikka niistä lähtee ravintoarvot pienemmäksi. Pääasia, että kissa saa jotain syötävää. Kalaa saa myös kuivattuna. Keittty täysjyvä riisiäkin voi koittaa ja siihen voi sekoittaa vaikka kananmunan keltuaista, valkuaista harkitummin. Tässä on mm yksi hyvä sivusto selattavaksi kissojen ruokinnasta, josta puhutaan usein vähemmän kuin koirien. http://personal.inet.fi/koti/maaru/

heisi
26/51 | 

Mulla ei allergista kissaa ole, mutta olen silti oman kissani kanssa perehtynyt jonkin verran kissan ruokintaan. Kuten moni muukin täällä suosittelisin ainakin osittain raakaruokaan siirtymistä.

Itse otin kissani aikuisena löytökissana ja minulle tullessaan neiti ei suostunut syömään mitään lihaa. Edes lihaisammat märkäruoat eivät kelvanneet. Nykyään vähän päälle puolen vuoden jälkeen jopa kanankaulat menevät luineen alas raakana. Eli kyllä kissan voi totuttaa siihen raakaruokaan, vaikka aluksi huonolta näyttää. Se vaan vaatii paljon aikaa. Meilläkin meni melkein tämä puoli vuotta, että tuosta raksumussuttajasta saatiin lihansyöjä joka syö myös luisia lihoja :)

Jos rakaaruokaan päätät siirtyä, niin perehdythan asiaan? Raakaruokinnan kanssa saa olla tosi tarkkana, että kissa saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Multicattia (kissojen monivitamiinivalmiste) kannattaa antaa lihojen kanssa ja lisäksi huolehtia ainakin tauriinin, kalsiumin ja omegojen tasaisesta saannista.

Teollisista ruoista siirtisin sinuna laadukkaaseen märkäruokaan. Valmiiksi vitaminoituja hyvä ruokia on mm. Animonda Carny, Feline Porta21 ja Miamor. Täydennysravintoja (ei vitaminoituja) on ainakin Cosma, Applaws ja AlmoNature, Monien mainitsema zooplus on loistava paikka hankkia näitä ruokia Suomen hintoja halvemmalla. Toimittavat tavarat kotiovelle asti (minkä vuoksi tilaan kissanhiekatkin tuolta, ettei niitä tarvi raaha itse kaupasta...).

Raksuruokavaliota kannattaisi muutenkin välttää, koska se altistaa niin helposti virtsakiville. Kyllä niitä raksujakin voi välillä antaa (jolleivat aiheuta allergiaa), mutta pääasiallinen ruoka saisi kyllä olla märkäruokaa tai raakaa lihaa :)

mee
27/51 | 

meidän koiralla todettiin myös testeissä kaikenmaailman ruoka-aineallergiat ja muutkin allergiat.. parka on allerginen just heinille ja koivulle, peuralle, porkkanalle ja monelle muulle mitä ei edes jaksa muistaa.. tehdään ruokaa koirallemme riisistä ja jauhelihasta sellaista pataa :) tykkää syödä sitä oikein mieluusti! kannattaa kokeilla joku omatekoinen ruoka, en sitten tiedä suostuuko kissa syömään sellaista, nirsoja kun ne tuppaa olemaan.. :D mutta juu kuivamuonien kanssa kannattaa olla varovainen, niissä on juuri sitä varastopölyä/punkkeja! me luovuttiin täysin nappuloista :) hyvää jatkoa teille!!

Johanna Lindström
28/51 | 

Suosittelen kokeilemaan luomuruokaa. Meidän labbiksella on melkein kaikki mahdolliset allergiat. Kokeiltiin kotiruokaa ja vaikka mitä mutta loppujen lopuksi parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui luomunappulat, joita tilataan Saksasta saakka. Nämä sopii vaikka koiralla on tuo varastopunkkiallergiakin.

29/51 | 

Moi. Mun kissani on astmaatikko ja allerginen 24 eri aineelle. löytyy samoja juttuja kun sun kisulta mitkä allergisoi, tällä nyt vaan on se astma viel päälle et jos altistuu jollekkin se näkyy astmakohtauksina. toi kuivamuonapussin pakastaminen on hyvä kikka! mun kissalla on myös oma blogi, missä nyt hirveesti ei vielä juttua ole allergiasta, mutta astmasta jonkun verran kylläkin: vilmacat.blogspot.com

30/51 | 

Sienistä ja perunoista en tiedä, mutta vanha kissamme oli allerginen kalalle. Raukka tykkäsi siitä kyllä, mutta heti meni nassu ihan ruville :( Kala leikattiin heti ruokavaliosta pois kun allergia selvisi, piti aina katsoa tarkkaan millaisia purkkiruokia osti. Siinä sitten toinenkin kissamme eli kymmenisen vuotta melkein kokonaan ilman kalaa kun ei sitä saanut toisellekaan antaa.

Laura
31/51 | 

Kuivamuona ei mielestäni ole hyväksi millekään kissalle, oli sitten terve tai allerginen. Jos raaka liha ei Nöpölle uppoa ja barffaaminen jännittää (barffaus on ihan paras mahdollinen ruokavalio kissalle), niin aloita siirtymällä ihan vaan tavalliseen märkäruokaan, joka ei sisällä Nöpöä allergisoivia aineita.

Monissa kissanruuissa ainesosat on lueteltu erittäin ylimalkaisesti (lihaa ja eläinperäisiä tuotteita jne), mutta mitä laadukkaampi ruoka sitä tarkempi tuoteseloste. Kannattaa suunnata eläinkauppaan tai Zooplussan sivuille tutkiskelemaan.

Raksut siis jättäisin ihan suosiolla pois ruokavaliosta, niiden punkkisuudesta kun ei voi ikinä olla varma. Jos Nöpö on allerginen varastopunkin proteiinille, ei pakastaminen auta. Kuollut punkki sisältää edelleen allergeenit.

Yahoolla on barf_kissat -postituslista, johon liittymällä pääsee käsiksi kattavaan linkki- ja artikkeliarkistoon. Tämä oli itselleni hyödyksi eläintenhoitajaksi opiskellessa ja opinnäytetyötä tehdessä (aiheena siis Kissan barf-ruokinta :))

Toivottavasti Nöpölle löytyy sopiva ruokavalio ja tosiaan, kuten jo aiemmin todettu, harvemmin muuten terve kissa täyden ruokakupin eteen kuolee, joten nirsoilut jättäisin ihan omaan arvoonsa. :)

auringonkukka
32/51 | 

Niin kuin monet ovat jo sanoneet, lemmikkien kuivamuonat ovat täynnä mitä erikoisempia juttuja, eikä ihme, että niistä aiheutuu erilaisia allergioita ja muita vaivoja! Toivottavasti saat muutettua pikkuhiljaa Nöpön ruokavaliota luonnonmukaisempaan suuntaan. Yksi ystäväni hoitaa sen muuten sillä tavalla, että hän on sopinut lähikauppansa kanssa, että voi käydä hakemassa ilmaiseksi parasta ennen -päivää lähestyviä marinoimattomia lihatuotteita kissoilleen valmistettavaksi!

Yksi kokeilemisen arvoinen asia lemmikkien allergiaan on homeopatia. Siihen ei todellakaan tarvitse "uskoa" (ei lemmikitkään pidä sitä hoitona, jonka placebo-vaikutus parantaa heidät ;) mutta sitä kannattaa kokeilla. Googlaa eläinhomeopatia ja lue lisää, tässä muutama Pirkanmaalla toimiva eläinhomeopaatti:

http://www.wellnessline.fi/elainhomeopatiaa.htm

http://www.uurto.com/Chirybiry/index.html

Yleistä: http://www.homeopaatit.net/

33/51 | 

Voi Nöpöä. Toivottovasti apu löytyy! Me olemme siirtymässä barffaukseen koiran kanssa, koira ei suostu syömään kuivaruokaa . Fretit taasen eivät suostu syömään mitään muuta kuin kuivaruokaa, vaikka niiden pitäisi olla kunnon lihansyöjiä ja rouskutella jos jonkinlaisia hiirenraatoja ja kananluita onnessaan :P Niille kelpaa vallan hyvin satunnaiset kurkunpalat ja kuivanappulat, vaikka kaikkea on kokeiltu.

Didjital
34/51 | 

Meillä todettiin kissalla virtsakiviä ja nyt sit syötetään liotuskuivaruokaa ja siitä eteenpäin erikoiskuivaruokaa Royal Caninilta. Tätä ennen olen jyrkästi vastustanut RC:n, Hillssin ja tavallisten ruokakauppojen kuivaruokia, koska lisäaineluettelo on valtava. Täyty vaan kiittää onneani, että kissa jo alunperin söi kuivaruokaa, mutta barffaaminen ei meillä tulis kysymykseen tän kissan kohdalla koska ei oo ikinä koskenu tuoreeseen lihaan. No, asiaan: toinen kissa syö meillä pelkästään seiti-jauheliha-riisi-mössöä ja siihen Multicat vitamiinia murskattuna joukkoon. Eli 400g pakasteseitiä, kourallinen riisiä ja 400g sika-nautajauhelihaa. Riisin voi korvata myös millä tahansa muulla viljatuotteella (esim. kaurahiutaleilla), mutta jotain kuitua kannattaa laittaa sekaan. Tota seosta keitellään kattilassa runsaassa vedessä noin 15 minuuttia, siivilöidään, annetaan jäähtyä, murskataan vitamiinit joukkoon ja siirretään sopivissa erissä pakkaseen. Valmiista märkäruuista kannattaa tutustua Almo Naturen tuotteisiin ja kuivaruuan suhteen suosikkini on Acana.

35/51 | 

Meillä on kans koira, joka on allerginen varastopunkille ja monelle muulle ruoka-aineelle. Nyt meidän täytyy ostaa koirille tarkoitettuja pakaste-tuoreruokia, mutta niissäkin täytyy olla varovainen ettei vaan satu olemaan porkkanaa tai merilevää seassa. Melko työlästähän se loppupelissä on löytää oikeanlaista ruokaa ja ruokavalio saatttaa myös tulla melko yksipuoliseksi, mutta kannattaa alkaa itse sekoittelemaan ja tekemään muonia :)

Leppis ja bengalit
36/51 | 

Moikka Nelliina ja Nöpö. Been there, done that. Ainakin osittaista barffausta suosittelen minäkin. Meillä possun sydän on se, mikä uppoaa parhaiten raakana. Sitä saa ihan tavallisesta ruokakaupasta kokonaisena ja ainakin Kennelrehusta ja Murren murkinasta jauhettuna. Molempi parempi. Kala ei näyttänyt olevan teidän listalla, joten seitä voisi kokeilla. Sen voi kypsentää mikrossa ihan kypsäksi (aromit ovat tosin melkoiset...) ja sekoittaa lpuksi joukkoon kananmunan keltuaisen (raakana :) ). Applaws-raksut ovat sellaisia, että niitä kannattaa kokeilla. Niitä saa ihan peruseläinkaupasta. Meille ne tosin olivat liian ärhäkkää tavaraa ja aiheuttivat oksentelua. Broilerikaan ei ollut teidän listalla, joten maustamattomia fileitä voi keitellä kypsäksi ja aina vain vähemmän kypsäksi ja totutella siten raakaan tavaraan. Sitten alkaakin uusi ihmeellinen elämä eri sorttisten sydämien, kielien, lihojen ja niiden hankintakanavien kanssa! Onnea ja kärsivällisyyttä. Ei se kissa itseään nälkään tapa ruokakupin vieressä. :) Ai niin, jos raksuttelun lopettaa kokonaan, niin huolehdi kalkin saannista! (broiskun siivet luineen tai kananmunankuorijauhe ajaa asian, mutta asiaan pitää perehtyä ettei tule puutoksia)

Leppis again
37/51 | 

Sitä piti vielä sanomani, että kissojen aivoituksiahan ei voi ymmärtää. Meillä ne broilerin siivet pitää ostaa tuoreena ihmisten ruokakaupasta. Kukaan ei koskekaan lemmikeille tarkoitettuihin pakastettuihin siipiin. Minusta ne ovat ihan samaa tavaraa.... Mutta kannattaa siis testailla tuotakin, että kävisikö pakastettu tai nimenomaan tuore. Huokaus...voi noita karvakorvia!

Anni
40/51 | 

Jos barffaus kiinnostaa, niin poikkea Lielahdessa barffinetissä (löytyy myös verkostaa www.barffi.net)

Siellä osaavat varmasti neuvoa :) Marssit myyjän luo ja kerrot millainen kissa ja mitä allergioita, niin laskevat sinulle minkä verran mitäkin pitää syöttää.

yliallerginen koira
41/51 | 

Hei,

omistan lähestulkoon kaikelle allergisen koiran. meillä tilanne helpotti kutinan, raaputuksen ja vatsaväänteidein osalta huomattavasti, kun aloimme syöttää koiralle joka päivä maitohappobakteerijauhetta tai -kapseleita. Yleisvoinnin kannalta ovat erittäin oiva apu vaikka eivät itse alergiaa hävitäkään. Varastopunkeista kannattaa ottaa huomioon myös se, että jos lemmikki syö esimerkiksi luita, kannattaa ostaa hieman kalliimpia, ei aasiasta tuotuja luita. Siellä nimittäin elintarvikkeita säilötään aivan erilaisissa olosuhteissa ja varastoissa, ja tuotteista on mitattu huimia varastopunkkimääriä.

Ann
42/51 | 

Niinkuin edellä on jo sanottu, barffaus ois varmasti se juttu, millä minimoidaan allergisoivien aineiden syöminen. Itsekin siirtyisin tähän kissojen kanssa, jos vaan taloudesta löytyisi pakastin.

Lihaan siirtyminen on varmaan aika nihkeää, mutta kyllä nirsonkin luulisi siirtyvän siihen, kun totuttaa pikku hiljaa. Toinen kissoistani ei suostunut koskemaankaan raakaan lihaan, mutta vähitellen annoin ihan pikkiriikkisiä paloja sydäntä ja nyt tuntuisi lihamyllyyn menevän mikä vaan. Annoin myös raakaa kananmunan keltuaista (tästä on kahta mielipidettä sopiiko sitä raakana antaa. Toki keitettyäkin voisi.) ja uskon että sillä nuo pääsivät siihen "luonnollisemman" ruuan makuun. Sitten tietty on ne peruskikat, eli piilotetaan normiruuan joukkoon uutta ruokaa jne. Aika hyväksi on havaittu myös se, että jättää lihan lämpenemään huoneenlämpöiseksi johonkin sellaiseen paikkaan johon kissa ei pääse. Kummasti se liha alkaa kiinnostamaan, kun tuntee hajun nenässään muttei pääse haistelemaan.

Oletko muuten koettanut riistaa? Monet kissat tuntuvat menevät siitä ihan pähkinöiksi. Sitten vielä yksi kokeilemisen arvoinen juttu on käydä ostamassa käärmeille yms. tarkoitettu pakastettu hiiri. Ehkä lihan makuun pääseminen vaatii vähän sitä metsästysvietin herättelyä. Kahden kissan taloudessa se kuittaantuu sillä, että kumpikin yrittää käydä varastamassa tavaraa toisen kupista :D

Nasu
43/51 | 

Pakastamisesta olen kuullut, että tuhoaisi varastopunkit. Eli nappulat pakkaseen 24 h

Niina
44/51 | 

Täällä on tullutkin jo tosi kattavasti samoja vinkkejä, joita itsekin olisin suositellut, joten ei niistä enempää :)

Tuo Bernerin allergiatesti on todella kattava, mutta ruoka-aineitahan ei voi ihmisillä eikä eläimillä testata verikokeella, vaan ainoastaan eliminaatiodieetillä. Kaikki eläinlääkärit eivät valitettavasti muista tästä tarpeeksi painokkaasti asiakkaille kertoa, mikä on ikävää. Bernerin edustajat itse sanovat, että testiä voi tulkita "suuntaa antavaksi" (mitä se sitten tarkoittaakaan...?) Eläin ei kuitenkaan voi olla allerginen ruoille, joita se ei ole ikinä syönyt, joten niitä kannattaa lähteä miettimään. P*ska homma tässä allergiahommassa on vielä se, että vaikka kissa voisi tällä hetkellä syödä vaikkapa lohta, se voi esim. puolen vuoden syömisen jälkeen allergisoitua sille ja saada oireita, ja taas joudutaan miettimään ruokavalio uusiksi :(

Asian vaikeudesta huolimatta toivotan Nöpölle ja Nelliina-emännälle hyvää ja mahdollisimman vähäoireista kevättä!

45/51 | 

Barffaus on barffausta, jos kissa syö lihaisaa luuta. Meillä syödää siis raakaruokaa+nappulaa.

Kissa, joka ei ole syönyt luuta, on vaikea totuttaa sitä syömään. Ihan aluksi kannattaa totuttaa syömään pelkkää lihaa. Sydän on usein kissoille herkkua, ja meillä syödään sitä aina mielellään.

Minulla on nykyään kaksi kissaa (ja kaksi koiraa) Kaikilla on liha+nappula ruokavalio, koska pelkkä nappula ja markettiruoka sairastuttaa eläimen.

Kille kissa ei alussa suostunut syömään lihaa ja totutus alkoi pienistä lihapalasista. Heti kun sain kissat tajuamaan, että liha on syötävää, niin aloin kylmästi tarjota vain lihaa. Kissat saivat nähdä toki nälkää, ja vaikka sanotaan että kissalle vuorokauden syömättömyys on pahasta, niin joskus on tilanteita, joissa moiselle viisastelulle voi näyttää keskaria. Jos kissalle tulee ruuasta virtsakiteitä + uskomattomia kipuja tai vaikka sitä allergiaa, niin sitä vaivaa se enemmän, kuin nälkäisyys. Kisallekin tulee kyllä tarve syödä jossain vaiheessa, jos se on jokseenkin terve.

Todennäköisesit allerginen kissa ei ole allerginen vain tietyille asioille, vaan ylipäätään keho hylkii vääränlaista ruokaa, mitä ne pienen kuivat nappulat ovat. On vaan aikoinaan hyvin tehokkaasti lanseerattu eläinten kuivaruuat, että niitä pitää niin tavallisena ja normaalina, ettei osaa ajatella miten hullua on syöttää kissalle kuivaruokaa, kun todennäköisesti toisaalla elukkatarhoissa syötetään pedoille lihaa ja luita.

Meillä kesti kaksi kuukautta, että kissat alkoivat mukisematta syödä lihaa - erityisesti kiinteät lihakuutiot ja kanasuikaleen maistuvat. Killellä ei ole enää ollut virtsakiteitä. Syötän kuitenkin luuttoman ruokavalion korvatakseni lihaa+nappulaa, ja se on parempi kuin pelkkä liha.

Jos haluat lukea purkauksia kissojemme virtsakiteistä ja ruokavaliomuutoksista, niin blogistani löytyy kissta osiosta.

T:Mangolisa

Kissojen kaveri
46/51 | 

En ihmettele, että kissasi on allerginen ja kipeä, sillä syötät sille ihan vääränlaista ruokaa. Ainakaan peruna, kananmuna, riisi, merilevä ja porkkana eivät kuulu kissan ruokavalioon. Ehdotan siis, että syötät kissallesi raakaa lihaa (katso netistä tai kirjoista, mitä saa antaa) muutaman kerran viikossa, ja muuten lihapitoisia raksuja. Kasvikset ja kuidut eivät tee kissalle hyvää, eikä tämä saa niistä yhtään mitään. Sama siis kuin itse söisit paperia.

Kisu
47/51 | 

Raakaa lihaa, keittettyä kalaa (seitiä vaikka, lohta ei saa kissoille syöttää kovin paljon) ja rasvaa. Niillä pärjää jo kissa pitkälle. Barffausta kannattaa kans kokeilla, sillä yleensä katoaa allergiat. Toimii kissoilla, koska ovathan luonnostaan lihansyöjiä. Kennelrehun autosta saa käydä hakemassa törkeen halvalla lemmikeille lihaa. Musti ja Mirri myy myös. Ja jos on ronkeli, niin kypsentää sen lihan ensin ja sitten hiljakseen koittaa hivuttaa sen verisemmänkin version sinne. Kannattaa kokeilla kans Feline Portan (löytyy myös sieltä Mustista& Mirristä) ruokia, ne on ihan lihaa, kypsennettyä siis. Ne on myös vitaminioitua. Mutta kannattaa katsoa selosteet, koska yhdessä tonnikalassa on merilevää ainakin mukana. Tuota Felineä meidänkin ronkelit suostuu syömään, kun siirryttiin perusruuista. Ne on metallitölkeissä, en tiedä säilyykö punkit sielläkin hengissä? Mutta voihan nekin pakastaa varalta ensin. Royal Canin ruuat on ihan hyviä, mutta omasta mielestäni vähän turhan ylihinnoiteltuja.

Jampula
48/51 | 

Minäkin suosittelisin, että alat vain sitkeästi tarjoamaan Nöpölle lihaa. Meillä on kaksi kissaa, joista toinen rakastaa lihaa, ja toinen on vasta hiljattain oppinut siihen. Nälässähän tuota nuorempaa joutui välillä pitämään, mutta kyllä se nälkä loppujen lopuksi voittaa. Hyvänä apuna meillä on ollut, ja kuuluu vieläkin ruokalistalle, nuo Feline Porta 21 -purkit joissa ei ole muuta kuin kanaa, sekä Cosman vastaavat. Molempia saa zooplus.comista reippaasti halvemmalla kuin Suomesta.

Ja sitten! Haluaisin vinkata aivan loistavasta kuivaruoasta kissoille. Ruoan nimi on Power of Nature ja sitä saa käsittääkseni ainoastaan yhdestä paikasta eli tuolta Sydänystävä-eläinkaupasta Suomessa. Joko tilaamalla tai sitten paikan päältä, kauppa on muistaakseni Tampereella.

Linkkiä kana-ruoan sisältöön:

http://www.sydanystava.com/Natural%20Cat.html

Ei näyttäisi sisältävän mitään mille Nöpö olisi allerginen. Varastopunkit aattaa olla sitten se ongelma, mutta mielestäni tuo on silti kokeilemisen arvoinen ruoka. Meillä ainakin tykättiin. :)

49/51 | 

Minulla on allergikkokissa, joka on allerginen lähes kaikelle ruualle ja pöly- ja varastopunkille sekä eri siitepölyille. Ruokana se syö ainoastaan Hillsin z/d-raksuja ja pölyallergioita hoidetaan siedätyshoidolla ja antihistamiinilla. Kolme vuotta meni, että oireet saatiin kuriin, mutta nyt kissa on ollut jo yli viisi vuotta oireeton. Voin laittaa maililla lisää sairauskertomusta jos haluat. :) Tsemppiä allergian kanssa taisteluun, tie on pitkä ja raskas, mutta sen arvoinen!

Rinski
50/51 | 

Tuosta raksujen pakastamisesta ei ainakaan voi olla mitään hyötyä varastopunkkiallergiaan, paitsi tietenkin ehkä uskon voimalla voi toimiakkin. :) Eihän ne punkit pakastamalla mihinkään katoa, se on varma!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012