Kirjoitukset avainsanalla blogiyhteistyö

Kaupallinen yhteistyö: Gummerus


On olemassa yksi ammattiryhmä, jolle olen aidosti kateellinen: kustannustoimittajat, jotka saavat olla päivittäin tekemisissä käsikirjoitusten kanssa. Mutta en laita yhtään pahakseni myöskään sitä tammikuista hetkeä, kun sain Gummeruksen yhteistyön merkeissä luettavaksi Anniina Tarasovan esikoisteoksen Venäläiset Tilikirjani. Ennakkoon. Kirjatoukan unelma. 

Esikoisteoksen aloittaminen on aina yhtä jännittävää. Ei tiedä yhtään millaiseen tarinaan on sukeltamassa. Vanhojen suosikkikirjailijoiden kohdalla olo on kuin vanhaan lempivillapaitaan kääriytyminen, mutta esikoiskirja on aina hyppy tuntemattomaan. Ihanaa oli myös sukeltaa pikku hiljaa valmistuvan kirjastohuoneemme upottavaan sohvaan!

Kirjan päähenkilö, nuori nainen nimeltä Reija Wren, saa komennuksen Pietariin. Reija lähtee suorittamaan konsernin sisäistä tarkastusta venäläiseen tytäryhtiöön, joten on selvää, että hän ei venäläisten kollegoidensa suosikki. Kukapa kyylästä tykkäisi. Turkulaista Reijaa ei kuitenkaan nuiva suhtautuminen pahemmin liikuta, hänellä on duuni tehtävänä ja sen hän aikoo myös hoitaa. Ilmassa leijuu mahdollinen ylennys, joten mikään ei saa estää kunnianhimoista naista saattamasta tarkastusta päätökseen.

Reijalla on alusta asti aavistus, että tilikirjojen ja kuittien lisäksi jokin muukin on ZAO Katelinissa pielessä. Hänen työtään sabotoidaan tarkoituksella ja yrityksen juristi, Pavel, on hetki sitten kadonnut jäljettömiin. Kun Pavelin luksusauto naarataan joesta, Reija on vakuuttunut, että jotain todella hämärää on tekeillä. Reija päättää alkaa Neiti Etsiväksi oman toimensa ohella, ja selvittää mitä Pavelille on oikeasti tapahtunut. Fiksumpaa olisi jättää sivuhommat sikseen, sillä Pavelin jäljille lähteminen osoittautuu hengenvaaralliseksi. 

En muista lukeneeni pitkään aikaan Venäjälle sijoittuvaa kirjaa, joten Tarasovan kuvaus Pietarista ja pietarilaisista oli todella kiinnostava. Näin suomalaisittain paikallinen kulttuuri vaikuttaa kirjoittamattomien sääntöjen viidakolta, jonka oppii vain kokemalla. Anniina Tarasovalle venäläinen työelämä on selvästi tuttua, joten Reijan expattina olo oli luontevaa.

Jäin miettimään kirjan jälkeen, että miksi ihastuin päähenkilöön niin paljon. Pieni dekkarimaisuus viehättää aina, mutta isoimpana vaikuttajana oli varmasti Reijan epätäydellisyys. Yleensä päähenkilö pyritään kuvaamaan hyvänä tyyppinä, tai edes hyväntahtoisena tohelona. Tällä kertaa naispääsosan esittäjä oli kaukana pikkusievästä. Reija kiroilee, vetää firman juhlissa kännit ja hänellä on sutinaa exänsä, hurmaavan paha poika Konstantinin kanssa. Kotona Turussa Reijaa puolestaan odottaa avomies Veli-Pekka, joka on autuaan tietämätön kihlattunsa vauhdikkaasta elämästä itänaapurissa. 

Oli piristävää lukea pitkästä aikaa kirjaa, jossa nainen ei harkitse jokaista tekoaan vaan mokailee, morkkistelee ja unohtaa välillä aivonsa kotiin. Ei sillä että se olisi ihailtavaa, mutta sellaista ei kovin usein tule kirjoissa vastaan. Sisäistä tarkastusta suorittaessaan Reija on rautainen ammattilainen, mutta vapaa-ajalla lähtee laukalle, eikä nainen osaa jarruttaa ajoissa. 

"Kun tuntee viinin valuvan kaulaa pitkin siksi, ettei lasi kallistu suuhun nähden oikeassa kulmassa, on myönnettävä olevansa humalassa."

Tarasova käyttää kirjassaan niin elävää kieltä, että jouduin välillä päättelemään asiayhteyden perusteella mistä on kyse. Kuinka usein tulee vastaan kirja, johon on jätetty valikoima täysin keksittyjä sanoja, joita ei Kielitoimiston listoilta löydy. Ei usein. Tällaisena värikkään kielen ystävänä ja sanaston venyttelijänä olin aika ihastunut, mutta voisin kuvitella, että jokainen vanha kunnon pilkunviilaaja saa Tarasovan tyylistä näppylöitä. Voiko juomaa hörsiä tai käteen törpätä paperin? Tarasovan kirjassa voi. 

Venäläiset Tilikirjani  vauhdikas ja viihdyttävä lukupaketti, jota lukiessa alkaa tehdä mieli blinejä ja skumppaa. Reijan vertaaminen bisnesmaailman Bridget Jonesiin (ote takakannesta) on oikeastaan liian vaisua, sillä Reija on kunnianhimoinen, terävä-älyinen ja rohkea daami, jonka moraali nyt vain sattuu olemaan välillä hieman hukassa. 

"Sivusilmällä näin kuinka minut hetki sitten ohittanut mies kääntyi ja lähti kävelemään käytävää rivakasti takaisin. Jokin hänen olemuksessaan oli muuttunut. Hän vaikutti olevan tulossa juuri minua kohti. Jäykistyin sekunnissa ja katsoin hissien yläpuolella välkkyviä numeroita, lähin hissi oli kymmenen kerrosta liian kaukana. Miehellä oli päässään tumma lakki, joka esti minua näkemästä kasvonpiirteitä. Vilkuilin kelloani ja halusin näyttää siltä, ettei minulla ollut aikaa odottaa hissiä koko yötä. Vilkaisin  kelloa viimeisen kerran ja suuntasin sen jälkeen portaisiin, neljä kerrosta ylempänä sijaitsi hotellin kattobaari. Vauhditin itseni kaiteesta juoksuun ja vain hetkeä myöhemmin kuulin, kun minua selvästi nopeammat askeleet alkoivat naputella valkoisia kiviaskelmia ylöspäin."

 

Kommentit (4)

MiuMiu

"...jokainen vanha kunnon pilkunviilaaja saa Tarasovan tyylistä näppylöitä. Voiko juomaa hörsiä tai käteen törpätä paperin?" Ne jotka sais noista ilmauksista (ja muista samankaltaisista) näppylöitä on niitä, jotka eivät ymmärrä kieltä tai ole tutustuneet kieleen ja sen ilmiöihin tarkemmin. Miun mielestä ihan normaaleja ilmauksia ja sanoja. :D

MN

Olin juuri tulossa kommentoimaan samaa kuin MiuMiu. Kyllä kirjailija saa luoda omaa sanastoaan, sehän on vain virkistävää (eikä edes kovin epätavallista).

Tämä vaikuttaa tosi kiinnostavalta kirjalta, oli myös hyvin kirjoitettu esittely. Kiitos!

mai-

Kirjan kannen perusteella tuskin olisin kirjaan tarttunut, enkä kuvausta takaa lukenut. Mutta tämän luettua rupesi kiinnostamaan, ja ehkä taidan kirjastosta katsella lainaan

- Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen -

Tänään on joulukuun ensimmäinen päivä ja 100-vuotiaan Suomen itsenäisyysjuhla on entistä lähempänä. Juhlamenun suunnittelu on meidän huushollissa jo pitkällä, sillä tänä vuonna aion taikoa pöydän täyteen huikeita makuelämyksiä.

Juomapuolella sain vähän apuja Rajamäeltä. Luit oikein ja kyllä, nyt puhutaan etikasta. Juhlavuoden kunniaksi Rajamäellä on kehitetty mustikkainen viinietikalla maustettu shrub-juoma, joka saa happaman ystävillä sukat pyörimään jaloissa. Sen pariksi keittelin juhlaillan juustopöytään vielä ihanan hillokkeen, josta löytyy balsamietikkaa, puolukoita ja punasipulia. 

Rajamäen väkiviinaetikka on meidän keittiössä tuttuakin tutumpaa, sillä totta puhuen voisin syödä vaikka tiskirättiä jos se olisi pikkelöity. Pikkelöidyt kasvikset ovat melkein parasta mitä tiedän. Ruoanlaiton ja säilönnän lisäksi vintageharrastajalla kuluu väkiviinaetikkaa pyykinkäsittelyyn, sillä mikään muu aine ei poista vanhasta vaatteesta ummehtunutta hajua niin tehokkaasti kuin se. Toimii myös vanhojen käsilaukkujen, kenkien ja jopa huonekalujen kanssa.

Siivouksesta säilönnän kautta ruoanlaittoon, ei ihan tavallinen tarina yhdellä tuotteella. Mutta ei ole ihan tavanomainen tuotekaan. En ollut ennen edes tajunnut, että Rajamäen etikat ovat vanhempia kuin Suomi! 125-vuotias tuotemerkki on selvinnyt kieltolaista, sodasta ja lamasta, joten se on tosiaan paikkansa suomalaisessa juhlapöydässä ansainnut. 

Tästä voi ottaa tärppiä juhlaillan juustopöytään. Happamanmakea lisuke kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana, että hilloke ehtii yön aikana hyytyä. Puolukka-punasipulihilloke sopii hienosti myös esimerkiksi riistaruokien kylkeen. 

Puolukka-punasipulihilloke

200 g puolukoita

2 isoa punasipulia 

1 dl vettä

2 rkl Rajamäen vaaleaa balsamietikkaa

1,5 dl hillosokeria

Kuullota pieneksi kuutioitu punasipuli tilkassa öljyä, pari minuuttia riittää. Lisää kattilaan puolukat ja desi vettä. Keitä viitisen minuuttia ja kaada sekaan hillosokeri ja etikka. Keittele vielä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää vettä jos alkaa saostua liikaa. Hilloke jähmettyy jäähtyessään vielä lisää. 

Annos riittää parille aterialle, mutta jos haluat säilöä hilloketta, tee reseptistä tupla-annos. Ja muista desinfioida hillopurkit keittämällä, jos aiot säilöä.

***

Myös Rajamäen mustikkajuomaa varten tarvittava shrub kannattaa tehdä edellisenä iltana. Itseasiassa hilloke ja mustikkatiiviste valmistuvat näppärästi samalla kertaa vierekkäisissä kattiloissa, tuli testattua.

Lukaise mustikkaisen kuohujuoman resepti Rajamäen sivuilta. Tämä on ihan ehdoton alkoholiton vaihtoehtojuoma GT:n ystäville! Sivuilta löytyy muutenkin kiitettävä reseptipankki, jos on hankaluuksia mieltää etikkaa muihin yhteyksiin kuin säilöntään.

Hillokkeen pariksi pöytään kannattaa kattaa muiden herkkujen lisäksi maalaispatonkia ja vuohenjuustoa, sillä vuohenjuuston kanssa se pääsee ihan erityisesti oikeuksiinsa. Ja kuten jo aiemmin mainitsin, ylimääräisen hillokkeen voi nauttia seuraavana päivänä esimerkiksi riistakäristyksen seurana. 

Ps. Jos postauksen tuotekuvat näyttävät erikoiselta, selityksenä on se, että Rajamäen perinteisten etikoiden pakkaukset uudistuvat parhaillaan, kun lasipullot vaihtuvat Suomessa valmistettuihin kierrätettäviin PET-pulloihin.

Kommentit (1)

Ei-Leen

Kuulostaa hyvältä ja täytyypä testata tuota juomaa. Olen samanlainen etikkafani, jonka on pakko myrkyttää kaikki ruoka joko tulisella tai happamalla. Olisi ihana löytää maistuva alkoholiton juoma, jossa olisi "sitä jotain" eikä aina makeita litkuja. Nuorena join usein ravintolassa pelkkää Hartwallin Russiania sellaisenaan, viime kesänä Pekingissä puolestaan usein puhdasta tonic-vettä janojuomaksi kuumalla. Mutta onhan niissäkin paljon sokeria.

- Kaupallinen yhteistyö: Ahti -

Tuntuu uskomattomalta, että joulukuu on ihan nurkan takana! Joulun lisäksi meillä kaikilla suomalaisilla on tänä vuonna ihan erityinen syy juhlia, sillä Suomi täyttää 100 vuotta. Joulukuun 6. päivä on aika virittää pöytä koreaksi ja katsoa perinteiseen tapaan Linnan juhlat. Meillä "kisastudioperinne" elää vahvana vuodesta toiseen. Katan joka vuosi pöydän koreaksi olohuoneeseen, niin myös tänä vuonna. 

Uskoisitko, että yllä olevassa kuvassa on silliaiheinen kattaus? Vai kuulutko kanssani niihin, joille silli tarkoittaa poikkeuksetta kesää ja uusia perunoita? Minä olen lapsesta asti syönyt silliä ja raakaa sipulia. Suolaiset ja happamat maut ovat ehdottomasti minun ja isäni yhteinen juttu. Yritimme isän kanssa miettiä, että olisiko tämä mahdollisesti pappani opettama tapa. Ainakin raa'an sipulin rouskuttaminen on papalta opittu, ja todennäköisesti sillikin. Sukuvika.

Kun sain täysin vapaat kädet toteuttaa mieleiseni sillireseptin Ahti Matjeskuutioista, ensimmäinen rehellinen ajatukseni oli, että apua, eihän nyt ole kesä ja uusien perunoiden aika! Kesti hetken aikaa kääntää ajatukset siihen, että tosiaan, silliä voi syödä myös talvella. Selailin inspiraatioksi Ahti Sillikoulun reseptejä ja mietin sillisushin nähdessäni, että sormiruoka olisi oikein toimiva juttu Linnan juhlia katsoessa.  

Päädyin lopulta pieniin ja herkullisiin sillikrustadeihin, jotka on helppo kattaa olohuoneen pöydälle sormiruoaksi. Suolaiset sormisyötävät ovat ihanaa iltanaposteltavaa.

Helpot ja herkulliset sillikrustadit & limppua

1 tlk Ahti Matjeskuutioita kunnolla valutettuna

1 prk Arla hapatettu kerma vaahdotettuna

1 tl Dijon-sinappia

1 tl sokeria

1 salottisipuli silputtuna

 

Paketillinen krustadeja (myydään esim Ikeassa)

Maalahden limppua

pieniä paloja salaattia krustadien pohjalle

koristeluun ruohosipulia silppuna

Laita Ahti Matjeskuutiot valumaan siivilään. Niitä ei tarvitse huuhdella eikä pilkkoa, ainoastaan valuttaa kunnolla. Vispaa hapatettu kerma kuohekaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon sekaan Dijon-sinappi, sokeri ja pieneksi pilkottu salottisipuli, ja lopuksi myös purkillinen Matjeskuutioita. 

Täytä krustadit juuri ennen tarjoilua. Laita krustadin pohjalle pieni salaatinlehden palanen ja lusikoi sen päälle sillitäytettä. 

Leikkaa limppu pieniksi haukkapaloiksi ja lusikoi krustadeista yli jäänyt sillitäyte annospurkkeihin. Silli on melkoista herkkua sekä krustadeissa että limpun kanssa. Suosittelen lämmöllä Maalahden limppua, jossa on juuri oikea makea vivahde sillin pariksi.

Kas näin vaihtui perinteinen kesäruoka talviruoaksi!

Menun suunnittelun jälkeen jäämme odottamaan juhlavuoden pukuloistoa! 

Kommentit (2)

Halina

Täällä kans seurattu viime vuosina aktiivisesti sekä pukujen, että ystävien vuoksi, joita ollut kutsuttuna useampana vuotena. Tästä vuodesta en tiedä näkeekö yhtä paljon tuttuja, mutta mekkoja on aina hauska katsella : ) Viime vuonna mun läheinen ystävä oli juhlissa ja jännitettiin koko aika millon hän tulee ruutuun ja nähdään puku, kun se valmistui niin viime tipassa ettei ehditty livenä nähdä ennen lähetystä :D Noi sormisyötävät vois ollakin hauska idea tarjoiluksi!

- Kaupallinen yhteistyö: Posti -

Lapsena Joulupukille kirjoittaminen oli hyvin tärkeä tapahtuma. Lahjatoiveita pohdittiin sekä yksin että yhdessä ystävien kanssa. Lelukirjat selattiin hiirenkorvalle ja äidiltä pyydettiin apua kirjoitushommissa. Toki myös postituksessa, varmistaen monta kertaa, että kirje varmasti menee perille. 

En enää muista missä vaiheessa lakkasin uskomasta Joulupukkiin, mutta siinä vaiheessa hauska leikki alkoi oikeastaan uudelleen, kun pääsin ruokkimaan pikkusiskoni mielikuvitusta. Pohjoisessa asuva Joulupukki on takuulla yksi ikimuistoisimmista tarinoista, mitä maailman lapsille kerrotaan.

Varaan tosin edelleen pienen mahdollisuuden sille, että vanha valkohapsi karvanuttu on totta...

Lapsena kirjeen lähettämisen jälkeen piti malttaa jännittää jouluaattoon asti, että oliko Joulupukki todella saanut toiveet. Jos olisin silloin saanut Napapiirilta postia, riemulla ei taatusti olisi ollut rajoja.

Hei vaan nykyaika, että Postist... Joulupukin Pääpostista voi tilata lapselle osoitetun kirjeen suoraan postilaatikkoon. Kirje sisältää kiltteystodistuksen ja väritettävän postikortin, jotka saattavat hieman helpottaa muuten niin jännittävää joulunalusaikaa. Tilaus hoituu nettilomakkeen kautta 14.12. mennessä, että Napapiirin leimalla varustettu kirje ehtii varmasti ajoissa perille. Kiva yllätys myös muille oman lähipiirin lapsille, ja herkuttelen vähän ajatuksella laittaa kirje menemään parille jo heinäkuusta asti joulua hehkuttaneelle aikuiselle ystävälleni!

Postia Joulupukilta voi tilata myös ulkomaille 13 eri kielellä, mutta silloin määräaika on aiemmin kuin kotimaan kirjeille.

Me askartelimme tyttäreni kanssa toivekirjeen Joulupukille oikein pitkän kaavan mukaan, ja askartelun lomassa yritin johdatella tytön ajatuksia leluista aineettomien lahjojen suuntaan. Elämykset ja kokemukset ovat mieleenpainuvampia kuin hetkessä unohtuvat lelut, joskin onhan se My Little Pony -linnakin toki lapselle tärkeä. Tein kysymyksiä kuten missä haluaisit käydä tai mitä haluaisit harrastaa, ja näin saatiin aikaan toivomuslista, josta löytyy tytölle mieleisiä asioita. Ei aavistustakaan mistä tuo balettitunnit oikein tuli, mutta taitaa olla aika ilmoittaa tyttö uuden harrastuksen pariin. 

Näissä kuvissa olisi ihan hyvin voinut olla myös minä ja äitini vuonna 1984 kirjoittamassa joulukortteja ja kirjettä Joulupukille. Jotkut asiat eivät muutu vaikka vuosikymmenet kuluvat. 

Kommentit (1)

mai-

Noita joulupukin kirjeitä pystyi tilaamaan jo 90-luvulla, minulla on itsellä vieläkin tallessa pari kirjettä jotka olen lapsena saanut :)

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kolmevuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram