Kirjoitukset avainsanalla blogiyhteistyö

- Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen -

Tänään on joulukuun ensimmäinen päivä ja 100-vuotiaan Suomen itsenäisyysjuhla on entistä lähempänä. Juhlamenun suunnittelu on meidän huushollissa jo pitkällä, sillä tänä vuonna aion taikoa pöydän täyteen huikeita makuelämyksiä.

Juomapuolella sain vähän apuja Rajamäeltä. Luit oikein ja kyllä, nyt puhutaan etikasta. Juhlavuoden kunniaksi Rajamäellä on kehitetty mustikkainen viinietikalla maustettu shrub-juoma, joka saa happaman ystävillä sukat pyörimään jaloissa. Sen pariksi keittelin juhlaillan juustopöytään vielä ihanan hillokkeen, josta löytyy balsamietikkaa, puolukoita ja punasipulia. 

Rajamäen väkiviinaetikka on meidän keittiössä tuttuakin tutumpaa, sillä totta puhuen voisin syödä vaikka tiskirättiä jos se olisi pikkelöity. Pikkelöidyt kasvikset ovat melkein parasta mitä tiedän. Ruoanlaiton ja säilönnän lisäksi vintageharrastajalla kuluu väkiviinaetikkaa pyykinkäsittelyyn, sillä mikään muu aine ei poista vanhasta vaatteesta ummehtunutta hajua niin tehokkaasti kuin se. Toimii myös vanhojen käsilaukkujen, kenkien ja jopa huonekalujen kanssa.

Siivouksesta säilönnän kautta ruoanlaittoon, ei ihan tavallinen tarina yhdellä tuotteella. Mutta ei ole ihan tavanomainen tuotekaan. En ollut ennen edes tajunnut, että Rajamäen etikat ovat vanhempia kuin Suomi! 125-vuotias tuotemerkki on selvinnyt kieltolaista, sodasta ja lamasta, joten se on tosiaan paikkansa suomalaisessa juhlapöydässä ansainnut. 

Tästä voi ottaa tärppiä juhlaillan juustopöytään. Happamanmakea lisuke kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana, että hilloke ehtii yön aikana hyytyä. Puolukka-punasipulihilloke sopii hienosti myös esimerkiksi riistaruokien kylkeen. 

Puolukka-punasipulihilloke

200 g puolukoita

2 isoa punasipulia 

1 dl vettä

2 rkl Rajamäen vaaleaa balsamietikkaa

1,5 dl hillosokeria

Kuullota pieneksi kuutioitu punasipuli tilkassa öljyä, pari minuuttia riittää. Lisää kattilaan puolukat ja desi vettä. Keitä viitisen minuuttia ja kaada sekaan hillosokeri ja etikka. Keittele vielä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää vettä jos alkaa saostua liikaa. Hilloke jähmettyy jäähtyessään vielä lisää. 

Annos riittää parille aterialle, mutta jos haluat säilöä hilloketta, tee reseptistä tupla-annos. Ja muista desinfioida hillopurkit keittämällä, jos aiot säilöä.

***

Myös Rajamäen mustikkajuomaa varten tarvittava shrub kannattaa tehdä edellisenä iltana. Itseasiassa hilloke ja mustikkatiiviste valmistuvat näppärästi samalla kertaa vierekkäisissä kattiloissa, tuli testattua.

Lukaise mustikkaisen kuohujuoman resepti Rajamäen sivuilta. Tämä on ihan ehdoton alkoholiton vaihtoehtojuoma GT:n ystäville! Sivuilta löytyy muutenkin kiitettävä reseptipankki, jos on hankaluuksia mieltää etikkaa muihin yhteyksiin kuin säilöntään.

Hillokkeen pariksi pöytään kannattaa kattaa muiden herkkujen lisäksi maalaispatonkia ja vuohenjuustoa, sillä vuohenjuuston kanssa se pääsee ihan erityisesti oikeuksiinsa. Ja kuten jo aiemmin mainitsin, ylimääräisen hillokkeen voi nauttia seuraavana päivänä esimerkiksi riistakäristyksen seurana. 

Ps. Jos postauksen tuotekuvat näyttävät erikoiselta, selityksenä on se, että Rajamäen perinteisten etikoiden pakkaukset uudistuvat parhaillaan, kun lasipullot vaihtuvat Suomessa valmistettuihin kierrätettäviin PET-pulloihin.

Kommentit (1)

Ei-Leen

Kuulostaa hyvältä ja täytyypä testata tuota juomaa. Olen samanlainen etikkafani, jonka on pakko myrkyttää kaikki ruoka joko tulisella tai happamalla. Olisi ihana löytää maistuva alkoholiton juoma, jossa olisi "sitä jotain" eikä aina makeita litkuja. Nuorena join usein ravintolassa pelkkää Hartwallin Russiania sellaisenaan, viime kesänä Pekingissä puolestaan usein puhdasta tonic-vettä janojuomaksi kuumalla. Mutta onhan niissäkin paljon sokeria.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

- Kaupallinen yhteistyö: Ahti -

Tuntuu uskomattomalta, että joulukuu on ihan nurkan takana! Joulun lisäksi meillä kaikilla suomalaisilla on tänä vuonna ihan erityinen syy juhlia, sillä Suomi täyttää 100 vuotta. Joulukuun 6. päivä on aika virittää pöytä koreaksi ja katsoa perinteiseen tapaan Linnan juhlat. Meillä "kisastudioperinne" elää vahvana vuodesta toiseen. Katan joka vuosi pöydän koreaksi olohuoneeseen, niin myös tänä vuonna. 

Uskoisitko, että yllä olevassa kuvassa on silliaiheinen kattaus? Vai kuulutko kanssani niihin, joille silli tarkoittaa poikkeuksetta kesää ja uusia perunoita? Minä olen lapsesta asti syönyt silliä ja raakaa sipulia. Suolaiset ja happamat maut ovat ehdottomasti minun ja isäni yhteinen juttu. Yritimme isän kanssa miettiä, että olisiko tämä mahdollisesti pappani opettama tapa. Ainakin raa'an sipulin rouskuttaminen on papalta opittu, ja todennäköisesti sillikin. Sukuvika.

Kun sain täysin vapaat kädet toteuttaa mieleiseni sillireseptin Ahti Matjeskuutioista, ensimmäinen rehellinen ajatukseni oli, että apua, eihän nyt ole kesä ja uusien perunoiden aika! Kesti hetken aikaa kääntää ajatukset siihen, että tosiaan, silliä voi syödä myös talvella. Selailin inspiraatioksi Ahti Sillikoulun reseptejä ja mietin sillisushin nähdessäni, että sormiruoka olisi oikein toimiva juttu Linnan juhlia katsoessa.  

Päädyin lopulta pieniin ja herkullisiin sillikrustadeihin, jotka on helppo kattaa olohuoneen pöydälle sormiruoaksi. Suolaiset sormisyötävät ovat ihanaa iltanaposteltavaa.

Helpot ja herkulliset sillikrustadit & limppua

1 tlk Ahti Matjeskuutioita kunnolla valutettuna

1 prk Arla hapatettu kerma vaahdotettuna

1 tl Dijon-sinappia

1 tl sokeria

1 salottisipuli silputtuna

 

Paketillinen krustadeja (myydään esim Ikeassa)

Maalahden limppua

pieniä paloja salaattia krustadien pohjalle

koristeluun ruohosipulia silppuna

Laita Ahti Matjeskuutiot valumaan siivilään. Niitä ei tarvitse huuhdella eikä pilkkoa, ainoastaan valuttaa kunnolla. Vispaa hapatettu kerma kuohekaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon sekaan Dijon-sinappi, sokeri ja pieneksi pilkottu salottisipuli, ja lopuksi myös purkillinen Matjeskuutioita. 

Täytä krustadit juuri ennen tarjoilua. Laita krustadin pohjalle pieni salaatinlehden palanen ja lusikoi sen päälle sillitäytettä. 

Leikkaa limppu pieniksi haukkapaloiksi ja lusikoi krustadeista yli jäänyt sillitäyte annospurkkeihin. Silli on melkoista herkkua sekä krustadeissa että limpun kanssa. Suosittelen lämmöllä Maalahden limppua, jossa on juuri oikea makea vivahde sillin pariksi.

Kas näin vaihtui perinteinen kesäruoka talviruoaksi!

Menun suunnittelun jälkeen jäämme odottamaan juhlavuoden pukuloistoa! 

Kommentit (2)

Halina

Täällä kans seurattu viime vuosina aktiivisesti sekä pukujen, että ystävien vuoksi, joita ollut kutsuttuna useampana vuotena. Tästä vuodesta en tiedä näkeekö yhtä paljon tuttuja, mutta mekkoja on aina hauska katsella : ) Viime vuonna mun läheinen ystävä oli juhlissa ja jännitettiin koko aika millon hän tulee ruutuun ja nähdään puku, kun se valmistui niin viime tipassa ettei ehditty livenä nähdä ennen lähetystä :D Noi sormisyötävät vois ollakin hauska idea tarjoiluksi!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

- Kaupallinen yhteistyö: Posti -

Lapsena Joulupukille kirjoittaminen oli hyvin tärkeä tapahtuma. Lahjatoiveita pohdittiin sekä yksin että yhdessä ystävien kanssa. Lelukirjat selattiin hiirenkorvalle ja äidiltä pyydettiin apua kirjoitushommissa. Toki myös postituksessa, varmistaen monta kertaa, että kirje varmasti menee perille. 

En enää muista missä vaiheessa lakkasin uskomasta Joulupukkiin, mutta siinä vaiheessa hauska leikki alkoi oikeastaan uudelleen, kun pääsin ruokkimaan pikkusiskoni mielikuvitusta. Pohjoisessa asuva Joulupukki on takuulla yksi ikimuistoisimmista tarinoista, mitä maailman lapsille kerrotaan.

Varaan tosin edelleen pienen mahdollisuuden sille, että vanha valkohapsi karvanuttu on totta...

Lapsena kirjeen lähettämisen jälkeen piti malttaa jännittää jouluaattoon asti, että oliko Joulupukki todella saanut toiveet. Jos olisin silloin saanut Napapiirilta postia, riemulla ei taatusti olisi ollut rajoja.

Hei vaan nykyaika, että Postist... Joulupukin Pääpostista voi tilata lapselle osoitetun kirjeen suoraan postilaatikkoon. Kirje sisältää kiltteystodistuksen ja väritettävän postikortin, jotka saattavat hieman helpottaa muuten niin jännittävää joulunalusaikaa. Tilaus hoituu nettilomakkeen kautta 14.12. mennessä, että Napapiirin leimalla varustettu kirje ehtii varmasti ajoissa perille. Kiva yllätys myös muille oman lähipiirin lapsille, ja herkuttelen vähän ajatuksella laittaa kirje menemään parille jo heinäkuusta asti joulua hehkuttaneelle aikuiselle ystävälleni!

Postia Joulupukilta voi tilata myös ulkomaille 13 eri kielellä, mutta silloin määräaika on aiemmin kuin kotimaan kirjeille.

Me askartelimme tyttäreni kanssa toivekirjeen Joulupukille oikein pitkän kaavan mukaan, ja askartelun lomassa yritin johdatella tytön ajatuksia leluista aineettomien lahjojen suuntaan. Elämykset ja kokemukset ovat mieleenpainuvampia kuin hetkessä unohtuvat lelut, joskin onhan se My Little Pony -linnakin toki lapselle tärkeä. Tein kysymyksiä kuten missä haluaisit käydä tai mitä haluaisit harrastaa, ja näin saatiin aikaan toivomuslista, josta löytyy tytölle mieleisiä asioita. Ei aavistustakaan mistä tuo balettitunnit oikein tuli, mutta taitaa olla aika ilmoittaa tyttö uuden harrastuksen pariin. 

Näissä kuvissa olisi ihan hyvin voinut olla myös minä ja äitini vuonna 1984 kirjoittamassa joulukortteja ja kirjettä Joulupukille. Jotkut asiat eivät muutu vaikka vuosikymmenet kuluvat. 

Kommentit (1)

mai-

Noita joulupukin kirjeitä pystyi tilaamaan jo 90-luvulla, minulla on itsellä vieläkin tallessa pari kirjettä jotka olen lapsena saanut :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

- Kaupallinen yhteistyö: Arla Lempi -

Päätin muutama vuosi sitten opetella valmistamaan täydellisiä jälkiruokia ja kahvipöydän herkkuja. Olin siihen asti ollut kiinnostunut ainoastaan ruoanlaitosta. Omakotitalon ostamisen ja maalle muuttamisen jälkeen meillä on käynyt ovi jatkuvasti, kun ystävät ja sukulaiset piipahtelevat kylässä. Omaan aika vahvan ystävien hemmottelugeenin, eli haluan aina ilahduttaa vieraitamme safkalla ja leipomuksilla mahdollisuuksien mukaan. Toki välillä täytyy turvautua kaupan paistopisteeseenkin, mutta viikonloppuisin käytän aikaa leipomiseen, brunsseihin ja sapuskaan. 

Kun sain käsiini Arla Lempi -kampanjan puitteissa hapatetun kerman, päätin kehittää maailman parhaimman omenapiirakan. Meillä on pihassa 20 omenapuuta, joten harjoittelumateriaalia löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Tein kolme erilaista versiota, käytin ystäviäni koemaistajina ja lopulta löytyi se oikea. Täydellinen makean ja happaman liitto. Omenapiirakka 2.0.

Hapatettu kerma on tuoteuutuus, jota voi käyttää sekä leivonnassa että ruoanlaitossa. Sitä voi käyttää sellaisenaan, tai sen voi vaahdottaa vaikkapa suklaamousseksi (!). Tuotteessa on käytetty vain kermaa ja hapatetta, ei mitään muuta. Ehdin kokeilla leivonnasta yli jäänyttä hapatettua kermaa myös pastakastikkeeseen ja lopputulos oli todella herkullinen. 

Hapatetun kerman koostumus on tavallista kermaa paljon paksumpi ja täyteläisempi. Näin ollen ajattelin sen sopivan hienosti omenapiirakan täytteeseen. Olin oikeassa. Muutama testikierros ja valmista tuli. Tässä tulee omenapiirakka 2.0 - mehevä sisältä, rapea päältä. 

Pohja: 

150 g sulaa voita

1,5 dl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 purkki Arla Hapatettua kermaa

1 kananmuna

1/2 dl sokeria

n. 2 omenaa pilkottuna pieniksi kuutioiksi

2 tl kanelia

Kuorrutus:

1 dl saksanpähkinämurskaa

1,5 dl kaurahiutaleita

1 dl fariinisokeria

100 g sulaa voita

3 tl vaniljasokeria

Sekoita pohjan ainekset taikinaksi ja painele taikina piirakkavuoan (26cm) pohjaan ja nosta reunoille. Laita pohja uuniin esipaistumaan 200 asteeseen noin viideksi minuutiksi. Pilko sillä välin omenat pieniksi kuutioiksi. Sekoita omenakuutiot hapatetun kerman kanssa, lisää seokseen kaneli, sokeri ja kananmuna. 

Ota pohja uunista ja kaada täyte pohjan päälle. 

Sulata voi kuorrutetta varten. Sekoita loput kuorrutteen ainekset tasaiseksi massaksi voin kanssa. Ripottele kuorrutetta piirakan päälle melkoi tasaisesti joka puolelle. Kuorrutteesta ei riitä piirakan kanneksi, eli se ei peitä koko piirakkaa. 

Paista uunissa 200 asteessa n. 25minuuttia uunista riippuen. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua ja koristele kakku halutessasi parilla kanelitangolla, kokonaisilla saksanpähkinöillä ja omenalohkoilla. 

Tämä rapeakuorinen omenapiirakka pehmoisella hapankermatäytteellä on ihana pari esimerkiksi mausteiselle glögille. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram