Kirjoitukset avainsanalla DIY

Peruspipojen neulomisen opettelun jälkeen oli aika kokeilla kierrepantaa. Varsin mystiseltä vaikuttanut kapistus aiheutti päänvaivaa, sillä netistä löytyvät ohjeet on suunnattu pääasiassa heille, joilla on edes joku käsitys neulomisesta. Minulla ei ole, joten tarvitsen vielä tässä vaiheessa seikkaperäiset ohjeet. Toivottavasti tästä postauksesta on apua muille aloittelijoille.

Postauksessa on kaksi erilaista lankaa ja tapaa neuloa panta. Mintunvihreä panta on neulottu ohuesta alpakkalangasta joustinneuleena ja pinkki taas paksusta villalangasta helmineuleena. Molemmat todella helppoja neulepintoja ja koostuvat vain oikeista ja nurjista silmukoista. 

Alpakkapanta

Pehmoisen alpakkaneulepannan tarvikkeet

- 3 kpl 5-koon sukkapuikkoja

- 1 kerä Sandnes Garn Børstet Alpakka -lankaa (myydään ainakin Taito Shopissa)

Ohje

- Luo puikolle 34 silmukkaa.

- Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin. Neulo noin 25 cm tai kunnes neule yltää keskeltä takaraivoasi keskelle otsaan, neuletta ihan kevyesti venyttäen. 

- Kun työ on puolivälissä eli n 25 cm pitkä neuletilkku on tehtynä, on aika siirtyä kierteeseen. Jaa silmukat (älä neulo!) kahdelle puikolle tasan eli 17 ja 17. Siirry kierteen tekemiseen, ks. ohjelappu alta. 

- Kun kierre on valmis, jatka neulomista n. 25 cm tai oman pään mukaan. Kun panta ulottuu pään ympäri, päättele työ. 

- Harsi takasauma kiinni neulalla ja langalla. Nyt panta on valmis, mutta jos haluat siitä istuvamman, suosittelen harsimaan vielä kevyen rypytyksen takasaumaan. 

Kierrepannan kierteen neulominen:

Kierre on kuin palmikoiden neulomista, mutta isommassa mittakaavassa. Tällä Suuri Käsityön videolla on hyvä esimerkki 1. puikon siirtämisestä 2. puikon perään alkaen kohdassa 1.14: YouTube. Esimerkissä puikolle siirretään vain 2 silmukkaa odottamaan, mutta tekniikka on täsmälleen sama. 

HUOM! Muista käännellä vastaneulottua kierrettä käsin molempiin suuntiin kokeilumielessä, ettet vahingossa haksahda luulemaan, että teit jotain väärin. Nimim. purin 6 kertaa kierrekohdan kun kierre ei tullut näkyviin heti ja itsestään, enkä ymmärtänyt käännellä kierrekohtaa toiseen suuntaan :D

Tässä vielä havainnekuva takasauman kevyestä rypytyksestä (ei pakollista), se onnistuu neulalla ja langalla löysästi harsimalla ja sen jälkeen lankaa vain kiristetään hieman:

Helmineulepanta

 

Pinkin helmineulepannan tarvikkeet

- 3 kpl 8-koon sukkapuikkoja

- 1 - 2 kerää Novita Hygge Wool -lankaa. Langan määrä riippuu pannan leveydestä ja ympärysmitasta. 

Ohje

- Luo puikolle 16 silmukkaa. (Kapeampaan pantaan esimerkiksi 12 silmukkaa)

- Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin TAI helmineuletta, kuten mallipannassa: 1 o, 1 n ja seuraavilla kierroksilla oikean silmukan päälle nurja ja nurjan päälle oikea. Neulo noin 25 cm tai kunnes neule yltää keskeltä takaraivoasi keskelle otsaan, neuletta ihan kevyesti venyttäen. 

- Kun työ on puolivälissä eli n 25 cm pitkä neuletilkku on tehtynä, on aika siirtyä kierteeseen. Jaa silmukat kahdelle puikolle tasan eli 8 ja 8. Siirry kierteen tekemiseen, ks. ohjelappu postauksessa ylempänä. 

- Kun kierre on valmis, jatka neulomista n. 25 cm tai oman pään mukaan. Kun panta ulottuu pään ympäri, päättele työ. 

- Harsi takasauma kiinni. Nyt panta on valmis, mutta jos haluat siitä istuvamman, suosittelen tekemään kevyen rypytyksen takasaumaan. 

Itse pidän kuvien mukaisista leveistä pannoista, ne ovat suojaavuudeltaan jo melkein pipon luokkaa. Jos pidät ohuemmista pannoista, kokeile ihan reippaasti vähentää silmukkamäärää. Kannattaa kokeilla myös erilaisia neulepintoja, tässä postauksessa joustinneuleen lisäksi myös helmineuletta. 

Lisäksi neulepantaan voi kiinnittää neulalla ja langalla esimerkiksi helmiä, paljetteja , tehdä kirjailuja tai asetella vaikkapa rintakorun keskelle kierrettä. Tuunausmahdollisuudet ovat rajattomat!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Vierailija
2/2 | 

Ihanan selkeät ohjeet, kiitos taas! Sinun ansiostasi olen innostunut jälleen neulomisesta, tähän mennessä valmistunut useampi pipo ja panta, lisäksi Hygge woolista tehty huivikin mietteissä.. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä neulomista opetellessa korin pohjalle on muodostunut epämääräinen valikoima lankakerän jämiä, jotka ovat jääneet yli neulotuista asioista. Piti keksiä jotain pienempiä projekteja, mihin hyödyntää lankoja. Donitsit!

Tosiasiassa ajattelin alunperin, että teen harmaasta paksusta Novitan Hygge Wool -jämäkerästä valkin. Muhkea harmaa villalanka toimisi hyvin valkkina harmaaseen sävytetyssä tukassani. Mutta neuloessa totesin, että tämähän toimii myös nutturan ulkopuolella eli donitsina. Muhkeasta donitsista tulee muhkeutta nutturaan näinkin käytettynä:

Valkki tai hiusdonitsi Novitan Hygge Wool -langasta

8-koonpyöröpuikot, 40cm

Luo 44 silmukkaa ja neulo aina oikein 15 kerrosta. Päättele ja jätä pitkä pätkä lankaa hännäksi. Sen jälkeen neulerinkula näyttää tältä: 

Harsi rinkulan vapaat reunat yhteen, mutta jätä kuminauhan pujottamista varten pieni aukko rinkulaan. Pujota aukosta pätkä kuminauhaa ja solmi kumppari lopuksi lenkiksi. Tässä vaiheessa on helppo säätää kuminauhan pituutta. Neulo sen jälkeen aukko umpeen. 

Valmis!

Tämä seuraava donitsi on tehty Novitan Helmi-langasta, joka on reilusti ohuempaa kuin Hygge Wool. Tätä varten loin 80 silmukkaa ja neuloin n. 20 kerrosta aina oikein. Pörrölangasta tuli donitsi, joka näyttää melkein enemmän lampaanvillalta kuin langasta neulotulta. 

Kommentit (2)

LauraL
1/2 | 

En ole oikein lämmennyt näille hiusdonitseille, vähän on jäänyt kammo siitä kun nämä viimeksi oli muodissa :D

Mutta tuo neulottu näyttää oikein kivalle ja sellaista voisin jopa pitää. Ehkäpä tässä syksyllä semmoisen tekaisenkin.

Vierailija
2/2 | 

Teineille nämä ovat taas ihan must, täytyy tehdä saman tien monta eri väreistä. Kiva idea!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Opettelin ensin neulomista pariin otteeseen erilaisilla pipoilla, että sain edes jonkinlaisen käsityksen siitä miten puikot toimivat ja kuinka neulotaan oikeaa ja nurjaa. Sen jälkeen siirryin neulomaan muhkean beanien eli jättimyssyn. Kun myssy oli saateltu melko onnistuneesti maaliin, oli aika siirtyä jättimäiseen kaulahuiviin.

Löysin huivin idean Novitan sivuilta kuvasta, jossa Hygge Woolista oli toteutettu vastaavanlainen muhkea huivi. Ohje oli kuitenkin maksumuurin takana (sivuilla on paljon myös ilmaisohjeita), joten painoin ideakuvan mieleeni ja tein huivista oman version. Huivi muodostui tehdessä, eli niin sanotusti matkan varrella. 

Tämä huivi on helppo toteuttaa, jos osaa tehdä oikean ja nurjan silmukan, sekä ymmärtää miten sileä pinta muodostuu (1 kerros oikeaa, 1 nurjaa). Se sopii täydellisesti aloittelijalle, joskin huivin tekemiseen menee tovi aikaa. 

Kaulahuivi on neulottu Novita Hygge Wool -langasta:

Muhkea kaulahuivi

Tarvikkeet: 

 • 8-9 kerää Novita Hygge Wool -lankaa, käsialasta riippuen
 • 8-koon puikot, neuloin itse tasona kahdella puikolla, joiden päissä stopparit

Ohje: 

 • Luo puikolle 40 silmukkaa
 • Neulo 4 kerrosta joustinneuletta 2 oikein, 2 nurin
 • Neulo 6 kerrosta sileää neuletta (sileää: ensimmäinen kerros oikeaa, seuraava nurjaa, seuraava oikeaa jne).
 • Neulo seuraava nurja kerros oikein, jolloin huiviin tulee raita sileälle puolelle
 • Sitten taas 6 kerrosta sileää + 1 raitakerros. Neulo näitä pätkiä niin monta, että sileitä osioita on 4 (ja yht 3 nurjaa raitaa).
 • 20 kerrosta helmineuletta. Helmineule tehdään niin, että neulotaan vuoronperään 1 silmukka oikein 1 nurin, ja seuraavassa kerroksessa oikein neulotun silmukan päälle tulee nurja ja nurjan päälle oikea. 
 • Helmineuleen jälkeen aloitetaan taas sileät osuudet (5kpl), joiden väleihin 1 nurja kerros (4 kpl)
 • Helmineuletta 20 kerrosta, jonka jälkeen taas sileät osuudet nurjalla raidalla
 • Helmineuleosioita tulee yhteensä 4. Viimeisen osion jälkeen tein vielä vastaavan, pykälää lyhyemmän, sileä/nurja osion kuin huivin alussa + tietysti 4 kerroksen joustinneuleen (2 o, 2 n). 

Tämä hmm.. hieno piirros saattaa selventää edellistä. Tai sitten ei. Ei aavistustakaan miten neulemalleja piirretään tai edes nimetään, mutta ehkä tästä saa ainakin idean. 

Ja muutenkin tuota ohjetta on jokaisen neulojan niin helppo muokata oman maun mukaiseksi, että pelkkä perusidea huivista riittänee :) Kun laittaa neuloen 40 silmukan leveyttä 8 kerän verran, käsissä on ihana muhkea huivi vaikka neuloisi pelkkää oikeaa koko matkan.

Vaikka tämän  neulomiseen meni aikaa, lopputulos on niin mieleinen, että se oli koko vaivan arvoinen. 

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 | 

Kaunis huivi! Ja ihailen tarmoasi opetella uusia asioita <3 Jatkoa varten vinkkinä, että tasona neulominen onnistuu myös pyöröpuikoilla varsin kätevästi ja säästää ranteita neuloessa, kun tekeleen paino jakautuu koko ajan molemmille käsille. Jos siis ranteet tuppaavat valittamaan painavasta kutimesta kuten minulla :D

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Elämä on ikuista oppimista :D Siskoni alkoi neuloa vastaavaa huivia pyöröpuikoilla ja kehui samaa kuin sinä. En kokenut tuota kahdella puikolla hankalaksi, kun tuin neuleen syliin hyvin. Sen sijaan peukaloni ovat aivan muusina, ihan kuin olisi pelannut Nintendoa 8h päivässä, tuli niin vahva flashback lapsuuteen :,D

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Käyttäjä17225
Liittynyt24.8.2018

;,D Just. No, mulla oli kerran kaupassa asiakas joka ihan oikeasti sovitteli torkkupeittoja huivia etsiessään. Toimivat kuulemma todella hyvin reissussa, monikäyttöisiä. Eteläamerikkalainen maailmanmatkaaja.

Käyttäjä17225
Liittynyt24.8.2018
4/7 | 

Ahaa, kiva oppia että kyseessä on helmineule! Vastaavasta on tehty tyttäreni neule, jonka ostin käyttämättömänä 2nd handina. Jonkun mummon käsintekemä. On pesty varmaan 100 kertaa pesukoneessa muun pyykin mukana eikä mitään ole tapahtunut, villaa. Olen miettinyt nko neuloksen ansiota.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ongelmana tässä neulomisharrastuksen aloituksessa on ollut pitkälti se, ettei yksinkertaisia ohjeita löydy sitten mistään. Korjaan, yksinkertaisia ja näyttäviä ohjeita. Pelkkää oikeaa -kaulahuivin neulominen on yhden kerran jälkeen jo liian helppoa, mutta pitsineuleisiinkaan ei taidot tai käsiala oikein vielä riitä. Eli sellaiset helppoa&näyttävää -välimallin ohjeet puuttuvat. Tai ainakaan en löydä sellaisia mistään. Ja siihen tietysti päälle vielä tyyliseikat, eli neuleen pitää olla omaan makuun sopiva. 

Totesin, että ohjeiden puuttuessa jäljelle jää kokeileminen. Miten teen helpoimman mahdollisen pipon? Kas näin. Pipo valmistuu hurjan nopeasti paksusta villalangasta, joten aloittelijan mielenkiinto säilyy.

Ajattelin, että jos vaikkapa joku muukin alkumetreillä oleva innostuisi tänä syksynä neulomaan itselleen pipon ja siksi kirjoittelin ylös tosi helppo & nopea pipo -ohjeen. Lopputulos on oikeasti aika jees, ei hävetä käyttää omien kätösteni jälkiä :D

Tosi helppo ja muhkea pipo

 

Tarvikkeet:

 • 40cm pyöröpuikot, koko 8.
 • 2 kerää Novita Hygge Wool -lankaa haluamassasi värissä.

Ohje on väljään pipoon / isoon päähän:

 • Luo 66 silmukkaa (tässä hyvä ohjevideo luomiseen). Jos pääsi on pienempi, voit luoda esimerkiksi 60 silmukkaa. 
 • Neulo 24 kerrosta 1 kiertäen oikein, 1 nurin. Jos haluat myssymäisemmän pipon, neulo enemmän kerroksia.
 • Viimeisen kerroksen voi hoitaa joko silmukat päättämällä, jolloin pipon yläosa kurotaan lopuksi langalla ja neulalla umpeen. Tai katkaise lanka (jätä varaa noin 50 cm) ja neulo lanka silmukoiden läpi ja kuro langan avulla päälaki umpeen. Tässä ohjeessa ei kavenneta lainkaan, jolloin pipo pysyy mukavan muhkuna. 
 • Vedä vapaaksi jäänyt langanpää pipon sisälle odottamaan tupsua.
 • Tee tupsu esimerkiksi näin.
 • Kiinnitä tupsu pujottamalla tupsun solmimiseen käytetty lanka pipon sisään ja solmi kiinni päättelylankaan.
 • Päättele vapaana heiluvat langat neulalla.

 

Kommentit (5)

Kaisu
1/5 | 

Miten sellainen fiilis (blogisi lukijana sinut tuntien), että saamme tulevaisuudessa käsiimme Nelliinan neulemalliston tai neulemallikirjan =) Jään odottamaan.

Ihania syyspäiviä!

Emmmmmm
3/5 | 

Hei käy katsomassa Iineksen (iinesaaltonen.fi) blogista neuleohjeita! Iines on jakanut useitakin helppoja ohjeita juurikin aloittelijoille :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010