Kirjoitukset avainsanalla Joulu

Tänä vuonna kalenteri suosi joulua oikein kunnolla, ja joululoma on tuntunut ihanan pitkältä. Me ei olla tehty mitään muuta, kuin oltu perheen kanssa, syöty ja ulkoiltu. Ja tietysti jännitetty joulupukkia, joka oli meidän 4-vuotiaalle maailman isoin asia. 

Jouluaattona laitoin pitkästä aikaa fiftaria ylle, tummanvihreä Collectifin samettikuvioitu mekko oli hetken mielijohde. En ole pitkään aikaan käyttänyt alustyllejä ja muhkeaa helmaa, mutta viihdyin niissä täydellisesti. 

Lapsilla taitaa olla aattona pisimmät tunnit joulupukkia odotellessa. Annia sekä jännitti että nauratti, kun pukki lopulta kolisteli porstuaan. Ensin piti piiloutua sohvatyynyn taakse ja laulaa äidin sylistä käsin, vaikka meidän pukki oli tosi lempeä ja kiltti. Lopulta jännitys laantui ja kaikenlaiset tanssiesitykset ja bonuslaulut täyttivät olohuoneen. 

En tiedä miten kauan joulupukki nykyajan lapsille rokkaa, mutta toivottavasti pitkään. Realisti ehtii olla aikuisenakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitkästä aikaa kutsuin itseni taas kylään kotimaiseen yritykseen, tällä kertaa Poikain Parhaat "glögitehtaalle" Tampereelle. Ihastuin palavasti Poikain Parhaat -käsityöläisglögeihin viime vuonna Suomen Kädentaidot messuilla, kun ostin myyntikojusta pari pulloa kotiin. Glögi on talvisten juomien Ferrari, ja aloitan kauden joka vuosi jo syyskuussa.

Hauska juttu sinänsä, että yrityksen asiakasvastaava Eeva laittoi minulle vähän messujen jälkeen viestiä, että haluaisinko saada maistiaisia glögeistä. Hän ei tiennyt, että olin jo ihan oma-aloitteisesti tutustunut tuotteisiin. Totesin silloin, että kiitos paljon, mutta olette myöhässä, koska ostin tuotteitanne ihan oma-aloitteisesti.

*kuvituskuvien 1,7 ja 8 juomat saatu blogin kautta PR-näytteenä.

Uteliaana ihmisenä toki kutsuin itseni silloin samaisella kerralla kylään, kun kerran tilaisuus oli. On äärimmäisen kiinnostavaa nähdä itse ja kertoa myös teille, millaista yritteliäisyyttä Suomesta löytyy. Vierailun ja glögitastingin ajankohta sovittiin tälle syksylle, kun kausijuoman valmistus on kuumimmillaan. 

Ja kuumimmillaan oli, huumaavan mausteinen tuoksu leijui ilmassa jo yrityksen parkkipaikalla!

Poikain Parhailla on matkaa takanaan vasta vajaa 2 vuotta, mutta siinä ajassa on tapahtunut melkoisesti. Pertti Hakalan ja Nikolas Jokisalon idea on lähtenyt lentoon sekä kovan duunin että onnistuneen tuotekehityksen myötä. Jälleenmyyntikanavia on jo yli 300 aina Cittareista pieniin käsityöläistuotteisiin erikoistuneisiin kahviloihin ja putiikkeihin. Tuotevalikoimakin on laajentunut glögeistä limppareihin, kahviin ja teetuotteisiin.

Alkumetreillä miehet keittivät ja pullottivat glögiä Nikolaksen asunnossa, mutta nykyään valmistus vaatii jo omat tilat. Tosin nekin uhkaavat loppua kesken, vaikka laajennusosa otettiin vasta hetki sitten käyttöön. Poikain Parhaat työllistää tällä hetkellä jo 9 työntekijää joko osa- tai kokoaikaisesti.

Pieneen glögitehtaaseen on hankittu puoliautomaattinen pullotuslinja, helpottamaan työntekijöiden urakkaa. Siitä huolimatta suurin osa prosessista hoituu edelleen käsityönä. Tällä hetkellä vuorokaudessa valmistuu keskimäärin tuhat pulloa.

Pääsin vierailun aikana maistamaan tänä syksynä markkinoille tulevaa kauniin keltaista tyrniglögiä (Halla), josta tuli heti suosikkini. Tuotekehityksestä vastaava Pertti hifistelee jatkuvasti erilaisten makujen kanssa, joten uutuuksia on takuulla odotettavissa myös jatkossa. 

Poikain Parhaat jääteetä löysin jo kesällä Cittarista, mutta limpparit eivät ole vielä osuneet silmään. Yleensä napsin kauppareissulla kaikki mahdolliset alkoholittomat juomauutuudet heti kotiin testikierrokselle.

Tastingissa pääsin maistamaan glögien lisäksi puolukkalimua, joka vei happamien makujen ystävän kielen mennessään. Hienovarainen hiilihapotus kruunasi juoman. Jos hapan on juttusi, tämä limonaadi kannattaa pitää mielessä. 

Vierailu & tasting oli kiinnostava retki kotimaisen käsityöläisyyden ja pienyrittämisen ytimeen. On ihan selvää, että hienon idean kylkeen vaaditaan sekä taitoa että hitunen hulluutta. Tältä porukalta edellä mainittuja löytyy, ja uskon, että latu on auki laadukkaille tuotteille myös jatkossa. 

Kiitos vierailun järjestämisestä Poikain Parhaat!

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Voihan joulu. Ihan syystäkin tämä on vuoden lempijuhlani, sillä muutamaan päivään (tai oikeastaan koko kuukauteen) tiivistyy kaikki lempiasiani: perhe, ruoka, joululaulut, yhdessä oleminen, rentoilu kotona, hyasintit, kirjat ja Vihreät kuulat. Ymmärrän hyvin, että jotkut pakenevat jouluhössötystä ulkomaille, mutta minulle se hössötys on puhtaasti ilo. Vauhtia ja sählinkiä, joka tähtää kuitenkin lopulta aina siihen, että perheellä on hauskaa yhdessä. 

On toki niitä pikku episodeja, että 3-vuotiaalta jää rakkaudella valitut joulun juhlavaatteet kokonaan käyttämättä, kun neiti haluaa pukea ylleen vain ja ainoastaan Frozenin Elsan blingtylliunelman. Jep, meillä on hyvin päättäväinen pukeutuja kasvamassa, keneltä lienee geeninsä perinyt...! Tai kaikki jouluruoka on yök en syö, äiti koska saa kakkua, mutta se on elämää. 

Meillä kävi tänä vuonna ensimmäistä kertaa joulupukki, jonka roolin otti haltuun siskon mies. Meidän Anni ei vielä osannut epäillä yhtään etteikö kyseessä olisi ollut ihan oikea pukki, sillä välillä piti käydä hakemassa rohkeutta keittiön pöydän alta ja papan sylistä. Vain kahvipöydässä siviileihin vaihtanut pukki joutui nopeasti piilottamaan silmälasinsa, kun Anni alkoi katsella kahvipöydän yli mietteliään näköisenä. 

Meillä jouluun mahtuu myös Sakun synttärit ja ystävien tyttären synttärit, joita juhlitaan tänään. Siellä on toinen pikku Frozen-fani saamaisillaan samanlaisen tyllimekon kuin Annilla, niin että jatkossa tytöt voivat sitten molemmat olla Elsoja yhdessä. 

Ihan erityisen hienoa on ollut kauan kaivattu lumisade ja kaikki se ihana auringonvalo, joka on hetkittäin valaissut päiviä. Valohoitoa parhaimmillaan! Välipäiviin jatketaan puoliksi lomaillen, vain ihan pakollisimmat työhommat hoitaen. Ihanaa pitkittää joulua vielä hieman pidemmälle. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joulukuun ollessa jo pitkällä, ajattelin ottaa osaa joululahjavinkkikeskusteluun. Läheisten muistaminen on ihanaa puuhaa, joskin se on alkanut omassa lähipiirissäni kohdistumaan entistä enemmän jälkikasvuun. Mutta tämän postauksen vinkit eivät ole lapsille, vaan aikuisille. Lapsille kun on sangen helppoa keksiä pakettien sisällöt, kiitos joulupukille kirjoitettujen kirjeiden. 

Parhaalle ystävälle kotimaiset korut ja vanhaa arvostavalle vintagelöytö

Suomessa on nykyään jo monta pientä ja suurempaakin brändiä joiden valikoimista löytyy kauniita koruja. Hyvän ystävän tyyliä on yleensä helppo analysoida sen verran, että osaa valita esimerkiksi mieleiset korvikset. Kuvassa alla Uhana Designin klassikot, Pisara-korvakorut (35€). Pisara-korviksien alta löytyvät Outa by No:n sievät kettuaiheiset korvakorut. (22€) 

Pisara-korujen kanssa samassa kuvassa on siro hattuneula, jonka löysin kirppikseltä 0,50 eurolla. Ei kannata pelätä kierrätettyä ja puoli-ilmaista lahjaa, jos tietää mistä lahjan saaja pitää. Esimerkiksi itselleni alle euron maksanut hattuneula olisi lahjana napakymppi. Kirppiksiltä (ja divareista) voi löytää pikkurahalla kierrätettynä kirjoja aina klassikoista uutuuksiin, hintahaitari on yleensä eurosta vajaa kymppiin.

Neulo itse tai anna lahjaksi hyvät ohjeet

Kodin Kuvalehden ja Suuri Käsityö -lehden yhteisjulkaisu Rakas Villasukka -lehti (5,90€) pitää sisällään 40 ihanaa ohjetta. Jos oma sorminäppäryys tai aika ei riitä neulomiseen, voi antaa lahjaksi pari lankakerää ja ohjeet. Neulomista harrastaville läheisille aivan takuulla kiva paketti.

Käsityöläisherkut kruunaavat joulun 

En yhtään vähättele maailman parhaiden Vihreiden Kuulien tehoa tai konvehtien autuutta, mutta 5 rasiaa riittää yhdelle joululle. Edellä mainittujen sijaan suosittelen tekemään visiitin esimerkiksi Tallipihan Suklaapuotiin (Tampereella) ja hankkimaan lahjaksi käsintehtyä suklaata. Suklaaherkkuja ja muita nameja löytyy laajalla hintaskaalalla aina parista eurosta ylöspäin. 

Alla näkyvät julmetun kauniit ChocoMe -suklaalevyt (n.13€) ovat takuulla makuelämysten ykkösjunassa.

Poikain Parhaat -käsityöläisglögit (n. 6€) ovat takuulla glögifanin mieleen. Kauniille pullolle voi löytyä helposti jatkokäyttöä, jos lahjan saaja asuu marjapuskien lähellä. 

Kotimainen kosmetiikka

Pieni ylellisyyslahja toimii meistä useimpiin. Käsintehdyt palasaippuat (n.4€), värikkäät vartalokuorinnat ja muut kauniit kotimaiset tuotteet ovat somia kuin karamelli. Kuvan saippuat ovat Gitte's Soap Shopin tuotteita. Ihonhoitotuotteissa on myös se hyvä puoli, että ne kuluvat käytössä. Sama juttu kaikkien syötävien lahjojen kanssa, ne eivät kerrytä kodin tavaramäärää.

Muista myös muita

Omien läheisten lisäksi haluan kannustaa muistamaan myös muita. Näin joulun alla moni hyväntekeväisyystaho aktivoituu taatakseen joulun myös niille, kenellä ei välttämättä ole juuri nyt resursseja juhlaa järjestää.

Nuorkauppakamareiden Joulupuu-keräykseen voi lahjoittaa paketteja lapsille, jotka jaetaan perille toimijan puolesta. Joulupuu-keräyksen pakettipisteet ovat monin paikoin vielä auki, mutta osa on alkanut jo sulkeutua eli kannattaa tarkistaa lähimpien keräyspisteiden aukioloajat.

Jouluapua -sivuston kartalta taas voi tarkistaa oman lähialueen perheiden tilanteen ja toimia paikallisesti. Paketit toimitetaan lahjansaajalle itse. Ilahduttavan hiljaista kartalla tällä hetkellä, joka tarkoittaa sitä että moni lahjoittaja on ollut jo liikenteessä.

Yksinäisille senioreille voi laittaa joulukukan kukkakaupan välityksellä. Ole Joulupukkina Seniorille -kampanja on ilahduttanut vanhuksia kukkaterveisin jo vuodesta 2009 asti. Kukkalähetyksen voi tehdä 17.12. asti. 

Jaettu ilo on moninkertainen ilo. 

Mukavaa joulun odotusta!

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

Kiitos kun muistat muistuttaa meitä siitä että lahjan voi antaa myös muille kuin omille läheisille!

Halina
2/3 | 

Itselläni on menossa lahjapaketteihin tallipihan suklaapuodin suklaata ja poikain parhaat glögejä! :) Lisäksi menee Lushin saippuoita, itse tehtyjä keksejä jne. Ajattelin myös ehkä lahjoittaa esim suomen Luonnonsuojeluliitolle rahaa ja antaa sen lahjana läheiselle (netistä saa tulostettua sellaisen lahjoituskortin). Tykkään jotenkin mieluummin tukea esim. urheiluseuroja tai muita liittoja mieluummin koko vuoden kuin ostaa yksittäisen lahjan jouluna (vaikka olen joskus osallistunut joulupuu keräykseenkin kun äitini työpaikkka koordinoi sitä vuosittain omalla paikkakunnallani). Tänä vuonna olen kuitenkin ollut vapaaehtoisena sekä joukkueen huoltajana vammaisurheilujoukkueessa ja tukenut seuran toimintaa, jotta vammaiset nuoret pääsevät liikkumaan. Sekä opintojen puolesta ollut ruokajonossa ja muussa vapaaehtoistyössä. Ensi vuonna ajattelin mennä Hope järjestölle vapaaehtoiseksi! :) Mutta tosi kivaa kun ihmiset innostuvat auttamaan näin joulun alla ja on erilaisia tapoja muistaa myös avuntarvitsijoita!

Vierailija
3/3 | 

Kiitos kivoista vinkeistä. Pistin heti tilaukseen tuota Poikain parhaat Suomi100 -glögiä. Osa hinnasta menee vielä veteraaneille, mahtavaa!
Tiina

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat