Kirjoitukset avainsanalla Sisustus

Olen ehkä maininnut, että olen viherpeukalo vain luontoäidin suosiollisella avustuksella eli puutarhassa. Sisäkasvien suhteen murhaan aivan kaiken, lukuunottamatta yhtä apilaa. Apilapoloinen on sitkutellut hengissä 20 vuotta eli siitä asti, kun muutin omilleni ja mummoni antoi minulle uuteen kotiin kukan "jota ei saa hengiltä". Mummo oli viisas nainen. 

Tänä vuonna olen ottanut uuden yrityksen viherrintamalla. Sain siskoltani juorusta leikattuja pistokkaita, joihin kasvattelin vesimaljassa juuret ennen kuin tökkäsin ne purkkiin. Sitten sain ystävältäni kultaköynnöksestä samanlaisia pistokkaita ja lisää juorua. Synttäreilläni kotiin tupsahti jättipeikonlehti ja aiemmin keväällä olin hankkinut palmuvehkan. 

Viherkasvien yllättävä lisääntyminen toi mukanaan ruukkuongelman, joten painelin Ikeaan. Kasveja piti myös saada "jonnekin järkeviin paikkoihin", eikä meillä ole talossa hyllyjä tai kaappeja, joihin ruukkuja voisi asetella. Se on oikeastaan vähän hassua, miten hyllytön koti meillä on. 

Ruukkujenhakureissulla iskin silmäni Ikean kullanväriseen Svenshult-verkkohyllyyn, joka osoittautui mainioksi kukkahyllyksi. Kevyt ja ilmava metalliverkko ei tuki seinää, ja hyllyn muoto toimii upeasti rönsyilevien viherkasvien kanssa. 

Vaikka suosin vanhaa, muutama tällainen moderni kaluste rikkoo kivasti kaavaa. 

Ps. yksikään viherkasveistani ei ole vielä kuollut, wow! Peikonlehti otti vähän itseensä olohuoneen ilmalämpöpumpusta, mutta kun siirsin sen toiseen huoneeseen niin kasvi alkoi elpyä. Ehkä tämä viherpeukalointi tästä pikkuhiljaa lähtee liikkeelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö: Akaan kaupunki

Meidän kylältä löytyy tapettitehdas, jossa perinnetapetteja valmistetaan yli 180 vuotta vanhalla rotaatiopainomenetelmällä. Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy on perustettu vuonna 1930, ja nykyisissä tiloissa Nahkialanjärven rannalla tehdas on toiminut vuodesta 1937. Samassa osoitteessa toimii myös tehtaanmyymälä. 

Tänä kesänä Pihlgren ja Ritola avasi Toijalan keskustassa kesänäyttelyn, jossa voi tutustua monta käsityövaihetta sisältävän tapetin valmistukseen. Näyttely on esillä Ritolan suvun entisessä kotitalossa, joka sijaitsee kivenheiton päässä Toijalan torilta. Näyttelyn esillepanon kannalta vanha keltainen hirsitalo on hurmaava ratkaisu, sillä tietysti sen kaikki seinät on tapetoitu oman tehtaan eri tapeteilla. 

Kävin tutustumassa kesänäyttelyyn viime viikolla pian avajaisten jälkeen. Käynti vain vahvisti jo ennestään vahvaa arvostustani käsityöläistuotantoon. En usko, että kovin moni edes hoksaa miten monta vaihetta perinteisen paperitapetin valmistuksessa on. Ero massatuontatotapetteihin on huomattava, ja käsityön jäljen sekä näkee että tuntee. 

Talon seinistä löytyy edelleen tuotannossa olevia tapetteja, mutta myös sellaisia vanhoja aarteita, joita ei enää voida valmistaa. Syy tuotannon päättymiseen voi olla esimerkiksi se, että tapetin painamiseen tarvittavat telat tulevat tiensä loppuun. 

Tässä seuraavassa kuvassa näkyy hyvin se, kuinka Ritva Kronlundin suunnittelema Juhannusruusu-tapetti valmistuu vaihe vaiheelta. Kaikki kuosiin tarvittavat värit tarvitsevat oman telansa, sillä yhdellä telalla painetaan aina vain yksi väri. 

Pihlgren ja Ritolan tapetteja on hauska bongailla vaikkapa vanhoista kartanoista. Esimerkiksi Knuutilan kartanossa Nokian Siurossa oli seinissä sekä Juhannusruusua että Ohdaketta. 

Kesänäyttelyssä on esillä myös taiteilijoiden alkuperäisiä mallipiirustuksia. Moni taiteilijatapetti on peräisin 1950-luvulta, jolloin Pihlgren ja Ritola järjesti mallisuunnittelukilpailuja. Kilpailuissa oli kaksi sarjaa: kaikille avoin sekä kutsukilpailu kotimaisille taiteilijoille. Suunnittelukilpailut olivat menestys, sillä elettiin suomalaisen designin nousukautta. 

Moni nykyisinkin valmistettava Taiteilija-malliston tapetti on peräisin samalta aikakaudelta, suunnittelijoina esimerkiksi Birger Kaipiainen, Annikki ja Ilmari Tapiovaara sekä Yki Nummi.  

Värisävyjä verrataan aina tapettien alkuperäisiin malleihin, ennen kuin uutta painoserää aletaan tehdä. Kaikki tapetteihin tarvittavat värit sekoitetaan edelleen tehtaalla käsityönä. Tapetit ovat tästäkin syystä täysin uniikkeja. Silloin tällöin valmistetaan myös erikoistapettieriä mallistosta poikkeavilla väreillä.

Yksi Birger Kaipiaisen tunnetuimmista tapeteista on Pihlgren ja Ritolan edelleen valmistama Kiurujen Yö. Edellisessä kuvassa tapetti näkyy sinisävyisenä, mutta siitä on saatavilla monta muutakin variaatiota.  

Vuosikymmeniä sitten painoteloja valmistettiin itse. Näyttelyssä on esillä muutama tela näiltä ajoilta (edellinen kuva), joissa kaiverrustyö on vielä vaiheessa. 

Seuraava kuvapari on otettu Pihlgren ja Ritolan tehtaalta, ei itse näyttelystä. Kuvan painokoneessa on parhaillaan painotyö kesken, ja kahden kilometrin pituinen tapettirulla roikkuu ilmavilla laskoksilla koneen takana kuivatuskatossa. 

Kesänäyttelyssä tätä 50-luvun painokonekaunotarta pääsee ihailemaan videolta. Koneen estetiikka on ihan omaa luokkaansa!

Perinnerakentajaa kiinnostava tieto lienee, että Pihlgren ja Ritolan tehtaanmyymälästä löytyy myös aitoja vintage-tapetteja vuosikymmenten takaa. Vintage-rullia myydään tietysti vain niin kauan, kuin niitä varastossa on.

***

Kesäisessä Suomessa liikkuville tästä vinkiksi kesänäyttelyn aukioloajat: 

Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy:n kesänäyttely on avoinna 20.8.2019 saakka ti - pe klo 12-17 sekä la klo 10-14. Lisäksi lauantaina 24.8. ja 31.8. klo 10-14. Juhannusaattona ja juhannuspäivänä suljettu.

Osoite: Kalevantie 10, 37800 Akaa. (Toijalan rautatieasemalta lyhyt kävelymatka).

Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Kommentit (1)

paulii
1/1 | 

Jos innostuisimme tekemään kesälomaretken Toijalaan tapetteja ihastelemaan mieheni kanssa, mitä muuta Toijalassa kannattaisi samalla pistäytyä katsomassa? Tiedän, että olet aina välillä vinkkaillut kohteita, mutta harmikseni ei ole tullut laitettua muistiin. Tykkäämme kauniista rakennuksista, puutarhoista, eläimistä, vanhoista esineistä ja huonekaluista sekä tietenkin hyvästä ruuasta. :) Kiitos jos viitsisit laittaa pari tämän kesän kuuminta vinkkiä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kun on hyttysten ykkösherkkua kuten minä, on pakko keksiä luovia ratkaisuja puutarhaan jos mielii istua ulkona iltaisin. IKEAn SOLIG-verkko oli melkoinen heureka, kun sen ensimmäistä kertaa näin. Mittailin sen mahduttavan alleen ainakin paviljongin pienen pöydän ja mahdollisesti parikin tuolia, ja oikeassa olin. Niin kauan kuin hyttyskausi jatkuu tällaisena, SOLIG saa olla ripustettuna ulos. 

Verkon voi halutessaan myös sulkea kokonaan, jos haluaa täydellisen suojan. Päiväaikaa puoliavoinna pidettynä se näyttää sopivan boheemilta runsaan puutarhan ympäröimänä. Valokin siivilöityy kauniisti verkon läpi.

   

Tuo meidän musta kiekurainen pavijonki on muutamia vuosia vanha löytö Clas Ohlsonilta. Siihen on kätevää ripustaa amppelimansikoita, lyhtyjä ja hyttysverkkoja. Rakennelma ei kuitenkaan hallitse maisemaa, sillä musta väri maastoutuu kauniisti käppyräisten omenapuiden sekaan. 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Suomessa järjestetään lähes joka kuukausi antiikki- ja keräilytapahtumia. Suurimmassa osassa on mukana myös vintage, joka useimmiteen mielletään pukeutumiseen liittyväksi. Minulla on tapana pyörähtää näissä tapahtumissa, jos ne ovat lähellä ja aikataulu sattuu olemaan sopiva. 

Hämeenlinnan tapahtumassa viime viikonloppuna tuli pohdittua useita syitä, miksi tapahtumiin kannattaa lähteä. Vaikka ei olisi lainkaan ostohousut jalassa, näistä tapahtumista saa usein roppakaupalla uusia ideoita. Miten tuunata vanhaa ja millaisia lopputuloksia muut ovat saaneet aikaan.

Kaikki eivät halua/osaa tuunata huonekaluja, tai edes halua "vanhaa" kotiinsa. Sitä varten on made by Anu-Riina + Annan kaltaiset verhoomot ja käsityöläisyritykset, joissa kunnostetaan design-klassikoita. Tapahtumat ovat hyvä paikka tutustua alan toimijoihin.

Ihan puhdasta silmäkarkkia & nostalgiaa vanhan designin ystäville. Nostalgia on aina hyvä syy viettää muutama tunti messuilla. Millaisia esineitä suomalaisessa kodissa oli 50 vuotta sitten?

Uniikit sisustushankinnat. Tai ainakin taatusti uniikimmat kuin Ikeaan marssimalla. Nuo seuraavan kuvan vanhat naulakot ovat hurmaavia! Ja jos järeän naulakon hinta on esimerkiksi 35 euroa, vastaavaa laatua on turha kuvitella löytävänsä kaupasta samaan hintaan. 

Tältä osastolta olisi löytynyt pöytälamppu jos toinenkin, väreittäin lajiteltuna: 

Keräilyklassikot eli lasitavara ja posliini on messuilla usein vahvasti edustettuna. Turha kuvitella löytävänsä haluttua Arabiaa pikkurahalla, mutta täältä jos mistä on mahdollisuus löytää omaan kokoelmaansa se puuttuva kannu. Tinkivaraa usein on, mutta ammattimyyjät tietävät kyllä tavaroiden markkinahinnat. Näkisin, että setelit kannattaa silti laskea pöytään, jos kyseessä on keräilyharviaisuus ja jonka todella haluaa. Esimerkiksi juuri Arabian kannut ovat niin haluttuja, että halvan kirppislöydön mahdollisuus on äärimmäisen pieni. 

Omituisten hilavitkuttimien tutkiminen on minulle suuri ilo, ja samalla saattaa törmätä oman kotikylän historiaan. Tämä kaunis pieni työkalu on Toijalan Kaidetehtaalta (yritys perustettu 1800-luvulla). Ei aavistustakaan mihin sitä kuuluisi käyttää!

Vintage-osasto on tietenkin se pääasia, miksi tapahtumapaikalle lähden. Kaikki muu on extraa. 

Jos on edes pieni mahdollisuus löytää uniikki ja persoonallinen vaate tai asuste, käännän kortin. Vintagen kanssa voi tosin aina varustautua siihen, ettei löydä mitään itselleen sopivaa, mutta se kuuluu asiaan. Pääosa vaatteista on väärän kokoisia, mutta löydön mahdollisuus kuitenkin aina on.

Tässä tapahtumassa oli paikalla useampi vintagen myyjä ja aivan valtavan paljon vaatteita. Sama juttu kuin lasin kanssa pätee myös vintageen: halvalla kirppishinnalla löytäminen ei ole jutun ydin, uniikkius ja laatu sen sijaan on. Ja toisaalta, jos mekko on kestänyt käytössä 50 vuotta ja sen ostaa itselleen 50 tai vaikka sadallakin eurolla, lienee perusteltua olettaa, että vaate kestää käyttöä vielä vuosia. Ennen laatu oli tottavie toinen ja vaatteet tehtiin kestämään. Silloin hintakaan ei enää tunnu kovalta.

Pääasiassa vintage-vaatteiden hinnat ovat 20 - 60 euron luokkaa, paitsi jos kyseessä on jokin huikea juhlaluomus. Jos kävelet sisään ketjukauppaan, et taatusti saa vastaavaa laatua samaan hintaan. 

Kommentit (3)

-T-
1/3 | 

Tuo esine jota ihmettelit on puolain. Voidaan puolata esim kankaan kudonnassa käytettyä lankaa puolalle.

Musta on ihana käydä kaikissa tuollaisissa tapahtumissa, harmi vaan että niitä ei kovin usein ole täällä meidän lähettyvillä...

Halina
3/3 | 

Oo ostaisin varmaan kaiken, joten voisi olla hyvä olla menemättä ;D Varsinkin noi nojatuolit ja lamput oi! Vintagevaatteita en ole ikinä katsellut livenä, joten voisi olla hauska hypistellä niitäkin! Varsinkin tälläiselle minikokoiselle on hauskaa huomata, että koot on olleet reilusti pienempiä! :D Joskus museossa olin ihan ihastunut kun näin vanhoja mekkoja/kenkiä/sisustuksia - kaikki olin niin sopivaa itselle - jopa oviaukot XD

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat