Kirjoitukset avainsanalla Amaryllis

Eipä ole amarylliksen voittanutta kun perinteisiä joulukukkia miettii. Meillä ovat nyt nämä kaunottaret puhjenneet kukkaan oikein kunnolla ja voisin katsella niitä talossa vaikka vuoden ympäri. Puutarha.netin ohjeistus amarylliksen hoitoon vaikuttaa suht iisiltä, joskin juurien peseminen kuulosti jännältä.Yhteenvetona:

- kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat varsineen leikataan pois ja ruukku siirretään valoisaan ja lämpimään paikkaan.
- lannoitetaan viikottain ja kastellaan kevyesti kun mullat ovat kuivahtaneet kunnolla.
- elokuussa lannoitus lopetetaan, kastelu lopetetaan pikkuhiljaa myös kokonaan. Kuivaneet lehdet leikataan pois ja sipuli viedään pimeään ja viileään lepäämään (10-15 astetta) pariksi kuukaudeksi.
- sitten kun sipulista alkaa tulla uutta kasvua, sen juuret pestään vedellä ja se siirretään uusiin multiin. Tytärsipulit siirretään omiin ruukkuihin.

Eipä vaikuta sinällään miltään ruudin keksimiseltä, kunhan vaan muistaa tuon viikottaisen lannoituksen. Säilytyspaikatkin meillä löytyy kyllä, voin pitää noita sipuleja keittiössä avohyllyn päällä (toivottavasti se on riittävän valoisa paikka) rivissä silloin kun ne kaipaavat lämpöä ja siirtää elokuussa kellarin päällä olevaan kylmätilaan.


En ollut tullut ajatelleeksi että amaryllista voi käyttää leikkokukkanakin, ja ilmeisesti säilyy todella hyvin. Ihan hyvä vinkki sinänsä jos ei kiinnosta katsella jouluisia hörsellyksiä kukkaistutusten juurella enää näin tammikuussa. Että naps varret poikki ja sipuli odottamaan seuraavaa kukintaa.

Nyt jo edesmennyt mummoni kasvatteli amarylliksia (ja sataa muutakin lajia) ja tästä kukasta minulle tuleekin aina ensimmäisenä mieleen mummola. Mummoni on myös antanut minulle yli 15 vuotta sitten sen tasan ainoan viherkasvin joka minulla on pysynyt hengissä vuodesta toiseen, onnenapilan. Epäilen, että onnenapila on kuolematon kasvi ja mummollani oli sen verran pelisilmää että valitsi minulle sen ihan syystä :D

Kommentit (3)

1/3 | 

Onnenapila on kyllä huippu, kun se pysyy hengissä aina vaan. Mä sain omani äidiltä kun muutin ekaan omaan kotiin kohta 12 vuotta sitten. Muistan kun heti ekan joululoman jälkeen se näytti kuolleelta ja olin ihan höh, mutta äiskä kehotti vaan jatkamaan kastelua ja kas! Parin kuukauden kuluttua mullasta puski taas uutta versoa. :)

tiia
2/3 | 

Sain valmistumisen kunniaksi anopiltani suuren kukkakimpun, jossa oli keskellä amaryllis ja ympärillä vaaleanpunaisia neilikoita ja saniaisen lehtiä, sekä jotain muuta härpäkettä. Että oli kaunis kimppu! Amaryllis säilyi yllättävän pitkään kauniina, neilikat vielä senkin jälkeen parisen viikkoa. :)

-A
3/3 | 

Monesti amaryllis tekee vielä pari kertaa uuden kukkavarren sen jälkeen, kun olet leikannut vanhan kukkineen varren alas. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat