Kirjoitukset avainsanalla Vintage

Vihreä vintage-takkini pääsee kunnolla oikeuksiinsa kun muu asu on mahdollisimman neutraali. Niin monta vuotta väistelin vihreää, ja nykyään ns. kunnon vihreä on yksi kauneimmista väreistä. Maailma muuttuu ja tyyli sen mukana vai miten se nyt oli. 

Vaikka ruska on ulkona nyt kauneimmillaan, muutaman myrskypäivän jälkeen äljellä on enää tasainen harmaus. Silloin piristeenä toimivat juuri tällaiset takit <3 Viikonloppuna täytyy tehdä ruskaretkiä, kun vielä ehtii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus vintage määritellään siten, että vaatteen tulee olla vähintään 30 vuotta vanha. Määrielmä lienee keksitty ajalla, kun kasarimuoti oli tuoreempaa kuin 30 vuotta :D Kyseisen määritelmän mukaan ysärikin alkaa pian kolkutella vintagen ovea, joten siksi toinen suosittu määritelmä vintage-vaatteiden osalta on 1920-1970-lukujen tamineet. 

Oli miten oli, nykyisillä ketjukaupoillakin alkaa olla sen verran historiaa takana, että kirppikseltä saattaa löytää vintageksi luettavaa henkkamaukkaa ja lindexiä. Tämä seuraava second hand -mekko on vanhaa KappAhlia, arvioisin ysäriksi niskalapun ja tyylin perusteella, mutta saattaa olla jotain ihan muutakin. 

Uskoisitteko, että virkattu 20's henkinen hattuni on alunperin Vero Modasta? Ostin sen Oi Ihana Turhamaisuus-Annukan kotikirppikseltä ja hän kertoi, että hattu on ikivanhaa vertsua. 

Minna Parikan tummanruskeat Cherryt ovat nekin second hand -löytö. Niiden vintagemaisuus on tietysti ilmiselvää, kuten Parikan vanhemmissa kenkämalleissa usein on. 

Vintagea tai ei, kokonaisuuden tyylillä on helppo leikkiä. Ysärimekon saa melko näppärästi käännettyä kohti 20-lukua asustevalinnoilla. Jos pukisin saman mekon maihareiden ja mustan chokerin kanssa, mekko pysyisi omalla vuosikymmenellään. Näin ollen kirppiksillä ei kannata heti kättelyssä hylätä inhokkivuosikymmenen vaatteita (omalla kohdallani ysäri), sillä niissä saattaa olla ainesta. 

Kommentit (1)

Rhia
1/1 | 

Ruskeat Cherryt OMG!!! Cherryt on ehdoton suosikkini Parikan designeista. Olen maltillinen shoppailija joten tämä on se ihka-ainokainen pari Parikan kenkiä joka kaapistani löytyy, tosin vaalean lilana. Ruskeana ne olisivat ehkä jopa vieläkin upeammat!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jos haluaa todella pitkäikäisen takin, kannattaa pitää silmät auki kirppiksillä ja vintage-putiikeissa vanhojen suomalaisten lammastakkien varalta. Tämä Made in Finland lammastakkini on vajaa 50 vuotta vanha, ja oikeastaan se vain paranee koko ajan. Takki muokkaantuu omistajansa mittasuhteisiin ja käyttörypyt asettuvat oikeille kohdille. 

70-lukulaiseen boheemiin tyyliin sopii takin lievä kuluneisuus, joka on aiheutunut ahkerasta käytöstä. Silti takki on täysin ehjä ja jos jokin nappi tai sauma alkaa joskus antaa periksi, sen voi korjauttaa suutarilla. 

Kommentit (2)

Pesunalle
1/2 | 

Tuo takki on täydellinen! <3 Aina kun se näkyy blogissa niin ihailen sitä.
Itselläni on useampi vintagetakki. Yksi on äidin vanha, yksi isoäidin, yhden sisko on ostanut kirppikseltä 90-luvulla ja yhden olen itse löytänyt kirppikseltä. Itse löydetty on Friitalan kelsiturkki. Takin huono puoli: talvella on harvoin niin kylmää ettei tule kuuma siinä. :D Viime talvena kun oli 20 astetta pakkasta, puin takin alle vain ohuen paidan ja silti oli kuuma.

Kiitos blogisi olen löytänyt useamman ihailun kohteen, kuten Parikan, Palmrothin ja vintagevaatteet. Kiitos! Tajusin juuri että olen seurannut blogiasi yli 10 vuotta, sillä aloin seuraamaan ennen häitänne. Hyvää tinahääpäivää!

Käyttäjä20353
Liittynyt25.9.2018
2/2 | 

Harmi, kun itse olen kasvanut ulos useammasta vintagetakista. Ne kun ovat usein muutenkin pientä kokoa, löysin ihme kyllä taas uuden sopivan takin kierrätyskeskuksesta. Laatu on hieman erilaista, kuin nykyisissä. Kunnon lämmin ja tyylikäs villakangastakki odottaa jo talvea. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tällä hetkellä muotilehdet ovat pullollaan inspiraatiota ihanan syystyylin luomiseksi. Imen surutta vaikutteita lehtien ja katalogien sivuilta sekä netistä. Esimerkiksi Paco Rabanne ready-to-wear fall 2019 tarjoaa loputonta inspiraatiota. (Linkki vie Voguen kuviin).

Kun on ensin tarpeeksi uinut inspiraatiomateriaalissa, on aika siirtyä etsimään omasta vaatekaapista tyyliin sopivia vaatteita ja asusteita. Usein sopivia yksittäisiä vaatekappaleita ja asusteita löytyy kotoa, kun siivilöi vaatekaappiaan tietty inspistyyli kirkkaana mielessä. 

Jos nyt kuvitellaan, että musta-valko-minimalisti olisi yllättäen ihastunut Rabannen kukkamekkoon, kannattaa suunnata ensin kirppikselle. Kun on mielessä tietty tyyli, myös kirppiksilla metsästäminen on helpompaa. Yleensä itsepalvelukirppikset ovat halvempia kuin nettikirppikset, joten voi olla mielekästä katsastaa ensin ne. 

Tämä syystyylini on luotu 100% kirppislöydöistä. Näyttää ajankohtaiselta, vaikka mukana on vintagea, modernia sekä merkkivaatteeksi luokiteltava villakangastakki (Armani Jeans - 10 euroa paikallisella kirppiksellä).

Hieman huonommassakin kunnossa olevat kotimaiset vintage-saappaat voi yrittää pelastaa suutarilla. Nämä konjakin väriset saappaat maksoivat kirppiksellä pari euroa ja olivat hintansa mukaisessa kunnossa. Totesin kuitenkin, että luottosuutarini on ennenkin kyennyt ihmeisiin. Huolto maksoi pari kymppiä ja sen jälkeen saappaat ovat olleet aktiivikäytössä jo vuosia! 

Kun ostaa vanhaa suomalaista kenkäosaamista, voi olla melko varma korkeasta laadusta sekä korjausmahdollisuudesta. Ennen vanhaan kengät tehtiin korjattavaksi eikä kertakäyttöisiksi. Sama väite pätee vintage-vaatteisiin. 

Tämä Soya Conceptin mallikappalemekko löytyi Radiokirppikseltä Tampereelta. Sen hinta oli kirppisvaatteeksi todella suolainen (30 e), mutta kyseessä oli käyttämätön mekko jossa laput kiinni. Totesin, että tällä kertaa teen myönnytyksen hinnassa sillä enempää tuskin voi näköiseni mekko ollakaan. 

Käytetyt mekot maksavat kirppiksellä pääasiassa alle 10 euroa, paitsi jos niihin on leivottu merkkilisää. Minulle vaatteen niskalappu on ihan yhdentekevä, etsin omaa tyyliäni merkkien sijaan. 

Ylipitkä vintage-kaulakoru maksoi muistaakseni 0,50 euroa. Vanhat korut ovat kirppiksillä suorastaan naurettavan halpoja, joten ihan erityisesti kannattaa penkoa epämääräiset tilpehöörikasat. Käsiin saattaa osua kauniita vanhoja rintaneuloja, rannekoruja ja kaulakoruja eurolla kahdella. 

Kommentit (6)

Riikkainen
1/6 | 

Osaisitkohan vaateasiantuntijana kertoa vinkkejä mistä tunnistaa hyvälaatuisen, kestävän vaatteen? Ehkä vaatemerkkejä joihin luotat tai jos törmää merkittömään/tuntemattomaan merkkiin niin mitä vaatteessa kannattaa katsoa jotta voisi päätellä kuinka se kestää käyttöä? Mitkä materiaalit pysyvät nyppyyntymättöminä? Miksi jotkut vaatteet menettävät muotonsa tai värinsä heti muutamassa pesussa ja voiko sitä ennustaa jo ostovaiheessa? Ostan vaatteita harvoin mutta pidän sitäkin kauemmin, jos vaate vain kestää, mutta kun ei tunnu nykyään kestävän! Voi olla että olet aiheesta jo kirjoittanutkin tai ainakin sitä joskus sivunnut, mutta jos vain jaksaisit koostaa vinkkejä niin olisin kiitollinen. Näinä ilmastoahdistus-aikoina tuntuu rikolliselta ostaa tai suosia mitään ns. kertakäyttöistä.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Kirppisvaatteissa on se hyvä puoli, että ne on yleensä pesty edellisen käyttäjän toimesta jo useampaan kertaan. Tällöin on helpompi luottaa siihen, että vaate kestää pesua ylipäätään. Täysin pakasta vedetyn vaatteen tunnistaa ihan silmämääräisesti, ja tällöinhän toki ei voi tietää pesukoneen vaikutusta. 

Olen itse opetellut tunnistamaan silkin, villan, nahan, pellavan ja laadukkaan trikoon näppituntumalla. Jos esimerkiksi selaa UFFilla mustien vaatteiden rekkiä, teen esikarsintaa ihan puhtaasti hypistelemällä. Kun käteen osuu selkeä silkkivaate, nappaan henkarin tarkempaan tarkasteluun. Tämä metodi toimii älyttömän hyvin ja säästää aikaa. 

Vintage-vaatteet ovat vielä ihan oma lukunsa, eli ne ovat kestäneet pesua ja käyttöä jopa vuosikymmeniä. Niiden kohdalla vaatteen pitkäikäisyyteen voi yleensä luottaa. Esimerkiksi vintage Marimekko on aivan huikeaa laatua, samoin monet muut kotimaiset vintage-vaatteet. 

Vaatteiden ostaminen käytettynä on nimenomaan siksikin fiksua, että jos moneen kertaan pesty vaate olisi nyppyyntyvää, se olisi nyppyyntynyt jo. Ts. laatutestin on tehnyt jo edellinen omistaja :)

Sain tästä valtavan kirjoitusinspiksen, kiitos! Teen aiheesta kunnon postauksen. 

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Marjo
2/6 | 

Ihanaa lukea (ja katsoa kuvia) inspiraatiosta ja sen toteutumisesta omalla vaatekaapilla ja kirppiksillä - tuli itsellekin vallan inspiroitunut olo! Siispä omalle vaatekaapille ja kirpulle mars! Ja tuo takki on täydellinen...

Vierailija
3/6 | 

Kaunis asu ja aivan ihana kuulla että kaikki käytettynä ostettu! Tykkään ja kannatan!

Ikilukija
4/6 | 

Jee, tässä oli sellaista alkuaikojen Nelliinan vaatehuone-tunnelmaa! Kirppisfiilistelyjä toivoisi useamminkin!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat