Kirjoitukset avainsanalla Vintage

Postissa saapui kuluneella viikolla kirjekuori, jonka sisältä löytyi upea sydänkuosinen silkkihuivi. Ehdin hetken aikaa miettiä, että hetkinen, onko tämä se dementian ensimmäinen aste, ettei enää muista mitä on huutanut esimerkiksi huutonetistä :D Mutta huivin sisältä tipahti lyhyt kirje, jossa Maija niminen henkilö kirjoitti seuraavaa: 

Huivi on ehdottomasti silkkiä ja se on todellakin minun tyyliseni. Tämä on juuri se sydänkuvio, jollaisia asioita (tarjottimia, kuppeja, purkkeja, kankaita jne.) kerään.

Mutta päivän kysymys kuuluu, etät kuka on mystinen lähettäjä? 

Kiitos Maija ihanasta huivista, toivottavasti bongaat kiitoksen täältä :) Olettaisin, että kaksi Maija nimistä ystävääni olisivat antaneet huivin face-to-face, joten heistä ei varmaankaan ole tässä tapauksessa kyse. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä menovinkkiä tulevalle viikonlopulle, Tallipihan Suvi-Vintage. Olen tehnyt kyseisestä tapahtumasta joka vuosi itkettävän hienoja löytöjä, joten uskallan suositella. Hinta-laatu on myös aina ollut kohdallaan. 

"Menneen ajan aarteet, tyyli ja musiikki saapuvat Tampereen Tallipihalle!  Iki-ihana Suvi-Vintage rantautuu Tallipihalle perinteiseen tapaan juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna. Paikalla on vintagekauppiaita ympäri Suomen sekä ohjelmaa moneen makuun.

Molempina päivinä elävää musiikkia ja sunnuntaina klo 12-15 huutokauppa (katselmus klo 11 alkaen). Lauantaina ja sunnuntaina tunnelmallista Suomi-iskelmää ja ikivihreitä sulosäveliä esittää Trio Nautilus (11-15). Hollywood Sirens tähdittää tunnelmaa lauantaina klo 15-16.30 ja Sweet Jeena ja Vauhtikallot sunnuntaina klo 15-16.30."

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ei liene epäselvää, että olen vannoutunut kirppisharrastaja. Sekä myyn että ostan, ja mielelläni myös vaihtaisin, mutta sellaiselle toiminnalle ei ole vielä montaakaan foorumia. 

Suhtaudun vaatteisiini täysin järjenvastaisesti tunteella. Olen juuri niitä ihmisiä, jotka roikuttavat vuosia sitten pieneksi jäänyttä mekkoa kaapissa vain siksi, että siihen liittyy tunnepitoinen tapahtuma. Joskus kuitenkin järki pilkahtaa, ja siivoan kaapista kirppikselle myös nämä vaatteet. Silloin tosin täytyy olla täysin varmaa, etten enää vaatetta voi käyttää. 

Lähdin keväällä myyjäksi kirppistapahtuma UPEE:seen, joka järkättiin Tampere-talossa. Siellä moni vanhoista vaatteistani sai uuden omistajan. Oli oikeastaan kivaa olla myyjänä itse, sillä näki konkreettisesti millaiselle uudelle omistajalle vaatteeni siirtyivät. 

Olin erityisen kiinnostunut tämän seuraavan kirsikkamekkoni uudesta elämästä, sillä mekko merkitsee minulle täydellistä reissua mieheni kanssa Lontooseen (ostin mekon Lontoosta) sekä laiskoja kesäpäiviä Tampereella, kun fillaroimme Sakun kanssa jätskikiskan kautta puistoon. Näillä retkillä saattoi kulua koko päivä, eikä agendalla ollut mitään muuta kuin kesästä ja olemisesta nauttimista. Lazy summer days. Mekko on superkaunis, enkä varmasti olisi siitä muuten luopunut, mutta valitettavasti raskauden jälkeen se ei ole mennyt minulle kiinni rinnan kohdalta enää edes väkisin. 

Mekon ostaja oli lopulta Daria. En tuntenut häntä, mutta uskaltauduin kuitenkin kysymään blogini tietävältä ostajalta olisiko mahdollista saada jossain vaiheessa pari valokuvaa vaatteideni uudesta elämästä, ja ilokseni hän suostui!

Tässä on kirsikkamekkoni maailmalla: 

Daria osti rekistäni myös kaksiosaisen polkadot-setin, joka pukee naista upeasti sekin. Olen itse käyttänyt tätä settiä viimeksi ajalla ennen blogia (?), ja sen jälkeen hillonnut settiä kaapissani ja toivonut, että se istuisi minulle joskus vielä. 

Darialla on kuvassa samaisesta kirppistapahtumasta löytynyt vintage-laukku, josta olen oikeastaan aika kateellinen...! Myyjänä tapahtumassa tarkoittaa sitä, ettei ehdi myllätä muiden myyntipöytiä.

Kiitos upealle Darialle, että jaksoit nähdä vaivaa kuvien kanssa. Oli todella kiva nähdä mitä rakkaille vaatteilleni kuuluu nykyään :)

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Onpa ihana idea pyytää kuvia mekkojen uudesta elämästä, varsinkin kun kuvat ovat noin ihania!

Hellu
2/5 | 

Kauniit mekot ilmiselvästi päätyivät hyvään kotiin. Varmasti tuntuu hyvältä havaita rakkaiden vaatekappaleiden elävän uutta elämää täysillä. Olipa hieno postaus!

Halina
3/5 | 

Ihana!<3 Itse jään usein myös miettimään vaatteiden/tavaroiden kohtaloa, että miten niillä menee uudessa kodissa ja välitetäänkö niistä! :D Joskus harmittaa jos myy vaikka facekirpparilla tavaran ja ostaja vaikuttaa "epämiellyttävältä" ja sitten ajattelee, että tavara menee "huonoon kotiin" (apua hahah!) Musta ei ois varmaan ikinä myymään eläimiä :D

Chenille
4/5 | 

Oi, olisi kyllä niin ihana nähdä omat rakastetut vaatteet uudessa kodissaan! Tästä haaveilen kun pähkäilen häämekkoni myymistä.

Vierailija
5/5 | 

Ihana postaus! Minulla on sama taipumus, jään haikailemaan rakkaitten vaatteiden perään ja mietin minkälaiseen käyttöön ne menevät.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö: Akaan kaupunki

Meidän kylältä löytyy tapettitehdas, jossa perinnetapetteja valmistetaan yli 180 vuotta vanhalla rotaatiopainomenetelmällä. Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy on perustettu vuonna 1930, ja nykyisissä tiloissa Nahkialanjärven rannalla tehdas on toiminut vuodesta 1937. Samassa osoitteessa toimii myös tehtaanmyymälä. 

Tänä kesänä Pihlgren ja Ritola avasi Toijalan keskustassa kesänäyttelyn, jossa voi tutustua monta käsityövaihetta sisältävän tapetin valmistukseen. Näyttely on esillä Ritolan suvun entisessä kotitalossa, joka sijaitsee kivenheiton päässä Toijalan torilta. Näyttelyn esillepanon kannalta vanha keltainen hirsitalo on hurmaava ratkaisu, sillä tietysti sen kaikki seinät on tapetoitu oman tehtaan eri tapeteilla. 

Kävin tutustumassa kesänäyttelyyn viime viikolla pian avajaisten jälkeen. Käynti vain vahvisti jo ennestään vahvaa arvostustani käsityöläistuotantoon. En usko, että kovin moni edes hoksaa miten monta vaihetta perinteisen paperitapetin valmistuksessa on. Ero massatuontatotapetteihin on huomattava, ja käsityön jäljen sekä näkee että tuntee. 

Talon seinistä löytyy edelleen tuotannossa olevia tapetteja, mutta myös sellaisia vanhoja aarteita, joita ei enää voida valmistaa. Syy tuotannon päättymiseen voi olla esimerkiksi se, että tapetin painamiseen tarvittavat telat tulevat tiensä loppuun. 

Tässä seuraavassa kuvassa näkyy hyvin se, kuinka Ritva Kronlundin suunnittelema Juhannusruusu-tapetti valmistuu vaihe vaiheelta. Kaikki kuosiin tarvittavat värit tarvitsevat oman telansa, sillä yhdellä telalla painetaan aina vain yksi väri. 

Pihlgren ja Ritolan tapetteja on hauska bongailla vaikkapa vanhoista kartanoista. Esimerkiksi Knuutilan kartanossa Nokian Siurossa oli seinissä sekä Juhannusruusua että Ohdaketta. 

Kesänäyttelyssä on esillä myös taiteilijoiden alkuperäisiä mallipiirustuksia. Moni taiteilijatapetti on peräisin 1950-luvulta, jolloin Pihlgren ja Ritola järjesti mallisuunnittelukilpailuja. Kilpailuissa oli kaksi sarjaa: kaikille avoin sekä kutsukilpailu kotimaisille taiteilijoille. Suunnittelukilpailut olivat menestys, sillä elettiin suomalaisen designin nousukautta. 

Moni nykyisinkin valmistettava Taiteilija-malliston tapetti on peräisin samalta aikakaudelta, suunnittelijoina esimerkiksi Birger Kaipiainen, Annikki ja Ilmari Tapiovaara sekä Yki Nummi.  

Värisävyjä verrataan aina tapettien alkuperäisiin malleihin, ennen kuin uutta painoserää aletaan tehdä. Kaikki tapetteihin tarvittavat värit sekoitetaan edelleen tehtaalla käsityönä. Tapetit ovat tästäkin syystä täysin uniikkeja. Silloin tällöin valmistetaan myös erikoistapettieriä mallistosta poikkeavilla väreillä.

Yksi Birger Kaipiaisen tunnetuimmista tapeteista on Pihlgren ja Ritolan edelleen valmistama Kiurujen Yö. Edellisessä kuvassa tapetti näkyy sinisävyisenä, mutta siitä on saatavilla monta muutakin variaatiota.  

Vuosikymmeniä sitten painoteloja valmistettiin itse. Näyttelyssä on esillä muutama tela näiltä ajoilta (edellinen kuva), joissa kaiverrustyö on vielä vaiheessa. 

Seuraava kuvapari on otettu Pihlgren ja Ritolan tehtaalta, ei itse näyttelystä. Kuvan painokoneessa on parhaillaan painotyö kesken, ja kahden kilometrin pituinen tapettirulla roikkuu ilmavilla laskoksilla koneen takana kuivatuskatossa. 

Kesänäyttelyssä tätä 50-luvun painokonekaunotarta pääsee ihailemaan videolta. Koneen estetiikka on ihan omaa luokkaansa!

Perinnerakentajaa kiinnostava tieto lienee, että Pihlgren ja Ritolan tehtaanmyymälästä löytyy myös aitoja vintage-tapetteja vuosikymmenten takaa. Vintage-rullia myydään tietysti vain niin kauan, kuin niitä varastossa on.

***

Kesäisessä Suomessa liikkuville tästä vinkiksi kesänäyttelyn aukioloajat: 

Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy:n kesänäyttely on avoinna 20.8.2019 saakka ti - pe klo 12-17 sekä la klo 10-14. Lisäksi lauantaina 24.8. ja 31.8. klo 10-14. Juhannusaattona ja juhannuspäivänä suljettu.

Osoite: Kalevantie 10, 37800 Akaa. (Toijalan rautatieasemalta lyhyt kävelymatka).

Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Kommentit (1)

paulii
1/1 | 

Jos innostuisimme tekemään kesälomaretken Toijalaan tapetteja ihastelemaan mieheni kanssa, mitä muuta Toijalassa kannattaisi samalla pistäytyä katsomassa? Tiedän, että olet aina välillä vinkkaillut kohteita, mutta harmikseni ei ole tullut laitettua muistiin. Tykkäämme kauniista rakennuksista, puutarhoista, eläimistä, vanhoista esineistä ja huonekaluista sekä tietenkin hyvästä ruuasta. :) Kiitos jos viitsisit laittaa pari tämän kesän kuuminta vinkkiä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat