Kirjoitukset avainsanalla käsityöt

Kun olin todennut oman kapean kirjoneulehuivini maailman kätevimmäksi kapistukseksi, neuloin vastaavan myös miehelle. Valitsin pohjaväriksi mesänvihreän Novitan 7-veljestä -langan ja kirjoneulekuvioon valkoista. Graafinen nuolikuvio on Drops Designin Hokey Pokey villasukista, siihen löytyy ilmainen ohje täältä

Ihan mielenkiinnosta kysyn: kumpaan suuntaan nuolet mielestäsi kulkevat? Minun ja siskoni mielestä ylöspäin kun taas mieheni mielestä ilmiselvästi alaspäin :D

Tämä pyöröhuivi syntyy nopeasti ja kuvion voi lainata mistä tahansa mieleisestä kirjoneuleesta. Tai tehdä ilman kirjoneulettakin tietysti, mutta silloin lopputulos ei ole niin jämäkkä. Kirjoneuleella vahvistettuna huivi pitää muotonsa ja pysyy ylhäällä. Kirjoneule myös suojaa tuulelta paremmin.

Perusohje:

7-veljestä lanka, pyöröpuikot 4-kokoa ja 40cm. 

Kirjoneulekuviosta riippuen silmukkamäärä noin 100 (kapea) ja 120 (väljempi) välille. Ota myös oma käsiala huomioon, jos se on tiukka, kannattaa silmukkamäärä olla yli 100. Omalla väljällä käsialallani tuo miehen huivi on tehty 100 silmukalla ja oma vaaleanpunainen huivini 104 silmukalla. 

Alkuun ja loppuun muutama kerros 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta. Kirjoneuleen pituus noin 20-25cm tai oman maun mukaan. 

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Alaspäin kulkee nuolet! :DD Todella kauniita käsitöitä olet tehnyt, kiitos ohjeiden jakamisesta!

Vierailija
2/5 | 

Nuolien suunta riippuu ainakin kuvasta katsottuna siitä, miten huivi on kuvaan taiteltuna. Nyt näyttää, että nuolet menevät ylös päin, mutta jos huivin taittaisi pituussuunnassa "puolikkaan nuolen verran" eri kohdasta, niin näyttäisi, että nuolet menevät alaspäin. : )

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloittelin Kolarin junamatkalla (12h matka-aika) kirjoneuletta, josta muodostui talviloman aikana pyöröhuivi. Ohjeen otin Erika Åbergin Neulehuiveja ja muuta pientä lämmintä -kirjasta. Sievä ja eleetön ruususeppelekuvio on peräisin vähintään 1800-luvulta ja sitä on tavattu neuloa esimerkiksi Färsaarilla. Perinnekuvio siispä. Valitsin langaksi vaaleanpunaisen Novitan 7-veljestä -sarjasta ja luonnonvalkoinen lanka puolestaan on kotimaista suomenlampaan villaa. 

Vaikka urani kirjoneuleen parissa alkoi hieman kivikkoisesti, tämän tekeminen oli jo melkein yhtä juhlaa. Kuvio ei vaadi lankojen sitomista tai muuta ylimääräistä puleeraamista vaan molemmat langat toistuvat kuviossa tiheästi. Aivan unelma tehdä! Lisää tällaisia kirjoneulemalleja, kiitos. 

Olen alkanut löytää käsialani (löysä!), ja istuttaa sen perusteella käsiini siihen sopivat puikot eli käytännössä aina pienemmät kuin ohjeissa on mainittu. Kirjoneulekin tulee siististi ja jopa helposti. Mahtavan nopeasti tämä näppituntuma näköjään kehittyy, kun treenaa ahkerasti. 

Pyöröhuivi toimii erittäin pätevästi tuulensuojana, sillä kirjoneuleen vuoksi se on paksu ja sopivan jämäkkä. Näin ollen huivi pysyy ylhäällä ja suojaa kaulaa sekä haluttaessa myös kasvoja. Silti pyöröhuivi on yleisolemukseltaa siro. Olen melkein innokas aloittamaan samalla ohjeella toisenkin version, jossa on tummempi pohjaväri. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tässä ne ovat. Elämäni ensimmäiset itse neulomani villasukat! Aivan mieletön voittajafiilis! Olen ollut ala-asteen kässätunneilta asti sitä mieltä, että en tule koskaan tässä hommassa menestymään ja täten jättänyt koko jutun sikseen. Mutta näin se vaan mahdotonkin muuttui pikku hiljaa mahdolliseksi.

Tiedän, ettei tämä kuulosta isolta jutulta monellekaan teistä, mutta minulle tämä on todellinen suoritus :D

Kauhujen kantapää on nyt selätetty. 

Prosessi eteni niin, että neuloin joululomalla nuo varret valmiiksi Novitan Nalle-langasta. Sitten pakkasin puikot, langat ja varret kassiin ja avasin paketin vasta kuluneella viikolla Lapissa. Vietimme talvilomaa Levillä ja äitini toimi sekä minun että siskoni mentorina kantapäiden neulomisessa. 

Sukkien malli on Niina Laitisen Villasukkien vuosi -kirjasta. Tai se on melkein suoraan Laitisen malli, ymmärsin ohjeen väärin yhden pikku detaljin osalta, joka hieman muutti pitsikuviota. Mutta vain hieman.

Sukista tuli melko siistit, jopa kantapäistä. Pakko myöntää, että sukkien neulominen ei ollut ihan sitä parasta hauskuutta, mutta voi olla että ryhdyn hommaan joskus uudelleenkin.

Olen tullut siihen lopputulokseen, että pidän enemmän yksittäisten asioiden neulomisesta, jolloin koko homman saa kerralla valmiiksi. Magic loop -puikot toki odottavat vielä käsityökassin pohjalla kokeilukertaa, jolloin molemmat sukat valmistuvat kerralla.

Kommentit (9)

Naapinkainen
1/9 | 

Olet aloittanut neulomisen opettelun todella kauniilla ja haastavilla malleilla; pitsillä, kirjoneuleilla, palmikoilla. Usko pois, olet todella taitava ja käsityösi ovat upeita!

Sande
3/9 | 

Olet kyllä hienosti edennyt neulontaharrastuksessa. Oletkos Facessa jo liityynyt Niina Laitisen Taimitarha-ryhmään? Kohta tulee yhteisneulontana ystävänpäiväsukat eli joka päivä pieni pätkä ohjetta.

elmeri
4/9 | 

Ihan samaa mieltä Naapinkaisen kanssa! Minä rakastan neuloa juuri villasukkia, olen tehnyt niitä satoja pareja elämäni aikana, mutta ei puhettakaan, että osaisin, tai että kärsivällisyyteni riittäisi noihin kauniisiin pitsineulevarsiin. Olet todella taitava. Ja työsi näyttävät siltä, kuin olisit tehnyt hommaa jo pitkään. Ihailen😍

Vierailija
6/9 | 

Aivan upaet villasukat eka sukiksi ja vaativa malli, jopa kokeneemmallekin 💞 !!! Jatka ihmeessä, olet taitava 🤗

- mie
7/9 | 

Todella kaunis kädenjälki sinulla. Huomaa, että on taitoja tähän(kin). Hyvää alkanutta vuotta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Haukkasin vähän liian ison palan, kun yritin viime syksynä tehdä ensimmäisenä kirjoneuletyönä Harry Potter -aiheisia lapasia. Lapset ovat edelleen kesken :D Hylkäsin ne tylysti ja tein ensin säärystimet, joissa oli vain pieni kirjoneuleraita. Säärystimet näkyvät eilisessä postauksessa. Sen jälkeen tein vielä säärystimiin sopivan pipon. 

Tässä kirjoneuletyössä toistuu sama kuvio neljä kertaa pipon ympäri: 

Teki ihan hyvää kokea onnistumisen iloa kaksin kappalein tämän pipon ja säärystimien kanssa, nyt ei ole ihan niin iso kynnys kokeilla seuraavaa kirjoneuletyötä. Tai ehkä jopa ottaa jossain vaiheessa Harry Potter -lapaset esiin. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010