Kirjoitukset avainsanalla Reseptit

Työkaverini mainitsi viime viikolla, että oli tehnyt Lidlin valmistaikinasta aivan taivaallista suolaista piirakkaa, johon tuli parmankinkkua, parmesania ja muita herkullisia täytteitä. Tämä jäi selvästi kytemään alitajuntaani, sillä tänään (sattuneesta Klum-syystä) Lidlissä aamulla poiketessani piirakka-asia nousi mieleeni. Etsin koko kaupan läpeensä kyseistä taikinaa, sillä muistin, että sen piti olla pyöreä ja ohut, mutta en tasan mitään muuta.

Se mitä lopulta löysin, oli Puff Pastry -niminen ohueksi kaulittu lehtitaikina, jonka tarjoiluehdotuksessa näkyi olevan sekä suolaista että makeaa täytettä. Ei muuta kuin kokeiluun. En edes tiedä onko tämä se sama taikina mitä Krista tarkoitti, mutta voi mooses että tuli hyvää!

Lehtitaikina on aivan äärettömän ohut ja tietysti rapea, myös paistamisen jälkeen. En tiedä miksi olen tottunut paksumpiin taikinapohjiin, mutta tämä ohuen ohut on aivan mahtava! Käytin täytteinä pestoa, punajuuria, vuohenjuustoa ja hunajaa. Yksinkertaista ja todella herkullista. 

Punajuurivuohenjuustopiirakka - Puff Pastry

1 taikinapaketti (Lidl) tai tee itse lehtitaikinaa

2 pientä punajuurta

vuohenjuustotanko

juoksevaa hunajaa

vihreää pestoa

Avaa taikinarulla ja laita se uuninpellille. Levitä pestoa reilulla kädellä pohjan päälle, jätä 2cm reunoilta tyhjäksi. Kuori punajuuret ja siivuta ne ohueksi (todella ohueksi) ja levitä siivut tasaisesti peston päälle. Siivuta vuohenjuustotanko ja levitä juustopalat piirakkaan. Valuta juoksevaa hunajaa reilusti noroina koko piirakan päälle. Taittele taikinan reunoja kuin karjalanpiirakoita hieman sisäänpäin (ks. kuva yllä). 

Voitele reunat vedellä ja paista uunissa keskitasolla n. 200 asteessa n. 15-20 min tai kunnes juusto ja taikinareunat saavat väriä. 

Tämä katosi meillä parempiin suihin ennen kuin ehti kissaa sanoa. 

Kommentit (6)

Krista

Juuri sitä tarkoitin :)! Pitää kokeilla sun ohje viikonloppuna. Näyttää aivan sairaan herkulliselta!

Vierailija

Tuo taikina on pirun hyvää ja kätevää! Tein jokin aika sitten tuollaisen klassikkomaussa, eli pestoa, vuohenjuustoa ja tomaattia, mausteeksi vähän mustapippuria. Syötiin koko "piiras" poikaystävän kanssa samalta istumalta. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Pikaleipomusten mestari pitää aina pakasteessa piirakkapohjaa, jonka avulla kahvipöytään saa nopeasti herkkuja. Piirakkapohja ei ole hankalaa tekaista itse, mutta aina välillä tulee se hetki, kun huomaa jauhojen olevan lopussa. 

Tämä äärimmäisen nopeasti valmistuva vaniljatuorejuusto-omenapiirakka on tehty pakastepohjaan. Pohja toimii niin, että sulatan sen vauhdilla mikrossa, painelen taikinan vuokaan (ei tarvitse edes voidella) ja sitten täytteet: 

Omenapiirakka vaniljatuorejuustolla:

1 pkt piirakkapohja (pakaste tai tee itse)

2 omenaa siivutettuna

1 pkt Viola vaniljatuorejuustoa

kanelia, sokeria

Kun piirakkapohja on paineltu vuokaan, sen päälle levitetään vaniljatuorejuusto. Tuorejuuston päälle asetellaan omenaviipaleet. Päälle ripotellaan hieman sokeria ja kanelia, ja sitten koko komeus uuniin. Paistoaika on noin 20-25 minuuttia 200 asteessa. Tarkkaile piirakkaa, ettei se pala. Vuokani on 26cm, joten pohja on ohut ja se kypsyy nopeasti. 

Ps. Ei liity mitenkään postauksen pääaiheeseen, mutta pakko vinkata, että Fazerin kahden marengin pakkaus on aivan huikean hyvää! Ostin kokeeksi kahvipöytään jättimarengit, kun makuina oli salmiakki ja polka. Tai no, tavallaan liittyy postaukseen, koska nämä olivat samassa kahvipöydässä omenapiirakan kanssa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tänä kesänä laitoin ensimmäistä kertaa istutuslaatikot puutarhaan. Isäni tekemät laatikot ovat tuottaneet satoa ihan järjettömän määrän koko kesän! Joka kolme kaupan yrttiruukkua, jotka istutin reunaan kokeeksi, ottivat tuulta alleen ja puskivat satoa koko kesän. Hyötypuutarha on kerrassaan ihana asia. 

Varsin onnistunut kokeilu siispä. Istutuslaatikot ovat tulleet jäädäkseen, ne ovat niin näppäriä ja pysyvät siisteinä pienellä vaivalla. Luulen, että ensi kesänä laitan näitä vielä pari lisää ja kokeilen perusjuttujen lisäksi jotain hieman eksoottisempia lajeja. Terkut isän pajalle :D

Nyt elokuun lopulla, kun hallayöt saattavt kohta puraista, on syytä kerätä talteen loputkin maut. Sipulini eivät ole vielä tuulentuneet sateisen kesän vuoksi, mutta yrttejä olen alkanut nyt kuivata. 

Rakastan yli kaiken persiljaa, mikä on ihan hyvä asia tällaisena kroonisena aneemikkona. En tiedä johtuuko persiljan himoni juuri siitä, että minulla on jatkuva raudanpuute, mutta voisin syödä sitä ihan rajattomasti. Persilja on myös todella helppo kuivattava, se kuivuu käytännössä itsekseen ilman kuivuria, jos sen ripustaa nippuihin hyvin tuulettuvaan paikkaan. Olen hoitanut kuivausta sekä nipuissa, että kiertoilmauunissa hommaa vauhdittaen. 

Uunia varten persilja pitää silputa pienempiin paloihin ja asetella väljästi leivinpaperille, ritilöitä voi laittaa uuniin useaan kerrokseen kiertoilman vuoksi. Laitan uunin n. 50 asteeseen ja puukauhan uunin luukun väliin, että kosteus pääsee haihtumaan. Kun persiljat ovat niin rapsakoita että murenevat käsiin, pussitan ne maustehyllyyn. Nahkeutta ei saa jäädä yhtään, ettei yrtit homehdu. 

Toinen syksyn merkki meillä on kultapallojen kukinta. Kultapallo kestää maljakossa hyvänä pidempään kuin mikään muu pihamme kukista! Ja keltainen väri tuo iloa joka päivä. Keltainen on yksi voimaväreistäni, jos sellaiseen sattuuu uskomaan. 

Ja yrttien lisäksi on toki tämä meidän joka päiväinen syysherkkumme, karviainen. Vihaan poimia karviaisia niiden julmetun pitkien piikkien vuoksi, mutta ne ovat siitä huolimatta pistelyn arvoisia. Haluaisin kovasti kokeilla joitain karviaisreseptejä hilloista leipomuksiin, mutta totuus on, että nämä katoavat parempiin suihin ennen kuin ehdin jauhopurkille. 

Paras aika vuodesta on just nyt!

Kommentit (3)

strilla

Me on pakastettu persiljaa (ja muitakin yrttejä). Silputaan pienimpiin minigrippeihin, niin saa yhteen aina annoksen. Helppo hujauttaa "tuoretta" persiljaa, mihin vaan (meillä yleensä soppaan). Samalla tavalla voi pelastaa kaupan yrttejä, jotka uhkaavat mennä pilalle ennen kuin ehtii käyttää.

Ite oon laittanu pussit pystyssä johonkin laatikkoon, niin eivät pyöri pitkin poikin. Vielä järjestelmällisempi raapustaisi laatikon kylkeen nimen, niin ei tarttis arpoa sitäkään vähää.

paulii

Minä myös pakastan persiljat yms keittoja varten pikkuisiin minigrippeihin. Niin kätevää ja nopeaa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Nyt alkaa olla pikkuhiljaa kesän paras satokausi käsillä, kun istutuslaatikot puskevat vihreää. Kesäloman paras harrastus on tänä vuonna kokkailu yhdessä tyttösen kanssa, sillä ollaan suurimman osan aikaa kaksin kotosalla. Meidän piha tosin on onneksi suht mökkimäinen, joten lomafiiliksen saa kattoon täälläkin. 

Ensimmäisenä satoa antaa salaatti ja yrtit:

Edellisen tarjottimen antimilla voisi jäädä vähän nälkä, joten tarvitaan hieman apuja kaupan hevi-osastolta. Helppo ja kevyt kesälounas näyttää meillä esimerkiksi tältä:

Vihannekset pilkotaan ja pyöräytetään öljyssä ( + ripaus suolaa ja pippuria) ennen kuin ne kumotaan leivinpaperille. 225 asteisessa uunissa riittää n. 10-15 minuuttia kun veget ovat jo paahtuneet, mutta ne ovat vielä napakoita. Nämä voi laittaa tietty myös grilliin foliorasiassa ja grillata kylkeen halloumia / pihviä / makkaraa / yms. 

Mausteeksi annokseen silputaan niin paljon tuoretta persiljaa ja ruohosipulia kuin mieli tekee. Raikas jogurttikastike syntyy turkkilaisesta maustamattomasta jogurtista, johon laitan hieman etikkaa, sinappia, suolaa ja sokeria. Helppoa ja takuulla hyvää. 

Seuraavaksi näkyy olevan mansikkakausi tuloillaan, mutta ikävä kyllä harakat ja räksät ovat taas kytiksessä ja toimivat Nottinghamin Sheriffeinä... "Terveisiä kaupunkinne veronkerääjältä!"

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram