Kirjoitukset avainsanalla kirppis

Kirjoitin hetki sitten Kodin Kuvalehteen vintage & kirppis aiheisen lehtijutun, joka julkaistaan parin kuukauden päästä. Juttua varten valikoin täsmävinkkejä lempiputiikeistani vintagen saralta. Niistä yksi on tamperelainen vuonna 1976 perustettu second hand shop Helga-Neiti. Tästä kivijalkaputiikista olen tehnyt sen luokan löytöjä, että hymy on herkässä aina kun asia käy mielessä. 

Juttua kirjoittaessani kävi ilmi, että Helga-Neidillä puhalsivat parhaillaan uudet tuulet kolmen uuden omistajan myötä. Putiikki sai huhtikuussa uuden ilmeen, ja tuoreet Helga-neidit Tiina, Anu ja Helga pitävät jatkossa huolta meistä asiakkaista. Naiset hoitavat myös korjausompelut sekä muodistukset, ja modistikin joukosta löytyy.  

Itsekkäästi ajatellen haluaisin pitää tämän putiikin salassa, mutta Helga-Neiti ansaitsee kaiken huomion. Putiikin arvot ovat kierrätyksessä ja kestävässä kehityksessä: "elävä keskusta ja palvelevat kivijalkaliikkeet, materiaalien ja laadukkaan työn arvostus ja kestävään kulutukseen pyrkiminen".

Helga-Neidin laatuajattelu ja kierrätysnäkökulma toimivat asiakkaan kannalta täydellisesti. Tästä second hand shopista ei tarvitse etsiä timanttia halparytkyjen keskeltä, vaan koko valikoima on täynnä timanttia. Käytetyistä merkkivaatteista aitoon vintageen sekä muutamia käsityöhelmiä kuten Tiina Rikalan valmistamat korsetit.

Second hand -putiikkien "ongelma" meille asiakkaille on se, että uniikit yksittäiskappaleet eivät välttämättä ole omaa kokoa. Tuo yllä näkyvä mokkahame on mielettömän upea, mutta valitettavasti en ole 36-kokoa! Joku pienempikokoinen onnekas voi käydä lunastamassa sen itselleen. Nyyh.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että koko-ongelma on hyvä ongelma. Second hand -putiikkeihin ei mennä kuin ketjuliikkeeseen, vaan löytöjä tehdään huolellisesti etsien ja harvoin. Kannattaa pitää mielessä myös se, että usein on mahdollisuus muokata vaatetta korjausompelulla joko itse tai ammattilaisen asiantuntijuutta hyödyntäen. Vuosikymmeniä sitten vaatteet tehtiin kestämään. Vintage-vaatteista saattaa löytyä monenmoisia korjausjälkiä, kun vaatteet on istutettu kantajalleen yhä uudelleen ja uudelleen. Tämän tavan soisin lisääntyvän kuluttajien keskuudessa. 

Joten jos Helga-Neiti ei ole vielä tuttu, suosittelen lämpimästi piipahtamaan Tampereella käydessä osoitteessa Aleksanterinkatu 30. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulevana lauantaina 13.4. klo 10-16:00 Tampere-talossa järjestetään UPEE second hand -tapahtuma. Minulta kysyttiin haluaisinko lähteä mukaan tapahtumaan kirppismyyjäksi ja halusinhan minä. Sain myyntipaikan tapahtuman puolesta, ja nyt on mekkorekit möyhittynä ja mekot silitettynä valmiiksi lauantaita varten. 

UPEE:

UPEE second hand on uusi ekolifestylen tapahtuma, joka yhdistää kestävästä kulutuksesta kiinnostuneet ihmiset ja alan toimijat yhden päivän ajaksi! UPEEsta löydät mm. yli 50 myyjän kirppiksen, tunnettujen suomalaisten brändien ystävämyynti- ja pop up pistetä, second hand -putiikkeja, kantaaottavia kampanjoita esittelemässä toimintaansa sekä koko päivän mielenkiintoisia puheenvuoroja kestävän kulutuksen teemoista.

Tule tutustumaan kestävän kulutuksen eri mahdollisuuksiin, tekemään löytöjä ja rakentamaan kanssamme kestävämpää huomista!

Tapahtuma on maksuton ja esteetön.

Mitä minä myyn: 

Olen valikoinut myytäväksi nimenomaan mekkoja, hameita ja korkkareita, eikä minun kirppispöydästäni välttämättä kannata tulla etsimään Adidaksen huppareita. Yhdet glitter-tennarit löytyy! Joten jos olet M-L kokoinen tai pitkä, ja jalkasi on n. 40 kokoa, kannattaa etsiä minut kirppisalueelta :)

Tässä muutamia kenkäfiilistelyjä, joita laitan myyntiin. 

Yritin valikoida myytäväksi merkkituotteita ja muita laadukkaampia vaatteita, eli perus euron ja kahden juttuja en ota mukaan. Ne nakkaan yleensä paikalliselle itsepalvelukirppikselle. Mekkorintamalla tarjolla on Ivana Helsinkiä, Tommy Hilfigeriä, Benettonia ja Tara Jarmonia sekä tietysti vintagea. 

Tervetuloa!
 

Kommentit (8)

Vierailija
2/8 | 

Saako toivoa, että pistät tapahtuman jälkeen kuvia mekoista, jotka lähtivät ja vaikka pienen tekstin joistakin yksilöistä miksi ne eivät kaappiisi enää sovi? Kerrot usein löydöistäsi ja hankinnoista miksi ne ovat sinulle päätyneet ja mikä niissä viehätti. Olisi mielenkiintoista tietää myös millä perusteella teet luopumiset.

Jocelyn^
3/8 | 

Eiiiiiiiiiii!! Juuri minun kokoista ja näköistä vaatetta ja kenkää, mutta tulen Tampereelle vasta viikon päästä. :'(

Vierailija
4/8 | 

Onko mahdollista ostaa sinulta vaatteita internetin välityksellä jos ne eivät mene tapahtumassa kaupaksi

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Suomessa järjestetään lähes joka kuukausi antiikki- ja keräilytapahtumia. Suurimmassa osassa on mukana myös vintage, joka useimmiteen mielletään pukeutumiseen liittyväksi. Minulla on tapana pyörähtää näissä tapahtumissa, jos ne ovat lähellä ja aikataulu sattuu olemaan sopiva. 

Hämeenlinnan tapahtumassa viime viikonloppuna tuli pohdittua useita syitä, miksi tapahtumiin kannattaa lähteä. Vaikka ei olisi lainkaan ostohousut jalassa, näistä tapahtumista saa usein roppakaupalla uusia ideoita. Miten tuunata vanhaa ja millaisia lopputuloksia muut ovat saaneet aikaan.

Kaikki eivät halua/osaa tuunata huonekaluja, tai edes halua "vanhaa" kotiinsa. Sitä varten on made by Anu-Riina + Annan kaltaiset verhoomot ja käsityöläisyritykset, joissa kunnostetaan design-klassikoita. Tapahtumat ovat hyvä paikka tutustua alan toimijoihin.

Ihan puhdasta silmäkarkkia & nostalgiaa vanhan designin ystäville. Nostalgia on aina hyvä syy viettää muutama tunti messuilla. Millaisia esineitä suomalaisessa kodissa oli 50 vuotta sitten?

Uniikit sisustushankinnat. Tai ainakin taatusti uniikimmat kuin Ikeaan marssimalla. Nuo seuraavan kuvan vanhat naulakot ovat hurmaavia! Ja jos järeän naulakon hinta on esimerkiksi 35 euroa, vastaavaa laatua on turha kuvitella löytävänsä kaupasta samaan hintaan. 

Tältä osastolta olisi löytynyt pöytälamppu jos toinenkin, väreittäin lajiteltuna: 

Keräilyklassikot eli lasitavara ja posliini on messuilla usein vahvasti edustettuna. Turha kuvitella löytävänsä haluttua Arabiaa pikkurahalla, mutta täältä jos mistä on mahdollisuus löytää omaan kokoelmaansa se puuttuva kannu. Tinkivaraa usein on, mutta ammattimyyjät tietävät kyllä tavaroiden markkinahinnat. Näkisin, että setelit kannattaa silti laskea pöytään, jos kyseessä on keräilyharviaisuus ja jonka todella haluaa. Esimerkiksi juuri Arabian kannut ovat niin haluttuja, että halvan kirppislöydön mahdollisuus on äärimmäisen pieni. 

Omituisten hilavitkuttimien tutkiminen on minulle suuri ilo, ja samalla saattaa törmätä oman kotikylän historiaan. Tämä kaunis pieni työkalu on Toijalan Kaidetehtaalta (yritys perustettu 1800-luvulla). Ei aavistustakaan mihin sitä kuuluisi käyttää!

Vintage-osasto on tietenkin se pääasia, miksi tapahtumapaikalle lähden. Kaikki muu on extraa. 

Jos on edes pieni mahdollisuus löytää uniikki ja persoonallinen vaate tai asuste, käännän kortin. Vintagen kanssa voi tosin aina varustautua siihen, ettei löydä mitään itselleen sopivaa, mutta se kuuluu asiaan. Pääosa vaatteista on väärän kokoisia, mutta löydön mahdollisuus kuitenkin aina on.

Tässä tapahtumassa oli paikalla useampi vintagen myyjä ja aivan valtavan paljon vaatteita. Sama juttu kuin lasin kanssa pätee myös vintageen: halvalla kirppishinnalla löytäminen ei ole jutun ydin, uniikkius ja laatu sen sijaan on. Ja toisaalta, jos mekko on kestänyt käytössä 50 vuotta ja sen ostaa itselleen 50 tai vaikka sadallakin eurolla, lienee perusteltua olettaa, että vaate kestää käyttöä vielä vuosia. Ennen laatu oli tottavie toinen ja vaatteet tehtiin kestämään. Silloin hintakaan ei enää tunnu kovalta.

Pääasiassa vintage-vaatteiden hinnat ovat 20 - 60 euron luokkaa, paitsi jos kyseessä on jokin huikea juhlaluomus. Jos kävelet sisään ketjukauppaan, et taatusti saa vastaavaa laatua samaan hintaan. 

Kommentit (3)

-T-
1/3 | 

Tuo esine jota ihmettelit on puolain. Voidaan puolata esim kankaan kudonnassa käytettyä lankaa puolalle.

Musta on ihana käydä kaikissa tuollaisissa tapahtumissa, harmi vaan että niitä ei kovin usein ole täällä meidän lähettyvillä...

Halina
3/3 | 

Oo ostaisin varmaan kaiken, joten voisi olla hyvä olla menemättä ;D Varsinkin noi nojatuolit ja lamput oi! Vintagevaatteita en ole ikinä katsellut livenä, joten voisi olla hauska hypistellä niitäkin! Varsinkin tälläiselle minikokoiselle on hauskaa huomata, että koot on olleet reilusti pienempiä! :D Joskus museossa olin ihan ihastunut kun näin vanhoja mekkoja/kenkiä/sisustuksia - kaikki olin niin sopivaa itselle - jopa oviaukot XD

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen viettänyt tänään päiväni maalipensseli kädessä, ja muutamaa pikku yksityiskohtaa lukuunottamatta kylppärin ja eteisen remppa alkaa olla kohta valmis. Mutta yksityiskohdat ovat ne tärkeimmät ja samalla hankalimmat. En esimerkiksi meinaa millään löytää mieleisiä pyyhenaulakoita ja vessapaperirullatelinettä! En suostu väliaikaisiin ratkaisuihin, vaan etsin mieleiset vaikka sieltä kuuluisasta kiven silmästä. 

WC:n ovikyltti löytyi onneksi jo monta kuukautta sitten kirppikseltä. Takorautainen vintage-kytltti tuo mieleen mummolan. Olen melko varma, että mummolassani on ollut jokin vastaava pissaava poika -aiheinen kyltti. Aihe on klassikko, ja tästä on varmasti tehty vuosikymmenten varrella monen monituista eri versiota. Yleisin kylttimalli lienee kuparia, mutta tämä meidän kylttimme on maalattua takorautaa. 

Kolhut ja kulumat sopivat ovilaattaan kauniisti. Vaikka pinnat ovat uutta, fiilis säilyy vanhana. 

Kommentit (5)

Vierailija
2/5 | 

En tiedä takemmin mitä etsit, mutta Domus Classican valikoima on ainakin vähän erillainen kuin perus rautakaupan.

Vierailija
4/5 | 

Entä onko Venuksenkylpy.fi tuttu jo? Myös Rakennusapteekista voisi löytyä jotain erilaista :)

Tosi suloinen tuo wc-kyltti, jännityksellä myös odotan lopputulosta :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat