Kirjoitukset avainsanalla neulominen

Maastoudun puutarhaan aika tehokkaasti tällä hetkellä, sillä kaikki pukeutumisinspis on peräisin ruskan sävyistä :D Lokakuu on kerrassaan upean visuaalinen kuukausi, paitsi ehkä vesisadetta voisi hieman hillitä. Mutta onneksi meillä ihmisillä on kaikenlaisia vermeitä sitä varten. 

Rotsi - Mango, mekko - H&M, sukkikset - Vogue (täydellinen tumma luumu), kaulahuivi - itse tehty, sateenvarjo - Pasotti / Mustahöyhen

Keltainen jättisuuri neulehuivi oli yksi ensimmäisiä neuleprojektejani, ja olen siitä todella ylpeä :D tällainen tumpelokin kykeni noin näyttävään lopputulokseen. En olisi ikinä uskonut. Suuren neulehuivin ansiosta lempparinahkarotsikin saa paljon lisää käyttöaikaa syksyllä. Lämmittävyydessään tuollainen 100% villa on aivan huikea. 

Neulehuivin aloittelijoille sopiva ohje löytyy täältä, jos innostaa alkaa kalisuttamaan puikkoja :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peruspipojen neulomisen opettelun jälkeen oli aika kokeilla kierrepantaa. Varsin mystiseltä vaikuttanut kapistus aiheutti päänvaivaa, sillä netistä löytyvät ohjeet on suunnattu pääasiassa heille, joilla on edes joku käsitys neulomisesta. Minulla ei ole, joten tarvitsen vielä tässä vaiheessa seikkaperäiset ohjeet. Toivottavasti tästä postauksesta on apua muille aloittelijoille.

Postauksessa on kaksi erilaista lankaa ja tapaa neuloa panta. Mintunvihreä panta on neulottu ohuesta alpakkalangasta joustinneuleena ja pinkki taas paksusta villalangasta helmineuleena. Molemmat todella helppoja neulepintoja ja koostuvat vain oikeista ja nurjista silmukoista. 

Alpakkapanta

Pehmoisen alpakkaneulepannan tarvikkeet

- 3 kpl 5-koon sukkapuikkoja

- 1 kerä Sandnes Garn Børstet Alpakka -lankaa (myydään ainakin Taito Shopissa)

Ohje

- Luo puikolle 34 silmukkaa.

- Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin. Neulo noin 25 cm tai kunnes neule yltää keskeltä takaraivoasi keskelle otsaan, neuletta ihan kevyesti venyttäen. 

- Kun työ on puolivälissä eli n 25 cm pitkä neuletilkku on tehtynä, on aika siirtyä kierteeseen. Jaa silmukat (älä neulo!) kahdelle puikolle tasan eli 17 ja 17. Siirry kierteen tekemiseen, ks. ohjelappu alta. 

- Kun kierre on valmis, jatka neulomista n. 25 cm tai oman pään mukaan. Kun panta ulottuu pään ympäri, päättele työ. 

- Harsi takasauma kiinni neulalla ja langalla. Nyt panta on valmis, mutta jos haluat siitä istuvamman, suosittelen harsimaan vielä kevyen rypytyksen takasaumaan. 

Kierrepannan kierteen neulominen:

Kierre on kuin palmikoiden neulomista, mutta isommassa mittakaavassa. Tällä Suuri Käsityön videolla on hyvä esimerkki 1. puikon siirtämisestä 2. puikon perään alkaen kohdassa 1.14: YouTube. Esimerkissä puikolle siirretään vain 2 silmukkaa odottamaan, mutta tekniikka on täsmälleen sama. 

HUOM! Muista käännellä vastaneulottua kierrettä käsin molempiin suuntiin kokeilumielessä, ettet vahingossa haksahda luulemaan, että teit jotain väärin. Nimim. purin 6 kertaa kierrekohdan kun kierre ei tullut näkyviin heti ja itsestään, enkä ymmärtänyt käännellä kierrekohtaa toiseen suuntaan :D

Tässä vielä havainnekuva takasauman kevyestä rypytyksestä (ei pakollista), se onnistuu neulalla ja langalla löysästi harsimalla ja sen jälkeen lankaa vain kiristetään hieman:

Helmineulepanta

 

Pinkin helmineulepannan tarvikkeet

- 3 kpl 8-koon sukkapuikkoja

- 1 - 2 kerää Novita Hygge Wool -lankaa. Langan määrä riippuu pannan leveydestä ja ympärysmitasta. 

Ohje

- Luo puikolle 16 silmukkaa. (Kapeampaan pantaan esimerkiksi 12 silmukkaa)

- Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin TAI helmineuletta, kuten mallipannassa: 1 o, 1 n ja seuraavilla kierroksilla oikean silmukan päälle nurja ja nurjan päälle oikea. Neulo noin 25 cm tai kunnes neule yltää keskeltä takaraivoasi keskelle otsaan, neuletta ihan kevyesti venyttäen. 

- Kun työ on puolivälissä eli n 25 cm pitkä neuletilkku on tehtynä, on aika siirtyä kierteeseen. Jaa silmukat kahdelle puikolle tasan eli 8 ja 8. Siirry kierteen tekemiseen, ks. ohjelappu postauksessa ylempänä. 

- Kun kierre on valmis, jatka neulomista n. 25 cm tai oman pään mukaan. Kun panta ulottuu pään ympäri, päättele työ. 

- Harsi takasauma kiinni. Nyt panta on valmis, mutta jos haluat siitä istuvamman, suosittelen tekemään kevyen rypytyksen takasaumaan. 

Itse pidän kuvien mukaisista leveistä pannoista, ne ovat suojaavuudeltaan jo melkein pipon luokkaa. Jos pidät ohuemmista pannoista, kokeile ihan reippaasti vähentää silmukkamäärää. Kannattaa kokeilla myös erilaisia neulepintoja, tässä postauksessa joustinneuleen lisäksi myös helmineuletta. 

Lisäksi neulepantaan voi kiinnittää neulalla ja langalla esimerkiksi helmiä, paljetteja , tehdä kirjailuja tai asetella vaikkapa rintakorun keskelle kierrettä. Tuunausmahdollisuudet ovat rajattomat!

Kommentit (2)

Vierailija
2/2 | 

Ihanan selkeät ohjeet, kiitos taas! Sinun ansiostasi olen innostunut jälleen neulomisesta, tähän mennessä valmistunut useampi pipo ja panta, lisäksi Hygge woolista tehty huivikin mietteissä.. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tässä neulomista opetellessa korin pohjalle on muodostunut epämääräinen valikoima lankakerän jämiä, jotka ovat jääneet yli neulotuista asioista. Piti keksiä jotain pienempiä projekteja, mihin hyödyntää lankoja. Donitsit!

Tosiasiassa ajattelin alunperin, että teen harmaasta paksusta Novitan Hygge Wool -jämäkerästä valkin. Muhkea harmaa villalanka toimisi hyvin valkkina harmaaseen sävytetyssä tukassani. Mutta neuloessa totesin, että tämähän toimii myös nutturan ulkopuolella eli donitsina. Muhkeasta donitsista tulee muhkeutta nutturaan näinkin käytettynä:

Valkki tai hiusdonitsi Novitan Hygge Wool -langasta

8-koonpyöröpuikot, 40cm

Luo 44 silmukkaa ja neulo aina oikein 15 kerrosta. Päättele ja jätä pitkä pätkä lankaa hännäksi. Sen jälkeen neulerinkula näyttää tältä: 

Harsi rinkulan vapaat reunat yhteen, mutta jätä kuminauhan pujottamista varten pieni aukko rinkulaan. Pujota aukosta pätkä kuminauhaa ja solmi kumppari lopuksi lenkiksi. Tässä vaiheessa on helppo säätää kuminauhan pituutta. Neulo sen jälkeen aukko umpeen. 

Valmis!

Tämä seuraava donitsi on tehty Novitan Helmi-langasta, joka on reilusti ohuempaa kuin Hygge Wool. Tätä varten loin 80 silmukkaa ja neuloin n. 20 kerrosta aina oikein. Pörrölangasta tuli donitsi, joka näyttää melkein enemmän lampaanvillalta kuin langasta neulotulta. 

Kommentit (2)

LauraL
1/2 | 

En ole oikein lämmennyt näille hiusdonitseille, vähän on jäänyt kammo siitä kun nämä viimeksi oli muodissa :D

Mutta tuo neulottu näyttää oikein kivalle ja sellaista voisin jopa pitää. Ehkäpä tässä syksyllä semmoisen tekaisenkin.

Vierailija
2/2 | 

Teineille nämä ovat taas ihan must, täytyy tehdä saman tien monta eri väreistä. Kiva idea!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jos kukaan teistä asuu vanhaa puutaloa, niin ymmärtää miksi villavaatteet ovat tähän aikaan vuodesta jo esillä :D Tämä täydellinen islantilainen neuletakki on 100-prosenttista villaa, ja sen lämmittävyys kattaa myös ulkotilat. Eli se toimii käytännössä myös takkina, jos ulkona ei tuule.

Lopapeysan neuloi minulle perheen neulojamestari viime keväänä Suuri Käsityö -lehden ohjeella, ja puolen vuoden käytön jäljiltä neulepinta on vain tiivistynyt tiivistymistään. Kunnon villan hieno puoli on juuri tämä, että se vain paranee käytössä. 

Tuon villamyssyn tein itse, kun halusin testata helmineuletta ensimmäistä kertaa (ennen kaulahuivia). Käytännössä laskin silmukat ja kerrokset toisesta piposta, ja kokeilin tehdä sen perusteella samanlaisen. Tästä tuli aavistuksen liian löysä, mutta ainakaan se ei littaa hiuksia. Minulle ei ole vielä ihan hyppysissä neulomisen suhteen puikkovalintojen ja langan vahvuuden merkitys lopputulokselle, mutta opin varmasti tässä koko ajan lisää. 

Kommentit (4)

Virkku
1/4 | 

"Lopapeysan neuloi minulle perheen neulojamestari viime keväänä Suuri Käsityö -lehden ohjeella," öö siis anteeksi mitä??

Vierailija
2/4 | 

Moi! Jos kärsivällisyys riittää (mulla usein ei :D) niin kannattaa neuloa pieni testitilkku niin näkee miten lanka-puikko-neuloja -kombo käyttäytyy ja muuttaa puikkokokoa niin että saat sen tiheyksistä neulosta kuin haluat. Mutta ilmankin pärjää :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat