Kirjoitukset avainsanalla Roller Derby

Jokunen teistä saattaa vielä muistaa, että pelasin muutama vuosi sitten aktiivisesti roller derbyä, tuota lajeista parhainta. Polvileikkausten myötä sain heittää pysyvät hyvästit pelaajauralleni, sillä särky rustottomissa polvissa on ihan infernaalista polven vääntelyn jälkeen. Piti käydä se toki toteamassa muutamissakin pidemmissä treeneissä, että ei vaan pysty. Itse luistelu sellaisenaan taas on melkein parasta liikuntaa mitä voin kuvitella, sekä polville että selälle. Ilman kiertoliikettä ja siitä syntyvää kitkaa luistelussa ei ole mitään tuskaa tuottavaa. Puhdasta iloa kahdeksalla rullalla!

Tähän asti derbyseurojen rajallisten resurssien ja salivuorojen puutteen vuoksi harrastelijaluistelu (eli rusettiluistelu) on ollut käytännössä mahdotonta. Kaikki vuorot on tarvittu pelaajatreeneihin, tietenkin. Nyt kuitenkin vanha kotiseurani Tampere roller derby on aloittanut kerran kuussa avoimen rusettiluisteluvuoron, ja minä, vanha mummoluistelija, olen onneni huipulla. Ihan aidosti, ei tuuramaiseen tapaan :D

Viime lauantaina olin ensimmäistä kertaa rullilla pitkään aikaan ja hymyilin idioottina loppupäivän. Edes Hervanta ja pääsiäislauantain lumisade ei saanut hymyä hyytymään. 

Myös Saku oli rullaamassa, meillä on perheharrastus. 

 Aion hyödyntää näitä höntsävuoroja niin paljon kuin ikinä mahdollista, yksinkertaisesti rakastan luistelua. Se on niin yksinkertaista. Vuorolla oli myös kymmenkunta uutta ja vanhaa tuttua, joten mukavaa myös nähdä derbyhahmoja silloin tällöin vaikka oma aktiiviura on ohi. 

Tästä taas kerran heräsi se ajatus, että ihmisellä pitää olla jokin säännöllinen liikuntaharrastus, että kroppa on onnellinen. Minä tarvitsen sellaisen nyt heti. Kahden duunin, perheen ja ison puutarhan kanssa aikaa ei ole liikaa, mutta jotain on nyt keksittävä ja mielellään kodin läheltä. Mummoluistelu kerran kuussa on liian harvoin, mutta kai sitä muutakin kivaa on olemassa. Vai onko :D

Ps. TRD:n Höntsävuorot ovat avoimia kaikille (5€/kerta), joten tämä vinkiksi jos sattuu omistamaan yllä näkyvän quad-paketin tai saa sellaisen lainaan kaverilta. Lue lisää TRD:n sivulta

Kommentit (2)

katika
1/2 | 

Säännöllinen harrastus olisi kyllä kiva. Itse ainakin tykkään viikkorutiineista ja säännölliseen harrastukseen lähteminen on jotenkin helpompaa kuin itsekseen liikkuminen. Ensin vaan kun rajaa lääkärin kieltämät lajit pois, sitten työajan rajoittamat ja lopuksi vielä kohtalaisen sijainnin, niin minulle jäljelle jää... senioreiden vesijumppa? :D Tsemppiä siis sopivan ja mukavan liikuntaharrastuksen löytämiseen!

Hollanninhippiäinen
Liittynyt6.2.2017
2/2 | 

Oi, nuo klassikkoluistimet näyttävät niin hauskoilta, mutta minulle on arvoitus, miten ne saa liikkumaan. Inline-luistimilla vedän kilometrien lenkkejä ongelmitta, mutta klassiset jalassani seison asfaltilla enkä pääse metriäkään eteenpäin millään tekniikalla. "Äiti nää sukset ei hiihdä!" Parasta olisi varmaan päästä kokeilemaan jonkun hallin tasaisella lattialla. Todistettavasti klassisillahan voi periaatteessa tehdä ihan mitä lystää, silloin kun sen osaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne taklaaaaa!! Minäkin haluan taklata! 

Ihan sai olla ylpeä äidin pikku rässiliivitytöstä, kun käytiin koko perheen voimin katselemassa roller derby - ottelu Pirkkalassa. Radalla toisistaan mittaa ottivat Oulu ja kotijoukkue Tampere, joka päätyi tasaisen alun jälkeen Mansen kirkkaaseen voittoon. Mutta Oulu oli parantanut peliään ihan mielettömästi sitten viime talven, jolloin näin edellisen pelin. 

Meidän Anni on vihdoin kasvanut rässiliivinsä täytteeksi tarpeeksi mittaa, että se pääsi käyttöön. Tampere Roller Derbyn vanhat joukkuekaverini antoivat tuunatun liivin Annille syntymälahjaksi vajaa 3 vuotta sitten, saatoin silloin tirauttaa paritkin itkut aiheen tiimoilta. 

Olin ihan yllättynyt miten kiinnostunut täysin hulivili-ikäinen (lue: uhma) tyttö jaksoi olla pelistä ja sitten kun kiinnostus rapusissa riekkumista ja kentälle sukeltamista kohtaan alkoi kasvaa liian suureksi, apuun tuli Ylen lasten Areena. Martta puhuva koira ja kaverit väliajalla saivat taas touhutiinan hetkeksi aloilleen. Vanhemmuuden monet kyseenalaiset keinot :D

Junior roller derby on Suomessa vielä lastenkengissä, mutta ehkä jossain vaiheessa resursseja riittää panostaa myös siihen. Tulevaisuuden pelaajat sähläävät tällä hetkellä vielä rässiliiveissään katsomossa, mutta taklaamisen hinku on jo kova :D Annille pitää varmaan ihan pian hommata ensimmäiset rullaluistimet! 

Kommentit (5)

Amaalia
3/5 | 

Kannattaa hankkia luistimet! Meillä ainakin 2.5-vuotias luisteli jo (jäillä) tänä talvena oikein sujuvasti :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Katri Kallio Photography

Tänään starttaa perinteinen elokuinen Tapahtumien Yö ja tänäkin vuonna Tampere Roller Derby on mukana toiminnassa. Jos roller derby innostaa, suuntaa nenä kohti Tammelantoria klo 20-22:00 (ilmainen, mutta säävaraus). Luvassa on näytösottelu ja open skate eli mahdollisuus kokeilla luistimia. Juuri sinä, quad skatet jalkaan ja rullaamaan TRD:n opastuksella :)

"Open Skate on maksuton matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla roller derby -varusteita ja luistelua quad-luistimilla. Tule ajoissa paikalle, jotta pääset kokeilemaan oikean kokoisia lainavarusteita. Paikan päällä on myös myynnissä TRD:n fanituotteita käteisellä." Lisätiedot FB-taoahtumasta

Mukana myös miesten joukkue Tampere Rollin' Bros!

Ps. Tapahtumien Yön koko ohjelmisto löytyy Tampereen Teatterikesän sivulta

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Maaliskuun Haasta bloggaaja -juttusarjassa on luvassa pariskuntahaaste. Tässä ensimmäisessä osassa minä ja mieheni haastoimme Peace&Style -blogia kirjoittavan Anskun ja hänen miehensä kokeilemaan roller derbyä. Parin viikon päästä on luvassa haaste toisinpäin, eli Ansku ja Jani haastavat puolestaan meidät. Ansku ei ole vielä kirjoittanut omia kokemuksiaan, joten linkkaan niihin myöhemmin.

Torstai-iltana koitti haasteen H-hetki ja siirryttiin kohti Tampere Areenaa ja miestenjoukkue Tampere Rollin' Brosien treenivuoroa. Roller derbyssä on sekä miesten että naisten joukkueita, vaikka aika usein vielä törmää siihen luuloon että kyseessä on vain naisten laji. Tampereella Brosit ovat toivottaneet treeneihin tervetulleiksi myös Tampere Roller Derbyn pelaajat, joten siksi kuvissa vilisee sekalaista sakkia.

Pikainen lajiesittely:

Roller derby on kontaktilaji, jossa pelivälineenä toimii oma kroppa. Luistimet ovat nimeltään quadit ja niissä on kaksi+kaksi rullaa rinnakkain. Pelin erikoispiirre on se, että siinä sekä puolustetaan että hyökätään samaan aikaan. Peli on ennen kaikkea joukkuelaji. Kummassakin joukkueessa on radalla saman aikaan 4 blokkeria (hyökkääjiä/puolustajia) ja yksi jammeri, eli pisteiden tekijä (= yhteensä 10 pelaajaa). Ottelu koostuu kahdesta 30 minuutin erästä, jotka on jaettu useaan enintään 2 minuutin jaksoon.

Laji on nopeatempoinen ja raskas, joten se vaatii pelaajalta rautaista kuntoa. En tunne yhtäkään roller derbyn harrastajaa, joka olisi todennut treenien jälkeen että olipas kevyttä ja helppoa. Jaksaminen viedään äärimmilleen, ja samalla pitää vielä muistaa käyttää aivoja ja pelata yhteen oman joukkueen kanssa nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Mutta älkää antako sen säikäyttää, jatkuva oppiminen on mielettömän palkitsevaa ja kunto nousee kohisten.

Sitten oli Anskun vuoro vetää luistimet jalkaan. Tässä vaiheessa naista vielä hymyilytti, mutta kun piti nousta ylös, maasta kuului epäuskoista manausta notta miten tämä voi olla näin hankalaa, ei näillä voi pysyä pystyssä! Quadeissa ensituntuma onkin yleensä melko hutera, jollei ole vankkaa kokemusta luistelusta ja tai ole ilmiömäinen tasapainoilija. Oikeat painopisteet pitää löytää nopeasti, tai löytää itsensä välittömästi takamuksensa päältä. 

Roller derbyssä käytetään vahvaa suojausta juuri tästä syystä. Kun kuvioon lisätään mukaan vielä taklaukset ja pelilliset kuviot, on selvää että suojia tarvitaan. Mutta ei kannata masentua vaikka aluksi ei pysyisi pystyssä lainkaan, sillä taidot kehittyvät nopeasti kun vaan jaksaa treenata. Ansku pääsi kahdessa tunnissa jo siihen pisteeseen, että luisteli itsenäisesti kenttää ympäri ja opetteli jarrutusta. Roller derby onkin aluksi melkoista itsensä ylittämistä. Pelaaja ei ole koskaan "valmis" vaan kehityksen kohteita löytyy vuosiksi eteenpäin pelistrategioiden luomien haasteiden myötä.  

Ansku jatkoi hyvällä tsempillä alusta loppuun, ja alkoi keräämään sen luokan taistelutahtoa että jos nainen jatkaisi treenausta puolisen vuotta, kentällä näkyisi jo melkoinen luistelija. Tiedän kokemuksesta, että nollapisteestä on pitkä ja kivinen tie pelikelpoisuuteen, mutta se on kaiken hien ja tuskan arvoista. Aluksi roller derby vaatiikin nimenomaan asennetta, että jaksaa nousta ylös uudelleen ja uudelleen.

Luistimia ja muita varusteita myydään parissakin nettikaupassa Suomessa (GearCheck ja Jam in the Box), ja Euroopasta löytyy jo useampikin Suomeen toimittava erikoisliike. Aloittelijan kannattaa kysyä paketin kokoamiseen apua kokeneemmilta luistelijoilta. Minun punaiset luistimeni on teetetty suomalaisella WikkoSkatesilla, joka taikoo mittatilausluistimet vaikka glitterillä päällystettynä jos pelaaja sellaisista haaveilee.

Alkuun pääsee yleensä jo alle 300 eurolla sisältäen kaikki tarvikkeet, hifistellä ehtii myöhemminkin. Kannattaa myös hyödyntää oman seuran varustekirpparia ja koko Suomen laajuista Facebookissa toimivaa roller derby kirppis Rollaattoria, jos haluaa tehdä löytöjä vielä edullisemmin.

Suomessa roller derby joukkueita on jo yli parikymmentä, levittäytyen ympäri maata aina Porvoosta Rovaniemelle. Kotiseurani Tampere Roller Derby otti ensiaskeleensa vuonna 2009, kun muutama pioneeri päätti että kyllä, haluamme tuoda Manseen maailman parhaimman harrastuksen. Tällä hetkellä Suomessa pelataan jo neljättä Suomi Cup -kierrosta, ja taistelu kultapokaalista on kova. Kukapa ei haluaisi olla lajinsa Suomen mestari.

Nykyajan roller derbyn huippupelaajat ovat jo niin vahvoja ja atleettisia, että pelit ovat alkaneet muistuttaa lähes painia jammereiden yrittäessä puskea läpi lihamuureista. Näissä kuvissa treenataan vahvoja seiniä, eli puolustusta. Ideana on estää vastapuolen pisteidentekijän eteneminen radalla mahdollisimman tehokkaasti, sillä jokainen pistekierroksilla ohitettu vastapuolen pelaaja tarkoittaa yhtä pistettä.

TRD:n Varpulle kävi pelin tiimellyksessä pikku äksidentti ja kylmäpussi tuli tarpeeseen. Yleensä peleistä selviää kuitenkin parilla mustelmalla. Itselläni on kerran kiepahtanut nilkka ympäri kun liu'uin pelihallin puolapuita päin ja ulkopelissä tein tuttavuutta asfaltin kanssa niin että olkapää näytti veripaltulta, mutta ei mitään sen vakavampaa. Ei noita pikku kolhuja edes huomaa kun on hauskaa.

Anskun mies Jani oli heti alusta lähtien ihan käsittämätön virtuoosi luistimilla, Saku taisi mainita ettei ole koskaan nähnyt kenenkään omaksuvan luistimia niin nopeasti. Noin vartissa mies kääntyili jo quadeilla mihin suuntaan tahansa ja viiletti radalla kuin olisi luistellut jo vuosikausia! Jani pitäisi ehdottomasti puhua mukaan Brosien pelaajariveihin.

Summa summarum, meillä oli todella hauska ilta, toivottavasti haastetuillakin. Odotan sekä kauhulla että innolla meidän haastettamme joka koittaa 22.3. :D

Jos nyt tuli sellainen fiilis että sinäkin haluaisit kokeilla roller derbyä, mahdollisuutesi koittaa Tampereella ihan pian. Tampere Roller Derby  ja Rollin' Bros järjestävät yhteisen open skaten 15.3. klo 19 Tampere Areenalla. Eli sekä miehet että naiset pääsevät testaamaan luistimia, eikä osallistuminen maksa mitään. Jos testitunnin jälkeen tuntuu siltä että haluaa oppia lisää, voi ilmoittautua mukaan alkeiskursseille hiomaan perustaitoja. Seurat kouluttavat pelaajansa alusta alkaen.

15.3. on myös hyvä aika tavata pelaajia ja kysyä kaikkea mitä mielessä on, sillä jokainen seuran jäsen on paikalla teitä varten.

Jos kaipaat lisätietoa, tässä on linkki open skaten tapahtumasivulle Facebookkiin: Klik! Ja tietoa löydät myös TRD:n nettisivuilta: Klik!

Lue Haasta bloggaaja -sarjan aikaisemmat haasteet:

Osa 1: Burleskin alkeet.

Osa 2: Mies kokeilee ratsastusta ensimmäisen kerran elämässään.

Kommentit (10)

Vierailija
1/10 | 

Mielestäni loistava haaste sinulle tai teille olisi ilma-akrobatian kokeilu! Vertikaalikankaalla (oma suosikki) ja renkaalla kokeilukertoja, irtotunteja sekä alkeiskursseja järjestävät Tampereella Pole academy sekä Studio move. Tunnit ovat (useimmille) todellista epämukavuusalueelle hyppäämistä ja niistä saa paljon irti vaikka olisi samanlainen rautakanki kuin allekirjoittanut, kehitys on myös huiman nopeaa ja palkitsevaa!

Vierailija
2/10 | 

Voiko roller derbyä harrastaa vain harrastuksen vuoksi vai onko pakko osallistua myös joukkueen peleihin?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Ainakin Tampereella voi olla vain harrastaja. Peleihin pääseminen edellyttää minimun skills testien suorittamista ja joukkueisiin (A tai B) hakemista. Harrastajillekin on toki omia seuran sisäisiä harjoituspelejä, koska todennäköisesti polte päästä kokeilemaan pelaamista nousisi aika nopeasti :)

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Jenna

Ei se ole kovinkaan vaikeaa, uskon että aivan varmasti löydät :) Kätköjä löytyy vähän jokaiseen makuun - ei ole mikään pakko lähteä edes metsään rämpimään (vaikka siinäkin oma tunnelmansa on!) - myös kaupunkialueelta löytyy piiloja paljon.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010