Kirjoitukset avainsanalla Mansikkamaa

Meillä oli keskellä kauneinta pihaa vanha villiintynyt mansikkamaa, joka koki kohtalonsa tänä kesänä. Tai melkein, viimeiset kaksi riviä poistetaan vasta syksyllä mansikkasadon korjaamisen jälkeen. Lähtötilanne oli todellinen viidakko, sillä jo talvella oli tiedossa, että lapiohommia on luvassa. Näin ollen rikkaruohot olivat saaneet kasvaa vapaasti koko kevään.

Lapiohommien jälkeen kolme eniten puskittunutta riviä oli poissa ja kahden jäljelle jääneenkin rivin päässä oli tilaa, sillä kaivoimme pahasti ruohottuneet taimet ylös rivien päästä. 

Tämän jälkeen tasoitin maan ja levitin pinnalle "rikkaruohomaton", joka estää kutsumattomien vieraiden kylästelyt, mutta päästää kuitenkin veden läpi. Suodatinkangasta myydään yleensä vihreänä, mustana ja ruskeana, ja päädyin itse mustaan, sillä halusin maton päälle mustaa katetta.

Puoliksi maan alle painuneet kivet nostettiin samalla ylös koko mansikkamaan mitalta ja aseteltiin paikoilleen uudelleen.

Isäni teki meille pari istutuslaatikkoa tai oikeastaan kehikkoa, sillä niissä ei ole pohjia. Asettelin kehikot maton päälle ja kippasin perään reilusti puutarhamultaa. Istutin kokeeksi toisen laatikon päätyyn kolme kaupan yrittiä, mintun, persiljan ja ruohosipulin, sillä ne eivät yleensä ole kovin näätsnokkaisia. Sisätiloissa nämä kolme ainakin menestyvät hienosti. Katsotaan josko menestyisivät istutuslaatikossa ulkonakin. 

Muuten kylvin laatikot täyteen yrttejä ja salaattia. Sitten vaan satoa odottelemaan. 

Ei tämä vieläkään varsinainen pihan kaunistus ole vajaine mansikkariveineen, mutta ensi kesänä tuunaan lopulliseen kuntoon koko palstan. Säästin vielä kokeeksi nämä kaksi terveintä mansikkariviä, kun puskivat niin mahdottomasti kukkaa että eiköhän sieltä vielä pienestä ruohottumisesta huolimatta ole maistuvaa satoa luvassa :) Parannus ensimmäisen kuvan tilanteeseen on joka tapauksessa huikea. 

Kommentit (8)

lukija
1/8 | 

Hei, pieni vinkki tuosta mintusta. Se olisi hyvä istuttaa ensin isompaan ruukkuun ja sitten ruukkuineen päivineen laatikkoon. Minttu levittäytyy muuten pian koko laatikkoon, se on kova leviämään. Joku joskus kertoi istuttavansa minttua nurmikolle, saa levitä itekseen ja tuoksuu ihanalle, kun nurmikolla kävelee.

Vierailija
2/8 | 

Ja toinen juttu tuli mieleen näistä ruukkuyrteistä. Kannattaa huomioida, että ruohosipuli on monivuotinen eli kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan jossa se voi talvehtia .

Sarru
3/8 | 

Minttu kantsii tosiaa laittaa ihan omaa ruukkuu. Rakensin viime kesänä vähän vastaavan tyyppisen istutyslaatikkopuutarhan ja fiksuna tyttönä eristin mintun reunanauhalla omaan päätyyn. No, tänä kesänä minttua sitten puskee jo laatikon altakin :D

mintuska
4/8 | 

Näätsnokkaisia??? Onpa hauska murresana? En ole ikinä kuullutkaan! Onko pirkanmaalainen vai kenties miehesi kautta pohjoisesta peräisin?

Jännä juttu tuon mintun kanssa, kun olen montakin puskaa roudannut kasvimaalle, ja siemenestäkin yrittänyt kasvattaa, kun siellä olis hyvinkin tilaa levitä, mutta eipä vaan leviä, ei ole yksikään puska edes talvehtinut! Tiedä sitten mikä on maassani vialla...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt on päässyt ensimmäistä kertaa elämässään pakastamaan oikein tosissaan, kun mansikkamaa tuottaa marjaa niin että ei meinaa ehtiä kerätä kaikkia. On osoittautunut todella toimivaksi tuo meidän lintuverkkoviritelmä, suosittelen lämmöllä rakentamaan vastaavan jos ei halua käyttää räksäverkkoja. Hyvä puoli tässä myyräverkko/kanaverkkosuojassa on toki myös se, että sen voi rullata talveksi talteen varastoon ja käyttää tulevina vuosina uudelleen. Oravakin on käynyt ihmettelemässä verkkoaitaa ja tutkimassa pääseekö sisään, mutta eipä onnistu. Olen tosin jättänyt elämille aina kaikki ns. huonommat mansikat aitauksen ulkopuolelle ja yön aikana ovat aina hävinneet. Jotain herkkua niillekin :)

Ollaan syöty ihan järjetön määrä mansikoita ja silti niitä riittää pakkaseen. Nyt sen vasta ymmärtää miten paljon linnut popsivat näitä viime vuonna.


Landella asumisen ylivoimaisia puolia on myös lottovoitto naapuriarvonnassa. Ei siis siinä veikkauksen pelissä, vaan omakotitalon ostajan jännäpaikassa: millaiset naapurit saamme talokauppojen myötä. Me saatiin aivan ihanat tyypit ympärillemme, esimerkiksi eilen naapurin mies tuli tuomaan ämpärillisen mustikoita tuliaisina metsäreissulta. Ei muuta kuin pakkaseen, nam! Minähän en itse sinne hyttysh*lvettiin mene vaikka mikä olisi, tyydyn ostamaan mustikat pakastepusseissa kaupasta.


Vadelmakausi on myös alkanut, meillä on yksi iso pensas täynnä keltaisia vadelmia. En ole ennen tänne muuttoa edes tiennyt että keltaisia vadelmia on olemassa, mutta näköjään on. Myös punaiset vadelmat puskevat marjaa niin että joka aamu saa käydä keräämässä rasiallisen aamiaisjogurttiin. Tyttömme on ihan hulluna näihin pihan marjoihin, suurin osa vadelmista menee suoraan likan suuhun.


Kohta pääsee leipomaan marjapiirakkaa:Myös omenat ovat alkaneet saada kokoa, ei varmasti mene enää kauaa että pääsee herkkuapajille silläkin suunnalla. Todellinen harmi kyllä että ainoaan valkeakuulaspuuhumme ei tullut kuin pari hassua kukkaa, mutta olen käynyt tarkistamassa että niistä on tosiaan omenat luvassa :D kokonaista kolme kuulasta siellä killuu, että paree olla tosi hyvät kolme omppua!

Minusta tuntuu, että hankintalistalle menee arkkupakastin jos tämä marjahärdelli jatkuu vielä pitkään.

Kommentit (6)

Cerp
2/6 | 

Oi että. keltaiset vadelmat <3 Lapsuudenkodissani kasvoi pari puskaa, ehdoton lemppari oli. Joskus torilla näkee myytävän, mutta hinta on niin suolainen ettei tule ostettua. Ei silloin penskana osannu arvostaa tuon marjan hienoutta :D Normivadelmasta en oo ikinä tykännyt tuoreena, hillona menee.

Äni
3/6 | 

Meille voi tuoda säilytykseen, jos ei haittaa että herkkuvarasto saattaa huveta parempiin suihin! ;D Itsellä on kokonaan tänä vuonna jäänyt pakkasen täyttäminen, kummasti tää waltava watsa vaatii veronsa kaikenlaisessa jaksamisessa. :( Nooh, jos flunssaennustuksesi pitää paikkansa, olen viikon kuluttua vauvan verran kevyempi! ;)

Katri L
4/6 | 

Ei siellä mettässä oo vielä ollu ötön ötöö, kaks viikkoa on saanut poimia mustikoita ilman että mikään pörrää tai inisee ympärillä. :)

Salla
5/6 | 

Jos yhtään lohduttaa niin ainakin marjat menee pienempään tilaan kuin se viimevuotinen omenatulva...

6/6 | 

No NYT! Nyt löytyi ihan aito, oikea ja "hyväsyinen" kateuden kohde! :D Ei vitsit, oma maa, oman maan marjat ja vielä paaaaaaljon.. Luksusta! Ja ihanaa, että voititte naapuriarvonnassa ;)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Viime kesänä kävin kilpajuoksua räksien ja muiden lintujen kanssa meidän mansikkamaan antimista, ja hävisin vähintään puolet sadosta lintuperkeleille. En kuitenkaan halunnut käyttää sellaisia verkkoja suojana, mihin linnut voisivat sotkeentua, se on liian brutaalia minulle. Piti keksiä jotain muuta.

Haettiin rautakaupasta myyräverkkoa (tuo hopeinen tiheäsilmäinen verkko) ja sitten ihan tavallista kanaverkkoa, ja pystytettiin niistä reunat ja katos mansikkamaan suojaksi. Mansikkojen kukinta-aikana annoin olla ilman tuota katoksen osuutta, mutta raakileiden ilmaannuttua nostettiin heti kanaverkko päälle. Tässä ensimmäisessä kuvassa on pelkkä myyräverkkoaitaus:


Tässä kanaverkon kanssa. Tuo kanaverkko on sen verran jäykkää että pari tukikeppiä mansikkamaan keskellä riittää pitämään sen paikoillaan, ja se on helppo kääriä syrjään kun menee itse poimimaan satoa. Kanaverkko vain lepää myyräverkon ja tukikeppien varassa, ei muuta.


Toimii! Yksikään räksä ei mene lähellekään mansikoita, eikä sinne tosin pääsisikään. Muistaakseni joku sanoi että linnut eivät laskeudu mielellään aidatulle (pienehkölle) alueelle, vaan lähestyvät marjasatoa maata pitkin. Siinä mielessä tuo pelkkä myyräverkkokin saattaisi toimia, mutta parempi ottaa varman päälle.


Kommentit (3)

Martta
1/3 | 

Hei joo, myyräverkko! Meillä on pieni mansikkamaa ja on aidattu se tukevalla muovilla. Lintujen menon se on estänyt täysin, mutta niittipyssyä on tarvittu aika usein irronneen muovin uudelleen kiinnittämiseen. Ensi kesäksi teen kehikon verkosta!

Iiduliinu
3/3 | 

Aidattu alue ilman katosta oikeasti toimii. Meillä on kotona mansikkamaa aidattu ja räkätit eivät uskalla laskeutua sinne. Hyvälle näyttää tuokin systeemi :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Melkoinen riemu repesi kun piipahdin mansikkamaalla vuorokausi foliomäärän triplaamisen jälkeen ja vastassa oli parin litran edestä punaista herkkua eikä yhtään puolisyötyjä marjanraatoja! JES! Kahisevat foliot ilmeisesti tepsivät ja räksät ottivat hatkat. Ainoastaan yksi harakanpirulainen on todistettavasti käynyt rokottamassa satoa sen jälkeen, koska tyyppi jäi ns. rysän päältä kiinni.

Todistekuva:


En olisi ikinä odottanut että mansikkaa tulee näin paljon, olin jotenkin kuvitellut että parin neliön mansikkamaasta saa lähinnä suunsa makeaksi, mutta tällaisilla määrillä per päivä voi alkaa jo leipomaan mansikkakakkua.

Tämä tarkoittaa sitä että foliota pitää viritellä myös marjapuskien ylle sitten kun siellä aletaan näyttää kypsymisen merkkejä.

Kommentit (2)

Silja
1/2 | 

Toinen kikka joka pitää linnut poissa on muovinen leikkikäärme. Tutulla on puutarhapöydällä pari leikkikäärmettä hätistämässä lintuja. Ennen kuulemma kakkivat pöydän likaiseksi, mutta nyt pysyvät poissa. Ei ehkä kovin kauniita koristeita, mutta toimivat kuulemma hyvin. Kokeile laittaa tuohon hakkeen päälle pari käärmestä. Josko räksät pysyvät poissa =)

Anis
2/2 | 

Meillä on marjapuskiin kieputettu c ja vhs-kasettien nauhaa. Toimii ja pääsee eroon vanhoista uuno turhapuro nauhoituksista ;)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010
Syyskuu