Kirjoitukset avainsanalla Kirjatoukka

Ystäväni tipautti minulle ohikulkiessaan muutaman kirjan, joista hän arveli minun pitävän. Kirjailija Carlos Ruiz Zafón oli nimenä tuttu, mutta en ollut koskaan tarttunut yhteenkään tämän espanjalaisen kirjailijan kirjoittamaan kirjaan. Nyt niitä on uutuuskirjahyllyssäni 4!

Otin ensimmäisenä käsiini kirjan nimeltä Marina, sillä Hulle oli maininnut sen olevan itsenäinen teos. Muut 3 kirjaa liittyvät ilmeisesti jollain tapaa toisiinsa. Kirjailija kertoi esipuheessa, että tämä oli kuulemma hänen viimeinen nuortenkirjansa, jonka jälkeen hän siirtyi pysyvästi kirjoittamaan aikuisille. Kirja oli siirtymävaihe, jolla hän jätti hyvästit kultaiselle nuoruudelle.

Täytyy sanoa, että tämä kirja pääsi yllättämään. Kuvittelin aloittelevani tavallista tarinaa, jossa tyttö tapaa pojan. Mutta kirja johdattikin minut suoraan frankensteinmaiseen kauhuelämykseen! En ole harrastanut kauhukirjallisuutta sitten parikymppisenä luettujen Kingien, joten Marina meni kaikessa yllätyksellisyydessään suoraan ihon alle. Huikeaa!

Kauhusatu sijoittuu Barcelonan sateisille kaduille sekä hylättyihin palatseihin, joissa elää enää vain pimeässä viihtyviä otuksia. Tavalliset kansalaiset eivät jaksa kiinnostua hylätyistä taloista ja tarinoista niiden takana. Nuori itseään etsivä Óscar päätyy kuitenkin eräänä päivänä kulkemaan erään ränsistyneen talon rautaporteista. Tämä muuttaa hänen elämänsä. 

Talossa asuu nuori nainen, Marina, vanhan isänsä kanssa. Marina johdattaa Óscarin seikkailuihin, jollaisista poika ei ole ymmärtänyt edes haaveilla. Jännitys muuttuu kuitenkin lopulta hengästyttäväksi kauhuksi, sillä kaksikko onnistuu sotkeutumaan asiaan johon yhdenkään elävän ei kannattaisi sotkeutua.

"Menimme yhä syvemmälle kasvihuoneeseen. Pysähdyimme kohtaan johon lankesi katosta kaksi valoläiskää. Marina oli aikeissa sanoa jotakin, kunnes kuulimme uudestaan saman pahaenteisen räminän. Läheltä. Alle kahden metrin päästä. Suoraan päidemme yläpuolelta. Vilkaisimme ääneti toisiimme ja nostimme hitaasti katseemme kohti hämärään ankkuroitunutta aluetta talvipuutarhan katonrajassa. -- Tyhjyydessä roikkui useita kulmikkaita hahmoja. Niitä oli ainakin tusinan verran, ehkä enemmän. Jalkoja, käsivarsia, käsiä ja hämärässä kiiluvia silmiä. Lauma velttoja ruumiita keinahteli yllämme kuin manan marionetit. Hipoessaan toisiaan ne pitivät metallista rohinaa."

En välttämättä lokeroisi Marinaa ihan puhtaasti nuortenkirjaksi, sillä kauhuelementit ovat ihan aitoa ja klassista kauhua. Tietynlainen suoraviivaisuus ja yksinkertaistaminen kirjassa kuitenkin on läsnä. Eikä lokerointi ole edes tarpeen, sillä helppolukuinen ja kaunis kerronta vie varmasti mukanaan, oli lukija minkä ikäinen tahansa. 

Marina oli erittäin kiinnostava poikkeus normaalisti lukemieni kirjojen keskellä, en varmasti olisi osannut tarttua tähän itse. Nyt vain täytyy toivoa, etteivät helvetilliset marionetit tule uniin!!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

lusene
1/6 | 

Hei, kiitos tästä! Olen lukenut nuo kolme muuta tämän kirjailijan kirjaa (ovat muuten tosi hyviä), mutta en juuri tätä. On vähän päässyt unohtumaankin. Viime aikoina vanha kauhuinnostuskin on vähän nostanut päätään pitkästä aikaa, niin ehkä otan Marinan seuraavaksi lukulautaselle.

paulii
2/6 | 

Oi Unohdettujen kirjojen hautausmaa - sarja on yksi lemppareitani koko maailmassa. Siihen kuuluvat Tuulen varjo, Enkelipeli, Taivasten vanki ja Henkien labyrintti, ja vaikka ne ovatkin kaikki itsenäisiä teoksia ja ne voi lukea missä järjestyksessä tahansa, ne antavat niin paljon enemmän tarinalle, kun luet ne kaikki. <3

Kiitos tästä lukusuosituksesta, Marinaan en ole törmännyt, mutta Carlos Ruiz Zafónin tarinankerrontatapa on niin koukuttava, että tämä pitää heti kaivaa jostakin luettavaksi!

ida ihana
3/6 | 

Kaikki Zafonin kirjat ovat mun ehdottomia lemppareita!:) Niin jänniä ja hyviä, ettei niitä halua laskea käsistään. Ihanaa on kuitenkin, että se perustuu toimivaan kirjoitustapaan ja ja koukuttavaan juoneen -ei mässäilyyn väkivalallalla tai säikäytyksillä. Pitäisi taas lukea nämä uusiksi, kiitos muistutuksesta!:)

Mukavaa viikonloppua!<3

Ida Kotona kaupungissa -blogista

http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen nimeni voisi olla kitsch. Rakastan kaikkea upean mautonta eli flamingoja, pop art -kuvitusta ja rihkamakoruja. Kesäaikaan tämä mauton ihastukseni puhkeaa kukkaan todenteolla ja purkautuu esimerkiksi pörrötossuina, flamingoviuhkoina, jelly-laukkuina ja... donitsi-shortseina! Alelöytöjen aatelia, uudet uimashortsini: 

Nämä Carlingsin shortsit ovat todennäköisesti miehille suunnattu, mutta mitäpä sitä takertua sukupuolirajoihin. Reidessäni on suurikokoinen tatuointi, jota alkaa kuumottamaan jos olen auringossa liikaa. Siksi rantsussa on hyvä olla shortsit mukana. Että nyt on sitten, niin näköiseni vaatekappale kun olla voi:

Kesälomalukemisena Elena Ferranten Napoli-sarjan neljäs osa. Tulikuumaan Italiaan sijoittuva kirjasarja on ollut ihan täyttä timanttia, vaikka jostain syystä luen sitä hitaammin kuin keskimäärin kirjoja yleensä. Elenan ja Lilan tarina vaatii selkeästi enemmän pureskelua. 

Kommentit (1)

Cattibrie78
1/1 | 

Ihan mahtavat sortsit! Upee kuosi ja värit, sopisi mun tyyliinkin :) Elena Ferrantea en ole vielä lukenut, ehkä pitäisi, kun niin monet sitä suosittelevat. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

*Kirja on arvostelukappale, saatu Gummerukselta

Niina Meron esikoisteos, Englantilainen romanssi, on täysiverinen romanttinen romsku. Minulle romanttiset tarinat ovat juuri sitä, mihin ne on tarkoitettukin: kepeää viihdettä. Odotan tältä viihdekirjallisuuden lajilta äärimmäisen sujuvaa lukukokemusta, enkä halua lukemisen aikana vaivata aivojani millään muulla kuin itse tarinalla. Romanttisen kirjan ei pidä laittaa lukijaa ajattelemaan liikoja. 

Luen mieluiten romanttiset viihdekirjani englanniksi. Äkkiseltään suomalainen romanttinen sankaritar ja suomen kieli tämän genren sisällä on ajatuksena lähinnä vaivaannuttava. "Hänen värisevät kupeensa yltyivät loimuaviin rakkauden liekkeihin Pertin kosketuksen alla..." on yksinkertaisesti liikaa. Siksi tartuin tähän kirjaan jokseenkin epäileväisenä. Miten ihmeessä kotimaisuus muka toimii romanttisessa viihdekirjallisuudessa?

On maailman paras tunne olla väärässä! Niina Mero on onnistunut kirjoittamaan romanttisen suomalaisen kirjan, jossa mahtipontista romantiikkaa on tarpeeksi muttei liikaa. Päähenkilö Nora asuu Tampereella, rakastaa tatuointeja ja kirjoja ja on aina ajoissa (samaistun :D). Romanttisen viihdekirjallisuuden näyttämöksi ei ihan äkkiseltään ajattele Mansea, ja Norakin ottaa nopeasti siivet Englantiin Oxfordiin. 

Noran siskopuoli Heli on menossa naimisiin huikeissa kartanomaisemissa Oxfordissa. Nora ja Heli ovat persoonina kuin yö ja päivä, mutta erilaisuudestaan huolimatta silti läheisiä. Kirjallisuuden opiskelija Nora on historiallisessa Oxfordissa kuin taivaassa, ja valtava sukukartano tarjoilee sopivasti mysteerejä ratkottavaksi. Mihin on kadonnut sulhasen isoveli, josta perhe vaikenee itsepintaisesti? 

Meron eduksi on luettava samaistuttavampi huumori, kuin mitä hänen amerikkalaiset kollegansa pystyvät tarjoilemaan. Suomalaiseen makuun kuivempi ja astetta sarkastisempi huumori poistaa lopullisesti vaivaantuneisuuden tunteen. Päähenkilö Nora on tatuoitu introvertti, joka ei tosiaankaan ole se tavallinen tarina romanttisessa viihdekirjallisuudessa. En tiedä mistä tämä varovainen ajatus juontuu, mutta en olisi välttämättä kaivannut Noralle minkäänlaista romanssiviritelmää. Noran hahmo olisi toiminut aivan täydellisesti myös mysteerejä ratkovana Neiti Etsivänä. Mutta sitten toki kirja olisi siirtynyt dekkareiden puolelle. 

Kaikkiaan hieno esikoisteos Niina Merolta, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa nykypäivän romanttisesta viihdekirjallisuudesta. Olen viihdytetty!

Kommentit (2)

Ellukoo
2/2 | 

Tämä on mulla lukupinossa, mutta olen ollut epäileväinen sen suhteen, luenko sitä kuitenkaan. Kiitos vinkkauksesta! Sait mut kiinnostumaan kirjasta tosissaan :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

En ole ehtinyt remontin keskellä lukemaan niin paljon kuin haluaisin. Lukupino senkun jatkaa kasvamistaan! Mutta niin sen tietysti pitää ollakin, maailma on täynnä kiinnostavaa luettavaa. 

Aikoinaan läksiäislahjaksi saatu Elena Ferranten Loistava Ystäväni -kirjan jatko-osat odottavat ottajaansa parhaillaan. Nämä lainassa äidiltäni, johon onnistuin tartuttamaan Napoli-kuumeen kesällä. 

Tässä seuraavan kuvan pinossa tämän hetken käsillä olevat. Olen aina ollut valtavan kiinnostunut historiasta ja kansanperinteestä. Historia ja äidinkieli, lempiaineeni jo ala-asteella.

Kiinnostuksen kohteistani oikeastaan juontaa juurensa aika moni kuvan kirjoista. Paikallishistoriaa Laukko-kirjan tiiliskivimuodossa, eri maiden kansanperinteitä käsittelevä Noituus, magia ja okkultismi (ei kannata antaa raflaavan nimen hämätä, hieno kansainvälisesti kattava teos kansanperinnenörtille) sekä suomalaisuutta ja suomalaisten historiaa käsittelevät kaksi kirjaa. Unohtamatta tietenkään lempimaisemaani Skotlantia. Mieheni toi minulle tuliaisina klaaneista kertovan tietokirjan. 

En ole koskaan lukenut Anna Kareninaa! Ajattelin korjata asian tänä keväänä. 

Nämä kaksi yllä näkyvää kirjaa haluaisin vinkata muille suomalaisesta mytologiasta kiinnostuneille. Matka muinaiseen Suomeen on yksi parhaita tietokirjoja, mitä olen vuosiin lukenut. Sen myötä avautuu ihan uudenlainen maisema rakkaaseen kotimaahamme. Kirjasta on helppo poimia myös kiinnostavia luontoretkikohteita ympäri maata, joissa kokea aito muinaisuuden tuntu. 

Kauniisti kuvitettu Suomalaiset taruolennot -kirja taas perehdyttää lukijan puhtaasti vanhoihin uskomuksiin ja muinaisiin suomalaisiin jumaliin. Mistä Kalevalan tarinat ovat saaneet alkunsa ja onko Suomessa ollut jättiläisiä? Ovatko keijukaiset kauniita pieniä olentoja vai sittenkin jotain ihan muuta. 

Tyttäreni rakastaa tuota Suomalaiset taruolennot -kirjaa, ja haluaisi jatkuvasti kuulla tarinoita järven Näkistä ja muinaisista jättiläisistä. Kerron tietysti kevennettyjä versioita välillä varsin makaabereiksin äityvistä tarinoista. Yllättävän moni vanhoista uskomuksista liittyy kuolemaan tai vähintään kuoleman uhkaan. Mutta Vetehisistä ja heidän karjastaan voi kertoa muullakin tavalla kuin luomalla uhkakuvia järvestä.  

Olen tainnut tartuttaa tyttöömme oman innostukseni tarinointiin ja historiaan sekä kirjoista että retkiltä. Anni on esimerkiksi vahvasti sitä mieltä, että Rapolanharjulla on keijuja, sillä äiti sellaisen kerran pyydysti. Krhm. Tämä kyseinen "keiju" oli vaahteran kaksoissiemen, joka mielikuvituslasit päässä näyttää ihan siipiparilta. 

Pitää toivoa, että perheemme luontoretkien lievä sadunomaisuus ei sekoita lapsen päätä liikaa :D 

Kommentit (17)

mmagic
2/17 | 

Haha, sattuipa sopivasti aihe, olen itse juuri tekemässä kandityötä suomalaisen mytologian ja kansanperinteen kääntämisestä :) Tässä olisi ihanan monta kirjaa joihin tekisi mieli tarttua, mutta nyt on pakko koittaa kahlata vain teoreettista osastoa läpi.

mmagic

Täytyy laittaa tulemaan, kun se joskus valmistuu :P Vaikkei ehkä ole ihan näin huikaisevaa luettavaa kuin nämä suosittelemasi kirjat.

Vierailija
3/17 | 

Käypä myös katsomassa Tampereen Teatterin Anna Karenina. Hieno, intensiivinen esitys ja upea puvustus.
Mutta lue kirja ensin:)

Halina
4/17 | 

Kiitos kirjavinkeistä, lataan ne heti äänikirjana! :D Olen nyt innostunut kuuntelusta kovasti (voi siivota ja matkustaa ja tehdä muuta "mekaanista" samalla kun aivot on kirjan juonessa - kannattaa tosin varautua oudoksuviin jos sattuu naurahtamaan hauskalle kohdalle junassa). Itse olen lukenut juuri Pottereita uusiksi (taas) sekä Robbin Hobbin Kuninkaan salamurhaaja-sarjaa. Oletko lukenut niitä ja mitä pidät?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Me kuunneltiin ajomatkalla Lappiin Hirtettyjen kettujen metsä, ja se oli kyllä todella joutuisaa matkustamista :) olen pitkään harkinnut Bootbeatia työmatkoille, kun kuitenkin tunti pitää päivittäin kuluttaa autossa. 

Hobb ei ole tuttu, otin listalle :) Potterit taas ovat ikisuosikkini, lukenut lukemattomia kertoja läpi :D

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

sophieamanda
5/17 | 

Kiitos kirjavinkeistä, muutaman laitoin lukulistalle!
Luulen että voisit tykästyä Alan Bradleyn Flavia de Luce -sarjaan, missä nuori tyttö ratkoo rikoksia kemian avulla kartanomaisemissa. Olen itse neljännessä osassa menossa ja ihan huikean erilainen ja hauska kirjasarja!

Hede
6/17 | 

Kiitos kirjavinkeistä, laitoin Matkan muinaiseen Suomeen kirjastoon varauslistalle. Tuo Suomalaiset taruolennot löytyy omasta kirjahyllystä, ja on kyllä kuvituksineen huikaisevan kaunis. Suosittelen myös Anna Kareninaa, siinä vain on Sitä Jotakin, jos vain jaksaa olla kärsivällinen ja kestää ne Levinin sivukaupalla jatkuvat maanviljelysmietteet - tai skippaa ne suosiolla... :)

Vierailija
7/17 | 

Onko teillä koiramäki kirjat lukulistalla jo? Monissa kerrotaan juurikin näistä hauskalla lapselle sopivalla tavalla, Koiramäen lapset ja näkki, kummallisuuksien käsikirja jne.

Vierailija
8/17 | 

Hei, kiitos hyvästä kirjavinkistä, tämähän piti heti nettikirjakaupasta naputella itselle, kun oli ystävänpäivän tarjous... paljon ihastellaan muitten maitten mytolohioita,mutta tässä tulee omat juuret tutuksi... Tämän kanssa innostuin ja siis löysin Suomen lasten Kalevalan,oli selkokielisesti kirjoitettu, ja kuvitus jotenkin tämän kanssa samaa sarjaa, sen vinkkaan sinulle!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat