Kirjoitukset avainsanalla TV

Philip Pullmanin Universumien Tomu -trilogia on yksi kaikkien aikojen suosikkikirjasarjani. Ensimmäisestä kirjasta, Kultainen Kompassi, vuosia sitten tehty elokuva oli jokseenkin pettymys, jossa puuttui kaikki kirjojen rosoisuus ja taika. Hollywoodilla silattuna tuo upean maaginen maailma ei yksinkertaisesti toimi.

Universumien Tomu on fantasiaa, mutta erittäin helposti lähestyttävää sellaista. Sanoisin, että nämä kirjat kannattaa lukea vaikka fantasiagenre ei yleensä olisi se omin juttu. 

Olin aika jännittynyt, kun BBC ja HBO julkaisivat tiedon, että alkavat kuvaamaan His Dark Materials -sarjaa. BBC:ltä voi yleensä odottaa aika eeppistä meininkiä ja tietysti laatua, joten uskalsin olla toiveikas. 

Nyt, ensimmäisen jakson katsoneena, alan olla jo innoissani! TV-sarja on selvästi uskollisempi kirjoille, joka on tällaisen tosifanin mielestä hyvä asia. Päähenkilö Lyraa näyttelevä Dafne Keen on ihastuttava, ja pelottavan paljon juuri sellainen, millaiseksi Lyran olen aina kuvitellut. Ruth Wilsonin Mrs Coulter on myös juuri sellainen, mitä laatusarjalta toivoinkin: ensi näkemältä silkkaa hunajaa valuva, mutta kuitenkin hienovaraisen pahaenteinen pahishahmo. Castingistä ei ole tässä vaiheessa vielä pahaa sanottavaa, vaikka lordi Asrielin olisin suonut olevan aavistuksen pelottavampi. Kirjassa mies on aluksi suorastaan jäätävän tunteeton.

Universumien Tomu sijoittuu historialliseen Oxfordiin. "Orpolapsi" Lyra kasvaa keskellä yliopistomiljöötä, setänsä lordi Asrielin suojeluksessa. Maailmassa valtaa pitää Magisterium, joka leimaa mielellään kerettiläiseksi kaiken toimintaansa uhkaavan. Tutkimusmatkailija Asriel on koko multiversumia mullistavan löydön partaalla, ja Magisterium ei suhtaudu tutkimukseen hyvällä. Pullmanin alkuperäisissä teksteissä onkin nähtävissä melko alleviivattua kritiikkiä uskontoja kohtaan. Nähtäväksi jää miten asia käsitellään TV-sarjassa. 

His Dark Materials on ennen kaikkea seikkalu, jossa aikuiset ovat merkittävissä sivurooleissa, lasten viedessä isoimman siivun estradista. Lyra tekee kaikkensa siepatun ystävänsä pelastamiseksi ja seikkailu kuljettaa tytön aina Lontoosta jääkarhujen maille pohjoiseen, ja tarinan edetessä lopulta myös kokonaan toiseen maailmaan. 

Meille suomalaisille Pullmanin tuotannosta löytyy kiinnostava lisämauste. Noitien kuningatar, Serafiina Pekkala, ja hänen daimoninsa Kaisa ovat alkuperäisteoksissakin täsmälleen em. nimisiä. Sarjassa näyttelee myös suomalainen Pasi Remsu. Muistaisin joskus lukeneeni, että Pekkalan nimi on valittu täysin umpimähkään puhelinluottelosta, mutta on mahdollista että muistan väärin. 

Sarja toiminee ihan sellaisenaankin, mutta suosittelen aivan ehdottomasti tätä kirjasarjaa myös. Sen voi antaa myös nuorisolle luettavaksi, sillä tarina vie varmasti mukanaan niin nuoremmat kuin vanhemmat. 

HBO julkaisee yhden jakson viikossa, joten sarjamaratonia tästä ei saa vielä aikaan. Ei auta kuin kiltisti odottaa.

Kommentit (1)

Lotta1234
1/1 | 

Vaikka paljon olenkin lukenut fantasiaa sen jälkeen kun yläasteikäisenä siihen törmäsin, olen tämän kirjasarjan onnistunut aina ohittamaan. Kädessä olen monta kertaa pitänyt ekaa osaa, mutta aina se on jäänyt kirjaston hyllyyn. Nyt sitä saa varmaan jonotella tovin jos toisenkin kun kaikki innostuu siitä. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävin aikoinaan katsomassa Dome Karukosken Tom of Finland -elokuvan leffateatterissa, mutta jos joltain on jäänyt tämä pätkä näkemättä, niin huomenna sunnuntaina koittaa TV-ensi-ilta.

Kanava & aika: Yle TV1 klo 21:05.

Pari vuotta vanha kirjoitukseni Tom of Finland -leffasta löytyy täältä (sisältää juonipaljastuksia).

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Tää on löytynyt muuten jo pidempään Netflixistä! :) Itse tykkäsin leffasta kovasti, sillä käsittelimme koulussa sukupuolivähemmistöjen historiaa Suomessa juuri kun elokuva tuli ulos :)

Vierailija
2/2 | 

Tämä leffa ois varmaan mennyt ohi ilman suositustasi, mutta tulipa nyt katsottua. Ja olipa pitkään aikaan tasokkain näkemäni suomalainen elokuva. Elokuva siirtyi vaivattomasti miljööstä toiseen, näyttelijäsuoritukset, erityisesti pääosan esittäjän hienoja, puvustus ja lavastus priimaa yms. Elokuvalla on myös historiallista arvoa koska se kuvaa varmaankin 1. kertaa 50-luvun homoseksuaalien elämää Suomessa. Koskapa homoseksuaalisuus/eroottisuus on jo aiheena riittävän raflaava niin myös tämä oli elokuvassa otettu huomioon tyylikkäänä käsittelytapana, kuitenkin niin että itse asia ei jää epäselväksi. Eli kiitos hyvästä vinkistä ja iso käsi leffan tekijöille!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi annan teille suosituksen. Netflixistä löytyy meksikolainen sarja nimeltä La casa de las flores - Kukkatalo. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat sarjassa esillä mustan huumorin siivittämänä. Telenovela antaa kuitenkin paljon pureskeltavaa näennäisestä kepeydestä huolimatta. 

Kiinnostavaa viikonloppua!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

En usko, että löytyy kovinkaan montaa 2000-luvun taitteessa elänyttä nuorta, joka ei olisi katsonut Roswellia. Se oli aikansa ilmiö. Mystiikkaa henkivä Roswellin kaupunki New Mexicossa on ufoharrastajien mekka, ja tästä aiheesta toki ammennettiin myös TV-sarjan ainekset. Romantiikkaa sekä komeita/kauniita muukalaisia ihmismuodossa, eipä tarinaan juuri muuta tarvittu.

Oli vain ajan kysymys, koska TV-sarja herätetään uudelleen henkiin. Kaikki ysäri on nykyään muotia, joten Roswell kuuluu samaan jatkumoon. Hetki on koittanut, ja HBO Nordicilta löytyy uuden sarjan ensimmäinen jakso. Roswell, New Mexico sijoittuu aikaan 10 vuotta alkuperäisen sarjan jälkeen.

Liz, Max, Michael ja Isobel ovat kasvaneet aikuisiksi ja jatkaneet elämäänsä, kukin tyylillään. Tämän päivän Roswellissa rakastetaan ufoja ja vihataan laittomia maahanmuuttajia, ja puheissa on vahvasti myös eräs muuri. Ajankohtaisia aiheita käsitellään erittäin suoraviivaisesti.

Pilottijaksossa Liz tekee paluun Roswelliin oltuaan 10 vuotta poissa, ja vanha teiniromanssi Maxin kanssa alkaa taas hehkua. Sarjassa on säilytetty tiettyjä elementtejä alkuperäisestä, mutta myös muutettu radikaalisti niin henkilöiden nimiä kuin seksuaalista suuntautumista. 

Pilottijakson perusteella en antaisi sarjalle ihan huippupisteitä, mutta nostalgiamielessä se on silti kiinnostava. Juoni myös harppoo eteenpäin sellaista vauhtia, että nostalgiahuuruissa pyörivän katsojan on vaikeaa pysyä perässä. Aivot yrittävät sinnitellä alkuperäisen ja uuden välillä, vaikka oikeasti olisi parempi päästää vanhasta irti kokonaan. Uusi aika, uusi sarja. 

Vanhana Roswell-fanina täytyy jatkaa katsomista, joskin rehellisyyden nimissä on sanottava, että jos kyseessä olisi täysin uusi sarja, olisin jättänyt katsomisen pilottiin. Sarjaa julkaistaan ilmeisesti jakso per viikko tahdilla, sillä tällä hetkellä vain avausjakso on nähtävissä. 

Kommentit (2)

Unkki
1/2 | 

Oh my god!! Olen järkyttynyt, en ole kuullut mitään tästä! Olin tosi iso Roswell fani ja minulla on eka kausi jopa DVDllä. Nykysilmissä se tuntuu kyllä hieman lapselliselta, mutta nostalgiamielessä voi katsoa.

Tumali
Liittynyt14.11.2015
2/2 | 

Tulihan sitä katsottua vaikka olikin enemmän nuorille tarkoitettu. En tietenkään muista kaikkia jaksoja ja todella kiva jos esittäisivät uudelleen koko sarjan tv:ssä

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat