Kirjoitukset avainsanalla Förmaaki

Meille suomalaisille tyypillinen seinäkoriste on seinälautanen. Mielellään Arabiaa. Se on ensimmäinen asia mitä seinätavaroista tulee itselleni mieleen. Sitten törmäsin kirppiksellä seinätarjottimiin. 

Projekti Förmaaki eli kirjastohuoneen sisustus on parhaillaan työn alla ja kuten olen aiemmin kertonut, tarkoituksenani on löytää huoneen sisustus mahdollisuuksien mukaan käytettynä. Etsimiseen on hyvin aikaa, sillä huoneen valmistumisella ei ole kiire. 

Kun näin nämä kolme italialaista seinätarjotinta nokialaisella kirpputorilla, miten että vitsi miten hyvä idea. Tarjotin seinälle! Sitten mieleen alkoi palautua mielikuvia vanhasta mustasta ruusukuvioidusta tarjottimesta, joka riippui seinällä koristeellisten nauhojen varassa. En saa millään päähäni missä tällaisen toteutuksen olen nähnyt, mutta se oli jokin vanha perinnekoti. Visavuori? Vitsi tätä hataraa muistiani...

Näin ollen 3 ihanan överiä kullansävyistä tarjotinta muutti Pätsiniemeen, kaikki kolme yhteensä 5 euroa. 

Nämä tulevat näyttämään hienolta punaista seinää vasten. Nyt kun vielä keksisin mihin kohtaan huonetta ne lykkään. Kalusteiden paikat eivät ole vielä selvillä, joten en uskalla naulata niitä ensimmäisenä mieleen tulevaan paikkaan. 

Pidin pitkään seinälautasia täytenä turhuutena ja pöynkerääjänä, mutta sitten näin ensimmäiset Von Wrightin lintuaiheista tehdyt upeat Arabian lautaset ja johan kolahti. Niissä on jotain sympaattista mummolamaisuutta ja arvokkuutta, ne ovat kuin vanhat lämpimät villasukat. Klassikko.

Kommentit (4)

Anniina
2/4 | 

Koska olen vähän nuorempaa ikäluokkaa, niin seinätarjottimista tuli itselleni ensimmäisenä mieleen yksi Muumien jakso, jossa Pikku Myy ottaa seinältä tarjottimen ja lähtee laskemaan mäkeä sillä. :D Noilla kaunokaisilla sitä tuskin kannattaa kokeilla, mutta sopivat seinälle varmasti hyvin.

Jep
3/4 | 

Nuo on hienot, sopii siihen tunnelmaan mitä haet. Eniten huoneessa pistää vääränlaisena silmään taulujen lisäksi vääränsävyinen matto ja mummolan sohvanpäällinen, en nyt muista oliko ne jo joka tapauksessa uusimislistalla, oli varmaankin. Uudet verhot on myös upea löytö. Noiden kultaisten lisäksi ei varmaan tarvitsekaan kuin pysyä tuolla selkeällä linjalla, lisää tummaa punasta ja yksi muu väri, ehkä tumman sininen... Royal blue? Ja se iso kasvi!

ssssonja
4/4 | 

Mäkin mietin heti tätä lukiessani tuota Muumien talvijaksoa jossa Mamman keittiössä roikkuu paksuilla nauhoilla tarjotin seinässä ja Myy ottaa sen mäenlaskuun. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Projekti förmaaki / kirjasto / vierashuone on ottanut taas yhden askeleen eteenpäin. Kiitos miljoonasti kaikille edelliseen projektipostaukseen kommentoineelle, sain iso kasan ideoita joita toteuttaa!

Ihan ensimmäisenä haluan kiittää sitä nerokasta kommentoijaa, joka käänsi ajatukseni 1800-luvun salonkien isojen viherkasvien suuntaan. Heureka ja kyllä! Ehdottomasti huone tarvitsee suuren peikonlehden tai jonkin vastaavan viuhkamaisen viherkasvin, mitä isompi sen parempi. 

Moni oli pohtinut kullan ja platinan sävyjä osaksi kokonaisuutta ja siinä olen täsmälleen samoilla linjoilla myös itse. Ja sen tiimoilta huone saikin jo uudet verhot. Tai vanhat, kun vanha kirppistelijä sattui bongaamaan täydelliset verhot vitosella. Siis 5 eurolla! Jos on yhtään kartalla laadukkaiden sisustuskankaiden hinnoista, ymmärtää tämän löydön todellisen arvon.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy parhaiten verhojen kangas ja väri, kokonaiskuvassa aurinkoinen vastavalo värjää kankaan todellista keltaisemmaksi. 

Olen viittä vaille soittamassa haamuryhmälle, sillä tuon huoneen seinillä näkyy melkein poikkeuksetta joka valokuvassa todella outoja värivääristymiä ja valoilmiöitä, jotka eivät paljaalla silmällä ole nähtävissä. Pitääkö olla huolissaan vai voiko täydellisempää kohdetta mielikuvituksen lennolle edes olla kuin kirjastohuone! Tuskin. 

Moni oli pohtinut tuota seinien punaista väriä, notta olisiko minun aika jo sutia uusi väri pintaan. Tässä kohdin on ehkä pienen selityksen paikka. On totta, että tummanpunainen on minulle vaikea väri, mutta jostain syystä haluan säilyttää huoneen seinät sellaisenaan. Huoneessa on uniikki tunnelma, jota on vaikea pukea sanoiksi. Siksi en tartu siveltimeen vaan muokkaan sisutuksen sopimaan seiniin. Uskon vahvasti, että niin on tarkoitettu. Vanha talo haluaa pitää kiinni punaisista seinistään ja daamia on syytä kuunnella :)

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Mahtava kirppislöytö jälleen kerran!

Itse varmaan karsisin valkoista vähemmäksi ja lisäisin punaista...esimerkiksi joku verenpunainen, samettinen sohvaryhmä olisi upea ja sun kirppistuurilla varmaan löytyisikin jostain. :)

Tällaista sisustusprojektia on ihana seurata!

Vierailija
3/4 | 

Mulla on samantyyppiset verhot viininpunaisina ja auringonpaiste saa ne näyttämään kuin viini tosiaan välkehtisi lasissa. Omistan myös samanlaisen vanhan valaisimen; kupariosa on just sama, mutta lasikuvut vähän erimalliset.

Vierailija
4/4 | 

Minä en lähtisi punaista poistamaan, mutta lisäisin tumman vihreää, sitä kultaa, tummaa puuta ja samettia. Tällä tyylillä itsekin sisustan sitten joskus, kun huonekaluja ja viherkasveja järsivästä kissasta aika jättää!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Haalin käsiini kaikki mahdollisen antiikkilehdet, mitä toreilla ja turuilla tulee vastaan. Niissä törmää usein sanaan förmaaki. Ennen vanhaan säätyläiskodeissa oli tapana ottaa vieraat vastaan förmaakissa eli seurusteluhuoneessa, jossa kahviteltiin ja vaihdettiin kuulumisia. 1800-luvulla huoneesta puhuttiin salonkina. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tämä meidän hiljalleen muodostuva vierashuone/kirjastohuone on ehdottomasti salonki eli förmaaki. Mahtailevat vanhat nimet ovat mitä parhaimpia :D

Oli melkoinen savotta löytää huoneeseen mieleinen metallisohva. Kun on saanut päähänsä tietyn ajatuksen, siitä ei vaan voi tinkiä vaikka etsintä kestäisi. Minulla on vielä periaatteena hankkia huonekalut käytettynä aina kun mahdollista, joten kauppaan marssiminen ei ollut vaihtoehto. 

Mutta onneksi vihdoin lykästi! Tämä järeä ja tukeva levitettävä sohva on alunperin Askosta ja löysin sen hyväkuntoisena (kuin uusi!) viidesosalla alkuperäisestä hinnasta. Kierrätys tosiaan kannattaa. 

Seuraava steppi olisi löytää tilaan oikea värimaailma. En uskoisi että sanon tätä ääneen, mutta nyt on liian värikästä. Haluan enemmän viktoriaanista dramaattisuutta, vähemmän mummolan tilkkutäkkiä. Koen tuon tummanpunaisen värin seinissä jostain syystä hankalaksi muiden tekstiilien osalta. Tällä hetkellä sohvalla on kokoelma satunnaisia tyynyjä, jotka eivät jää tilaan. Paitsi ehkä nuo petroolit.

Jos tulee mieleen hyviä ideoita punaiseen huoneeseen värien puolesta, laittakaa ihmeessä ajatuksianne. Hakusessa on synkemmät sävyt kuin keltainen, joka saa lähtöpassit heti kun mahdollista. Huone ei myöskään saa näyttää joulumaalta, joka on äkkiseltään mielikuva valkoisen ja punaisen kanssa. Taulut tai ainakin niiden sisältö menee myös vaihtoon, heti kun keksin että mihin ne haluan vaihtaa. 

Kommentit (23)

Vierailija
1/23 | 

Hei Niina, jos tuo pikkupöytä jää huoneeseen niin mitä jos nappaisit sen kukkakuviosta jonkun silmää miellyttävän sävyn ja maalaisit sillä?

-Wille-
2/23 | 

Hienon metallisohvan olet löytänyt.

Minä laittaisin isompia tauluja seinille. Kuvina kukkasia kuten nytkin mutta isompana kuosina.

Sopisiko myös petroolin kaveriksi ruskea ja vanilja?

Ehdottomasti myös isoja viherkasveja. Kuten hienohelma sekä asparagus (parsa), amatsoninlilja, muulinkorva, kliivia... ja jouluna tietysti amaryllis. Kuten 1800 luvun salongeissa oli aina.

Saana
3/23 | 

Hmm, sopisko joku samettinen tai vastaava esim. tummanvihreä/petroolin värinen kangas sohvanpäälliseksi, jos haluat mummon tilkkutäkkimäisyydestä eroon? :) Rautasängyn voi myös maalata esim. kultamaalilla todella helposti ja silleen saada uutta ilmettä aikaan edullisesti. Minkälaiset verhot tuossa huoneessa on?

Vierailija
4/23 | 

Isompia tauluja laittaisin minäkin. Ehkä muotokuvia? Niitähän ennen vanhaan taisi olla

Mirri
5/23 | 

Miten materiaaleissa sametti ja plyyshi? Voisi sopia vahvana kankaana ja värinä sängyn päälle (tumma syvän vihreä esim.). Ja tauluihin tosiaan muotokuvia mustavalkoisena (salongin arvokkuuteen liittyen).

Khira
6/23 | 

Laittaisin itse seinälle syvän lehmuksen/sammaleen vihreän, tasapainottamaan maton värimaailmaa ja petroolityynyt olisivat kuin karkit maltillista taustaa vasten. Vihreä myös sointuisi upeaan kattovalaisimeesi. Syvää väriä raikastamaan toisin huoneeseen ison kentiapalmun arvokkaassa suojaruukussa. Siis arvokas = kullan tms. Hohtoinen.

Ihanaa kevään jatkoa !

feline
7/23 | 

Ebba Masalinin kasvitaulut tai jotkin vastaavan tyyliset voisivat sopia tuon seinän kanssa!

Vierailija
10/23 | 

Nyt on näkynyt jonkin verran dramaattisia tumman sinisiä ja tumman vihreitä seiniä, semmonen ois aika siisti!

Saana
13/23 | 

Minä lähdin hakemaan värimaailmaa tuosta kattolampusta! :D Kuparia, pronssia ja kultaa voisi pieninä annoksina yhdistellä, ja ne taatusti sopisivat niin upean väriseen seinään kuin petroolisiin tyynyihinkin. Ja pikku kehykset veks ja tilalle oikein iso muotokuva Arvon kuningatar Nöpöstä suurilla krumeluureilla kultareunaisilla kehyksillä varustettuna - tottakai! ;)

paulii

Samaa olin tulossa ehdottamaan! Oikein syvä tumman sininen/petrooli ja mielellään samettisena tai raakasilkkinä. (Meillä on toi sama sohva mökillä :) )

Ketku
16/23 | 

Mä jatkaisin toffeella/beigellä ja petroolin & siniharmaan sävyillä. Sopivasti synkkää ja sopivasti vaaleaa. Oon myös nähnyt tosi kivoja punaisia huoneita punaisilla yksityiskohdilla pinterestissä. Eli ehkä ton punaisen voisi vetää överiksi?

Sande
17/23 | 

Oijoi, tuosta huoneesta tulee niin kiva! Tuon sohvan peiton vaihtaisin, se näyttää mummolalta jos mikä. Maalaisin myös soffan (joka muuten on kyllä niin siisti löytö), joka näyttää valkoisena vähän..noh, uudelta, jos havittelet viktoriaanista ja vanhaa tunnelmaa. Sohvalle sitten petroolia ja tummaa hehkuvaa vihreää ja sinistä vähintään- ja samettisia tyynynpäällisiä. Taulut voisi olla isompia, tai sitten tuo kiva asetelma isommaksi, kuviksi runsaita rokokoo- tyylisiä kukka/hedelmä-asetelmia, muotokuvia tms. Ja kultaa sinne ja tänne. Ah, pääsen niin tunnelmaan<3 Laitathan kuvia kun projekti etenee.

atomi
18/23 | 

Soikea kultakehyksinen peili voisi olla hieno. Myös muotokuvat, esim mustavalkoiset kuvat omasta perheestä ja suvusta sopisivat huoneen tunnelmaan. sijaan yksiväriset tyynyt ja torkkupeite. Verhot joko kultaa tai sohvatyyyjen väriä. Näin seinää ei tarvitsisi maalata.

Vierailija
19/23 | 

Pidä seinä ja matto eli punainen, musta ja luonnonvalkoinen. Lisäksi petroli ja kulta.

Voisiko tuon pikkupöydän kannen päälle laittaa tumman ikkunakalvon, eli lähtee pois tarvittaessa, josta kukkakuvio ehkä kuultaisi läpi? Silloin pääsisit eroon kirkkaista väreistä. Tyynyt yksivärisiksi ja tauluihin tummapohjaisia kukkia ja muotokuvia, kuten tuossa jo useampi on ehdottanut. Tuo pieni soikiotaulu on hieno. Toki isommastikin voi ryhtyä rymsteeraamaan.

Halina
21/23 | 

Minäkin lisäisin dramaattisuutta! :) sängyn voisi ruiskumaalata mustaksi/kultaiseksi, kuten joku ehdotti. Sängynpeite olisi tumma, ja paljon muhkeita tyynyjä tummana/punaisena. Seinälle mustia kynttelikköjä, raskas peili, tummanpuhuvia tauluja jne. :D kattoon musta katto/kynttiläkruunu (ellei edellinen lamppu ole jäämässä). Myös hieman rustiikkista puuta lisäämällä (esim vanha arkku tai kirjahylly) ois magee yhdistelmä punaiseen ja synkkiin sävyihin. Verhot ja matto voisi olla raskaat ja sointua yhteen, mitä väriä sitten valitsetkaan :D värikarttana voisi olla esim punainen, musta, kultainen ja petrooli + vähän rustiikkista puuta. Vielä kun saisi takan hih :D

K
22/23 | 

Haluatko varmasti säilyttää punaiset seinät? Muistaakseni olet tuskastellut niiden kanssa aiemminkin? Ihailen rohkeuttasi kokeilla js yhdistellä värejä, mutta punaiset seinät ovat aika vaikea, joten olisiko sittenkin pitkäikäisempää vaihtaa seinien väriä kuin hakea tekstiilejä?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010