Viikonloppuna löysin ystäväni kirjahyllystä sen luokan aarteen että oksat pois. Kirja suoraan 80-luvulta, Barbie Onnen Kultatyttö! "Billy Boy" on tehnyt melkoisen duunin lempinukkensa vuoksi ja kerännyt Mattelin tähtitytön historiikin kansien väliin. Kirja paljastaa kuinka Barbie on seikkaillut vuodesta 1959 lähtien ammatista toiseen ja huomattavan moni huippumuodin isoista nimistä on suunnitellut Barbielle asuja.

Aikansa pikkulapsille Barbie oli taianomainen siirtymä paperinukeista muodin maailmaan. Minä olen ollut juuri se tyttö, johon Barbie on tehnyt lapsena lähtemättömän vaikutuksen, vaikkei minun aikanani enää paperinukeilla leikitty. Muistan ikuisesti ensimmäisen Barbieni ja kuinka sillä hetkellä kaikki muut lelut siirtyivät suoraan 3-vuotiaan elämässä kakkossijalle. Barbie oli ykkönen, eikä sitä mikään horjuttanut. 

Leikkien lisäksi jaksoin stailata Barbieitani eri asukokonaisuuksiin tuntikaupalla, eikä yksikään kenkäpari tai asuste ikinä hukkunut leikeissä. Olin ihan äärimmäisen tarkka nukkien tavaroista alkuperäispakkauksia myöten :D Samaa fanaattisuutta voi olla nykyään huomattavissa kenkien suhteen. Ja toisaalta, tuskin olisin alkanut kirjoittamaan tyyliblogia, jollei sen osaston kiinnostus olisi ollut koodattuna ytimeeni. Ompelutaitoni ja innostukseni käsitöihin on sekin alkanut nukeille ommelluista vaatteista. 

Erityisen kiinnostavaa Barbiessa on sen syntyperä. Saksalaisen ilotyttösarjakuvan tähtönen nimeltään Lilli on kaiken alku ja juuri. Barbien muodot ovat lähtöisin Lilliltä, mutta idea puettavasta muotinukesta on Ruth Handlerin, joka lopulta sai puskettua nuken markkinoille. 

Lapsena sitä oli autuaan tietämätön niin Lillistä kuin epätodellisen kurvikkaan nuken kohtaamasta julkisesta kritiikistä. Barbieta on myllytetty kautta aikain vääristellyn vartaloihanteen luomisesta ja siinä sivussa unohdettiin, että Mattelin kultatyttö salli tytöille rajattomat mahdollisuudet unelma-ammatteihin, joihin kuului esimerkiksi astronautin ura. Barbien ammatinvalinnat eivät tunteneet sukupuolirajoituksia.

Billy Boyn kirjan ehdotonta parhaimmistoa ovat kuvat Barbien 25-vuotisjuhlan kunniaksi suunnitellusta vaatekokoelmasta. Sen takaa löytyy sellaisia nimiä kuin esimerkiksi Thierry Mugler, Hervé Léger, Jean-Paul Gaultier, Sonia Rykiel ja Yves Saint Laurent...

... ja tietysti Valentino ja Valentinon punainen.

Nykyään Barbie on kohdannut sen verran kovaa kilpailua, että Onnen Kultatytön suosio lienee kokenut melkoisen kolauksen, kun Bratzit ja kumppanit menivät ohi oikealta ja vasemmalta. Mutta tällaiselle 80-luvun lapselle Barbie on The one and only.

Ps. Suosittelen katsomaan Netflixistä dokumentin 80-luvun Rakkaimmat Lelut, yksi jakso käsittelee ainoastaan Barbien tarinaa. Tuo vanhoista leluista kertova dokkari on ylipäätään kiinnostava ja nostalgiaa täynnä, sillä itseäni koskettaa vahvasti Barbien lisäksi He-Man ja Star Wars. Yksi jakso käsittelee aina yhtä tuotemerkkiä. 

Kommentit (8)

Titi
1/8 | 

Tiesitkö, 27.4. Kansallismuseossa avautuu Barbie näyttely.
Pakko päästä heti katsomaan!

SonjaM
2/8 | 

Meinasin juuri tulla huikkaamaan Barbie-näyttelystä, mutta joku muu ehti ensin:) Vinkkaanpa siis uudesta samantyyppisestä Barbie-kirjasta, joka on muistaakseni tulossa myyntiin maaliskuussa.

Vierailija
3/8 | 

Oi Barbit! Muistan miten kudoin pyöreää tuubia kutomakoneella barbeilleni vaatteita ja stailasin niitä loputtomasti. 😊

Halina
5/8 | 

Oi barbiet oli meillä kyllä siskon kanssa suosittuja vaikka leikittiin myös kaikella muulla :D 90-luvulla ollaan synnytty, eli ehkä vähän barbiehuuma alkoi jo mennä ohi jossain vaiheessa? Olin n. 11v kun bratzit sitten syrjäytti barbit leikeissä . Meidän varhaislapsuuden barbit koki kyllä kovia, koska niitä uitettiin millloin missäkin vedessä (hiukset meni pilalle) ja päät ja raajat irtoilivat kovassa kulutuksessa :D Meillä oli myös pari disney barbia, jotka oli suosittuja(en tiedä kuka ne valmisti, disney vai joku muu?). Pari hassua muistoa liittyy miesbarbeihin: toinen oli perus Ken, joka sai jostain syystä nimekseen Huuhaa(?). Toinen oli Actionmen, jonka voitin koulun arpajaisissa ja kaikki luokan pojat olivat ihan kade. Se oli niin ruma, että sai yleensä toimia barbien remppamiehenä tms xD Se niistä sukupuolirooleista krhm! Muistan myös haaveilleeni merenneitobarbista, jonka pyrstö vaihtoi väriä. Sitä en koskaan saanut nyyh :D

karkkinen
6/8 | 

Minun siskollani on ollut tuo sama kirja! Käytettiin lukemattomia tunteja sen selailuun ja puvuista haaveiluun. Itse en kuitenkaan ollut mikään älytön barbi-fani, koska pidin enemmän poikien jutuista, kuten He-Manista ja Turtleseista :D Mutta ennemmin Barbie kuin Bratzit!

Mummo vm -56
7/8 | 

Itse sain 60-luvulla ensimmäisen Barbieni ja se oli sellainen painava alkuperäinen ja ainoa oikea barbie kultaraitainen uimapuku yllään. Kaikki sille ostetut vaatteekin oli pienintä yksityiskohtaa myöten hyvin tehty.
Minä myös säilytin kaikki vaatteet ja muut kilkkeet tarkasti vanhassa vanerisessa matkalaukussa.

Vierailija
8/8 | 

Mä lainasin lapsuudessani tuota kirjaa jatkuvasti kirjastosta! Vanhemman siskoni ensimmäinen barbi oli Disco-Barbie kultaisessa topissa ja shortseissa ja olin niin kade! Pari vuotta myöhemmin sain oman jumppa-Barbien, mintunvihreässä jumppahaalarissa ja raidallisissa säärenlämmittimissä. Kerran sitten pesin sen hiukset ja kuivasin äidin hiustenkuivaajalla, jolloin ne, muovia kun olivat, yllätyksekseni sulivat ja klimppaantuivat yhteen :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011