Koska täällä ihan varmasti on joukossa intohimoisia kotikokkeja ja ehkä jopa ranskalaisen ruokakulttuurin tuntijoita, tässäpä teille kysymys.

Ensimmäisellä Pariisin matkallani satuin saamaan eteeni aivan jumalaisen hyvää sipulikeittoa. En ole sen jälkeen saanut lautaselleni mitään sinnepäinkään, vaikka olen optimistina tilannut sipulikeittoa miljoona kertaa niin Suomessa kuin ulkomailla. Jäin pohtimaan, että josko sitä oikeasti hyvää keittoa voisi valmistaa itse... ja sattuisiko joku teistä taitamaan täydellistä reseptiä?


Herkkukeitto oli seuraavanlainen. Se tarjoiltiin tulikuumassa ruukussa, joten oletan että se oli ehkä käynyt gratinoitumassa uunissa. Keiton päällä oli massiivinen kerros jotain todella paksua ja voimakkaan makuista juustoa (aaaaah), juuston alla oli kerros suuria leipäkuutiota, ja itse keitto oli paksuhkoa, melko tummanruskeaa ja sipuli oli superpehmeää. Liemi oli melkein makeahko ennemminkuin kuin suolainen, keiton suolaisuus tuli leivästä ja juustosta.

Olen tuon täydellisen annoksen jälkeen joutunut pettymään niin monesti, että olen lopettanut sipulikeiton tilaamisen kokonaan. Hirveintä huttua on kirkaslieminen keitto, missä sipuli on vielä vähän jämäkkää, ja maku on melkein kirpeän etikkainen. Luonnollisesti näissä keitoissa ei ole juustoa lähimaillakaan, ehkä vain joku kälynen krutonki sattumana.

Miten tuollaisen herkkukeiton saisi aikaan? Mitä se juusto siinä pinnalla voisi mahdollisesti olla? Me wants!

Ps. jos ruoka ylipäänsä on sydäntä lähellä, käy joutessasi vastaamassa Bonnierin elintarviketutkimukseen, joka koskee tietty sapuskaa. Tutkimuksen saa auki tästä KLIK! Vastaajien kesken (jos jättää yhteystietonsa) arvotaan mm. Vanajanlinnan lahjakortti, Ravintola Spis:n lahjakortteja ja Nuxen tuotepaketteja. Bloggaajan huomautus: Nuxe = sydän. Vastausaikaa 19.1. asti.

Pps. mutta ennenkaikkea täydellinen sipulikeitto, miten?

Kommentit (42)

NooraK

Eeva Kolu pelastaa: http://blogit.mtv.fi/voisilmapelia/2010/08/21/vive-la-france/
Tällä reseptillä tulee hyvää!! Ja kannattaa laittaa se valkkari sekaan :) Tuossa blogissa on muuten paljon hyviä reseptejä, kiva että Maikkari on säilyttänyt sen vaikka blogi sinänsä on lopettanut. Eeva on guru.

Itsekin teen sipulikeiton nykyisin itse, koska ravintola-annokset ovat järjestään pettymyksiä. Voisin mainita eräänkin manselaisen ravintolan... Mut toisaalta on kivaa kokea se voittajafiilis, kun kerrankin osaa itse tehdä parempaa kuin ravintolakokit! ;)

Vendela

Täältäkin ääni Eevan sipulikeitolle. Maku oli juurikin makean suolainen, täynnä aromeja. Viiniä ehdottomasti mukaan joukkoon! Jos ei ole kiire, keitto vain paranee yön seisottuaan, silloin toki kannattaa lisätä leipä ja juusto vasta lämmityksen yhteydessä :)

Katar

Itse ainakin petyin tuohon LePotiin :( Ensimmäistä kertaa sain pahoja etanoita, en edes tiennyt että niistä voi saada pahoja :)
Padat oli mielestäni aika kalliita siihen nähden että maku oli hyvin perus kotiruokamaista. Ei nyt pahaa, mutta ei myöskään vau!!
Ja sipulikeitto tehdään nimenomaan lihaliemeen ja kuustona jo mainittu gruyer. En ole koskaan itse kokeillut tehdä. Ai jännää muuten että kokkikoulussakin neuvottiin tekemään tomaattikeittokin nimenomaan lihaliemeen ja kättämään pohjassa pekonia vaikkei sitä lopullisessa keitossa olekkaan. Eli kasvisruokakaan ei välttämättä ole aina täysin vege.

Kaisa

Jos ei jaksa keittää lientä itse, puljongin liemet ovat parasta, mitä itse olen Tampereelta löytänyt. Niitä saa ainakin stokkalta. Luulen että kasvisliemi ei kyllä sipulikeittoon riitä, mutta kanaliemestäkin saattaisi tulla hyvää.

Tervetulloo vaan! Pentujakin olis nähtävillä :D Juu kyllä minä laitan ja monessa alkuperäisessä ohjeissakin on sokeria. Tai makuja on monia, minä oon tykänyt, että se on makee :D Kun kaikki muu on suolasta (varsinkin se juusto).

Jos lähtee googlettelemaan niin orginal franch onion soup löytyy varmaan niitä juustoa keitolla mitä itse olet syönyt ;D

Naju

Täältä myös ääni tuolle sipulikeitolle, itse tosin ennen ruskistusta annan sipulien hautua jopa 45min sen vartin sijaan. Tulee paljon pehmeämpää näin.

Me tehdään myös sipulikeitto aina Pastanjauhajien ohjeella. Huomenna taas kerran. Huippuhyvää!

Heidi

Multa löytyy myös jonkun sipulikeiton ohje jostain, jota tehtiin kun olin viettämässä Avene-kosmetiikkasarjan ohella ranskalaista iltaa ja valmistettiin itse ranskalainen illallinen. Muistan vaan että siinä oli pohjalla paahtoleipää ja että sipulit oli tosi pehmeitä. Mutta ranskalaista oli ainakin :)

myohmy

Sipulikeitto on ranskassa todella yleinen keitto, joka liitetään kai talveen. Se on siellä talven lämmittävä ruoka, tai sitten alkukeitto riippuen miten raskasta siitä tekee. Joka tapauksessa reseptejä tähän lajiin on ihan miljoona. Eikä ole mitään yhtä kiveen hakattua ohjetta. Tässä muutama resepti aluksi (englantihan ei sinulle ollut ongelma) jotkut käyttävät viiniä toiset konjakkia, jotkut molempia. Liemivaihtoehtoja on myös liha-, kasvis- tai kana. soup d´oignon googlaamalla löydät vielä lisää ohjeita ja noiden ranskalaisten ohjeiden kanssa google translator on ystävä, testasin niin kääntyy yllättävän sujuvasti suomeksi ja saat varmasti ranskalaisia reseptejä. Siitä vain kokeilemaan ja Bon appetit! :)
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Soupe-a-lOignon-au-Fromage-...
http://www.cuisinealafrancaise.com/fr/recettes/entrees/potages-et-soupes...
http://madame.lefigaro.fr/recettes/soupe-loignon-170609-200546

Heh hehehee :) Joo oon myöhässä, tiedän. Mut en oo vaan ehtiny joka paikkaan :(

Sorryy!!! :D

Onhan se leipähomma vähän riskaabeli. Jos vaikka höpöttelee liian kauan kesken lounaan puhelimessa, leipä pehmenee ja keitot tulee syliin...

Cerp

Helsinkiläisen ravintola Vltavan valkosipulikeitto on myös kuvailemasi kaltaista, juustoisaa, mehevää (voiko keitosta sanoa mehevää?) keittoa leipäkuutioilla. Ihan sairaaaan hyvää! Mies kerran sovelsi kotona jotain vastaavanlaista, reseptistä en osaa sanoa muuta kuin että lihaliemeen se oli tehty :D

Sipulikeiton teko on supersimppeliä, kurkkaapa vaikka blogistani ohje olutliemiseen sipulikeittoon. Perinteinen ranskalainen sipulikeitto tehdään valkoviiniin oluen sijaan - tumma väri taas tulee joko lihaliemestä tai sipulien karamellisoitumisesta (mitä pidempään haudutat sipuleita, sitä ruskeampia niistä tulee). Parasta itse tehdyssä sipulikeitossa on se, että saat päättää itse juuston määrän (minä tuppaan juustonystävänä aina HIUKAN liioittelemaan sen kanssa). Alkoipa itsekin tehdä mieli sipulikeittoa :)

http://nautiskellen.blogspot.fi/2013/03/sipulikeitto-oluella.html

Kesäorava

Olet varmaankin nähnyt elokuvan Julia, Julie (vai miten se nimi meni)? Leffassa esiintyvä keittokirja on totisinta totta ja Julia Child ystävineen on tosiaan tehnyt tuon kirjan. Kirja on nimeltään Ranskalaisen keittiön salaisuudet ja sisältää mainioita ohjeita herkkusienien paistamisesta lähtien. Tuossa opuksessa on taivaallinen ohje sipulikeitolle ja myös kuorrutetulle sellaiselle. Tuossa ohjeessa juustona on käytetty "tahkojuustoa hyvin ohuina viipaleina". Ohjeet löytyvät sivuilta 34-36.

Mimi de Paris

sanoisin etta leivan pitaa olla erinomaista kuivahtanutta patonkia tai ranaskalaista (HUOM! ainakin paivan huoneenlammossa kuivahtanutta maailaisleipaa) ja juustona (reilusti!!!). Se puoli leipaa, joka tulee keittoa kohde voidellaan ennen kuin keitto menee uniin. Ja juustona joko jo ehdotettu gruyere tai kotimaista maukasta mustaleimaa. Oma reseptini, jossa mennaan maustan perille on hieman samanlainen kuin tama.

http://www.cookography.com/2008/the-best-french-onion-soup-ever

Kokeile myos eri sipulilajeja. Niissakin on suuri ero! Oma suosikkini on punasiipulikeitto, mutta se onkin jo ihan toinen resepti ja sisaltaa mm. punaviinia, tinjamia ja vuohenjuustoa....

ja uunissa kuorrutuksen lopuksi tarvittaessa laita grillaus, etta juusto kuplii... Mutta ole tarkkana,ettei pala....

Kara K

Itse en osaa kokata (ainakaan täydelllistä sipulikeittoa), mutta kannattaisikohan antaa vielä yhdelle ravintolalle mahdollisuus? Nimittäin vastikään avatulle Bistro LePot -ravintolalle (http://www.bistrolepot.fi/) Itsenäisyydenkadulla. Itse en ole sielläkään vielä käynyt, mutta mielestäni joku fb-kaveri kehui juurikin sipulikeittoa. Muutenkin paikka vaikuttaa sellaiselta, että pitäisi kokeilla.

Mäkään en pysty auttamaan tässä, sillä en ole koskaan maistanut mitään pussikeittoa kummempaa sipulisoppaa. Mutta, hyvä ehdokas varmasti on tuo Karan mainitsema Le Pot, itselläkin tarkoitus on se testata tässä alkuvuodesta. Sitten luulisi myös 4 vuodenajasta löytyvän kunnon sipulikeittoa.

Kuriositeettina Unkarissa oli hauska tapa tarjota sipulikeittoa (jota en siis maistanut). Siellä usealla terassilla näki ihmisten syövän keiton jättikokoisesta kovakuorisesta leivästä josta oli sisus koverrettu pois.

Johanna

Elikka naita sipulikeittoja on jonkun verran erilaisia Ranskassa, mutta tama on ainakin kuvailemaasi lahella . Helppo tehda, mutta vaatii karsivallisyytta silla tata pitaa jonkun verran kypsytella.
Ainekset:
500g sipulia
1 rkl jauhoja
Reilu litra fondia (voi olla vasikkaa, kasvista) tai ihan vaan vetta jollain liemikuutiolla
Suolaa
Pippuria
Gruyere juustoa
voita
Kuivia leivanpalasia

Siivuta sipulit ohuesti ja sulata voi kattilassa. Lisaa sipulit ja kuulota kunnes ovat karamellisoituneita (huom ei palaneita) Lisaa jauhot sipuleihin ja sekoita hyvin. Lisaa fondi vahitellen ja sekoita, sellainen sopiva soppa maara (tasta pitaisi tulla noin neljalle hengelle, Ranskassa tama on alkuruoka). Anna hissukseen poreilla 20 minuuttia ja sitten tosi toimiin...Seuraavaan vaiheeseen voit kayttaa ns gratiinivuokia (ihan tavallisia uunivuokia mulla on ihan pyrexin perus lasivuokia. Yksi iso vuoka tai sitten individual gratiinivuokia. Peita pohja leivankantykoille (siis pitaa olla kuivahtaneita leipia) ja lisaa juustoa paalle, kaada paalle sipuliseosta (vahan kuin lasagnea tekisit, useampi kerros eli se sipuliseos ei saa olla liian vetista vaikka soppa onkin tassa vaiheessa). Toka kierros eli uusi kerros leivankantykoita, juustoa ja loput sipuliseoksesta ja sitten viela juustoa...Sitten uuniin...taman jujuna on tosi myos se, etta uunissa olisi se grillitoiminta eli vain ylavastus kuumenee. Siina vaiheessa kun sipulikeitto saa varia paallensa niin vot. Tatahan voi sitten muokkailla vaikka laittamalla vahan valkoviinia alussa tai port viinia vuoan pohjalle.

Toivottavasti tasta auttaa!

En voi antaa nyt kyllä reseptiä koska itsekkun olen tehnyt heitän soppaan mitä millonkin enkä koskaan tiedä tarkkaa määrää. Välillä sopassa on alkoholia (esim. valkoviine, konjakki). Välillä haudutan keiton kokonaan uunissa ja lopussa lisään vasta krutongit ja juuston ja annan olla grillivastuksella hetken. Toisinaan taas teen kattilassa ja lisään hetkeksi vain uuniin. Mutta kun lähdet tekemään ihan sama millä ohjeella niin tässä muutama hyvä huomio mitä resepteissä ei usein mainita millä itse takaan parhaan maun.
- Lihaliemissä on todella, todella paljon eroja ja se on se miksi keitto maistuu monesti erilaiselle eri paikoissa. Mitä parempi lihaliemi, sen parempi keitto.. myös se kuinka vahvaa lihaliemi on, jotkut valmiit lihaliemet on sellasta vesilitkua että morjens..
- Osta jättisipuleita, mitä isompi sipuli usein sen pehmeämmän makuinen.
- Ruskea sokeri on takuuvarma makeuttaja on mielestäni paremman makuinen kuin vaalea.
- Juusto mitä laitetaan on usein gruyerea
- Parhaat krutongit tulee patongista itse paistamalla hyvässä oliviiöljyssä ja karkeaa merisuolaa päälle.
- Chatten laittama makujen resepti kuulosti hyvältä peruskeitolta, muista lihaliemi ratkaisee paljon...

Tuuli

Uuuh, ettei vain olisi lihaliemeen tehty? :P
Oli miten oli, niin liemi on keiton kun keiton perusta. Paras liemi minusta tulee luista itse keittämällä, mutta hyvän kasvisliemenkin toki saa aikaiseksi kunhan tarpeeksi kauan keittelee. Painekattilalla pääsee toki helpommalla. Varsiselleriä ja porkaanaa vaan porisemaan. Liemikuutiot pannaan!

Toinen tärkeä vaihe on antaa sipulin karamelisoitua rauhassa, ainakin puoli tuntia pienellä lämmöllä. Tummaa sokeria hiukan mukaan.

Sipulikeitto ei ole mikään kevytkeitto, eli oikeaa voita vaan kehiin ihan anteliaasti. Leiväksi kelpaa kuivahtanutkin eilinen leipä.

Lopuksi aimo annos juustoraastetta päälle ja uuniin gratinoitumaan.

Vierailija

Kannattaa myös kokeilla ihan Fransmanni-ravintoloiden listalta löytyvää ranskalaista sipulikeittoa, se on juuri kuvauksesi mukaista! Todella herkullista :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012