-sisältöyhteistyö-

Kameran ja rautaisten hermojen lisäksi bloggarin työkalupakissa on yksi juttu ylitse muiden. Kevyt läppäri. Minä olen kantanut kesäkuuhun asti mukanani (sadatellen) tiiliskivenpainoista jättiläppäriäni. Kun hartiat ovat tunnin jälkeen muusina ja käsilaukku ratisee liitoksistaan, sitä väkisin miettii, että miksi?! Mitä ilmeisemmin siksi, että rakastan bloggausta. En vain rakasta raahata mukanani sadan kilon varustearsenaalia.

Ostin itselleni kesän alussa näppärän pokkarikameran, että pääsen eroon reissuilla  järkkäristä, ja nyt sain medialainaan Samsungin ohuttakin ohuemman (12,9mm) 9-sarjan läppärin. Se on osoittautunut kesähulinoissa kullanarvoiseksi. Kuin myös minipokkarini, verrattuna massiiviseen digijärkkäriin. Laukkuni painaa tällä hetkellä monta kiloa vähemmän ja niskani kehräävät onnellisena. Tämä on ollut bloggauksen kannalta varsin mukava kesä.


Kyseessä ei ole miniläppäri, vaan 13,3 tuuman heijastamattomalla näytöllä (1600x900) varustettu, superkevyt läppäri. Kone painaa vain 1,16 kg! Käytännössä koneen on voinut napata mukaan ihan mihin vaan, eikä tarvitse puhua raahaamisesta. (Rahapussinikin painaa enemmän kaikenmaailman lippulappuineen...).
Olen käyttänyt ysiäni sekä WLAN-yhteydellä (kotona, Italiassa ja Edinburghissa hotelleissa) että mobiililaajakaistan avulla, tökkäämällä puhelimeni läppäriin kiinni. Esimerkiksi Ilosaaren kaikki postaukset tein mobiilin avulla, samoin junamatkoilla / mökillä käytän aina mobiilia. Sen kanssa tosin pääsääntöisesti lähtee järki (hi-das-ta...) mutta se ei suinkaan ole läppärin vika vaan yhteyksien. Mutta kuten sanottu, sekin toimii. Oulu-Tampere junamatkalla jopa niin hyvin, että pystyin katsomaan lempparisarjojani netissä ilman pykimistä.

Koneessa on USB-porttien lisäksi myös muistikortinlukija, jonka löytämiseen minulla tosin meni hetki aikaa (viistosti pohjassa). Kuvien siirtämiseen varsin näppärä, eikä tarvitse pitää turhia johtoja mukana.
Tälläiselle hätähousulle yksi merkittävä ominaisuus on ollut myös koneen käynnistymisnopeus. Minua ei kiinnosta odotella minuuttitolkulla koneen rykimistä käyttövalmiuteen, joten melkoinen hallelujah-hetki oli, kun tajusin ettei koneen käynnistymistä odotellessa enää tarvitsekaan lakata kynsiä. Huomasin vasta myöhemmin, että teknisissä tiedoissa oli merkattu käynnistymisajaksi n.10 sekuntia. Saattaa hyvinkin pitää paikkansa, en tosin ole kellottanut. Lepotilasta kone nykäisee winkkarin käyntiin parissa sekunnissa, mikä oli melkoinen säikähdyksen paikka. Huomaa, että olen tottunut käynnistymisprosessiin, missä ehtii käydä kaupassakin ennenkuin kone on käyttövalmiina.

Pikku huomio: kannattaa tutkailla kosketuslevyn asetuksia uuteen uskoon, jos ihmettelee miksi näytölle avautuu jatkuvasti mystisesti uusia ikkunoita tai blogin admin puolen palikat vaihtelevat "itsestään" (mitä mä nyt taas tein :D) paikkaansa. Se nimittäin saattaa johtua siitä, että (joillekin varmasti oikein kätevät) napautus & vieritys -toiminnot ovat päällä. Ne eivät kuitenkaan sovi minunlaisilleni, jotka suunnilleen makaavat koneensa päällä ja käyttävät näitä toimintoja puhtaasti vahingossa. Klikkasin ne pois päältä kokonaan ja johan lähti sujumaan.
Summa summarum. Liikkuvalle käyttäjälle (kone mukana 24/7) ultrakevyt siro 9-sarjalainen on tottavie parasta A-luokkaa. En ole pätkääkään hifinörtti, vaan arvostan niinkin arkista asiaa kuin käytännön toimivuus. Minua kiinnostaa koneen ominaisuuksissa luonnollisesti keveys (matala kynnys napata kone käsilaukkuun), mutta näytössä pitää silti olla kokoa. Käytän läppäriä 99 prosenttisesti kuvankäsittelyyn ja netin selaukseen / blogin kirjoittamiseen ja siinä se. Käynnistymisnopeudesta valtavan iso plussa.

Ainoastaan yksi asia on mainittava miinuspuolena. Tämä tahmatassu onnistuu jättämään duralumiinikanteen jatkuvasti ison kasan sormenjälkiä, eli viehkeä metallinen ulkonäkö ei ole minun käsittelyssäni viehkeä kovin pitkää aikaa kerrallaan.

Ja toinen juttu, läppärille ei tunnu löytyvän mistään suojapussukkaa, kaikki ovat liian väljiä! Pitänee polkaista ompelukone käyntiin ihan itse.

Kommentit (17)

Piijuli
2/17 | 

Hieno laite..

Kunpa sais ees toimivan pöytäkoneen :/ läppäristä voi vain haaveilla...

katri
3/17 | 

Ei taida tekniikka olla mun laji, kun tästä tekstistä jäi yli puolet ymmärtämättä. :DD

kzx
5/17 | 

Smack: Ei muistia vaan levytilaa - ja se on hyvin helppo itse vaihtaa sen kokoiseksi kuin tarvitsee. Kovalevyjä saa 2.5" koossa jo kahteen teratavuun asti ja tuollainen 128GB ssd:kään ei maksa enää paljon yli sataa euroa, tarjouksissa allekin.

Itse en wimpuloita käytä, niin ei paljon tarvitse stressata boottausnopeudesta, nopea kun on joka tapauksessa.
SSD:n kanssa samoin powerin painamisesta alta kymmenen sekunnin käyttövalmiina.
Vaan ei kai sitä aina joka välissä sammuteta? Kone suspendiin ja siitä herää takaisin käyttökuntoon sekunnissa.

Tästä Samsungin mallista muutama huomio:

Siinä on ULV-prosessori, ts. alikellotettu hitaammaksi että käy kylmempänä ja syö vähemmän virtaa.

Sitten se, että käyttää pelkästään läppäriä kuvankäsittelyyn ei ole oikein hyvä juttu, todella harvassa on tarpeeksi laadukas paneeli - kirkkauden tasaisuuden ja varsinkin värintoiston osalta.

Käytännössä ainoastaan IPS-paneli on siihen tarpeeksi hyvä, eikä niitä ole kuin harvoissa malleissa; hp envy 15", sonyn vaio-sarjassa joissain, lenovolla thinkpad x220/x230, w-sarja ja osin t-sarjassa.

Ongelman helpoin ratkaisu: Erillinen IPS-monitori, johon läppärin kytkee kiinni.
Resoluutiotakin saa silloin järkevämmän määrän käyttöön, esim. 27" 2560x1440 tai 24" 1920x1200.

Lisäksi itse suosin trackpointia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Pointing_stick ) ja kytken trackpadin kokonaan pois käytöstä ellei sille ole erityisesti jotain käyttöä tai joku muu halua sillä sohia.

Kannen sormenjälkiongelmaan auttaa vinyylitarra, jolla peittää sen kokonaan. Lähtevät poiskin jälkiä jättämättä.

tuijavee
6/17 | 

Itselleni ostin Samsungin 7-sarjasta läpykän käyttöön ihan ainoaksi koneeksi. Itselleni edellytyksenä oli 15" näyttö. Ei tuo myöskään hurjan painava ole, muistaakseni 2,3 kg. Kulki hyvin mukana savon reissulla. Ja kauniitahan nuo uudet Sampat piru vie on! :)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
7/17 | 

hinta on n. 1300e ja riittää ainoaksikin koneeksi, mutta sanoisin että tämä on erityisesti paljon liikkuvan kone eli pääsääntöisesti kotikäyttöön riittää varmasti edullisempikin malli, jolloin tuo ohuus ja keveys ei ole ihan niin merkittävä ominaisuus. Jos taas läppäri kulkee mukana lähes aina, niin silloin tämä kone on ihan ykkönen. Oma kotikoneeni on myös yli 3 kiloa ja se on tuskainen mukana raahattava.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

*jossu*
8/17 | 

Riittäisköhän tuo ihan ainoaksi koneeksi..? Uuden hankinta olis vähitellen edessä ja joku kohtuullisen helposti mukana kannettava ois ihan kiva (nykyinen painaa yli 3 kiloa..). Ihan perus koneenkäyttäjä olen: netti ja siellä kuormittavimpana ehkä sarjojen katselu. Mitä tuollainen muuten maksaa?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
10/17 | 

kannattaa ehdottomasti käydä jossain liikkeessä testaamassa, veikkaan että tuo keveys vie sut mennessään eikä paluuta ole :) mä en olisi uskonut ennen kuin kone oli ekaa kertaa mukana matkalla että koneen roudaaminen voi olla näinkin vaivatonta, versus tuon peruskoneeni kanssa lentokentillä taistelu, voi elämä se on raskasta!

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Soffe
11/17 | 

Apua! :D Mä just ihailin noita Samsungin läppäreitä ja mietin että millä ihmeellä saisin rahat kasaan tuollaiseen kaunottareen. :D Tämä ei auttanut yhtään! ;)

12/17 | 

Kävisikö joku 13-tuumaisen MacBook Airin pussukoista? Sekin on ohut kone, joten sen kotelo voisi olla tarpeeksi napakka tuolle söpöliinillesi. :)

Smack
14/17 | 

Mulla on ollut tuo samainen kone käytössä tämän kesän ajan ja se on ollut suorastaan korvaamaton matkustellessa pitkin poiken Suomea ja ulkomaita. Plussaa myös siitä, että Samsungilla tuntuu olevan ainoana tarjolla ultrabookkeja, joissa on enemmän kuin 120GB muistia...

Ps. Vinkki! Mun kone ainakin menee Macbookeille suunniteltuun koteloon napakasti. ;)

Maanishaa
15/17 | 

hei,
mä ostin pari kk sitten vastaavan koneen mutta 15" näytöllä Olen muutoin tyytyväinen paitsi että koneeni SSD-levyn tila on 80% täynnä vaikkei asennettuna ole kuin photoshop ja muutama muu. Verkkokauppa myy tätä tosiaankin 120gb SSD levyllä mutta todellisuudessa levy on jotakin aivan muuta kokoa. Tilasin jopa uuden 240gb SSD levyn jonka sanoivat sopivan tähän mutta eipä sopinutkaan, kone on puolet ohuempi kuin lähettämänsä levy. Ok muta silel keksittiin muuta käyttöä.
Keveys on loistava ominaisuus ja mainitsemasi "napautus ja vieritys komennot" olivat tehdä minut hulluksi kun ruudulla tapahtui alkuun aivan mitä sattuu kun peukaoni seikkailivat itsestään kirjoittaessani tahi surffaillessani. Itse ratkaisin "kiva kantolaukku" -homman ostamalla Marimekolta sopivan "laukun". Tosin, tämähän on 15" mutta suosittelen käymään Marimekolla jospa heiltä löytyisi tyylikäs kantolaukku sinullekkin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012