Voi kun olisin huomannut ajoissa hallan salakavalan hiipimisen puutarhan kimppuun, olisin pelastanut upeat daaliat maljakkoon! Tai kokeillut hallaharsoa öiksi. Mutta niin vaan kävi, että reilu viikko takaperin ensimmäinen kunnon hallayö vei daalioiden kukat ja lehdet, eikä paluuta enää ollut. Kymmenkunta nuppua ei ehtinyt avautua lainkaan, mutta tämä lienee ihan normaalia myöhään syksyllä kukkivan kukan kanssa. 

Mustuneet lehdet olivat merkki siitä, että oli aika nostaa juurakot ylös. Daalia ei kestä kukkapenkissä talven yli, vaan se pitää nostaa ylös ja talvettaa kellarissa tai muussa viileässä tilassa, jossa lämpötila ei mene pakkasen puolelle.

Ostin talvetusta varten suuren muoviastian, mutta eihän se riittänyt mihinkään! Juurakot ovat kasvaneet kesän aikan ihan massiivisiin mittoihin. Pitää hakea vielä toinen muovilaatikko, että saan ne säilöön tarpeeksi väljästi. Talven aikana pitää muistaa tarkistaa kylmäkomeron lämpötila ja juurakoiden olot, pitääkö niitä sumutella välillä vedellä (etteivät kuivu). Kosteus tuskin on ongelma, kun pidän ne kylmäkomerossa enkä kellarissa. 

Kun keväällä laitoin maahan kaksi pientä kämmenelle mahtuvaa juurakkoa, en tosiaan ajatellut että niistä kasvaa tällaisia jättijuurakkoja! 

Daalioiden maanpäälliset osat ja kukkapenkin yksivuotiset on nyt puutarhakompostissa, yhdestä kukkapenkistä tuli kottikärryllinen tavaraa. Pääasiassa annan perennapenkkien talvehtia kuihtuvine varsineen ja siivoan ne vasta keväällä, mutta nyt oli aika laittaa uuteen kukkapenkkiin ensimmäistä kertaa tulppaanisipulit ja raivasin siksi tilaa.

Keväällä nähdään lähteekö 15 uutta tulppaania kasvuun vaiko eikö :)

Sain niin paljon positiivista energiaa viikonlopun puutarhassa mylläyksestä, että tällä jaksaa taas pitkään. Aurinko paistoi, ilma oli kirpeä ja mieli kevyt. Olen tainnut löytää itselleni loppuelämän harrastuksen. 

Kommentit (3)

Sanna U
1/3 | 

Kuka olisi muutama vuosi sitten uskonut? :D Mulla on vielä oma Pätsiniemi hakusessa..

Daisy
2/3 | 

Itse just tökin 90 (kyllä, 90!) kukkasipulia maahan. Kyllä on kumma jos ei joku niistä lähde :D Mun mottoni "enemmän on enemmän" pätee tässäkin asiassa. Jospa sillä peitottais vajavaiset puutarhuritaidot ;)

Riina
3/3 | 

Mua naurattaa kun luin tän postauksen otsikon väärin, "daalian talvetus - juurakoiden kosto"ja luulin et ahaa uus murhamysteeri-kirja-arvostelu : D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010