Rakastan munkkeja, mutta en voi sietää sitä rasvankäryä mikä niiden paistamisesta keittiöön jää. Tuntuu että koko talo haisee rasvakeittimelle vielä viikon päästä vapun jälkeen. Tästä syystä suosin nykyään donitseja ja syön rasvamunkit sitten kahvilassa.

Oma lempparini on kanelidonitsi, jossa on päällä valkosuklaakuorrute. Kokeile näitä tänä vappuna ja herkkusuut kiittävät. Donitsipeltejä myydään lähes jokaisessa hyvin varustellussa leivontatarvikekaupassa, olen nähnyt näitä myös marketeissa.

Donitsit (n.24kpl):

2,5dl sokeria
2 munaa
60g sulaa margariinia
kanelia
0,5tl suolaa
1tl leivinjauhetta
vaniljasokeria
5dl vehnäjauhoja
2,5dl maitoa

Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi, ja lisää margariini. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne varovaisesti vuorotellen maidon kanssa sokerimunavaahtoon. Taikina on helpoin saada vuokiin siististi pursottamalla. Voitele donitsipelti hyvin ja täytä muotit max. puolilleen. 

Sitten pelti uuniin, noin 175 astetta ja paistoaika suunnilleen 13-15 minuuttia. Donitsit ovat kypsiä kun ne alkavat hieman irrota muottiensa reunoilta.

Pursotuspussi tai pursotin toimii tässä hommassa parhaiten. Suosin itse silikonista pursotinta, koska se on helppo pestä eikä siitä synny muoviroskaa.

Kun donitsivuoka on voideltu hyvin, donitsit irtoavat siitä helposti. Ne voi kipata leivinpaperin päälle jäähtymään ja odottamaan kuorrutetta.

Valkosuklaakuorrute:

100g voita
100g valkosuklaata
2rkl vaaleaa siirappia
1rkl maitoa
2,5dl tomusokeria

Sulata kattilassa miedolla lämmöllä voi ja valkosuklaa, ja laita perään muut ainekset + tippa haluamaasi elintarvikeväriä. Minä valitsin sinistä, koska turkoosit donitsit ovat hauska pohja värikkäille nonparelleille. Sekoittele keitosta niin kauan että massa on tasainen eikä siitä ole sulamattomia suklaamuruja.

Sitten kattila donitsien viereen ja dippaamaan. Minä teen tämän käsin, mutta jos pelkää polttavansa sormet niin voi kokeilla pihtejä apuna. Eli donitsi kastetaan valkosuklaakastikkeeseen noin puoleen väliin ja asetetaan sen jälkeen leivinpaperille kuivumaan. Nonparellit kannattaa sirotella donitsin päälle välittömästi dippauksen jälkeen, että ne tarttuvat vielä kiinni.

Sekoita kuorrutetta kattilassa aina välillä ja anna hieman lisää lämpöä hellalla, jos se alkaa jähmettyä liikaa.

Kommentit (9)

NiinaH

Tänään kun laitoin siman tulemaan, niin mietin sokerimunkkien tekoa ensi viikolle, mutta taidankin kääntyä tähän! Näyttävät kyllä niin herkullisilta. :)

Elina

Nää on ihan mielettömän nättejä ja herkullisen näköisiä Kiitos yksityiskohtaisesta ohjeesta :)

Vierailija

Tyhymä kyssyy, että voiko taikinassa margariinin korvata voilla, vai tapahtuuko kauheuksia jos niin tekkee?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, kaksivuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat