Yksi Dublinin kiinnostavin kohde on vuonna 1796 valmistunut vankila, Kilmainham Gaol. Vankila oli aikanaan edistyksellinen laitos, sillä se perustui selleihin. Normaalisti tuohon aikaan vankilat olivat avovankiloita, joissa samaan tilaan lykättiin miehet, naiset ja lapset, rikoksen vakavuudesta riippumatta. Paatuneet murhaajat yhdessä 7-vuotiaiden taskuvarkaiden kanssa, tiivisti Kilmainhamin opas. 

Kilmainham Gaoliin kannattaa varata lippu etukäteen netistä, sillä kierrokset myydään loppuun nopeasti. Vankilakierrokselle pääsee vain oppaan kanssa ja täsmälleen siihen kellonaikaan, kuin on lippunsa varannut. 

Dublinin sydämessä sijaitseva vankila on kaunis, mutta sen historia on verinen. 1800-luvun puolivälissä Irlannin nälänhädän aikaan sellit pullistelivat väkeä, sillä pelkästään jo kerjäämisestä saattoi heilahtaa häkki. Moni teki noina vuosina pieniä rikoksia tarkoituksella, että saisi vankilan suojissa aterian päivässä. 

Oli vaikeaa pitää kasvoja peruslukemilla, kun opas kertoi kyyneleet silmissä yli miljoonan irlantilaisen kuolleen nälkään, vaikka maassa olisi oikeasti riittänyt ruokaa kaikille. Irlannin historia on minulle jo ennestään erittäin tuttu, mutta opas herätti sen eloon täysin uudella tavalla. 

Sukelsin muutenkin pää edellä syviin vesiin heti kättelyssä, kun eräs museon työntekijä tajusi, että me olemme Suomesta. Häntä kiinnosti erityisesti Suomen sisällissota, joten pääsin vaihtamaan ajatuksia aiheesta jo etuovella. 

Vankilan pihalla olevat ristit kertovat vuoden 1916 pääsiäiskapinan aikaisista teloituksista. Näillä paikoilla kapinan johtajat ammuttiin. Traagiset tapahtumat kuitenkin muuttivat Irlannin historiaa pysyvästi, sillä tuolla hetkellä kapinallisista tuli kansan silmissä sankareita ja marttyyreja, ja niin Irlannin itsenäistymisen siemenet kylvettiin. 

Erityisen puistattavaa oli kuulla Joseph Plunkettin tarina. Kapinan johtajiin kuulunut mies vihittiin morsiamensa kanssa vain 4 tuntia ennen teloitusta, ja nämä häät ovat ainoat mitä Kilmainhamin vankilassa on koskaan "juhlittu". Vuosia myöhemmin myös Josephin leski Grace vietti muutaman kuukauden Kilmainham Gaolin sellissä, jättäen jälkeensä kauniin seinämaalauksen.

4-vuotiaan äitinä tuntuu aivan käsittämättömältä, että 1800-luvulla nuorimmat vankilaan tuomitut ovat olleet 5-vuotiaita. Aivan lapsia vielä! Vankilan pihalla oli erilliset ulkoilualueet lapsille, naisille ja miehille, joiden näkeminen nosti palan kurkkuun. En tiedä miksi, mutta tämä koko kierros oli omalla kohdallani yhtä itkun pidättelyä. Yleensä pystyn kuuntelemaan historiaa eläytymättä liikaa, mutta tällä kertaa se ei onnistunut. 

Loppuun vielä pieni kuriositeetti. Tämä kuva on ladattu suoraan kamerasta, enkä ole käsitellyt sitä millään tavalla. Tajusin violetin valoilmiön vasta tietokoneen ruudulta kuvia selatessa. Katso kuvan yläreunaan:

En yhtään ihmettele, että Kilmainham Gaolissa kerrotaan kummittelevan. Tällainen järki päässä, jalat maassa -tyyppikin alkaa jo epäröidä.

Beware of the risen People. 

Kommentit (3)

Sande
1/3 | 

No huhhuh, tuo valoilmiö on kyllä hmmm kummallinen, etenkin kun zoomaamalla mun silmiin siinä vielä näkyi kontallaan oleva hahmo. Creepy!!! Pääsin kyllä kertomuksesi itku kurkussa-moodiin, kun voin todella kuvitella sen ajan olosuhteita- ja vielä noita lapsia. En ole piitannut Irlannista kummemmin, vaikka naapurisaari on mun hullun intohimon kohde, mutta nämä sun postaukset kertomuksineen saa kiinnostumaan ja innostumaan aikas tavalla:) kerrohan vielä lisää (ja myös, tuliko yhtään vintage-löytöä)!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat