Viimeinen matkapostaus uunista ulos! Ai että on ollut hauskaa kirjoittaa pitkästä aika matkapostauksia, nautin siitä melkein enemmän kuin mistään muusta bloggaamisen aihepiiristä :) Rakkauteni matkabloggausta kohtaan on niin syvä, että vaikka lopettaisin aktiivibloggauksen, pitäisin todennäköisesti silti aina reissupäiväkirjaa omaksi ilokseni jokaiselta matkalta. 

Yritin tällä reissulla välttää toistoa edellisen Edinburghin reissun aiheista, tai ainakin löytää uusia näkökulmia, jos kirjoitin samasta aiheesta. Tämä viimeinen tarina on todennäköisesti eniten kertausta vuosien takaiseen, mutta Greyfriars ansaitsee uuden postauksen uusilla valokuvilla. Minulla oli edellisellä kerralla mukana vain taskupokkari, ja kuvien laatu sen mukainen. Eivät nämäkään pilvisen päivän otokset ihan huippuluokkaa ole, mutta ainakin parempia kuin vanhat. 

Ihan Edinburghin keskustassa sijaitsee vanha hautausmaa, Greyfriars Kirkyard. Se on varmasti yksi Skotlannin kuuluisimpia kirkkomaita, sillä siihen liittyy sangen tunteisiin vetoava tarina uskollisesta koirasta, Bobbysta. Bobby vietti isäntänsä kuollessa koko loppuelämänsä päivystäen uskollisesti isäntänsä haudalla, ja lopulta myös se itse haudattiin samalle hautausmaalle. Bobbyn suloinen patsas on hautausmaan edessä kadulla, ja uskomus on, että sen nenää hieromalla saa matkaansa hyvän onnen. Virallisesti nenää ei kuitenkaan enää kannata hieroa, sillä patsas on alkanut kulua niin paljon, että sen pelätään menevän rikki. 

Hautausmaa on melko pieni, joten sen tutkimiseen ei mene kovin kauaa. Kannattaa kuitenkin nauttia rauhallisesta puistomaisemasta ja pihan upeista istutuksista. Kirkon kukkapenkkeihin on rakenneltu syötävien yrttien palstoja, siinä missä koristeistutuksiakin. 

Kauniissa puistossa kuljeskelun lisäksi kummitustarinoita arvostavien kannattaa tutustua hautausmaan historiaan, sillä se on yksi Skotlannin the most haunted - paikoista. 

Vanhojen hautakivien yksityiskohtia voisi tutkia ikuisuuksia! 

Kävelymatkalla Royal Milelta Greyfriarsille matkalle jää yksi ihan erityinen pieni kahvila. The Elephant House. Tämä kahvila on se paikka, jossa J.K. Rowling kirjoitti ensimmäistä Harry Potteria! Emme voineet vastustaa kiusausta piipahtaa sisään aamupalalle numero 2.

Itse kahvilassa sisällä ei ole merkkiäkään Harry Potter -maniasta, ja järjestelyt fanien pyhiinvaelluspaikkaan on muutenkin hoidettu fiksusti. Take away -tiski on ovella, eikä sisään ole menemistä, jollet erikseen pyydä pöytää ja kahvittele paikan päällä. Olisi kahvilan asiakkaiden kannalta kurjaa, jos sadat turistit tunkisivat sisään vain ihmettelemään ja valokuvaamaan. Joten jos mielit kunnolla sisään, valmistaudu juomaan vähintään espresso pöydässä.

Todellinen Harry Potter -pyhättö löytyykin sitten kahvilan vessasta. Se on täynnä tuhansien fanien jättämiä seinäkirjoituksia. On todella hienoa, että kahvila on antanut tälle mahdollisuuden, eikä ole maalauttanut kirjoituksia piiloon. Jatkuvasti muuttuva "taideteos" on kiehtova katsaus fiktiivisen kirjan aiheuttamaan ilmiöön. 

Ei liene sattumaa, että the Elephant Housen vieressä, Greyfriarsin hautausmaalla, on 200 vuotta vanha hautakivi, jossa lukee Thomas Riddell. Jokainen potteristi tietää täsmälleen mitä tarkoitan. 

Greyfriarsin ja Elephant Housen jälkeen on helppo yhdistää samaan päivään myös kulman takana olevat vintageputiikit ja Edinburghin linna. Hyvä marssijärjestys kunnon päiväohjelmalle voisi olla seuraava: 

klo 9:00 aamiainen the Elephant Housessa

klo 10:00 tutustuminen Greyfriars Kirkyard

klo 11:30 Grassmarketille vintagekaupoille ja/tai lounaalle (paljon ravintoloita)

klo 15:00 nousu Edinburghin linnaan

Kaikki edellä mainitut paikat ovat ihan kivenheiton päässä toisistaan, joten kävelymatkaa ei kerry liikaa. Edinburghin linnasta en kirjoita tällä kertaa sen enempää, mutta tässä pari kännykällä otettua fiiliskuvaa painottamaan, että sinne kannattaa ehdottomasti mennä vierailulle (lippu 17£).

Kommentit (5)

Halina
1/5 | 

Me kävimme ilmaisella Harry Potter kierroksella, joka lähti tuolta hautausmaalta! :) Tuli Bobbykin tutuksi sitten samalla :D Tykkäsin kanssa tosi paljon Elephabt Housesta (norsuteemasta !!) Ja musta oli niin kiva, ettei se muistuttanut yhtään Harry Potter fanikohdetta vaan oli selkeästi oma kahvilansa :D Vessat oli kyllä superhauskat! Itseäni kiinnosti erityisesti kahvila sen vuoksi, että katsoin monia vuosia sitten yl3n dokumentin J.K Rowlingista kun hän oli kirjoittanut neljä kirjaa ja juuri noussut suosioon. Hän kertoi niin paljon tuosta kahviosta, köyhyydestä, masennuksesta jne. Että oi mielenkiintoista käydä tapahtuma paikalla sekä kuulla miksi hän oli juuri edinburghissa kun kirjoitti ensinmäistä kirjaa :) Vaikka en itse mikään superfani olekaan, niin on hauska nähdä mistä paikoista kirjailijat saavat ideansa ja tarinat alkunsa :)

Miija
2/5 | 

tämä potteristi ei kyllä juurikaan ymmärrä mitään tuon Thomas Riddellin päälle, mutta Thomas Riddle on hyvinkin tuttu ;)

Vierailija
3/5 | 

Skotlanti ja Edinburgh juttuja voisin lukea enemmänkin. Kaksi kertaa käyny, ei riitä 😀 Skotlanti ja Uusi-Seelanti, suosikki maani 😊 Skotlantiin menoon ei onneksi tarvi niin isoa matkakassaa ja aikaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011