Vaikka Edinburgh on kerrassaan upea, ja nähtävää riittää viikoksi sielläkin, suosittelen silti road trippiä Ylämaille. Niitä maisemia ei voi sanoin kuvailla, eikä oikeastaan edes kuvin. Ne pitää kokea. Skotlannin Highlands on aivan takuulla pala kauneinta maailmaa, mitä olen koskaan nähnyt. 

Edinburghista löytyy useampiakin matkanjärjestäjiä, jonka bussiin hypätä, jos ei mieli ajamaan itse "väärällä kaistalla". Minua ei pelota ajaa autoa ulkomailla noin muuten, mutta tuo väärällä kaistalla ajaminen tuntuisi takuuvarmalta katastrofilta tällaiselle suuntavaistovajaalle. Sekoilen jo arkielämässä sen suhteen, kumpi on oikea ja kumpi vasen, joten en taida haluta testata taitojani liikenteessä.

Joten bussi. Valikoimme reitin ja hyvin arvostelujen perusteella Timberbush Toursin, joka järjestää yhden päivän reissuja Ylämaille ja mikä tärkeintä, Loch Nessille. 1 day trip Loch Ness, Glencoe & Highlands starttaa aamulla klo 8:00 ja palaa takaisin Royal Milelle klo 20:30. Matka järjestetään joka päivä, mutta paikat kannattaa ehdottomasti varata netistä etukäteen, sillä reissu on todella suosittu. Ja syystä, se oli ihan loistava!

Koska yhden päivän aikana kierretään todella pitkä reissu, on selvää, että tälle matkalle ei lähdetä lonnimaan. Opas tekee hyvin selväksi, että aikataulusta on pakko pitää kiinni, että kuskin lakisääteinen matka-aika ei ylity. Joten jos on vahvasti minuuttiaikatauluallerginen, en suosittele tätä päiväreissua. Silloin kannattaa valita vähintään kahden päivän matka majoituksen kera, että saa tilaa olla. Tai omaa autoa. 

Toinen varoituksen sana vielä siitä, että bussissa ei ole vessaa. Ja kuten alla näkyvästä kartasta huomaa, pysähdyksiä ei ole kovin montaa. Niitä on tarpeeksi järisyttäville maisemille, mutta ruokailu ja muu oheistoiminta suoritetaan aika lennossa. Kannattaa ottaa evästä mukaan reppuun.

Ensimmäinen pysähdys matkalla kohti ylämaita on pian Stirlingin jälkeen ja taukopaikalla pääsee ihastelemaan ylämaankarjaa. Karvaiset lehmät ovat ihan mahtavia, tunnen vahvaa otsatukkakateutta!

Ensimmäisen pysähdyksen jälkeen alkaa bussin ikkunoista näkyä sellaisia maisemia, että jokaisen nenä liimautuu ikkunaan. Miten voi olla edes mahdollista, että ihmisiä asuu sellaisen kauneuden ympäröimänä! Toki Skotlannin Ylämaiden oikukas sää ei takuulla sovi kaikille, mutta minua ei sade, sumu ja pilvet haittaa. Oikeastaan päinvastoin. 

Kuski kertoi leveällä skottiaksentilla tarinoita koko matkan, ja osa historiallisista kertomuksista tuli myös nauhalta. Molempi parempi. Matkan aikana kuulee niin paikalliset legendat, myytit kuin tositarinatkin. Kuski näytti meille myös Harry Potter -elokuvista tutut kuvauspaikat, joiden vuoksi kaksi hyvin fanaattista fanityttöä meinasi karata ikkunasta kesken matkan. Hagridin Forbidden Forest!!!! Hogwart Express!! Harryn huispauskenttä!

Vannoimme siskoni kanssa yhteen ääneen, että teemme paluun näille paikoille omalla autolla. Toivotaan, että joku meidän porukasta suostuu ajamaan autoa Skotlannissa. Kuskimme mainitsi, että kuulemma 40% kierroksen tehneistä tekee paluun seuraavan viiden vuoden aikana omalla autolla, ja ottaa aikaa Ylämaiden kiertämiseen useamman päivän. Uskon väitteen, aiomme nimittäin kuulua tuohon 40 prosenttiin. 

Glencoe on parasta mitä olen pitkään aikaan omin silmin todistanut. Jos jonnekin suosittelen ottamaan muutaman yön hotellia, niin näihin maisemiin. 

Koko reissun ajan paistoi aurinko, mutta Glencoen laaksoissa sumu ja pilvet valtasivat maiseman hetkessä. Skotlannin sää vaihtelee niin nopeasti, että heikompia hirvittää. Yhdessä hetkessä aurinkoinen +20 astetta kääntyy tuimaksi tuuleksi ja vettä tulee vaakasuoraan. Se on aika huikeaa. 

Glencoe on luontomatkaajien suosiossa, eikä ihme. Sieltä löytyy upeita vaellusreittejä, koskematonta luontoa ja vaativuustasoa patikointiin niin paljon kuin haluaa. Minä en ole mikään kummoinen eräjorma, mutta tänne aion tehdä paluun gore-texit ojossa. Maisema on sen arvoinen. 

Ainutkertaisen kaunis Glencoe on myös kuuluisan joukkomurhan, Massacre of Glencoe,  tapahtumapaikka. Jokainen skotti tuntee tarinan MacDonaldin klaanin tragediasta vuodelta 1692. Skottien vieraanvaraisuus on ikivanha traditio, joka on taannut jokaiselle Ylämailla kulkevalle yösijan ja ruokaa sitä pyydettäessä. Armottomien luonnonvoimien repimä Skotlanti ei tarjoa luonnostaan suojaa kulkijalle, vaan matkaajan selviytyminen on saattanut olla täysin riippuvainen vieraanvaraisuudesta. Lähes koko klaani murhattiin eräänä talvipäivänä MacDonaldien vieraiden, Campbellin joukkojen, toimesta. Oppaamme kertoi tarinan sellaisella paatoksella, että olin ihokarvat pystyssä alusta loppuun. On kuulemma lähes yhtä paha asia tappaa mies, kuin hyväksikäyttää väärin perustein skotlantilaista vieraanvaraisuutta. Lue koko tarina esimerkiksi täällä

Campbellin nimellä ei kannata vielä tänäkään päivänä varata hotellihuonetta Glencoesta, oppaamme kertoi kulmat kurtussa. Campbellit saattavat kokea mystisiä katoamisia tuolla alueella. 

***

Palataan huomenna asiaan Loch Nessin ja Urquhartin keskiaikaisen linnan osalta, jotka myös kuuluivat road trippiimme. Road trip osa 2. 

Kommentit (5)

Asta
1/5 | 

Kiitos kiitos KIITOS näistä matkajutuista! En juuri keksi parempaa tapaa aloittaa päivä kuin istua sohvalla kahvikuppi kädessä ja matkata kuviesi ja juttujesi parissa Skotlantiin. Olin itse kaverini kanssa noissa maisemissa seitsemän vuotta sitten ja lähtisin koska tahansa takaisin (ja luultavasti pian lähdenkin). Me oltiin reissussa 9 päivää ja kierreltiin nimenomaan tuolla Ylämailla ja piipahdettiin lisäksi muutamalla saarella. Me hoidettiin liikkuminen paikallisliikenteen busseilla, jotka osoittautuivat edulliseksi ja luotettavaksi tavaksi kulkea paikasta a paikkaan b. Mutta seuraavalla kerralla on kyllä pakko uskaltautua itse ratin taakse, jotta voi pysähdellä kunnolla joka niemeen ja notkoon huokailemaan ja kuvailemaan upeita maisemia ;) Skotlanti ja Islanti ovat itselleni ne ehdottomasti maailman kauneimmat kolkat ja naureskelenkin aina, että muut saa rauhassa hakea lomillaan aurinkoa ja lämpöä, mutta minulle sumua ja sadetta ja näitä henkeäsalpaavia maisemia, kiitos :D 

Vierailija
2/5 | 

Kaunista! Ihania kuvia ja muistin taas että pitää joskus päästä tuonne. Islannissa ja Pohjois-Norjassa näyttää hieman samanlaiselta, suosittelen sinulle niitäkin! Islannissa on myös helppo autoilla, Norjassa kans, mutta siellä oli jotakin tietulleja maksettavaksi.

jenni.
3/5 | 

Taisinpa moikata samoja lehmiä heinäkuussa! Skotlanti on kerrassaan upea ja haaveilen jo uudesta matkasta.

Manki
4/5 | 

Ihan saman näköistä kuin kesän roadtripilla keski- ja etelä-Norjassa! Ikävä jäi turkoosien vuonojen reunoille ja ihaniin valkoisiin kyliin

matkatar
5/5 | 

Hei hurjasti kiitosta tästäkin jutusta! Olen viikon päästä menossa Edinburgiin ja huomasin että näitä retkiä on pilvin pimein. No, sattumalta löysin juttusi ja varasin sitten tämän saman matkan ja matkanjärjestäjän. Hii, en malta odottaa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010