Kuukauden päästä 26.3. vietetään viidennen kerran Earth Houria. Valot sammutetaan klo 20:30. WWF:n järjestämä pimeä tunti on symbolinen ele ilmaston ja ympäristön puolesta. Minähän tosin olin sytyttelemässä kynttilöitä jo huomenna, kiitos korjauksesta :D

 


metsä

metsä

Olen saanut muutamia lukijatoiveita koskien ekologisuutta. Miten minä kannan korteni kekoon vai kannanko ollenkaan. Nyt voisi olla sopiva yhteys kirjoitella aiheesta.  Tämä bloginihan koskee juuri sitä heikointa puoltani. En voi parhaalla tahdollanikaan kutsua itseäni ekojeesukseksi kun kyseessä on kaksikko vaatteet ja kengät. Ekojeesuksella ei olisi näin montaa kenkäparia.

En mene äärimmäisyyksiin vihreydessä (jos menisin, asuisin luolassa ja viljelisin omat ruokani), enkä ole koskaan kokenut tarpeelliseksi korostaa muille ihmisille sen erityisemmin omaa vihreyttäni. Oman ekokruunun kiillotus ja muille oman ekoilun todistelu julkisesti (muotiblogissa) tuntuu hieman.. omituiselta. Olen enemmän sellainen itsekseni pipertäjä. Kannan korteni kekoon arjessa, niin hyvin kuin pystyn. Tällä postauksella ajattelin avata hieman omia periaatteitani. Joten sukelletaan hetkeksi siihen paljon puhuttuun elämään blogin ulkopuolella.

Arjen pikkuasioita:

- en koskaan, ikinä pese pyykkikoneellista puolityhjänä. Jos on pakko saada joku tietty valkoinen vaate puhtaaksi heti, pesen käsin. Luontoni ei anna periksi tässä asiassa missään tapauksessa. Lähetän uhkaavia katseita Sakullekin aiheesta, pesukonetta ei käytetä turhaan.

- sammuttelen valoja perästäni, en koskaan pidä valoja huoneissa joissa en ole. Vääntelen myös pattereita pienemmälle ja puen villasukat jalkaan. Pienet sähkölaskutkin lämmittävät kummasti ;) Sain juuri viime vuoden sähkönkulutuksesta raportin ja kehräsin tyytyväisenä tulokseen. Tälle vuodelle tavoitteeksi vieläkin pienempi kulutus!

- ruuan pois heittäminen saa sappeni kiehumaan. Kuinka nuija pitää olla, ettei osaa arvioida syömisiään? Jääkaappimme on suorastaan askeettinen, haluan että kaikki hyödynnetään eikä mitään jää pahenemaan. Tämä tapa tulee niin selkärangasta, ettei sitä tarvitse juuri ajatella.

- biojäteämpäri normiroskiksen rinnalla.

- suosin kasvisruokaa ja kalaa. Minulla saattaa mennä viikkoja pelkällä kasvisruualla. En pidä lihasta, enkä halua kannattaa tehotuotantoa. Pystyn kuitenkin tarvittaessa syömään lihaa, en ole totaalikieltäytyjä. Välttely koskee myös broileria, olen nähnyt tarpeeksi monta filmiä tehokanaloista. Söisin ilomielin itse metsästettyä riistaa, jollen saisi oksennusrefleksiä pelkästä hajusta. En voi sietää riistaruuan tuoksua enkä makua. Pätee myös sorsiin, hyi. Yritän lempeästi tökkiä myös miestäni samaan suuntaan tekemällä tarpeeksi hyvää vegeruokaa. Saku tosin saattaa olla erimieltä tuosta lempeästä :D

- talvella maistuu juurekset, kesällä vihannekset.

- yksittäispakattujen tuotteiden välttäminen (nenäliinat, pikku muovipurtilot). Oma kulutus huomioiden suosin isoja pakkauksia. Tuijotin tässä juuri epäuskoisena TUC-keksimainosta, jossa on pari hassua keksiä yhden muovikääreen sisällä!

- pyöräilen kaikkialle kaupungissa. Vanha kirppisfillarini on maailman ihanin! Työmatkat aina fillarilla, talvella kävellen.

- Junat ja bussit käytössä jollei pyöräily tule kyseeseen. Tässä tosin on hieman valittamisen aihetta valtiolle, miten hemmetissä junahinnat ovat niin jäätävät?! Ei paljon kannusta junailemaan kun tre-hki matka maksaa parhaimmillaan 67euroa, versus autolla 35 euroa! Junalla lappiin ja takaisin maksaa minulle yli 200 euroa.

- meillä on auto, mutta sitä käytetään todella harvoin (molemmat kävelevät/fillaroivat työmatkat). Automussuni on ihana pikku micra 1.1. koneella. Helvetti jäätyy ennenkuin ostaisin jonkun ylimitoitetun citymaasturin.

- kierrätän, lajittelen, kirppistelen. Tosin kirppistelyllä tuntuu nykyään saavan vähän turhan helpolla ekojeesuksen kruunun, kertakäyttövaatteiden hamstraus ja kirpputorilla myynti (että saa ostaa uutta tilalle) EI ole ekologista.

- vältän turhia myrkkyjä siivotessa. En käytä mitään antibakteerisia tuotteita, ihan turhaa hössötystä.

- suosin suomalaisia tuotteita aina kun mahdollista. Olen valmis maksamaan enemmän kotimaisuudesta. Luomuvaihtoehdot ja Reilun kaupan tuotteet kulkeutuvat kaupasta kotiin. En syö juuri lainkaan kaukaa kuljetettuja eksoottisia hedelmiä, kotimaiset marjat rokrok.

- en syö makeaa juuri ollenkaan (karkkia, suklaata, leivonnaisia, jäätelöä).

- kukaan ei pysty käymään suihkussa niin nopeasti kuin minä. Louskutan Sakulle jatkuvasti suihkussa asumisesta :D Kun harjaan hampaat, vesihana on kiinni. Tiskejä ei tiskata juoksevan veden alla. Vesikulutuksen kyttäys ylipäänsä.

- ei tupakalle. Tupakan viljely polttaa ihan käsittämättömästi luonnonvaroja, eikä sillä varsinaisesti ruokita ihmisiä. Itsensä terveenä pitäminen ylipäänsä on hyvä asia. Sapettaa ajatellakin, kuinka paljon verovaroja laitetaan elintasosairausten hoitamiseen, jotka olisi ehkäistävissä ihmisten omalla toiminnalla. Tupakoitsijat, tutustukaa Stumppiin.

- kierrätyskoti! Huonekalumme ovat kierrätettyjä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (sänky!). En halua ostaa kalusteita ollenkaan uusina vaan kierrän mielummin kaverit, sukulaiset ja kirpparit. Jos vaatehimoshoppailijoita pidetään huonoina ihmisinä, niin haluaisin muistuttaa että jättimäisen energiasyöppö omakotitalon (pahimmillaan kahden hlön käytössä) sisustaminen joka vuosi uudestaan on ihan yhtä turhaa materialismia. Jostain syystä Suomessa on ihan hyväksyttävää, jopa toivottavaa ostaa överitalot, pari autoa, mökki ja omistaa kaikki pelit ja sähköhifihifivehkeet, mutta vaatteiden shoppailu on paha paha. Hmmm...

Paljon olisi omassa toiminnassa parantamisen varaa, mutta luotan sanapariin baby steps. Pikkuhiljaa oman tietoisuuden laajentaminen johtaa pysyvämpiin tuloksiin. Viime aikojen projektina kahvinjuonnin vähentäminen useasta kupista yhteen (aamukahvi) päivässä.

Laittakaahan kommenttiboxiin jakoon arjen vinkkejänne. Sellaisia, mitä ei ehkä osaa edes ajatella ilman että joku kiinnittää asiaan huomion. Luulen, että monelta jää yksinkertaisesti huomaamatta arkirutiineissaan vihreämmät vaihtoehdot, vaikka ne olisi ihan helppo toteuttaa. Kannustetaan toisiamme :)

Kommentit (109)

M
1/109 | 

Eikö Earth Houria vietetä vasta kuukauden päästä...? Tosin hyvähän sitä on viettää vaikka vähän joka päivä :)

kiki
3/109 | 

Earth hour on miunki mielestä vasta kuukauden päästä, mutta on tää asia aina ajankohtainen!

Itelläni on aikalailla samat systeemit kuin sulla, erona että mulla on huomattavasti vähemmän vaatteita ja huonekalut on pääosin ostettu uusina.

Sairaanhoitajana sitä aina miettii tota terveyden ylläpitoa. Yhteiskunnan varat voitaisiin käyttää paljon fiksummin kuin hoitamalla itseaiheutettuja sairauksia. Raja on toki melkonen veteen piirretty viiva, siis siinä onko sairaus itseaiheutettu vai ei. Pointtina kuitenkin, että terveydestään pitäis huolehtia niin hyvin kuin mahdollista.

Anneli
4/109 | 

Mukava ja kiinnostava postaus, kiitos!

Tuntuu tosiaan hassulta lukea välillä näitä ekologiseen ajatteluun kannustavia juttuja samoista blogeista joissa kannetaan vähintään kerran viikossa kotiin kassillinen vaatetta hemasta, GT:sta tai muusta kertakäyttövaateketjusta.

Omiinkin tottumuksiin on tullut muutoksia pikkuhiljaa, mieheni tosin on sanonut minua alusta asti (piilo)kettutytöksi ja viherpiipertäjäksi... Meilläkin on uskomattoman tyhjä jääkääppi, ruokaa tehdään kerralla iso annos ja sitä lämmitellään sitten muutama päivä, loput pakasteeseen kerta-annoksena.

Olen täysin hullu marjastaja ja sienestäjä, mieheni taas kalastaa ja metsästää. Jälkimmäinen tosin aiheuttaa minulle kylmiä väreitä ja seurana olo on jäänyt yhteen kertaan kun pyyn ampuminen aiheutti itkureaktion...

Olen itsekin yrittänyt vähän puoliväkisin totutella riistan makuun, se on kuitenkin todellista lähi- ja luomuruokaa. Suosittelen edelleen kokeilemaan, parhaita ruokia ovat sellaiset ihan tavalliset ruuat (wokit, pastat tai lihakeitto), ei mitkään hienostelujutut... Vaikka jänispaisti kyllä jää edelleen syömättä...

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
5/109 | 

M: voi yhden kerran, kunnon lukihörä :D kiitos oikaisusta, korjasin postauksen!

Psyykisesti sairas: ai röökin suhteen? Nimimerkkisi voi viitata muuhunkin :)

kiki: heh niinhän se on, luin tiedotetta hieman puusilmäisesti ja ihmettelinkin että viime vuonna mielestäni olimme maaliskuussa ystäviemme luona Turussa viettämässä iltaa kun valot sammutettiin :D postaus korjattu! Juuri eilen puhuttiin noista itseaiheutetuista sairauksista, se on tärkeä mutta kovin herkkä aihe.

anneli: minun mieheni mielestä olen myös "ihme piipertäjä" hahha :D mutta ei se mitään. Haluaisin kovasti tykätä riistasta, mutta se maku vaan tökkii niin pahasti että saan käyttää kaiken tahdonvoiman ruuan sisällä pysymiseen. Ei kovin miellyttävää ruokailua... Viimeksi kokeilin peuraa, ja se olikin ihan ok, mutta se etova tunne taustalla edelleen :/

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Pippuri
6/109 | 

Banaaneita EI tarvitse laittaa muovipussiin! Tai jos ostaa kaksi jo valmiiksi muoveissa olevaa kurkkua, voi nähdä sen vaivan että punnitsee ne erikseen, tai samaan lappuun ja sanoo siitä kassalla! Niitä kahta kurkkuakaan EI tarvitse laittaa vielä erikseen muovipussiin! Tämä saa ainakin minut kiehumaan :D .. niin ja kangaskassi muutenkin aina kauppakassina.

sari-62
7/109 | 

Kuulostaa aika pitkälti omalta elämältäni,mutta totta -aina löytyy skarpattavaa.Suosittelen taas kerran poikkeamista tai viipymistä UUSI MUSTA-blogissa,osaavat hyvin herätellä omaatuntoa ja antaa ajateltavaa.Terveyteen kommentoin sen verran,että olen 26 vuotta toiminut sairaanhoitajana ja näkisin,että jos ihan itse tupakoimalla saa keuhkoahtauman tai syövän ja runsaalla juomisella maksakirroosin tai toistuvat haimatulehdukset,on se kyllä pitkälti itse aiheutettua.Vuositasolla hoitokustannukset melko isot.Minusta Earth Hour saisi olla vaikka joka kuukausi.Pienin askelin kait kaikessa on parasta edetä(myös elämän ekoilussa),josko tulos olisi siten pysyvämpi.Ja olisi meidän syytä muistaa,että emme pärjää ilman maapalloa,se pärjäisi kyllä(paremminkin)ilman meitä.Aurinkoa,kevättä!

lllaura
8/109 | 

En tiedä, onko teillä energiajätekeräystä, mutta jos on, niin sinnehän saa laitettua suurimman osan muuten sekajätteisiin menevästä, jolloin kaatopaikalle päätyy huomattavasti vähemmän roinaa :)

viivi
9/109 | 

ihan kun omasta elämästä lukisi :D tehdään siis ihan samoja ekotekoja oman mieheni kanssa, tosin olen lihan suhteen (kalaa lukuunottamatta) totaalikieltäytyjä ;) yksi missä itse haluaisin parantaa omaa eko-kotiani olisi omavaraisuus, eli kasvattaa edes jotain syötävää itse! säälittävä basilika ikkunalaudalla ei vielä riitä, haluan kesällä kasvattaa miniparvekkeellani ämpärissä porkkanoita! :D katsotaan mitä siitä tulee!!

10/109 | 

Meillä syödään pelkkää kasvisruokaa, jollei jostain ole saatu jauhelihalahjoitusta. Itse olen kasvissyöjä ja avomies elää kokin ehdoilla. Kannatan riistan syömistä ja luomulihaa ja mielestäni jokaisen joka ei pystyisi valmistamaan ruokaansa ihan alusta saakka, tulisi jättää ruoka syömättä. On jotenkin tekopyhää, kun teurastusvideoita näytettäessä porukka itkee ja yököttelee ja seuraavaksi marssii syömään suuren lautasellisen lihaa. Jokaisen oma valintahan tuo on...

Ruuan kanssa elellään suhteellisen ekologisella mallilla muutenkin kuin jättämällä liha lehmään mutta parannettavaa on aina. Pyrin käymään ruokakaupassa kerran viikossa (koska inhoan sitä) ja ruokalistojen valmistaminen on yhtä tuskaa. Meillä kuluu myös paljon hedelmiä mutta myös kesällä pakastettuja marjoja ja kasviksia. Lisäksi tomaatit ja kurkut jäävät paria poikkeusta lukuunottamatta kesäruuaksi. Juustojen kanssa meillä on ikuinen ongelma, sillä jostain syystä jääkaappi-pakastimemme on ihan sekaisin lämpötilojen suhteen ja jääkaapissa perunat paleltuu, juusto muuttuu sukkahielle haisevalle möykyksi parissa viikossa, takaseinään osuessaan tuote jäätyy ja pakastimessa jäätelö on pehmeää. Joten ruokaa pääsee välillä menemään hukkaan noinkin kivan asian takia. Taloyhtiötähän asia ei kiinnosta, kun lämpötilat on alle 11astetta. Argh.

Eniten ärsyttää se, että laturit jää liian helposti seinään ja tietokoneet lepotilaan.

=)
11/109 | 

Tuli hyvä olo lukiessa tuota postausta, on todellakin vielä olemassa ihmisiä, jotka jaksaa ajatella ympäristöäkin ajattelematta ainoastaan itseään.

Olen myös miettinyt tuota Tuc-keksi asiaa, onko todellakaan ideaa laittaa paria keksiä muovikääreen sisälle? :D

Ite käyn myöskin suihkussa mahdollisimman nopeasti. En pidä hanaa auki hampaita harjatessani. Vedän myös esim. kännykkälaturin pois töpselistä, kun kännykkä ei ole lataamassa. Kannan aina jotakin muovikassia varalta mukana, jotta voin laittaa ostokset siihen, eikä tarvitse ostaa uutta. INHOAN, kun vaatekaupoissa jokainen ottaa aina uuden muovikassin, vaikka ihan pikkuostosta varten. >;( En lisäksi pese vaatteita kovinkaan usein, ellei ne ala haisemaan taikka tule kovinkaan isoa häiritsevää tahraa.

12/109 | 

Itseäni sieppaa aivan jumalattomasti se, kun ihmiset sytyttävät valot kerrostalon (tai minkä talon vain...) rappukäytäviin, vaikka olisi menossa vain esim. yhden kerroksen ylöspäin. Ja vielä kaiken lisäksi PÄIVÄLLÄ!!! Itse en sytytä niitä koskaan, vaikka kiipeän ylimpään kerrokseen eikä meillä ole hissiä. Osaan nostaa jalkaa ylös pimeässäkin. Suosittelen, että muutkin opettelevat! :)

t
13/109 | 

Kiva lukea tällainen postaus muotiblogista! Peukku erityisesti kirppiskommentille: mun mielestä on kanssa aika järkkyä, että ihmiset luulee olevansa hyviksiä, kun vievät kertakäyttö-H&M-vaatteensa kirpparille.

Oma ekovinkkini on kestopussin hankkiminen hedelmille (ainakin K-Kaupoissa myydään jo valmiina tällaisia, jos ei itse halua ommella), joka kulkee sitten tietty aina kangaskauppakassin mukana, sekä pesuaineiden ostaminen ekokaupoista, missä vanhat purkit saa täytettyä :) Näin ei synny ihan turhanpäivästä muoviroskaa tyhjistä pesuainepurnukoista.

Tuutikki
14/109 | 

Minuakin ihmetyttää kuin ihmiset laittavat banaanit ja valmiiksi muoviin pakatut kurkut pusseihin. Eihän banaanien kuoria kukaan syö. Laitan myös mahdollisimman paljon kasviksia yhteen pussiin. Jos olen ostanut vaatteita monesta kaupasta yritän muistaa, että vaateet eri kaupasta voi laittaa samaan pussiin.

Minua ärsyttää myös nuo xxxxs:n kokoiset muovipussit, joita saa jos ostaa jotain pientä. Kyllä ostamani hammasharja mahtuu laukkuuni. Sanon aina, etten tarvitse pussia kun ostan jotain pientä. Jos niitä sitten kuitenkin saa niin yritän keksiä joitain käyttöä niille, mutta harvemmin keksin ja ne jää kaappiin asumaan ja kertymään :(

Jen.
15/109 | 

Minä myönnän olevani vähän antiekojeesus. Heikkouteni on juurikin halpavaateketjujen vaatteet.

Perustelen silti olevani kuitenkin edes hieman ekologinen sillä, että lajittelen kaikki jätteeni, mukaanlukien myös sen, että revin alumiinisten vitamiinilevyjen metallin irti mahdollisimman hyvin ja kierrätän muovin erikseen. Siinä menee mukava kymmenminuuttinen aina näpertäessä. Lääkkeitä vältän parhaani mukaan, käytän ekologisia pesuaineita siivoukseen ja tiskaamiseen. Syön mahdollisimman vähän lihaa, enkä juo maitoa. Suosin suomalaista ja ajoittain, rahatilanteesta riippuen, myös luomua. En juo myöskään kahvia, enkä polta tupakkaa.

Kaikki matkani kuljen kaupungissa Jopolla, vain vanhemmilleni maalle kuljen kimppakyydillä yleensä veljieni mukana. Omaa ajokorttia en ole edes hankkinut.

Asuntoni on pieni yksiö, joten energiankulutuskaan ei mitään älytöntä ole. Ajattelin silti vaihtaa sähkösopimukseni tuulivoimaan. Pakastimen sulatin vastikään, kun umpijäätynyt moinen vie aika paljon turhaa energiaa. Ja suihkussa voi sammuttaa suihkun aina siksi aikaa, kun käyttää pesuaineita. Tällä tavoin säästin tasausvesilaskusta vuodessa 200 € - oikeasti.

Voisin kai parantaa vielä tosiaan sähkösopimuksen laadussa, jättämällä lihaa entistäkin vähemmälle ja harrastamalla enemmän kierrätysvaatteita ja -kalusteita.

Mutta babysteps tosiaan ja niitä pieniä tekoja. Kiitos Niina tästä blogikirjoituksesta. Ihanaa huomata, että bloggareillakin on vielä vihreitä arvoja - vaikka turhuuksiin silloin tällöin sortuukin. :)

16/109 | 

Pakko sanoa tuosta "energiasyöppö omakotitalosta", että niitäkin on monenlaisia. Me muutetaan kuukauden päästä omakotitaloon ja kyllä, kahdestaan (toistaiseksi, pakko kai seki on sanoa :D). Mutta meidän talo lämpiää puulla suurimmaksi osaksi, niin että sähkönkulutus on puolta pienempi kuin esim. minun vanhempien talossa joka on jopa pikkuisen pienempi. Saunakin lämpiää puulla, että siihenkään ei tuota sähköä saa millään kulumaan valoja enempää. Kompostikin löytyy pihasta!

Muuten mennäänkin sitten hyvin pitkälle samoilla linjoilla sun (teidän) talouden kanssa. Täydet pesukoneelliset on itsestäänselvyys ja vettä ei muutenkaan valutella turhaan, tupakka on ehdoton ei ja siivotessa ei käytetä mitään ylimääräistä. Ainut selkeästi eri juttu on tuo auto, meiltä niitä löytyy kaksi ja toisella ajetaan sen 100 kilometriä päivässä, toisella n. 30 kilometriä päivässä. Mutta minkäpä oikeastaan tuolle teet, kun työmatka on 50 kilometriä ja busseja ei yksinkertaisesti kulje. Rautatiekin loppuu 300 kilometriä etelämmäs :D Mutta koen, että täällä asuessa niin moni muu juttu on sitten ekompaa, että en osaa tuntea asiasta edes huonoa omatuntoa. Nimim. kalat suoraan järvestä, porot kaverilta ja hirvet mettästä. Eikä ne autotkaan todellakaan ole mitään hypersuuria bensasyöppöcitymaastureita!

Ja mun semmonen juttu mistä pidän kiinni kynsin hampain on se, että ei mitään turhia muovipusseja hevi-osastolta. Paprika, kurkku, kukkakaalit ja banaanit menee kokonaan ilman pussia ja tomaatit ja omput mahtuu kyllä siihen samaan pussiin kun ne ensin punnitsee erikseen ja muistaa kassalla sanoa että siinä pussissa on kaks lappua.

Halina
17/109 | 

Jee, kiva kun jaksoit tehdä juttua tästä aiheesta!:D Minulla olisi myös monessa asiassa parannettavan varaa...esimerkiksi talonyhtiöstämme(kuusi asuntoa) puuttuu täysin lajittelu mahdollisuus!(biojäte jne) Ilmeisesti se ei ole pakollinen asia näin pienelle talonyhtiölle, mikä on mielestäni naurettavaa...

Toinen iso asia on myös kosmetiikka. Vaikka esim. meikkaan todella harvoin, niin perus kosmetiikkaa kuten shampoota ja sellaista kuluu. Mietin tässä juuri että pitäisi ottaa selvää ekomerkeistä ja tutustua niiden valikoimiin. Jos jollakulla on tietoa niin voi vinkata tänne suntaan!:)

Sitten yksi asia mihin olen kiinnittänyt huomiota on myös terveyssiteet. Onkohan niissä mitään biohajoava merkkiä?? Tuntuu että siitäkin pakollisesta asiasta tulee hirveästi roskaa joka kuukausi...

Ja no yleisesti suosin kävelemistä, virran säästöä ja veden säästämistä. Itse nipotan kavereilleni, koska minua järkyttää kun sähkölaitteita pidetään tuntikausia päällä! Laitteet kuuumenee, sähköä menee hukkaan jne. Itse aina sammuttelen intohimoisesti kaikki nappulat yöksi. Minau niin häiritsee jos joku virransäästö jää päälle.

Ja niitä vinkkejä!

- Esimerkiksi kaupassa käydessä kannattaa tosiaan olla se kangaskassi(tai sitten reppu, joka on parempi kannettavuudenkin kannalta). Itselläni olen huomannut että se kangaskassi kannattaisi olla mukana myös shoppaillessa. Siinä vaiheessa kun kädessä roikkuu 10 muovikassia eri vaateliikkeistä, alkaa miettimään että tosiasiassa ne kaikki vaatteet olisivat mahtuneet samaankin pussiin....

-Vanhat ja epätoimivat kodinkoneet vie hurjasti sähköä, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota.

- Vuotavat hanat sun muut tuhlaavat paljon vettä.

- Pesee vain täysiä astia/vaate koneellisia

- Vaatteissa suosii kestäviä materiaaleja ja jos mahdollista tutustuu niiden alkuperään. Esim. kivipestyt farkut valmistetaan melko epäekologisesti.

Ja no, niitä yleisiä juttuja, jotka ovat oikeastaan niitä kaikkein vaikempia kun ne pitäisi jaksaa muistaa joka päivä!:)

Tupakasta vielä sen verran, että minusta se on yksi maailman turhimpia keksintöjä. Tupakan takia kehitysmaissa kuolee monia ihmisiä, lapsiakin, koska he työskentelevät tupakkaplantaaseilla ja altistuvat kaikille mahdollisille haitallisille torjunta-aineille. Lisäksi sademetsiä kaadetaan viljelysmaiden takia. Myös eläimiä kuolee tupakan takia sillä tupakankin suhteen käytetään eläinkokeita. Puhumattakaan nisiät luonnonvaraisista eläimistä siellä sademetsissä, jotka menettävät kotinsa.

Kaikkein naurettavinta on että tupakka ei aiheuta edes käyttäjälleen mitään hyvää.

aurinkoista kevättä!:))

Jade
18/109 | 

Heh tuli vähän huono omatunto ku itte oon just päinvastainen melkeen joka kohdan kanssa. Etenki toi veden kulutus, krhm.. Mulla menee suihkussaki kevyesti kaks tuntia ja jos yritän käydä nii nopeesti ku mahollista nii se silti venyy puoltuntiseks :D Ja meijän sähkölaskut lähentelee kahtasataa kuukausittain mun 'ansiosta', hups :D

Malla
19/109 | 

Kiva postaus, mutta uusien vaatteiden osto vesittää kyllä tehokkaasti muut ekoteot...

Itse kokeilen nyt olla vuoden ostamatta mitään uutta vaatetta, sallin parien asusteiden oston kyllä. Vaatetta kun on kaapissa vaikka pientä kylää varten. Tuleepa oltua luova aamuisin, ettei aina laita samoja päälle:) Tätä halusin jonkun bloggarinkin kokeilevan!

Ida
20/109 | 

Kokeilin muutama vuosi sitten kuukuppia kuukautissuojana ja täytyy sanoa, että itselle se on ollut todella elämänlaatua parantava asia. Sen ainoa huono puoli on, että sen saattaa kokonaan unohtaa... Hakkaa tavalliset siteet ja tamponit mennen tullen ja on lisäksi ekologinen valinta.

Joku jo vinkkasikin Uusi musta -blogista, sieltä löytyy lisätietoa asiasta.

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/9/29/luneten-kuukuppi-on-p...

Mää
21/109 | 

Tuosta lihansyönnin muka epäekologisuudesta... Suomi on maantieteellisesti sellainen maa, että täällä kasvaa parhaiten nurmi. Joidenkin lähteiden mukaan olisi hyvinkin ekologista, että Suomessa tuotettaisiin emolehmätuotantoon pohjautuen laidunlihaa. Nurmiviljelyn vähentyminen on myös aiheuttanut ympäristöllisiä ongelmia, kuten perinnebiotooppien katoamisia. Asiat eivät ole mitään mustavalkoisia, joten niihin ei myöskään pitäisi suhtautua niin. Suomalainen pihvikarjanliha on proteiininlähteenä huomattavasti ekologisempi vaihtoehto, kuin rahdata tänne ulkomailla tuotettua soijaa. Ottakaa asioista selvää ennen vaahtoamista, kiitos.

Mutta muuten, pukeudut ihanasti ja sulla on kiva blogi! :o)

Sk
22/109 | 

Tuli mieleen juusto ja maitotuotteet. Niiden hiilijalanjälki on hirvittävän iso ja samalla tavalla ne maitoa tuottavat eläimet ovat siellä tehotuotantonavetassa kuin lihaeläimetkin. Itse siis välttelen lihan lisäksi myös juustoa ja maitotuotteita. Vuohenjuustoon tulee joskus sorruttua, mutta pieniä askelia :)

nanna
23/109 | 

Toimin itse pitkälti samalla tavalla, paitsi että makeaa menee paljon ja joskus jään asumaan suihkuun. Autoa mulla ei ole eikä tule, en koe tarvitsevani sitä juuri mihinkään. Liftaan ja käytän julkisia pidemmillä matkoilla - tosin, kerran vuodessa lainaan auton kaverilta kun matka suuntaa mökille Savolaisessa perämetsässä johon ei kulje julkisia saati muita ihmisiä.

Tupakalle myös ehdoton nou. Kesti kyllä kauan päästä eroon teininä aloitetusta paheesta, mutta nyt en suostu myrkyttämään itseäni tai muita. Tupakan tuotanto on myös ehkä epäeettisintä mitä tiedän, ja jaksan kyllä pyöritellä silmiäni kun ekologisuudesta ja henkkamaukan ym. lapsityövoimasta saarnaavat hipit pössyttelevät pakkasessa röökiä. Käsittämätöntä. Kahvia tosin kuluukin itsellä aika hitosti. Tässä kohdassa pyrin pientuottajien kahviin, reiluun ja/tai luomuun jos mahdollista. Alkoholiakaan ei juurikaan enää kulu, ja viinissä suosin jälleen reilua kauppaa tai luomua. Mieluusti kävisin ostamassa lähimmältä pientuottajatilalta viiniä, jos sinne asti jaksaisin kulkea.

Haluisin kovasti osata tehdä omat vaatteeni, mutta mua ei ole ompelu- saati suunnittelutaidoilla siunattu. Korjaan vaatteitani minkä kykenen ja kierrän toisinaan kirppiksiä, uutena ostan lähinnä treenikuteet, sukat ja alusvaatteet tätä nykyä. Koitan vähentää kulutustani, mutta haksahdan toisinaan sattumalöydöksiin (etenkin palkkapäivän tienoolla).

Sähkön ostan tuulivoiman tuottajilta, ja sammuttelen laitteita & valoja. Kaupassa käydessä mukana on kangaskassi, roskapussiksi ostan rullan kierrätysmuovipusseja. Tämä tosin ensisijaisesti edullisuutensa vuoksi :) Kierrätän ja syön pääosin kasvisruokaa, eikä ruokaa heitetä roskiin. Jos joku on nähnyt vaivaa ja valmistanut ruokaa myös mulle tarjottavaksi, en kieltäydy vaikka siinä olisi lihaakin. Kanaan en kyllä koske silloinkaan, se on ihan vihoviimeistä. Munia en syö, ja maitotuotteita & kalansyöntiä pyrin vähentämään. Ajattelin liittyä luomuruokapiiriin ja opetella kasvattamaan joitain kasviksia itse (ei oo myöskään viherpeukaloa täällä päin). Mietin myös usein, onko fiksumpaa ostaa esim. kotimaista kasvihuonetomaattia vai kauempaa tuotua auringon kypsyttämää tomaattia tai toiselta puolen maailmaa roudattua tofua ja riisiä, vai kotimaista riistaa ja ohraa, perunaa ym. tai edes Kiinaa lähempänä tuotettua couscousia. Tai voisin tehdä pastankin itse. Samoin leivän. Suosin kausiajattelua syömisessä joten ne tomaatit jää talvella yleensä kauppaan. Jos ostan tomaattia, ostan kotimaisia sillä kasvihuoneiden energiankulutus on pienempää kuin mitä tomaatin roudaaminen ulkomailta kuluttaa.

Välillä kaikki tämmöinen tuntuu tosi vaikealta, mutta kuitenkin kovin yksinkertaista. Mun mielestä paras vastalause ihmisten ja luonnon hyväksikäytölle ruoan ja kulutustuotteiden valmistuksessa on suunnata oma kulutus muualle ja tukea parempia menetelmiä, ei vain boikotoda puusilmäisesti.

Huh mikä mailin mittainen vastaus tästä tuli :) Tarkoitus ei ole saarnata, sellaista en tahdo tehdä näin nimettömänä netissä ja vielä vähemmän kasvokkain. Oon tyytyväinen omiin päätöksiini ja koitan noudattaa omaa eettistä "gut feelingiä", en ole mikään ekojeesus tai pipertäjä. Ja tää on vain raapaisu kaikkeen mitä miehen & kavereiden kanssa pohditaan päivittäin...

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
24/109 | 

Malla, on nyt pakko tulla tähän väliin kysymään että oletko ihan tosissasi seuraavan väittämäsi kanssa: "uusien vaatteiden osto vesittää kyllä tehokkaasti muut ekoteot" :O Eli että jos ostaa uusia vaatteita, ei muilla teoilla ole sitten mitään merkitystä?! Saatoin ymmärtää väärinkin, mutta kyllä nyt kuitenkin vielä laskisin että uusien vaatteiden ostaminen versus kaikki muut elämän ekoteot eivät kumoa toisiaan.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Minna
25/109 | 

Itseäni vähän huvittaa se, että ihmiset ovat silleen "sammutan valot aina keittiöstä lähtiessäni, olen hyvin ekologinen", kun sitten kun mennään jonkun yrityksen tiloihin siellä on valot päällä 24/7 jossain jäätävän kokosessa hallissa ja myös kierrätys ja muut ekojutut aivan perseellään.

nanna
26/109 | 

Malla, ei kai pyrkimys parempaan vesity ihan sillä, että ei ole täydellinen kaikessa? välillä tuntuu siltä, että pitäisi olla Pentti Linkola, ennen kuin voisi varovasti kertoa kenellekään pyrkivänsä ekologisempaan elämäntapaan :D

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
27/109 | 

Mää: lihansyönti on mielenkiintoinen kysymys. Paketteihinhan ei tällä hetkellä ole pakko painaa lihan alkuperää, joten mistä tiedät onko lihasi suomalaista. Lisäksi suomalaiset tuppaavat ostamaan lihansa halvimman hinnan mukaan, joka taas tarkoittaa yleensä ulkomaista. Eli ei olla valmiita maksamaan suomalaisesta lihasta. Tälläkin hetkellä on uutisissa juttua siitä kuinka suomalainen lihateollisuus on kannattavuuskriisissä. Ulkomaista soijantuotantoakaan ei saisi boikotoida, se on tärkeä tulonlähde kehitysmaissa. Sitäpaitsi suurin osa soijasta menee lihakarjan rehuksi, ei suinkaan kasvissyöjien lautasille. Soijanviljely tuhoaa sademetsiä, mutta siitäkin suurin osa edelleen lihakarjan vuoksi. Mutta että kyllä, asiat eivät ole mustavalkoisia ja niihin kannattaa tutustua. Minäkään en kannata sekopäämeuhkaamista ekologisuudesta, vaan kannustavaa keskustelua ilman jumalatonta tuomitsemista :)

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Elli
28/109 | 

Pari vinkkiä vaateisiin liittyen niiden täysien koneellisten lisäksi:

-Pesukerrat minimiin. Turha pesu kuluttaa vaatetta ja energiaa.

-Huuhteluaine pois. Parhaassa tapaukseessa maksat tyhjästä, pahimmassa maksat siitä, että vaatteesi haalistuvat ja trikoot lörpsähtävät.

-Rumpukuivaus pois. Kuivuu ne vaatteet itsestäänkin.

-Silitys minimiin. Energiaa sekin vie.

-Pesulämpötila matalaksi jos vaan mahdollista. Nykyään on olemassa pesuaineita, jotka irrottavat lian jo 15 asteessa.

Vaatteiden ympäristövaikutuksista löytyy mielenkiintoista lisätietoa mm. täältä: http://www.ifm.eng.cam.ac.uk/sustainability/projects/mass/uk_textiles.pdf

Henna
29/109 | 

Hyvä postaus aiheesta! Itseäni ärsyttää suunnattomasti kun ruokakauppojen kassoilla yritetään tunkea pakasteita erikseen pikkupussiin! Ihan kuin ne pakasteet ehtisivät matkalla mihinkään sulaa varsinkaan näin talvisin.

Ja silloin kun myyjä kysyy (ei tapahdu läheskään aina) ennen pakasteen pussiin lykkäämistä, että laitetaanko pussiin, niin suurin osa asiakkaista vastaa myöntävästi. Niin turhaa.

En tiedä onko tämä jokin pääkaupunkiseudun juttu koska en muista tällaista aikoinaan muualla asuessani tapahtuneen?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
30/109 | 

nanna: Linkolalla on joskus ihan hyviäkin pointteja, joskin hieman ääri sellaisia :D Jos haluaisi mennä äärimmäisyyksiin, ei myöskään mm. tekisi lapsia. Siinäpä vasta vinkeä aihe keskusteltavaksi, voisin kuvitella että aiheuttaisi aika räjähtäviä mielipiteitä ;) Mutta juu, se että ei ole täydellinen, ei suinkaan vesitä muita tekoja.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Tuija
31/109 | 

Mie aina pyrin lajittelemaan metalli, pahvit ja lasit erikseen ja viemään ne niille tarkotettuun roskikseen. Olen kuullut villiä huhua, että ne päätyy kaikki samalle kaatopaikalle. Itse en halua sitä uskoa! :D Niin ja tietysti bioroskat omaan roskasankoon. AIka samalla tavalla täälläkii säästetään luontoa kun siellä teillä :) Paitsi että me tykätään syyä riistaruokaa, koska mie en ainakaa voisi jättää lihaa pois.. :P

Mirka
32/109 | 

Muovia on hyvä välttää aina kun mahdollista. Esim. shampoot ja saippuat saa paloina ilman muovikuoria esim. LUSHilta www.lush.fi. Tuolla meressä kelluu jo ihan tarpeeksi sitä muovisilppua. Kaikki tänne joskus tuotettu muovi säilyy järkyttävän pitkään, melko lailla ainiaan.

Ylipakatut tuotteet kannattaa jättää kauppaan.

Lahjapaperit voi väsätä itse kotoa lötyvistä materiaaleista. Onko mitään turhempaa kuin hieno kertakäyttöpaperi joka revitään kohta lahjan päältä riekaleiksi ja sullotaan roskiin. Sillä lahjapaperilla tai kankaalla voi mielummin vaikka päällystää jonkun rasian joka toimii saajalla jatkossa säilytysrasiana :)

Älytöntä on myös totuttaa jälkikasvu kauheaan lelu- ja krääsäpaljouteen. Lapsi tulee toimeen vähemmälläkin. Aikaa ja huomiota ne tarvii eikä huonetta täyteen uusimpia hilavitkuttimia! Myös ne lelut on pakattu niihin samantien roskiin sullottaviin muovikääreisiin.

Kestovaipat käyttöön ainakin osan aikaa. Ymmärrän kyllä jos kaikkien aika ja voimat ei riitä esim. reisussa niiden käyttöön. Mutta vähentäkää sitä muovinyytin määrää parhaanne mukaan :)

nanna
33/109 | 

Linkola on yks mun idoleista! En allekirjoita kaikkea mutta hämmentävän monessa asiassa oon samaa mieltä. Eri asia sitten, voiko niitä ajatuksia toteuttaa kuinka pitkälle ja missä olosuhteissa... Mutta ei siitä sen enempää.

Referoidakseni A.W Yrjänää , ei ole ollenkaan yhdentekevää mitä ruokaa ostaa ja syö. Ihminen tarvitsee ruokaa päivittäin, ja jos laskee kuinka monta ateriaa syö elämänsä aikana, voidaan jo puhua suuresta vaikutuksesta pelkästään yhden ihmisen kohdalla. Kaikella on siis merkitystä, eikä kokonainen ekologisuuteen tähtäävän elämäntavan vaikutus nollaudu pelkästään sillä että ostaa toisinaan uusia vaatteita tai sammuta työpaikaltaan valoja sen mukaan missä ihmiset oleilevat :)

Swee
35/109 | 

Meidänkin taloudessa sportataan osaa sun mainitsemista ja osaa näissä kommenteissa näkyvistä ekoteoista, mutta haluan tuoda tähän nyt vähän äitinäkökulmaa. :) Meillä on pieni, kohta 2-vuotias poika ja vasta nyt sitä tajuaa kuinka monella tavalla sen lapsen saannin voikaan hoitaa. En morkkaa muita heidän valinnoistaan, koska kaikilla ei esimerkiksi ihan vaan voimat ja jaksaminen riitä suosimaan niitä ekologisempia vaihtoehtoja (vanhemmuus kun voi välillä olla hyvinkin rankkaa), se vaan on helpompaa ostaa kaikki valmiina. He jotka niin tekevät, niin minun puolestani se heille suotakoon.

Aloitan ihan vaipoista, koska kuten moni saattaakin jo tietää, yksikään tämän maailman kertakäyttövaippa ei ole vielä maatunut. Meillä suositaan kestovaippoja niin pitkälle kuin mahdollista, oikeastaan lähes aina. Joskus reissun päällä (yleiset saniteettitilat) käytössä on kertisvaihtoehto, tai sitten heitän sen luomukestiksen ihan roskiin (maatuu se nyt kuitenkin huomattavasti nopeammin kuin muovinen kertis), koska en kuitenkaan mielelläni kanniskele likaisia kestovaippoja mukanani pitkin päivää. :D Niitä tulee äitiyspakkauksen mukana, myydään käytettävyyteensä nähden edullisesti, löytää kirppareilta ja tekee helposti itsekkin. :)

Toinen juttu on ruoka. Nyt pirpana syö samaa ruokaa kuin mekin, mutta imestysaikana ruokin pojan pitkälti ihan omalla maidollani, koska luontoni sotii korvikkeiden turhaa käyttöä vastaan. En myöskään fanittanut niitä Pilttejä sun muita. Ne kun pakataan niin pieniin purkkeihin ja ne soseet tekee kuitenkin huomattavasti halvemmallakin itse. Sen kun pakastaa kaiken yli jäävän annoksittain, kyllä ne kuitenkin käytettyä tulee. Myös lapsen puurot on ostettu ja ostetaan mahdollisimman isoissa pakkauksissa, koska nekin tulee hyödynnettyä viimeistä hiutaletta myöten, enkä yksinkertaisesti oikein ymmärrä sitä läppää nimeltään yksittäispakatut puuroannokset.

Kolmas juttu olkoon vaatteet ja tarvikkeet. Varsinkin mitä pienempi lapsi on, sitä vähemmän kannattaa ostaa uutta koska monet asiat ovat käytössä vain hetken aikaa. Olen myös huomannut että oikeastaan kaikki kirppikset ovat väärällään kivoja vauvan- ja isompienkin lasten vaatteita. Useilla lapsiperheiden vanhemmilla on myös tuttuja joilla on myydä tai lahjoittaa kaikenlaista tarviketta ja härpäkettä. Ja monesti vastasyntyneille syydetään kaikkea tarpeellista ja tarpeetontakin sekä sukulaisten että ystävien toimesta. Olen meinaan huomannut että jos jollain on kasoittain vaatteita, niin se on pienillä lapsilla. :p Näissä ns. "heikoimpana" kohtana meillä on kuitenkin ollut turvaistuin. Se ostettiin ihan tuliteränä, koska olen kuullut että edes kerran, edes "vähän" kolaroitua istuinta ei koskaan saa käyttää uudelleen ja niistä käytetyistä ei aina voi mennä ihan takuuseen.

Myönnettäköön että lasta, miestä ja itseä tulee sen yhteisen kivan tekemisen ja laatuajan lisäksi hemmoteltua välillä myös ihan (uudella) materiallakin, eikä se mielestäni ole mikään maailman suurin synti, suhtaudun kuitenkin silti sen verran rennosti näihin asioihin. Minä myös satun pitämään vaatteista, kengistä ja asusteista... Itselläni ja muilla. :D Vaikka meillä myös kulutetaan, niin meillä myös suositaan monia ympäristäystävällisiäkin vaihtoehtoja. :)

Lilya4ever
36/109 | 

Vaatteiden kohdalta tuli mieleen mm.

Luonnonkuidun osalta kasvatus, jossa käytetään myrkkyjä, kuljetus käsiteltäväksi, käsittely vaikka millä myrkyillä (josta seuraa mm. päästöjä),kudonta. Värjäys ja käsittely ties millä kemikaaleilla, kuljetus ommeltavaksi.

Ompelu (työntekijät hengittää tekstiilissä olevia kemikaaleja) Laitokset on isoja massatuotannossa. Taas valmiin vaatteen käsittelyä (esim noissa jo aiemmin mainituissa farkuissa on työntekijöillekin esim. syöpää aiheuttavia käsittelyjä, jotka ei varmasti ympäristöllekään ole hyväksi)

Jälleen kuljetus ympäri maailmaa turuille ja toreille. Sitten niitä vielä kauppa mainostaa printtimediassa ja kaupunki kuvassa mihin siihenkin uppoaa energiaa ja paperia ynnä muuta.

Monissa vaatekaupoissahan vaatteiden käsittelijät käyttää hanskoja. Kai siksi et vaatteet säilyy, mutta varmaan myös siksi etteivät saisi kemikaali-ihottumaa? Uudet vaatteet on lopulta täynnä kemikaaleja.

Ja kun lisätään vielä niitten ihmisten, jotka vaatteita valmistavat työolot tähän, niin...

En osaa verrata citymaasturin ja vaatteen ostoa toisiinsa, että kumpi on pahempi, mutta yksi vaatekin on lopulta aika masiivinen olio..

Ehkä kirjoitan tätä enemmän itselleni, koska vaikka ajattelen näitä asioita joka päivä niin sorrun ostamaan uusia ihania vaatteita aivan liian usein. Huonolla omatunnolla tietysti.

Vaatteet on vaan toisinaan niin ihania.

Ja Eurokankaan kaankaat, mutta niissäkin tulee samat jutut vastaan.

Tuota Niinan mainitsemaa lapsi asiaa oon miettinytkin tässä viime aikoina paljon... Meidän perheeseen ei tule lapsia koska me ei voida niitä saada, mutta asia on aika monimutkainen. Tekisikö lapsia jos voisikin? En tiedä. Ja vaikka ehkä haluaisikin kovasti niin silti. En tiedä...

Henne
37/109 | 

Olin nyt vähän laiska, kun en jaksanut lukea kaikkia kommentteja. Eli saattaa siis tulla samoja asioita, mitkä on jo sanottu.

Eli mainitsit tuosta vahvojen pesuaineiden käytöstä, siitä tuli mieleeni myös shampoot, saippuat ja kosmetiikka. Jokainen tekisi pienen ekoteon, jos vähentäisi hiusten pesemistä, tai lopettaisi sen kokonaan. En ole tässäkään asiassa jeesus, pesen n. 4-5:n päivän välein hiukseni nestemäisellä ekologisella shampoolla tai kuivashampoolla, joka vähän vettä saadessaan pesee tukan minun mielestäni ihan hyvin. Myös palasaippua on parempi luonnon kannalta käsien pesuun kuin nestesaippua. Palasaippua on riittoisampi ja sinun ei tarvitse kärrätä kotiin niitä muovipurkkeja.

Käytetäänhän teillä energiansäästölamppuja? Ja jos sähkölaskusta haluaa säästää, kannattaa tarkistaa myös, ettei ikkunat, parvekkeenovet yms vedä. Tällä tavoin säästää aika paljon sähkölaskussa myös :) Ja hei, yksi aika säälittävä sähkönsäästö keino on se, että kun on lämmittänyt ruokaa uunissa, sen voi jättää auki virran sammuttamisen jälkeen (jälkilämpö on yllättävän tehokas keittiön lämmittäjö) :D terveisin: ei niin varakas opiskelija.

Reetta
38/109 | 

Kukaan ei ole tainnut mainita vielä lentomatkailun välttämistä? Hieman vaikuttavampi ekoteko kuin muovipussin ottamatta jättäminen...

Euroopassa pääsee todella helposti kaupungista toiseen junalla ja aikataulutkin voi tsekata valmiiksi netistä (+ ostaa liput jo Suomesta). VR:n sivuilla kohdassa "ulkomaat" on linkki. Suomesta lähtiessä ainoa pullonkaula on meren ylittäminen, johon tuhraantuu pakostakin yksi päivä, mutta sitten voikin posotella junalla niin pitkälle kuin haluaa. Eikä kyseessä ole edes aikakysymys. Viikon talvilomani riitti mainiosti reilimatkaan Saksaan ja Ranskaan. Enemmän siitä sai irti kuin parin päivän kaupunkilomasta lentoineen.

Henna
39/109 | 

Tämä aihe nostattaa todella helposti tunteet pintaan.

Ekotietoisuus on nostanut viime vuosina huimasti päätään ja ihmiset uskaltavat onneksi nykyään kyseenalaistaa asioita. Minusta se on terve suunta. Mutta samalla saa puolustella omia valintojaan joillekin, koska tämä aihe on tosiaan niin pinnalla.

Viime aikaiset omat valinnat liittyvät sekä "ekoiluun", että yleiseen hyvinvointiin. Kävin kuuntelemassa yhdessä ekokaupassa painavaa asiaa luonnonkosmetiikasta ja täytyy myöntää, että paluuta ei ole. Jokaisen pitäisi kuulla se tietoisku ja sen jälkeen päättää mitä tuotteita haluaa ostaa. Tuolta jo aiemmin mainistusta Uusi Musta blogista löytyy kivasti tietoa.

Olet muuten saanut minut hurahtamaan raitoihin :) Ihanaa viikonloppua!

T
40/109 | 

Kuukupille ääni täältäkin. Kyseinen kapine on niin paljon helpompi, mukavampi ja kätevämpi kuin kertissuojat että käyttäisin sitä joka tapauksessa muutenkin, ekologisuus nyt sattuu olemaan vaan kiva ja hyvä lisä.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
41/109 | 

swee, mahtia saada mukaan myös äidin mielipiteitä :) olen tosi iloinen että kestovaippoja on nykyään äityspakkauksessa mukana ja itse tässä parhaillaan harkitsen niiden ompelun opettelua, yksi parhaimmista ystävistäni kun on raskaana ja hän haluaa ehdottomasti käyttää kestiksiä :)

nanna, Linkolalla on pointtinsa. En toki toivo maailman kuolevan aidsiin tai tsunameihin, mutta välillä on pakko miettiä että mistä nämä luonnonmullistukset johtuvat, yrittääkö maapallo päästä eroon ihmisistä :D

reetta: lentäminen on omalla kohdallani sarjassamme bad bad me, koska rakastan matkustelua. Tosin paria lomareissua vuodessa enemmän minua kiukuttaa jumalattoman turha bisnesreissaaminen, koska videoneuvottelut on keksitty! Pahimmillaan lennetään yhteen palaveriin toiselle puolelle maailmaa ja sitten samantien takaisin. Silloin ei jää edes paikallisille rahaa turismista. Kunpa yritykset ottaisivat tästä asiasta enemmän vastuuta.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Emi
42/109 | 

Hei! Aivan ihana blogi, pakko lukea aina joka päivä.

Ekoloogisuudesta, minun mielestä uusien vaatteiden ostaminen ei ole niin paha asia. Riippuu vain siitä, että kuinka usein niitä ostaa ja kuinka paljon niitä vaatteita sitten käyttää? Esimerkiksi minä ostan monesti uusia vaatteita, mutta pidän niitä monta vuotta kunnes vaatteet hajoavat eikä niitä pysty korjaamaan. Kirppareilta vaatteiden osto voisi olla minulle hiukan hankalaa, kengät usein liian pieniä minun jalan kokoon nähden (olen 41-42), paitoja en edes uskalla ostaa ellei ole käyttämätön (hikoilen paljon kainaloista ja jos vaate on käytetty niin alkaa todennäköisesti haisemaan, koska minun hiki ei haise, mutta saattaa laukaista piintyneen hajun) ja housut eivät yleensä mahdu, uutenakin erittäin hankala löytää. Takkeja olen ostanut ja hatutkin on ihan kivoja. Joskus kun saan isomman kämpän niin suurin osa kalusteista tulee olemaan käytettyjä (on nykyisessäkin esim. tv otettu kadulta, hyllyt, tuoli ym.)

Kauppaan otetaan aina reppu ja kangas kasseja mukaan. Lämmitys ei ole päällä jos sisällä on 16 astetta lämmintä (aina voi laittaa kotona enemmän vaatetta päälle ja asun Lontoossa joten täällä ei ole samoja pakkasia kuin Suomessa). Sitten vessaa ei tarvitse vetää joka kerta (kotona ollessa). Se vie aika paljon vettä ellei sitten ole uusi hieno vessa joka säästä vettä.

Halina
43/109 | 

Tuli vielä mieleen että onko muutkin miettineet yritysten tai työpaikkojen panosta ympäristöystävällisyyteen? Minusta sellaisissa paikoissa se olisi tärkeää ja sillä tavoin voitaisiin säästää paljon, niin ympäristöä kuin työpaikan kuluja.

Itse olen koulussa ja huomannut että esimerkiksi sähkön kulutukseen ei kiinnitetä paljoakaan huomiota. Valot ovat päällä joka tilassa, samoin kuin tietokoneet. Toinen juttu mitä kuluu on paperi! Minusta monisteetkin voisi tulostaa kaksipuoleisina, näin ei kuluisi niin paljon paperia. Olisi myös kiva jos juttuja olisi enemmän sähköisenä, näin matskut voisi lukea netistäkin.

Lisäksi minua kauhistuttaa kun vessoissa sitä käsipaperia kuluu niin paljon. Tietysti ymmärrän ettei voi olla käsipyyhkeitä(ne olisi aika epähygieenisia?) mutta silti...itse yritän ottaa aina yhden.

Onkohan monillakaan työpaikoilla kiinnitetty tnäihin asioihin huomiota? Ainakin olin harjoittelussa semmoisessa päiväkodissa, jossa panostettiin tähän puoleen. Lapsilla oli esim. pyyhkeet eikä käsipaperia käytetty.

Jokainen voi varmasti puuttua oman työpaikan kulutukseen, mutta onko siitä hyötyä?

44/109 | 

Hei Emi,

"jos vaate on käytetty niin alkaa todennäköisesti haisemaan, koska minun hiki ei haise, mutta saattaa laukaista piintyneen hajun)"

Auttaa kun laittaa huuhteluaineen sijasta etikkaa pesukoneeseen tai liottaa miedossa vesi-etikka-liuoksessa vaatetta.

Siiri
45/109 | 

ihminen joka ei kierrätä/lajitele jätteitään on yksinkertaisesti laiska, en ole koskaan kuullut yhtäkään järkevää syytä olla lajittelematta. Ni!

Kuukuppi on kuningas. En ole koskaan laskenut, mutta varmaan joskus pitäisi, kuinka paljon rahaa olen säästänyt vaihtaessani siihen 4 vuotta sitten (en ole ostanut yhtä ainuttakaan tamponia, sidettä tai pikkuhousunsuojaa sen jälkeen), tai kuinka monta kiloa roskaa olen jättänyt tekemättä. Ja vaikkei ympäristöasiat kiinnostaisi, niin onhan se nyt vaan paljon hygienisempi tapa hoitaa puolukkapäivät kuin mikään muu. Toinen Ni!

On mielestäni kummallista verrata lentomatkailun välttämistä muovipusseihin, tai citymaasturia kertakäyttövaatteiden osteluun. Eiväthän ne liity toisiinsa mitenkään. Valitseeko epäekologisen riisin sijaan lähi/luomulisukkeen, kulkeeko kassissa kangaskassi muovipussien välttämisen takia vai kuivaako vaatteensa rummussa vai "naturel"... Niitä voi jo verrata. (Mistä tulikin mieleeni, olen kuullut tutkimuksesta, jossa väitettiin rumpukuivauksen kuluttavan vähemmän energiaa kuin huoneessa roikottamisen, jos huoneeseen haihtuva kosteus poistetaan koneellisesti (eli suurin osa uudemmista asunnoista joissa koneellinen ilmastointi). Pistää miettimään...). Turha puolustella trikoorääsyjen ostamista sillä että "mut mä menin kauppaan bussilla enkä autolla". Ei se roskavuori siitä pienene vaikka olisit kävellyt kauppaan.

Mielestäni jo se, että pysähtyy miettimään onko omat teot ekologisia, on alku. Jos halua löytyy, voi tapojaan muuttaa askel kerrallaan. Mitä enemmän tekee järkipäätöksiä kuluttamisessa, sen parempi. Jokaista, pientäkin, tekoa tarvitaan.

47/109 | 

"Sitten vessaa ei tarvitse vetää joka kerta (kotona ollessa)"

O.O

En suosittele jos asunnossa asuu muita ihmisiä! Kun asuin vanhemmillani, isäni harrasti tätä, ja voi luoja että minua oksetti mennä aina vessaan! Niinpä vedin neuroottisena pöntön varmaan kolme kertaa putkeen, ennen kuin uskalsin itse mennä siihen itse. Lisäksi koko wc haisi kuselta kun liemet olivat seisoneet siellä muutaman tunnin. Hyi jeesus.

Minulla ei kummoisia vinkkejä ole, mutta muille jyrsijöiden omistajille suosittelen omien vanhojen vaatteiden ja vanhojen pyyhkeiden yms kierrätystä elukoiden kautta! Ei kannata ostaa kauppojen kalliita löhötuubeja ja riippareita, kun pienellä käsityötaidolla saa omista vanhoista vaatteista askarreltua. Häkki kannattaa muutenkin sisustaa kirppistuotteilla, itse ostelen kirppareilta saippuatelineitä ja muita rottien löhöämispaikoiksi. Myös kissoille ostin kirpparilta pyöränkorin patteripediksi, nekin maksavat eläinkaupoissa pari kymppiä ja ovat täysin korvattavissa tuollaisella (:

Fiona
48/109 | 

Tuntuu vaan jotenkin epäreilulta, että tavallista ihmistä syyllistetään nykyään ihan kauheasti jos ei lajittele kaikki mahdollisia jätteitään ja ostaa hammastahnaa vaikka se on muovituubissa. Naudanlihaa ei saisi syödä koska märehtijöiden tuottama metaanikaasu kuulemma tuhoaa ilmakehän. Kyllä on asiat pahasti päälaellaan jos lehmien piereskely tuhoaa maailman (perstulpat pakollisiksi ihmisille sitten kanssa!), mutta samalla on ihan ok, että kaikki tavarat tuotetaan kehitysmaissa ilman kunnon kontrollia käytettävistä kemikaaleista ja tuotettavista päästöistä ja sitten ne tavarat rahdataan toiselle puolen maailmaa myytäväksi. EU:n tasapäistävän vaikutuksen vuoksi suomalaista tuotetta ei saa suosia ulkomaisen kustannuksella, vaikka niissä on vissi laatu- ja ekologinen ero. Ostaisin ilolla kalliita kotimaisia vaatteita jos ne ihan oikeasti olisivat suomalaisia. Naudanlihasta olisin valmis maksamaan enemmän, jos olisi varmasti suomalaista lehmää. Mutta kun ei voi tietää, niin ostan sitä, mitä tarjolla on. Siinä on mielestäni vain jotakin perustavasti nurinkurista kun ihmisille uskotellaan, että kun ei laita tomaatteja muovipussiin, niin sillä olisi jokin käänteentekevä vaikutus ja samalla kuitenkin ylistetään talouden loputonta kasvua ja globalisaation laajentumista. Niin kauan kun asiat ovat näin, en aio potea huonoa omaatuntoa siitä, että elän ihan tavallisesti ja käytän kertakäyttökuukautissuojia ja ostan muovikassin jos täytyy.

iitsku
50/109 | 

Hyviä vinkkejä sain tästä postauksesta :) En itsekään koe olevani mikään ekojeesus, mutta paljon ekologisempi, kuin kanssaeläjäni, eli vanhemmat ja pikkusisarukset. Minua sapettaa aivan älyttömästi, jos joku jättää kännykän laturin seinään ilman, että puhelin on toisessa päässä kiinni. Kysyin veljeltäni, miksi hän tekee niin, ja hän sanoi "no sehän on paljon helpompaa jos laturi on koko ajan seinässä"... ARGH!

51/109 | 

Ihan mielenkiinnosta, kuinka nopeasti käyt suihkussa? (Ei yhtään creepy kysymys, ei. :D) Itselläni menee parhaimmassa tapauksessa 15min - jos siis pidän kiirettä. Olen todennut, että se johtuu ihan vaan tästä tukkapehkostani, mulla on paljon hiusta ja kun sen shampoovaahdottaa ja hoitoainettaa ja hiusnaamiottaa niin siihen saa kulumaan niin pirusti aikaa että... puhumattakaan siitä jos sheivaan samalla käynnillä. Eli siis kuinka monen minuutin suihkuja otat ja, ennen kaikkea, miten se on mahdollista? Kun eikös sullakin aika paljon tukkaa ole...

(Ajatellaan tämä kommentti niin, että mua kiinnostaa miten voisin itse lyhentää suihkussaviettoaikaani niin ei vaikuta niin oudolta kommentilta... xD)

Enina
52/109 | 

Nimimerkki Fiona ja muut joiden mielestä on turhaa kiinnittä huomiota omaan kulutukseensa niin kauan kun tehtaat on kehitysmaissa ja joku toinen saastuttaa vielä enemmän:

Meistä jokainen on kuluttaja (kuvottavaa). Ne tehtaat on siellä kehitysmaissa koska se on halpaa ja kuluttajat haluavat halpaa. Näettekö syy-yhteyden? Jos kukaan ei vaadi ja osta halpaa riistotuotantoa, riisto ei jatku. "Maailma" ei ole meistä irrallinen koneisto, vaan yksittäisten ihmisten tekemiä valintoja. Aloita itsestäsi. Sitä ennen on turhaa vaatia muutosta "maailmalta".

"Koska en voi tehdä ekologisia valintoja, ostan mitä on tarjolla" -mikä hiton logiikka tuo on? Mitenkähän niitä tuotteita voi tulla tarjolle jos halpa bulkkituotanto ja riistotuote kelpaa halvan perässä juokseville kuluttajille eikä muuta vaadita, HÄH?

Pahoittelen tätä angstia, mutta tätä asiaa tutkiessani tuo yleinen asenne välittyy vähän turhan usein. On helppo nillittää muiden tekemisistä ja kuvitella että omilla teoilla ei ole merkitystä. Ja toisaalta odottaa että joku muu muuttaa maailman sillävälin (mielellään niin että mistän kivasta ei tarvitse luopua).

Niinalla ja muilla erinomaisia pointteja ja vinkkejä. Tsemppaamista on itse kullakin, niin myös minulla. Mutta oikeasta asenteesta on ainakin hyvä aloittaa!

PS. Joku sanoi viettävänsä suihkussa pari tuntia kerrallaan, oikeen jos yrittää niin voi päästä jopa puoleen tuntiin. herää kysymys MITÄ ja heti perään MIKSI?! Miksi ihmeessä joku toimii näin ja miksiköhän tässä maailmassa on joku pielessä...

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
53/109 | 

halina, meillä kierrätetään töissä tosi hyvin kaikki aina ruuasta pahveihin :) ja minä säästän töissä kaikki pakettikuoret ja pahvit lähetyksiä varten, olen yhden ainoan kerran joutunut ostamaan postista paketteja varten uudet pakettipussit! Paketit eivät ole niitä kauneimpia, mutta samapa tuo.

fiona, älä suotta ota stressiä ja paineita muiden tekemisestä ja syyllistyksistä, vaan kuuntele itseäsi ja mieti mitä pientä voit oikeasti helpostikin tehdä asian hyväksi. Ei kertarysäyksellä voi eikä tarvitse olla täydellinen ekojeesus. Liikaa kiihkoilevat tappavat "tavallisten ihmisten" innon minkäänlaiseen yrittämiseen juuri sillä helkkarinmoisella syyllistämisellä, siitä syntyy ainoastaan vastareaktioita.

appelsiini; minulla on aina mukana IVANAhelsingin suloinen kangaspussi ja käytän sitä :) en huoli muovipusseja kaupasta jollen ole hajamielisyyksissäni jättänyt kangaspussiani kotiin.

peippo, noin 2 minuuttia :) siihen sisältyy hiusten kastelu, shampoo + kropan pesu ja that`s it, suihku kiinni. Karvanpoistossa toimii epilaattori, joka siis tehdään kuivana, ei suihkussa.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

54/109 | 

Mielestäni oot kuitenkin melko ekologinen vaatteidesi ja kenkiesi suhteen, kirppistelyn lisäksi omistat käsittääkseni melko paljon laadukkaita vaatteita ja kenkiä, ja huollat niitä hyvin :) tai no, näin ainakin olen käsittänyt siis! ;) hyvä postaus!

kaisa
55/109 | 

Talviaikaan tavalliset hedelmät eivät ole niin epäekologisia kuin luulisi. Vertaa kotimaiseen kasvihuonekurkkuun tai Lapista lennätettyyn tuotteeseen. Rahtilaivat ovat huomattavasti pienikuluisempia kuin lentoliikenne ihan vain Suomenkin sisällä tai kasvihuoneissa kasvatetut vihannekset. Suosittelen myös omaa kierrätyskankaasta tehtyä "hedelmäpussia" kauppaan niin välttyy myös niiltä ainaisilta paperi- ja biomuovipusseilta.

57/109 | 

aika hyvin sä mun mielestä suoriudut :) mä oon armoton suihkuttelija, siitä pitäis päästä eroon mut varsinki pakkasella on niin ihana lämmitellä suihkussa... :P eikä yhtään auta se et vesimaksua ei oo :D me luotetaan kans julkisiin ja omiin jalkoihin :) ja käytetään kauppakassina kangaskasseja ja ostetaan roskapusseiks ohuemmasta muovista tehtyjä kasseja. samoin aina shoppaillessa kerään ostokset kangaskassiin ja jätän kaupan omat muovikassit kauppaan.

jos on tilaa roskiskaapissa, ni sekajätteen ja biojätteen lisäksi aika helposti voi kierrättää myös kartonki- ja metallijätteen, varsinki jos lajittelupiste on suht lähellä. ja lasin myös. meillä ei mahdu nyt metalliroskis minnekään, tässä uudessa kämpässä on älyttömän pieni roskiskaappi johon mahtuu just ne 2 astiaa, mut laitetaan kartonki sit muovipussiin ja tungetaan sinne ämpäreiden väliin :P mun äiti pitää ylimääräsiä roskisastiota parvekkeella, mut meidän parveke on kauheen kaukana keittiöstä eikä siellä ole lasejakaan, ni talvella on kylmä ja sit täytyy aina katsoa ettei kissa tule perässä :P

kasvissyönti on sinänsä hyvä, mut toisaalta jotain soijaa tuodaan pitkän välimatkan takaa lentokoneella eikä sekään oo kovin ekologista. tosin kai sitä ilman soijaakin selviää? mä ostin joskus soijanakkeja jne, mut ne maksaa niin paljon enemmän ettei opiskelijabudjetti tahdo taipua (sama juttu luomun ja reilunkaupan tuotteiden kanssa). ja jos yhdistäisin karppauksen ja kasvisruuan ni menis jo aika vaikeeks :P

mut kyllä ne pienetkin teot merkkaa paljon! :)

Daisy
58/109 | 

Mukavaa vaihtelua lukea pienistä arjen ekoiluista :)

Tuosta veden kuluttamisesta. Itselle veden säästö on tullut suoraan selkäytimeen lapsuudenkodista. Meillä on siellä oma kaivo, joka lähes kuivui yhtenä kesänä. Silloin sen todella ymmärsi, kuinka tärkeää vesi on. Silloin piti miettiä jopa sitä, koska voi pestä koneellisen pyykkiä. Keräsimme silloin osan pyykinpesuvedestä sadevedestä (ulkona saavit, joihin vesi sataa), koska muuten vesi ei olisi riittänyt. Sanomattakin on selvää, että suihkussa käyntiäkin piti säännöstellä eikä siellä seisoskeltu iäisyyksiä.

Tuon supersäästämisen myötä jäi turha veden valuttaminen ihan täysin pois ja olen huomauttelemassa siitä avokillekin nykyisin. En voi käsittää, miten joku saa aikaansa kulumaan suihkussa puoli tuntia. Tai miten monet sanovat pesevänsä viikossa muutaman koneellisen pyykkiä. Meillä neljän hengen perhe pesi yhden koneellisen pyykkiä viikossa.

iinuska
59/109 | 

Kouluista ja yrityksistä: nykyäänhän osa suomalaisista kouluista kuuluu Vihreä lippu -ohjelmaan, joka pyrkii lisäämään ekotietoisuutta ja edistämään mukana olevien koulujen ekologisuutta. Oma opinahjoni kuuluu näihin mukana oleviin, ja paperin säästämisen yms. lisäksi viime syksynä remontin yhteydessä tapahtui muita konkreettisia muutoksia, suurimpana ehkä liiketunnistinlamput. Ne tosiaan sammuvat esim. aulassa ihan muutamassa minuutissa jollei kukaan liiku siellä, samoin luokissa. Jos en muuten ole lukiostamme mitenkään erityisen ylpeä niin tästä kyllä tykkään. :)

Neely
60/109 | 

Siis miten niin lihatuotteissa ei muka ole mainittu onko se kotimaista vai ei? Kyllä ainakin joka ikisessä lihatuotteessa mitä meille kaupasta tuodaan lukee, että kyseessä on kotimainen liha, muita meille ei ostetakaan... Kuten tomaatit, kurkut yms, aina kotimaista...

61/109 | 

Ekojutuista turhaan ajatellaan, että ääripäämeininki on ainoa vaihtoehto. Ympäristön ja sitä kautta oman hyvinvoinnin huomioiminen arjessa on lähtöisin aika simppeleistä pikkujutuista. Rastoja ei tarvitse kasvattaa, eikä pukeutua perunasäkkiin :D

Tässä blogissa olen aina pitänyt siitä, että esitellään asukokonaisuuksia ja yhdistellään jo kaapissa olevia asioita (+kaikki ihanat tuunailut!! <3), eikä vain uusia ostoksia. Visaa osaa vinguttaa kuka vain, mutta harvassa blogissa palaillaan "vanhoihin" vaatteisiin tai kenkiin.

Malla
62/109 | 

En vaan ymmärrä tyyppejä, jotka "kehuskelee" ekoteoillaan, mutta kantaa jostain henkkamaukasta kilokaupalla vaatetta. Nelliina nyt ei näihin varmaankaan kuulu:) Onhan tollasessa elämäntavassa melkonen ristiriita. Vähän kuin esim. narkkari söisi biodynaamista raakaruokaa, jotta elämä olisi terveellistä.

auringonkukka
63/109 | 

Mielenkiintoinen postaus ja erittäin kiinnostavaa on lukea myös kommentteja! Olen samaa mieltä monien kanssa siitä, että ne pienet teot on hyvä alku, joista suoriutuminen ei ole liian haastavaa kenellekään.

Itse ostan paljon luomua luomuruokapiirin kautta, koska se on opiskelijalle huomattavasti edullisempaa kuin ostaa vaihtelevanlaatuista luomua marketista, koska ruokapiirit eivät tarvitse korkeita katteita kuten kaupat, vaan toiminta perustuu usein vapaaehtoistyölle. Tampereella on ainakin Maan ystävien ja Tamyn ruokapiirit, joista saa tilata muutkin kuin jäsenet. Suomessa on kymmenittäin luomupiirejä, kannattaa googlettaa ja tutustua :)

Luomupiirien lisäksi ekopesuaineita saa esim. Punnitse ja Säästä -kaupoista ja Ruohonjuuresta täyttöpulloon, joten jos olet kyllästynyt tyhjiin shampoopulloihin, älä heitä niitä pois vaan osta täyttöpulloon. Ekoshampoissa ja muissa pesuaineissa on hyvänä puolena se, että ne ovat iho- sekä ympäristöystävällisiä. Toisaalta jotkut luopuvat kokonaan shampoon käytöstä, kts. http://simplemom.net/how-to-clean-your-hair-without-shampoo

Ekohedelmäpussit on käytössä täälläkin :) vanhasta verhosta ommellut pussit ovat kestäneet jo miltei 10v ja aikamoinen kasa pikkumuovipusseja on jäänyt siten ostamatta. Tänään annoin myös palautetta Prismassa siitä, että he piilottelevat biohedelmäpusseja hedelmäosaston reunoilla. Henkilökunnan edustajan mukaan ne pussit ovat kalliimpia kuin tavalliset, joten siksi niitä ei ole joka pussipidikkeessä, kuten joissain S-marketeissa. Aina kannattaa antaa palautetta omassa lähikaupassa, että muuttaisivat asioita edes himpun ekologisempaan suuntaan ja pitäisivät valikoimissaan luomua ja reilun kaupan tuotteita :)

Oli hyvä, että nostit jutussasi esiin sen, että käytätte ruoan tarkkaan..suomalaiskodeissakin järkyttävän iso osa kaupasta kannetusta ruoasta jää syömättä, tai ruoantähteitä ei osata hyödyntää. Ja se on sellainen taito, jota voi opetella, säästääkseen aikaa, rahaa ja ruokaa :)

Yhtä asiaa odotan kuin kuuta nousevaa: milloin Suomessa lyövät läpi give-away shopit, joita on Hollannissa ja Saksassa miltei joka kaupungissa? Ne ovat siis kauppoja, joissa ei raha liiku, vaan sinne saa tuoda mitä ei itse tarvitse ja saa ottaa, mitä tarvitsee, ihan ilmaiseksi. Tampereella ainakin joissakin TOAS-taloissa ja yliopiston päärakennuksessa on kierrätyshuone, joka toimii samalla periaatteella, ja olen löytänyt sieltä mm. mahtavat keittiöntuolit :)

Laretzki
64/109 | 

Kirjoitit Nelliina "Mää: lihansyönti on mielenkiintoinen kysymys. Paketteihinhan ei tällä hetkellä ole pakko painaa lihan alkuperää, joten mistä tiedät onko lihasi suomalaista. Lisäksi suomalaiset tuppaavat ostamaan lihansa halvimman hinnan mukaan, joka taas tarkoittaa yleensä ulkomaista. Eli ei olla valmiita maksamaan suomalaisesta lihasta. Tälläkin hetkellä on uutisissa juttua siitä kuinka suomalainen lihateollisuus on kannattavuuskriisissä....."

Tähän täytyy sen verran alan opiskelijana (eli siis maatalous alan ko:ta luen ja elintarvikepuoleen erikoistun) että juuri tällä viikolla oli Maaseudun tulevaisuudessa juttu siitä, että pääasiallisesti isot lihatalot käyttävät kesk. 90% kotimaista tuotantoa, ainoana suurena poikkeuksena kalkkuna, jota Suomessa ei tuoteta. (Tosin, oli jutussa mm. täysin älytyön kohta HK:n pekonista joka tehdään suomalaisesta sianlihasta, mutta käsitellään ja pakataan Puolassa.)

Ongelmana jutussa mainittiin tällä hetkellä Euroopassa oleva sianlihan ylituotanto, ja esim. Saksa tumppaa ylimääräistä lihaa tänne. Ja jos sen halvemmalla saa, niin kuluttajathan ostaa. Yleensäkin kulutajalla on maailman muuttamisessa suuri osa. Jos halutaan halpaa p***kaa (http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2011/02/24/miksi-meille-syotetaan-...) niin sitä ruokateollisuus meille laittaa.

Kaikkia kommentteja en lukenut, että en tiedä vastasiko jo joku, mutta joku kyseli ekologisten kksuojien perään. Niitä on biohajoavia, mutta nekään ei erityisen hyviä. Kaikista ekologisin suoja (ja ehdottomasti muutenkin paras) on kuukuppi. Sen saa vielä kotimaisena, kun ostaa Luneten valmistamana.

-m-
65/109 | 

Huom biohajoavista terveyssiteistä kyselleet: Niitä ei valitettavasti saa laittaa kunnalliseen biojätekeräykseen hygieniasyistä! Jos oma kompostori löytyy omalta pihalta (ei taloyhtiön, vaan ihan omassa käytössä oleva), niin voi kokeilla kompostoida. Mutta just kuukuppia/kestositeitä tms. suosittelisin testaamaan noiden kompostoituvien sijaan, saattaa löytyä vielä parempi vaihtoehto!

Metalli, lasi, paperi ja kartonki kannattaa ehdottomasti kierrättää (vaikka se vaatisikin erillisellä kierrätyspisteellä käväisyä silloin tällöin), sillä niistä saadaan raaka-aineet todella hyvin hyödynnettyä! Ja ei, niitä ei dumpata samaan kaatopaikkakasaan vaikka sama auto keräisikin eri jätteitä, näissä moderneissa autoissa kun on erillisiä osastoja eri jätteille... ;D

Tiinu
66/109 | 

Kiva postaus, paljon hyvia vinkkeja! Kotimaiset kasvihuonekurkut ja -tomaatit ei tosin ole ekologisempia vaihtoehtoja kuin muualta tuodut!

kaisu
67/109 | 

"Vähän kuin esim. narkkari söisi biodynaamista raakaruokaa, jotta elämä olisi terveellistä."

yllättyisit - näinhän ne jotkut tekee. ei toimi ihminen aina loogisesti.

suihkun ainoa funktio ei ole puhdistautuminen. joku tosiaan menee sinne lämmittelemään, rentoutumaan tai rauhoittumaan. äitini on psykkisesti sairas, ja viihtyi psykoottisena suihkussa tuntikausia. vesilaskut oli mielettömät. tästä on tullut opittu tapa mullekin, ja ahdistuneena se tasainen veden kohina rauhoittaa. siinä ei just hirveesti ilmastoa mietitä. enkä kyl pitäis äitiäni syyllisenä maailman pahuuteen, vaan koska se tykkää olla suihkussa.

ja mikä tämän kommentin pointti oli? ehkä että ihmisiä motivoi monenlaiset asiat ja siksi yhden on helpompi toimia eettisesti yhdessä ja toisen toisessa asiassa.

69/109 | 

Paljon hyviä pointteja kommentoijilla, ja on kyllä niitäkin, jotka hiukan nostavat meikäläisen verenpainetta :D Mutta no, ei nyt pahasti kuitenkaan.

En ole kovin kova ekoilija, vaikka parempaan yritän pyrkiä. Asun yksiössä puolisoni kanssa, hyvin ollaan pärjätty,(monet tätä jaksaa kauhistella, niin soluasujat kuin kaksin 150 neliön okt:ssa asuvat..) joskin joskus vielä olisi mukava muuttaa vähäsen isompaan asuntoon, jossa olisi oleskelutila ja makuuhuone erillään.. Taloyhtiön koneessa pestään täysiä koneellisia pesupähköiden kera ( intouduin niistä joskus sinun kirjoitettuasi niistä), pesukertojen harventamiseksi tuuletetaan se mitä voidaan. Suositaan kotimaista ja luomua jos mahdollista.

Noiden vastapainoksi tosin olen aikamoinen makeis-/suklaahirmu, pidän talvipakkasilla pitkistä+kuumista suihkuista, kun asunnossa on niin jäätävää, (väri)meikeistä on lähinnä runsaudenpula (köh), maitoa menee minulla litra, puoli päivässä, autolla pääsee töihin 50 km päähän keskelle ei-mitään ja sukuloimaan samaan nurkkaan... Vaatteita olen pyrkinyt kuitenkin kierrättämään järkevyyden puitteissa ja koitan panostaa kestävyyteen ja eettisyyteen. Puolison kanssa ollaan päätetty pysyä ihan vapaaehtoisesti lapsettomina myös, joskaan ei ole mitään muiden lastenhankintaa vastaan.

Puutteita on siis paljon, mutta parempi se taitaa olla, kuin ei mitään. Tuli myös Linkolasta mieleen, että mokomalla itsellään on peräti kaksi aikuista lasta... Jotta joo, ehkä se joku päivä tekee niinkuin itse ehdotti joskus, myrkyttää vesijohtoverkostot tai muuta yhtä iloista.

Laura
70/109 | 

Joku mainitsi, että on ekompaa asua maalla(? eli kaukana mm. julkisesta liikenteestä), koska voi hankkia järvestä kalansa ja metsästä riistansa. Totta, mutta mekin kyllä kaupungin keskustassa saadaan kalamme itse kalastamalla ja riistaa saa kaverilta. :) Onneksi onnistuu kaupungissakin! Tietty se vaatii paljon omaa kiinnostusta, että ryhtyy harrastamaan kalastusta, mutta suosittelen. :)

Ja monet puhuivat hevi-muovipusseista - mutta eikös nykyään kaikissa kaupoissa ole vaihtoehtona myös paperipussit kasviksille? Sitten niitä paperipusseja voi sen jälkeen käyttää biojäteastiana. :)

X
71/109 | 

On muuten helppoa elää ekologisesti, kun on päätoiminen opiskelija ja elää opintotuella + asumislisällä (kesäisin tosin olen töissä). Rahaa on käytettävissä niin vähän, ettei varmasti tule osteltua ylimääräistä. Tietysti luomu yms. on kalliimpaa, ja siihen mulla ei välttämättä ole varaa, mutta pidän tärkeämpänä sitä, että näin turhat heräteostokset ja ylellisyystuotteet on karsittu aika lailla minimiin. Ja kun olen vuosikausia kitkuttanut opiskelijana, niin tuskin alan paremmin tienaavanakaan kuluttumaan juuri enempää kun nytkin tämä pihistely tuntuu olevan jo aika lailla selkäytimessä.

Nämä ekologisuusjutut ovat monesti aika hankalia, eikä asiat välttämättä olekaan niin kuin luulisi. Esimerkiksi biotuotteen valmistuprosessi voi olla ympäristöä kuluttavampi kuin tavallisen, ja siinä saa aika tarkkaan miettiä, että kumpi nyt sitten oikeasti onkaan ympäristöystävällisempi. Mä olen ainakin niin skeptinen ihminen, etten ihan heti usko tuotteen ekologisuutta ylistäviä mainoslauseita vaan pyrin tutkimaan asiaa tarkemmin.

Kaikkein suurin turhake mun mielestäni on kosmetiikka, ja itse käytänkin vain apteekin perusvoidetta, saippuaa ja shampoota. Omistan tosin myös meikkipuuterin ja ripsarin, joita sudin naamaani juhlapäivinä ja joskus myös erittäin huonoina naamapäivinä... :D Erilaisten ryppyvoiteiden sun muiden ihonheleyttäjien teho on mun käsittääkseni vähintäänkin kyseenalainen juttu. Opiskelen muuten kemiaa, ja on mielenkiintoista lueskella tuotteiden ainesosaluetteloita varsinkin kun tietää millaisia ominaisuuksia aineilla on. Näin luonnontieteilijän näkökulmasta kosmetiikan mainoslauseet ovat usein ihan naurettavia, kun tietää miten asiat oikeasti ovat. Ehkä ne hienon kuuloiset sanat saavat kuitenkin jotkut vakuuttumaan...

Mua muuten vähän harmittaa, kun taloyhtiön pesutuvan koneet ovat niin isoja, etten saa niitä omilla pyykeilläni melkein koskaan täyteen vaikka pesen pyykkiä mahdollisimman harvoin.

Musta on ihan järkyttävää, että monet eivät ole oskaan tulleet miettineeksikään, että mistä kraanavesi tulee ja minne se viemäristä menee, tai että mistä ruoka tulee ja mihin roska-auto jätteet vie. Mutta onneksi ja toivottavasti tiedostavia kansalaisia on yhä enemmän. :)

(Apua, tästä tuli varmaan kamalan pitkä juttu, jaksaisin höpistä tästä aiheesta vaikka kuinka paljon...)

X
72/109 | 

Niin joo, ja minusta vesi-WC on älyttömin keksintö ikinä ja ihmettelen miten moinen vanhanaikainen hölmöys voi vieläkin olla käytössä melkein joka paikassa. Kompostoivia ekovessoja voi nimittäin helposti asentaa myös sisätiloihin ja ne ovat hajuttomia ja muutenkin ihan yhtä siistejä ja mukavia kuin vesivessat. Jotenkin menee usko yhteiskuntaan, kun puhdistetaan vettä juomakelpoiseksi, ja sitten sillä rahalla ja vaivalla putsatulla vedellä huuhdotaan kakat viemäriin, ja puhdistuslaitoksella taas erotetaan kakat sun muut vedestä. Voi elämä miten tyhmiä ihmiset on. Ja useimmat, joiden kanssa olen keskustellut tästä asiasta, ovat sitä mieltä, etteivät he nyt missään ulkohuussissa ala käymän, hyi yök!

73/109 | 

"Jotenkin menee usko yhteiskuntaan, kun puhdistetaan vettä juomakelpoiseksi, ja sitten sillä rahalla ja vaivalla putsatulla vedellä huuhdotaan kakat viemäriin, - - "

Olen muuten miettinyt ihan samaa tuon puhdistetun veden suhteen! En käsitä, miksi niisä käytetään sitä samaa, puhdasta juomavettä mitä tulee kraanasta? Olisiko se liian iso vaiva vetää erillinen vesijohto josta tulisi ns. "likaista" vettä, ei siis pohjavettä, jota käytettäisiin wc-altaissa, vai mikä siinäkin on taustalla.. Luonnollisesti sitäkin nyt pitäisi käytön jälkeen puhdistaa jonkin verran ennen luontoon palauttamista, mutta se ei ole kummoinen vaiva ja ihan vanhanaikaiset suodatinkaivo- ja imeytyssysteemit pelaavat hyvin tässäkin, ei tarvitsisi edes käyttää varsinaisia vedenpuhdistamoita.

Salla
74/109 | 

Tsemppiä Nelliina, hienoja tekoja ja huomattavasti enemmän ekologisuutta kuin niin monella muulla ihmisellä. Minun mottoni sopii myös näihin ekologisiin tekoihin: vähemmänkin on enemmän kuin ei mitään. :)

Sitten asia mikä nostaa niskakarvani pystyyn, joten en voi olla kommentoimatta kun tästä on täälläkin puhuttu. Äitini kanssa keskustelemme tästä jatkuvasti eli tupakointi sekä MAHDOLLISET tupakoinnin aiheuttamat sairaudet sekä niiden kustannukset. Käytän nyt esimerkkinä äitiäni, joka on tupakoinut lähemmäs 40 vuotta (lähes askin päivässä) eikä ole vielä kertaakaan sairastanut mitään tupakoinnin vuoksi. Itse asiassa hän sairastaa huomattavasti vähemmän kuin moni tupakoimaton työkaverinsa, mutta tähän en sano että onko tupakoimisella yhteyttä tähän. Mutta sinä päivänä, JOS äitini joutuu hoitoon TUPAKASTA johtuvista syistä, hän on maksanut omansa sekä monen muunkin tupakoivan tai tupakoimattoman ihmisen terveydenhuoltokustannuksia TUPAKKAVERON kautta. Eli kyllä tuoakoijat ihan itte ne hoitonsa kustantaa, raha vain kulkee valtion kassan kautta. :)

kirjoituksellani ei ole tarkoitus provosoida eikä aiheuttaa mitään väittelyä, mutta halusin tuoda tämän näkökulman esille, kiitos !

Vuokko
75/109 | 

Ihanan paljon kommentteja ihmisiltä, jotka oikeasti välittävät asioista! Meilläkin mennään aika pitkälti samoilla linjoilla.

Tuosta liha-asiasta sen verran, että muistaakseni liha- ja maitotuotteissa pitää aina ilmoittaa alkuperämaa, joten suomalaisen lihan ostamisen ei pitäsi olla vaikeaa. Muutenkin kannattaa lukea niitä tuoteselostuksia, meillä ainakin on ruokavalio ja ostoskäyttäytyminen muuttunut todella paljon kun luettiin miehen kanssa Mats-Eric Nilssonin Aitoa ruokaa.

Kosmetiikan käyttöä olen vähentänyt jo pelkän tuoksuyliherkkyyden vuoksi, nyt harkitsen siirtymistä kokonaan luonnonkosmetiikkaan, tuntuu että elimistö ja iho menee kokonaan tukkoon kemikaaleista. Harva tietää, että jätevesistä pystytään puhdistamaan vain muutamat tietyt kemikaalit kuten fosfaatti, kosmetiikasta ja lääkkeistä tulevat jäämät päätyvät vesistöihin.

Kuukuppia olen käyttänyt monta vuotta ja olen todella tyytyväinen. Lapsellani käytän kotimaisia ja itsetehtyjä kestovaippoja (TSI-ohjeita ja kaavoja kestovaippainfon sivuilta), vaatteet ja lelut on pääasiassa kirppikseltä. Ruuat teen pääasiassa itse, korvikemaitoa ja teollisia puuroja/vellejä en ole antanut. MItään superäitinä olemista tämä ei vaadi.

Tottakai kaikilla pienilläkin teoilla on merkitystä. Esim. jo yhden lapsen kestovaipatus tarkoittaa jopa 5000 vaippaa vähemmän kaatopaikalla. Omalla esimerkillä voi näyttää (ilman saarnaamista ja jeesustelu) ettei ekologisempien ja järkevämpien elämäntapojen tarvitse olla vaikeampia. Ehkä joku toinenkin sitten innostuu ja kohta meitä on paljon enemmän ja silloin teoilla alkaa olla jo todellista painoarvoa.

Terhikki
76/109 | 

Tosi hienoa että ajattelet ekologisesti ja sulla on mielipiteitä.Minunkin mielestäni Suomi on aika käsittämättömän materialistinen.Miksi perheessä pitäisi olla esim. 2 autoa?? Mun mielestä kerrostalossa on nasta asua,olen kai niin kasvanut siihen..ja onhan se HELPOMPAA! : ) Muutenkin usein se,että rahaa on,johtaa monilla kauheaan kulutukseen ja haaskaukseen.Ite oon köyhä kasvissyöjä,enkä pahemmin osta mitään.

Eppu
77/109 | 

Älkää nyt jessus sentään jättäkö maitotuotteita pois ruokavaliosta ekologisuuten vedoten. Kalsiumi ja d-vitamiini on aika oleellisen tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille.

AT
78/109 | 

Hei :-)

Mä kyllä laitan välillä hevit pussiin, koska käytän pusseja roskiksina. Mulla tulee niin vähän roskaa ettei isompien pussien käyttäminen kannata. Lisäksi ne ovat ohuimpia pusseja mitä tiedän.

Jos taloyhtiömme suostuu ehdotukseeni energiajakeen hankkimisesta, tuotokseni pienenee entisestään.

On mulla kestohevipussikin, mutta sitten tulee pulaa roskapusseista :-D

Kaksi kuukautta ilman tupakkaa...
79/109 | 

Tunnen useita alkoholisteja, ja sapettaa ajatus, että jonkun mielestä heille ei tulisi antaa hoitoa sen vuoksi että heidän sairautensa ovat enimmäkseen 'itseaiheutettuja'. Maksakirroosit ja muut kumppanithan johtuvat myös sairaudesta: alkoholismista. Alkoholismi. On. Sairaus.

Tupakointi on ihan älyttömän typerää, mutta mielestäni niin on myös kermaperseily siitä että verovaroja ei tulisi laittaa heidän sairauksiensa hoitoon vain koska 'omapahan on vikansa'. Saman tien sitten kaikki läskiensä vuoksi kakkostyypin diabetekseen sairastuneet odottelemaan ennenaikaista kuolemaa! Ja jos sairastut sukupuolitautiin koska et käyttänyt kumia niin ei kuule voi mitään, oma vika, ei auteta! Ja jos oot syöny sokeria niin paljon että menee hampaat pilalle, niin se on voi voi ja nyyh nyyh, omapahan on vikasi!

Kaikilla on oikeus mielipiteeseen tietysti, ja yllä olevat 'esimerkit' ovat kärjistettyä. Mutta oikeasti, jos tuota ajattelutapaa soveltaisi vähän eteenpäin niin noinhan siinä kävisi, vastaanotolla lääkäri kysyisi ensimmäisenä "oletko itse aiheuttanut tämän itsellesi?" ennenkuin auttaisi.

Mutta helppohan se on nostaa itsensä jalustalle ja katsoa nokkaa pitkin alaspäin tupakoitsijoita kohti jos ei ole itse koskaan ollut koukussa mihinkään.

Muuten kyllä hyviä vinkkejä ekologiseen elämään sulla, meinasin heittää tähän pari omaakin mutta sitten rupes ottamaan päähän tuo kommentti tupakoinnista sen verran että taidanpa pitää pientä taukoa blogin lukemisesta kunnes vähän jäähdyn..

Gadian
80/109 | 

Kiva lukea, että ihmiset välittävät ympäristöasioista, vaikka munkin mielestä turhan ekojeesustelun voi itse kukin jättää tekemättä. Meillä kaikilla, myös Linkolalla on aina parantamisen varaa! Yleinen "että ärsyttää kun ihmiset vaan on niin tyhmiä ja laiskoja etteivät välitä ympäristöasioista"-asenne on erittäin huono eikä taatusti edistä ympäristötietoutta vaan päinvastoin antaa todella huonon kuvan meistä ekoasioista välittävistä.

Itse katselen maailmaa sieltä asiantuntijoiden puolelta, joten asenne on varmaan senkin vuoksi vähän erilainen. On kyllä tullut vastaan kaikenlaisia ihmisiä ja mielipiteitä, enkä jaksa enää natseilla ympäristöasioista. Minusta myös tuntuu, että muutkin ympäristöalan ammattilaiset ovat näissä asioissa paljon suvaitsevaisempia kuin muuten vaan ekotietoiset henkilöt. Uskon myös siihen, ettei muutamat paheet sulje pois niiden muiden mallikkaiden tekojen vaikutuksia. Teen 40h viikossa konkreettista työtä ympäristön puolesta, joten katson että voin hyvällä omalla tunnolla välillä ostaa uusia vaatteita.

Kierrätys ja jätteiden lajittelu on itsestään selvää meidän taloudessa ja syömme pääasiassa kasvisruokaa (minä syön satunnaisesti myös kalaa ja kanaa). Minäkin käytän pääsääntöisesti kuukuppia ja voin kyllä suositella sitä, sen kanssa voi käydä myös uimassa! Kuppi on paljon hygieenisempi kuin kertakäyttösiteet ja sopii erityisen hyvin niille, joilla iho ärtyy tai inhottaa se "hautova" tunne siteiden kanssa.

Muutama Pirkka-ympäristöniksi kotiin:

-Vedensäästöä tulee kummasti kun pitää jääkaapissa vesikannua, jolloin ei tarvi juoksuttaa vettä hanasta ikuisuutta saadakseen kylmää. Varsinkin omakotitalossa hyvä kikka.

-Jouluvalot voi säätää omaan roikkaan ja kytkeä autonlämmitysajastimeen. Tällöin valot saa säädettyä palamaan vain silloin kun ne haluaa ja näkee, eikä tarvi ravata pistorasialla koko ajan.

-Valaistuksessa kannattaa suosia LEDejä tai energiansäästölamppuja. Näistä LEDit on parempia, koska vievät vielä vähemmän sähköä eivätkä aiheuta ns. loistehoa sähköverkkoon.

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
81/109 | 

Salla ja kaksi kuukautta ilman: Toistaiseksi meillä ihmisillä on vielä mahdollisuus valita tuhoammeko terveyttämme erilaisilla epäterveellisillä myrkyillä, mutta ei se ole ainoa asia miksi itse olen röökivastainen. Joskin tupakointi on mielestäni typerää, mutta niin on moni muukin asia tässä maailmassa enkä minä voi saarnata kenellekään mitä tule tehdä ja mitä ei. Mutta tupakanpolttoa voi halutessaan miettiä oman terveyden lisäksi myös ekologisesta näkökulmasta. Tupakan kuivaaminen vie valtavasti metsää, kehitysmaissa eroosio ja polttoainepula ovat iso ongelma. Halusin postauksella herättää ajatuksia näistä aiheista, en asettautua jalustalle ja paasaamaan että tehkää näin. Kaikki keskustelu ekologisuudesta on hyvä juttu, aina joku ottaa vinkistä vaarin ja osallistua talkoisiin. Pienikin asia merkitsee :)

ja kaksi kuukautta ilman, valtavasti tsemppiä lopetukseesi!

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

82/109 | 

Moikka, täällä oli hyviä pointteja monilla, itse yoon yrittäny elää kans näiden monien vinkkien mukaan jo hyvän aikaa. Ajattelin kuitenki muuten vaan kirjoittaa että joihinkin maihin verrattuna Suomessa on ainakin hyvät mahdollisuudet kierrättää ja säästää, mikä on kivaa!

Asun nyt Manchesterissa ja oon ollut kauhuissani koska täällä ei oo palautuspullosysteemiä ja kaduilla ja puistoissa on ihan äytön määrä roskaa ja varsinkin niitä pulloja, mitä ihmiset ei musta Suomessa heitä niin helposti meneen kai tai jos heittää niin pullonkerääjät ne kerää ja kaikki on taas ihan ok. Mut yleensäkin toi roskanmäärä on tällä ihan järjetön, täällä ei kai sitten oo niin paljoo henkilökuntaa keräämään yleisiltä teiltä ja ojista ja pusksta roskia, koska ne näyttää usein minikaatopaikoilta ihan ku kävelee ympäriinsä. Törkystä ja epäviihtyisää.

Toinen kummallinen juttu täällä on yksittäispakkaaminen. Johtuen kai ihmisten tavasta syösä sipsejä lounaaksi (?!!) täällä myydään sipsejä kaupassa yhtä isoissa pusseissa ku meilläkin, mutta sen ison pussin sisällä on monta pikkupussia. Millä järjellä?

Luulis nyt että vois vaikka pakkaa pakolliset lounassipsit isosta pussista vaikka johonkin vanhaan voirasiaan tms. Myös banaaneissa on monesti valmiiks muovipussi tertussa, ruokakaupoissa kassat monesti valmiiks pakkaa sun ostokset pieniin kasseihin jotka ei maksa mitään ellei erikseen sano ettei halua kassia. Sit ne on iha ihmeissään jos ei halua kassia. Tää on siis kokemuksia vaan kuukauden ajalta ku oon täälä asunut ja vieraillut lähikaupoissa, voi olla että muualla päin tässä maassa systeemit on vähän erilaisia.

En oo tutustunut ydintä myöten tohon kierrätyssysteemiin täälä, mutta täällä on sääntönä nakata muovirasiat, metallipurkit, muovipullot ja lasit yhteen kanisteriin, paperit ja pahvit ja pahvipurkit yhteen ja kaikki muut kolmanteen sekajätteeseen. Tuntuu oudolta heittää esim. pienmetallia ja muovia samaan paikkaan. Joissain taloissa on omat biojätetynnyrit kanssa mutta meillä ei jostain syystä sitä oo. Vois toivoo vuokraemännältä semmosta tänne, koska kahdeksan hengen taloudessa sitä kuitenki kertyy jonku verran.

Täällä on myös pistorasioissa on/off napit, eli jos on samassa rasiassa jakopistoke niin voi sit muka helpommin kytkee ne kaikki pois päältä yhdestä napista. En osaa oikeen päättää onko se järkevää, mut se on varmaan taas yks health and safety -asia, minkä pointtia mää en vaan ymmärrä.

Mut on aina opetettu ettei saa käyttää uunia turhaan, niin olin aika järkyttynyt ku paikallinen kämppäkaverini paahtoi leipiä uunissa luukku auki, koska muuten ne palaa tai jotain ja siis tää vaan siks ku sen leivänpaahtimesta on hajonnut sulake eikä se jaksa korjata sitä. Sitä ei vissiin kiinnosta energian hukkaan heittäminen juurikaan...

Tässä maassa näköjään myös kylvyt on iso juttu. Tää samainen kämppikseni kylpee päivittäin ammeessa. Mun maailmassa toi on tosi kummallista. Ja täällä rakennetaan talot niin että ulko-ovenkin alle jää sentin korkuinen rako eikä ovissa muutenkaa taida juuri olla tiivisteitä. Sitte posotetaan pattereita täysillä ja ihmetellään ku on kylmä.

Mm. tämmösten asioiden takia oon iloinen että asun Suomessa, siellä ainakin yritetään rakentaa järkeviä taloja ja tuntuu että siellä ollaan pidemmällä ympäristöasioissa ja ihmisten viihtyvyyden ajattelussa ku täällä roskan valtaamassa Manchesterissa.

En nyt tiiä oliko tässä kommentissa mitään ydinpointtia, mutta tuntu nyt kivalta sanoo jotain koska ympäristöaihe on vaivannut mua niin Suomessa kuin täälläkin.

-m-
83/109 | 

Älyttömyyden huippu: Myytävät roskapussit. Okei, voin ymmärtää ne, jos ihmiselle ei oikeasit keräänny yhtään(!) muovikasseja kotiinsa, mutta muuten en. Itse käytän kaupassa aina kangaskassia ostoksilleni, mutta roskiksessa käytän hedelmäpusseja. Tosin nekin voisi vaihtaa järkevästi kestopusseihin. Silti muovikassit mitä kaapista löytyy riittäisivät varmaan vuodeksi..

Kierrätys: En voi ymmärtää miten joku voi perustella kierrättämättömyyttään esim. meidän taloyhtiössä, kun katoksesta löytyy pahvi, paperi, metalli, lasi, bio ja sekajäte.

Hyviä pointteja Nelliinalla :) Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta ja näkemyksistä.

Liisa
Liittynyt31.10.2015
84/109 | 

Niina,

Pliiis! -Sää oot ainoa muotibloggaaja jota tykkään seurata. -Sulla on lepponen tyyli kirjottaa, mukava setti kirppistelyä ja ite tehtyä.. ja paljon muuta hyvää.

Mutta kaikki ekojeesuksiin, ja muihin "älä turhaan lausu.." viritelmiin loukkaannun, vaikka koetan ollakki niistä välittämättä. Tuommosesta versiosta en toki ollu kuullukkaa, ku ekojeesuksesta.. heh. -Jokatappauksessa, sananvappaus vallittee, kirjota kuten haluat. Mutta olisin tosi iloinen jos voisit jättää jeesustelut väliin.

-Aina yhtä kummallista, samassa setissä (tämä yleisesti) saatetaan kuuluttaa suvaitsevaisuutta, ja esmes minun näkökulmasta pilkata kristinuskoa.

Joo, sortsit, pakko sanoa. Ku tähän asti suodattimet on toimineet, vaikka kyllä em. on aiheuttanu pettymystä ja mielipahaa, ja hyvätyyppi-mielikuva on ollu koetuksella.

Ekoiluun / ympäristömme huomioimiseen.

Sun mainittemat kohat kolisi kaikki aikalailla kohalle. -Askeettinen jääkaappi pisti oikee naurattaa :D

Onneksi Miekkonen on samanluontonen, överiksi ei vedetä, eikä muuteta luoliin asumaan, ja kasvattamaan omaa ravintua ite.

Eletää minissä (huomioo ottaen vanhemmat ja 3 kakrua) vuokrarivarissa, jossa kaks kerrosta.

Meijän arjen teot on sitä että jätteet lajitellaan. 70-luvun allaskaapista saa ihan suht toimivan lajittelupisteen kekseliäisyydellä. -> Kun oviroskikset yleensä on alhaalla, tai keskellä. Ruuvasin ne ylös. Molempiin oviin. Toisessa muoviroskis, toisessa komposti, niitä kun näyttää meillä tulevan eniten. -> Näin ollen oven viereen alas voi sijoittaa papeririisilaatikon pahvinkeräykseen, 3l ämpäri, muoviastia tms. joutilas kippo lasille ja toinen metallille. Taakse paperille paperikassi.

Helppo lapsillekki neuvoa ku on esim. paperikassi papereille. Oviämpärin vieressä roikkuu pussi sekajätteelle, ja vieraat huomioiden kaikissa lukee ISOlla mitä minnekin.

Vaikka monien mielestä homma on vaikeaa, ja miten jaksatte piipertää.

-Tosi vaikeaa :)

Yläkerrassa sijaitsevan vessan, työkopin ym, takia laitoin tasanteelle pari siistiä astiaa ja paperikassin joihin voi nakella siellä tulevat roskat. Vessassa on vielä erikseen kromiset poljinroskikset, sekajäte (vieraita armahtaen, ettei tartte joku rätti taskussa/kassissa hiippailla loppuiltaa :D) ja muovi.. pahvi on lähellä tasanteella.

En tiiä onko nuo mitään maata mullistavia ideoita. -Tuntuu että jos asia kiinnostaa, niin kyllä sitä keinot keksii :) -Lapsilla on käytetty kestovaippoja. Seki on menny varsin luontevasti. Helppoa ja hajutonta pääasiassa. Pikainen huuhtelu käsisuihkulla pönttöön, ja tiiviit 10 litran sangot vaan säilytykseen pesujen välillä.

Omaa kestoilua venytin ajan puutteen, epäilyn, laiskuuden ja vaikka minkä syyn takia. Kunnes tein fleecestä kertispöksysuojasta mukaillen mallikappaleet. Pul kans kertiksen mallisesti nurjalle, nepparit paikoilleen. Ja parempia ovat ku kertikset.

Flanellista ku tekee, ja hienosti kaksinkerroin että pul jää piiloon, ja vaikka pitsit reunaan niin jo kelpaa.

Itellä pesu sujuu lastenvaippojen kanssa, ja samoihin ämpäreihin sujautan ne pesua ootellessa. Mutta lapsettomalle piisaa joku pienempiki tiivis astia, vaikka vessan väreihin sovittaen ;D

Tuota suosittelen ainaki kaikkia ompelutaitoisia ees testaan! Ja verkkokauppojaki on pilvinpimein jotka kauppaa kaikille, jotka ei ehi tekkee, tai oo kiinnostuneita näprää ite. Jossain näin oikee gootti-tyylisiä versioita :) -Positiivista, silmää miellyttävällä ulkonäöllähän saatetaan saaha kokeilemaan, vaikka muute eppäilyttäiski.

Mun fleeceversiotki toimii, ja on noppeita tekasta.

Ruokaa tehhään vain sopiva määrä, ja ylijäävät lämmitetää seuraavana päivänä tai (niinku meillä) pakastetaa oottaa sitä päivää, kun on liian kiire tekemää. Ja kakrujen mahat murisee uhkaavasti..

Jossain oli lukemia, kuinka kauheasti suomalaiset laittaa ostamaansa syömiskelpoista ruokaa roskiin.. Oliko jopa kolmannes. -Se on paljon.

Paatospaatos :)

Riikka
85/109 | 

Näitä kommentteja luettuani oli pakko tulla itsekin kommentoimaan, aika monella nimittäin tuntuu lähteneen tuo kommentointi nimenomaan ekojeesustelun puolelle, kun ruvetaan paheksumaan muita ihmisiä, jotka ottavat kaupasta muovipussin pakasteille, tai sytyttävät rappukäytävään valon. Kuitenkaan emme voi tietää, kuinka ekologisesti nuo ihmiset muuten elävät. Lisäksi jollakin saattaa olla toiminnalleen hyväkin syy.

Minusta on mukavaa, että näitä vinkkejä jaetaan, mutta sen sijaan, että lähtee omaa verenpainetta nostattelemaan ja paheksumaan muiden muovipusseja, kannattaisi ehkä kääntää se katse peiliin ja miettiä, mitä itse voisi tehdä vieläkin ekologisemmin. Jos ei itse ole Pentti Linkola, niin turha sitä on mielestäni vaatia muiltakaan.

Liina
86/109 | 

sympaattista, kuinka joku kommentoi, että ihminen joka ei lajittele jätteitään on yksinkertaisesti laiska, ni.

no nii on. ihminen on laiska.

okei, moni tässä kommentoineista ei ilmeisesti ole laiska, mutta useimmat ovat. jos koko ekoasiassa halutaan yhtään edistyä, yhteiskuntienkin tulisi toimia, ja joko tukea tai piiskata laiskat yksilöt ja ennen kaikkea yritykset (tai muut yhteisöt) toimimaan vihreämmin. valitettavasti tähän asti kaikki on tupattu sysäämään kuluttajien vastuulle - ja oma-aloitteisuuden ja reippauden varaan. vaan kun se ei riitä.

tosin, kun koko talousjärjestelmämme perustuu jatkuvaan kasvuun, joka perustuu kulutukseen, en tiiä riittääkö edes yhteiskunnan vihertyminen.

taidan mennä kaivamaan itselleni kuopan metsään, anteeksi pessimismini.

tuittutyttö
87/109 | 

vähän ärsyttää nämä "ei tarvitse pussia hedelmille". siis jos ostaa hedelmiä jotka on tuotu brasiliasta ja israelista ja kiinasta, ei oo oikeasti enää väliä jos on muovi pussia tai ei. itse ainakin annan sellaiset hedelmät olla kaupassa. ei tarvitse pussia.

en käytä kuukuppia, mutta omasta mielestä vuokkosten bio siteet ovat hyviä. sitäpaitsi suomessa tehtyjä joten työllistetään täällä. sehän on minusta eko-teko jo sinäänsä.

zirbula
88/109 | 

Tykkäisin itsekin todella paljon käyttää kaikkia ihania luomu- ja reilun kaupan tuotteita, mutta se ei opiskelijabudjetilla aina ihan onnistu, on nimittäin melkoisen kallista hommaa :s Pienemmältä paikkakunnalta kun olen, ei täällä myöskään ole em. tuotteisiin erikoistuneita kauppojakaan. Olen myös melko tarkka veden kulutuksesta, ja tuntuu pa-hal-ta katsoa kun poikakaveri pesee hampaita vesihana täysillä ja valuttaa suihkussa kuumaa vettä ihan hukkaan.. ;s

Kummitytön koristelema uniikki kankainen kauppakassi aina laukussa mukana! :)<3

-mirkku--
89/109 | 

Hitusen ärsyttävät tuollaiset "kyllä ihmiset ovat nuijia kun eivät tässä asiassa tee juuri niin kuin mä teen ekologisesti." -kommentit. Ekologisestikin ajattelevat ihmiset ovat ekologisia niin vaihtelevilla elämänalueilla. Harva meistä voi sanoa olevansa 100 % ekologinen. Jo pelkästään se, että kuluttaa sähköä lukeakseen muotiblogia on...no, ei kovin ekologista:) (Ja ekologisina pidetyt asiat eivät aina ole sitä, esmes kasvihuoneiden ylläpito Suomessa talvisin vie energiaa enemmän kuin vihannesten tuonti muualta Eurooppasta.) Tämänhän ei tietenkään pidä tarkoittaa passiivisuutta, vaan mielestäni tärkeintä on että edes yrittää.

Itsehän olen luultavasti aiheittanut harmaita hiuksia ekojeesuksille kaupoissa hamstraamalla juurikin niitä pikkupusseja (niihin kun saa kätsysti kerättyä kissojen jätökset (kissanhiekkaa ei voi kierrättää ja ekologisempien pellettien käyttö aiheuttaa meillä sen, että toinen kissa alkaa käyttää sänkyäni vessanaan)). Yleensäkin lemmikkien pito kuluttaa aika paljon, riippuu toki lemmikistäkin.

Huonoa omaatuntoa tunnen myös suihkuttelustani. Olen sellainen vilukissa, jotta otan parikin kertaa päivässä suht pitkiä kuumia suihkuja. Kosmetiikankin kuluttaminenkin on loppupeleissä aika turhanpäiväistä. Raju painon vaihtelu on kerryttänyt ylimääräisiä vaatteita. Hmmm...mitä tähän vielä keksisi? Joskus labrassa on tullut valmistettua jotakin liuosta turhan paljon joten ekokemille riittää töitä...

Toisaalta petraan toisilla elämänalueilla. Kierrätän paperin, kartongin, lasin ja metallin. Liian pieniä vaatteita olen vienyt pelastusarmeijaan. Pyrin käyttämään tavarat ja vaatteet _todella_ loppuun ennen poisheittämistä. Viimeksi heitin kotiasun paidan menemään vasta kun siinä oli jo jalkapallon kokoinen reikä:). Olen yleensäkin perheessämme vanhojen telkkujen ym. loppusijoituspaikka. 4-vuotiaana saamastani parvisängyn puista on puutyöihme-isäni käsissä muovautunut kulloisenkin tarpeen mukainen sänky. Yleensäkin samat puutavarat kiertävät perheessämme erilaisten isäni muokkaamien huonekalujen muodossa.

Jos ostan jonkin tavaran uutena, pyrin valinnassani painottamaan pitkäikäisyyttä ja käytännöllisyyttä. Haluan, että uutta vaatetta tulee oikeasti käytettyä ettei se parin kerran jälkeen jaa kaappiin lojumaan. Vaikka tekniikasta olenkin kiinnostunut, en suosi sitä, että esmes toimiva viihde-elektroniikka päivitettäisiin kerran vuodessa ihan vain siksi, että olisi "coolimmat" vehkeet. En osta pintamuotia, vaan pyrin ajattomuuteen, en siis osta takkia parille seuraavalle vuodelle vaan oletan sen olevan käytössäni piiiiiiitkään. Kirppiksiltä ja huuto.netistä voi myös tehdä hyviä löytöjä.

Vielä voisin petrata ostamalla laadukkaat ja pitkäikäiset talvikengät, nuo halpisversiot kun tuntuvat kuluvan puhki luvattoman nopeasti.

Koska kotitalouksien vedenkulutuksesta n. 40 % menee vesivessaan, aloin minäkin suosia tuota, ettei ihan joka kerralla vetäisi sitä vessaa (joo, tää on kyllä vähän hyihyi-osastoa, mutta mun mielestä toi 40 % on tosi paljon). Pesukoneet ja astianpesukoneet eivät vie vettä läheskään yhtä paljon. Joskus voi toki miettiä, että riittäisikö vaatteen tuuletus pesun sijasta...

En myöskään ole käyttänyt lentokonetta 13 vuoteen, enkä aja autoa (tää on kyllä enemmän raha-, kuin ekologisuuskysymys, mutta kuitenkin).

Mielestäni ekoilua ei voida jättää pelkästään kuluttajien vastuulle, vaan asiassa täytyy olla lakeja ja sääntöjä myös yhteiskunnan taholta. Toisaalta syyllistäminen ja paasaaminen aiheuttavat vain negatiivisia fiboja koko ekologisuutta vastaan ja innostus koko touhua kohtaan voi lopahtaa kun vaatimus täydellisestä ekologisuudesta tuntuu liian suurelta.

Pikemminkin pitäisi kannustaa ekologisuuteen ilman norsunluutorniin kohoilemista. Tärkeintä on, ettei täysin passivoituisi, pienikin elintavan muutos voi merkitä paljon.

lalauu
90/109 | 

Tuli tosta tuc keksi jutusta mieleen, kun eilen kävin kaupassa törmäsin kyseiseen pieneen pakkaukseen ja huomasin että nämä keksit on itseasiassa pakattu tavallaan kahteen kertaan. Ensin keksit on pakattu läpinäkyvään muoviin ja tämän muovin päällä on vielä toinen muovipakkaus jossa lukee tuc. Melkoista tuhlausta:D

nanna
91/109 | 

Nimimerkki -m- sanoi: "Älyttömyyden huippu: Myytävät roskapussit."

Tartuin tähän, koska mielestäni se ei ole ollenkaan älytöntä. Ruokakaupan kassalta ostettuna muovipussi on tuplasti kalliimpi, kuin rullassa ostettu pussi. Bulkkkitavaraa, eli useamman ostaminen on edullisempaa. Rahakysymys ensisijaisesti, kyllä. Kun käyttää niitä kangaskasseja ja kestohevipusseja, muovipusseja ei tosiaan kerry. Vaatekaupoissakin voi pitää mukanaan kangaskasseja, ja usealla meistä on reilun kokoinen olkalaukkukin. Näin meillä. Jätteet ei meillä mahdu pieniin hedelmäpusseihin, ehkä siksi ettei joka päivä viedä roskia ulos. Laiskoja ollaan :)

Maria
92/109 | 

Puulämmityksestä haluaisin tuoda sen verran lisää ajatusta keskusteluun että kannattaa tutustua aiheeseen sillä eihän se todellisuudessa ole kovin ekologista. Vertausta sähkön kulutukseen en ole tehnyt. Pienillä muutoksilla saa puulämmityksestä ilmastolle ja ihmisen terveydelle turvallisempaa. Paljon riippuu millainen tulisija on, miten sen sytyttää, millä sen sytyttää, polttaako siinä myös roskia, muistaako laittaa pellit ajoissa kiinni, asutko maalla vai kaupungissa ja varmasti monta muutakin asiaa mitkä eivät tule tässä nyt ilmi mutta aiheesta löytyy kyllä luettavaa.

M
94/109 | 

Voi kun itsekin pystyisi elämään ilman karkkia, suklaata, jäätelöä ja leivonnaisia. Korvaatko ne jollakin muulla? Hyviä vinkkejä otetaan vastaan :)

nanna
95/109 | 

Ja jotta voisin olla oikein tehokommentoija, ihan erikseen vastaan nimimerkille Eppu.

Alkuperäinen viesti siis: "Älkää nyt jessus sentään jättäkö maitotuotteita pois ruokavaliosta ekologisuuten vedoten. Kalsiumi ja d-vitamiini on aika oleellisen tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille."

Kalsium ja D-vitamiini ovat kyllä aivan oleellisia, mutta maitotuotteet eivät ole ainoita tai edes ensisijaisia näiden ravintoaineiden lähteitä. Molempia saa muualtakin, eikä maidon sisältämä D-vitamiinilisä ole ollenkaan sen kummempaa, kuin vaikka kaura-, soijamaidossa tai apteekin vitamiinitableteissa. Eiväthän vaikkapa vegaanit tai maitoallergikot käytä maitotuotteita ja silti kalsiumin ja D-vitamiinin puutteesta ei puhuta näiden ryhmien kohdalla mitenkään erityisen huomattavina.

Pöh
96/109 | 

Tähän on tullu kyllä niin ristiriitaisia ja ihmeellisiä kommentteja ettei tosikaan.. Jotkut on kasvissyöjiä, mutta syövät jauhelihaa, jos sitä heille lahjoitetaan? Tai että joku voi unohtaa ihtensä kahdeks tunniks suihkuun? Jos on aikaa unohtaa ihtensä suihkuun niin pitkäks aikaa niin suosittelen elämän hankkimista, kannattavaa sekä itsensä että ympäristönsä puolesta.

Ite alan heti kierrättää, kun näen, että jokaiselle jäteastialle tulee oma autonsa niitä tyhjäämään. Niin kauan kuin sama auto hakee lasit, pahvit, sekajätteet jne niin en kierrätä kuin vaatteet..

kierrätyksestä
97/109 | 

"Ite alan heti kierrättää, kun näen, että jokaiselle jäteastialle tulee oma autonsa niitä tyhjäämään. Niin kauan kuin sama auto hakee lasit, pahvit, sekajätteet jne niin en kierrätä kuin vaatteet.."

Olet siis päättänyt olla kierrättämättä koska olet nähnyt että samanlainen autohan ne jätteet hakee... Onko tuo mainitsemasi auto ottanut _kaikki_ erilaiset jätteet samalla kertaa kyytiin?

Jäteautot kun käyvät hakemassa erilaisia jätteitä eri kertoina. On tosin olemassa autoja, joissa on kaksi "osastoa" eli voivat ottaa kyytiin kahdenlaista jätettä yhtä aikaa.

Tämä toki riippuu kunnasta, joissakin kunnissa kierrätys ei toimi yhtä tehokkaasti kuin toisissa...Kotikaupungissani ei kierrätetä biojätettä, eli se menee samaan paikkaan sekatavarajätteen kanssa. Mutta yleensä ottaen en pitäisi kierrätystä turhana puuhana.

Liisa
98/109 | 

nimimerkki se sama joka haaveili jeesustelun vähetämistä... :P

No joo, kukkapurkista asiaan.

Luin postauksen, kommentoin, lukematta kommentteja. -Ja kas, sitten luin joka ikisen kommentin. Ja mitä huomasin.

Olin omassa kommentissa esittänyt varsin erikoisen toiveeni Niinalle, ja kertoillut meiän tapaa kantaa kortemme kekoon.

Kun luin kommentteja huomasin että tappelua ja kihinää, tulikivenkatkuisia kommentteja. Eli puhuttava aihe, hahaa! Hyvä Nellina!!

Mutta huomasin yllättäen että mehän ollaan niin ekoegoekoja, että kai meiän täytyy kohta muuttaa luoliin asumaan. -Vissiin tämä elämäntapa vain on niin syvällä, ettei ees huomaa, että se ettei asunnossa ole muita uusia huonekaluja kuin sänkyihin patjat, terveys-syistä, ja muuan kodinkone on ekologista. Onhan se tietysti, ja mukava jos yhä enemmän ihmiset huomaisivat kuinka paljon hyvää kamaa olisi tarjolla käytettynä, ettei tartte laittaa aina rahojaan uuteen, ja harmitella rahattomuuttaan. -Kyllä täällä pallolla roinaa riittää niin mahottomasti, ettei paljon tarvis ostella. Joskus vaan "kaiken kirppikseltä shoppaava" mamsellikin hakeutuu henkkaan hankkimaan muutaman alustopin, ja jonnekki muualle alusvaatteet uutena. Ja pohtii pitkään ja hartaasti että miten minä nyt näin, että ihan henkalta kävin shoppaileen.. ;)

Pääasiassa oma linja on rentoa omasta mielestä, mutta kommenteista päätellen kunnon "viherpiipertäjiä" siis (niinku yleensä kuulen jonkun kommentoivan jos näkee mun vaihtavan kestovaippaa lapselle) =Silloin tuntuu aina että sillä tyypillä hankaa ittellä ettei tuu tehtyä mitään asian eteen. Jos saan kuulla asiasta enempi, kuinka joku ylikiireinen super-ihminen ei ehdi, vastaan vaan: -Arvo- ja asennekysymys.

Meilläpä käy eri autot tyhjentään eri roskikset, ja ajattelen niin että turha mun on ruikuttaa sairaalassa että lajitelkaa. Missään. Jos en ite tee. Menkööt sitte välillä väärään paikkaan, kun kuulemma resurssien puutteessa ei aina pystytä esim biojätettä kompostoimaan, vaan se menee sekana.

Kun homma on itellä selkäytimessä, ja säännöt tiukkenee, onpahan helpompaa. -Ja oma korsi roudattu yhteiseen kekoon.

Älkää mollatko itteä, älkääkä toisianne, valintoja, hedelmäpusseja, hetken hairahduksia, tai muuta turhaa. Vaikka tuo Niinan postauksen lista on se perus-setti johon jokainen pystyy. Jos kiinnostaa :)

Suvi
99/109 | 

Hyvä postaus! Oonkin toivonut, että muotibloggarit ottais enemmän kantaa ekolologisuuteen.

Yks hyvä juttu minkä oon sulla huomannu on se, että käytät aika paljon kestäviä merkkituotteita etkä mitään muutaman kerran käytettäviä H&M rättejä ja suosit second handia. Vielä pitäis harkita pidempään, että ostaa vaan niitä vaatteita joita oikeesti rakastaa ja tietää käyttävänsä pitkään :)

Aliisa
100/109 | 

Olen aina ajatellut, että suurin ekotekoni koskaan tulee olemaan se, etten aio koskaan hankkia jälkeläisiä.

irina
101/109 | 

"Jos on aikaa unohtaa ihtensä suihkuun niin pitkäks aikaa niin suosittelen elämän hankkimista, kannattavaa sekä itsensä että ympäristönsä puolesta."

oikeesti, ootko tosissas? jos tolla viitattiin siihen kommenttiin, jossa puhuttiin vaikka suihkun rauhoittavasta vaikutuksesta mt-ongelmaisen ihmisen elämässä niin voiko paljon törkeemmin enää päätään tuntemattomille aukoa? ja btw, tämäkin maa on pullollaan yksinäisiä ihmisiä (voin kertoa sulle että yksinäisyys on yksi maailman hirveimmistä asioista) eikä sitä elämää noin vaan "hankita" jos vaikka koko kouluajan on ollu kiusattu eikä ole yhtään ystävää.

tämä suihkutteleva äiti tuskin esim. lentelee ympäri maailmaa matkustellen ihan vaan huvikseen ku se on niin kivaa.

ylipäänsä, en ymmärrä miten ihmiset kehtaa tulla syyllistämään niin kärkkäästi. omaa kupua kiillotetaan vaikka kuka teistä on täydelline? jos poltat on turha aukoa päätään lihansyöjälle. jos harrastat lentomatkustusta on turha valittaa miten jollakin on auto. jos jonkun suihku kestää puoli tuntia ni mitä se oikeesti kenellekään kuuluu. on hieman eri asia jättää se hana päälle ihan vaan ku ei viitti sulkee kun vaikka tosiaan nauttia siitä kuuman veden alla seisomisesta. kyllähän sitä muiden maiden elämääkin pääsis näkemään vaikka matkailuohjelmia katselemalla eikä tartteis itse matkustaa. mutku se matkustelu on niiiin tärkeä osa elämää. no ehkä jollekin on se rentouttava suihku yhtä tärkeä osa. ja kyllä matkustelen itsekin. ja seison suihkussa. ja olen kasvissyöjä. ja inhoa röökin hajua enkä tajua kuinka joku voi niitä syöpäkääryleitä polttaa. silti olen sitä mieltä että kuuluu ne röökaajien keuhkosyövät silti hoitaa niiku muittenkin.

102/109 | 

Suihkujutulla viitattiin varmaankin siihen kommenttiin jossa joku kertoi että suihkussa menee helposti pari tuntia tai jos oikeen nopee koittaa olla ni voi saada puoleen tuntiin nipistettyy. Sitähän siitä ei käynyt ilmi että mitä kaikkea sheivailua, rentoutumista tai muuta aktiviteettia siihen pariin tuntiin mahdollisesti peseytymisen lisäks sisältyy, mutta totta puhuen kyllä itseänikin hieman ihmetyttää jos jollakulla normaalia arkielämää viettävällä oikeesti on kiinnostusta tai edes AIKAA (jopa päivittäin?) seisoskella suihkussa pari tuntia kerralla (eri asia tietty ehkä jos käy siellä suihkussa vaan kerran viikossa tai jotain...).. ei se ihan normaalilta kuulosta, eikä tosiaan ole järkevää ainakaan sen veden kulutuksen kannalta.. luulis että siinä jo liottaa nahkansakin ihan veltoksi.. ;-)

hepo
103/109 | 

Suomalaisen lihan ostaminen on helppoa, kun ostaa vaan sitä lihaa mihin on merkattu "suomessa tuotettu" merkki. Luomulihat lähes poikkeuksetta on suomalaisia.

Lentomatkustamiseen on pakko kommentoida sen verran, että vaikka tosiaan tuntuu älyttömältä työmatkat lentäen johonkin neuvotteluun, olen silti iloinen lentolippujen halpuudesta. Lippujen hinnat todennäköisesti nousisivat jos bisnesmatkat ja lentorahdit loppuisivat. Ekologisesta näkökulmasta olisi tietysti erittäin hyvä juttu, sillä ns. tavallisilla ihmisillä ei olisi enää varaa matkustaa - ainakaan näin paljon kuin nykysin.

Liisa
104/109 | 

Kiusaa ittiään vieläki lukemalla kommentteja :D

Mutta Aliisa vai Alisa ja muut immeiset jotka ajattelevat tekevänsä suurimman ekoteon jättämällä jälkeläiset "valmistamatta".. Niin, niinhän se on. Helppoa ku heinänteko. Kaikki on omissa käsissä, juu.

Kysymys: Onko se todella vain se eko kysymys, vai muistakin syistä päätetty asia, jonka voi kätevästi perustella ekoilulla??

-Kysyn oikeesti mielenkiinnosta.

Toivottavasti elät terveenä, ja kuolet saappaat jalassa. Ei meiän lapsellisten jälkikasvu ehdi kaikkia hoitamaan, jos pallo pelastetaan jättämällä jälkikasvu "tekemättä".

"ekojeesus"
105/109 | 

Tietenkään ekologisella elämällä brassailu ei kauhean viileetä ole, mutta toisaalta just kertomalla omista päätöksistään voi kannustaa muita myös toimimaan hyvin :) ite oon ottanut sen asenteen, etten tuputa omia ekojuttujani kavereilleni tms., mutta ne asiat vaan sattuvat usein tulemaan esille arkipäivän keskusteluissa tai kun yhteisellä reissulla kaveriporukan kanssa muut huomaavat, että käytän lähestulkoon pelkästään luonnonkosmetiikkaa. En tuputa muille ajatuksiani, mutta usein ihmiset kysyvät oma-aloitteisesti ja sitten selvennän omaa elämäntyyliäni.

Ekovinkkinä voisin jakaa kuukautiskupin. Itselläni toiminut tuhannesti paremmin kuin tamponit. Siinä säästää sekä rahaa että luontoa, plus että tulee vältettyä turhia kemikaaleja, joita siteet ja tampoonit sisältävät. Lisäksi se ei kuivata limakalvoja niin kuin tavalliset kuukautissuojat. Eli siinä on siis huisin paljon etuja! Epäilin itse pitkään, että kuukautiskuppi olisi jotenkin ällöttävä tai epähygieeninen, mutta nyt lähes kaksi vuotta sitä käytettyäni olen kyllä tosi tyytyväinen päätökseen.

On hyvä, että muotibloggaaja näyttää esimerkkiä. Kiitos siitä! Ja mielestäni sellasia pikku ekopostauksia voisi tulla jatkossakin, esim. jos löydät jonkun uuden ekojutun tai jos sulla on joku vinkki jaettavaksi. Itse ainakin saan paljon ideoita blogeista omaan elämääni, ihan muodista kodin putsaukseen.

106/109 | 

Vastaan nyt omasta puolestani Liisalle, vaikka minulta ei kait kysyttykään :)

Itse en aio hankkia lapsia, ellei ole ihan pakko, sillä en vaan halua. Asiaan vaikuttaa monet syyt, ekonäkökulma on yksi suhteellisen painava syy muiden ohella. Muita syitä omalla kohdallani ovat esimerkiksi seuraavat seikat: En pidä kovin paljon lapsista, en kokisi olevani hyvä äiti ainakaan vielä ja kirsikkana kakun päällä ajattelen, että tehkoot "fiksut ja filmaattiset" noin kärjistetysti lapsia, joista kasvaa vastuuntuntoisia ja viisaita aikuisia. Koen kuitenkin, että minut on kasvatettu ihan hyvin, mutta en itse pystyisi ainakaan vielä ottamaan niin suurta vastuuta toisesta ihmiselämästä, hänen kasvatuksestaan ja hyvinvoinnistaan.

Kuitenkin useimmat tietääkseni edelleen haluavat, joten yksinäistä ei varmaan maapallolla hetkeen tule olemaan. Suurten ikäluokkien eläköityminen ja vanhuutensa mukanaan tuomat ongelmat ovat tietysti huonompi homma, mutta mielestäni lisääntymisen lisääminen ei ole ratkaisu, joka toimisi pidemmän päälle. SIkäli kun itse vanhenen ja sairastun joskus tulevaisuudessa mahdollisesti, niin se on omalla kohdallani sen ajan murhe. Itse en varmaan kyllä pystyisi kovin kivulloisesti pitkään vanhuutta kituuttamaan, mutta en kyllä oikein tässä vaiheessa osaa armomurhaakaan ajatella.

Ratkaisua minulla ei siis ole mihinkään, mutta omalla kohdallani jätän lapset tekemättä, mikäli niitä ei väkisin tule. Muut tekevät kuten tahtojaa, eikä minulla ole kenenkään jälkikasvua vastaan mitään.

Tintti
107/109 | 

Jotain mitä en huomannut kommentoitaneen:

-Leipäpussit & kaupan pikkupussit kissanhiekan / koirakakan siivoukseen.Kissanhiekat voi näin laittaa sekajätteen sekaan, ei haise ihan heti eikä tarvi ihan heti heittää ulos.

-Yksin ollessa voi hyvin käydä pimeässä vessassa kun jättää oven auki, kyllä pissillä näkee käydä eikä tarvi näpsyttää valoa hetkeksi.

Näin vanhana ei paljon lahjoja (ainakaan paketoituja) enää saa, mutta nätit paperit aina kaappiin säilön.

Uunin jälkilämpö <3. Eilenkin koiran kanssa hetki nuuskuteltiin tuoreen leivän tuoksua auki jätetyn uunin lämmössä.

Lämmittää mukavasti.

jos kangaskassi kauppareissulla unohtuu, sieltähän saa myös biopusseja, jonka voi sitten käyttää bioroskikseensa.

Tai paperipussi jolla voi heittää sitten keräyspaperit/pahvit roskiin.

Opiskeluaikana jaksoin vielä väsätä Tamperelaisesta bioroskis"pussin", nykyään kyllä mukaan tarttuu bioroskis-rulla tai paperipussit.

Töissä käytämme kaikki siisteinä säilyneet pahvilaatikot ja pehmusteet uudelleen.

Kuinkahan paljon niitäkin voisi eri firmat käyttää hyväkseen?

Emme osta muovipehmusteita vaan käytämme voimapaperia. Pahvilaatikot ja aaltopahvin ostamme lähimmältä Suomalaiselta toimitttajalta.

Vicke
108/109 | 

Mahtavaa huomata, että näin moni välittää näistä asioista! Välinpitömättömyys ympäristön kohtaan on oksettavaa.

Muutama oma vinkki:

- Kaiken kertakäyttötavaran välttäminen. Huonekalut voi ostaa käytettyinä ja parhaita usein ovatkin vanhat, kestävät käsityönä tehdyt puuhuonekalut, joita voi löytää halvalla, kun jaksaa katsella. Uuttakin voi ostaa, mutta silloin kannattaa panostaa laadukkaisiin klassikkoihin, eikä ostaa lastulevyhuonekaluja, jotka päätyvät kaatopaikoille ennätysvauhtia, koska niillä ei ole kierrätysarvoa.

Sama homma vaatteiden kanssa. Panostetaan laadukkaisiin klassisiin perusvaatteisiin ja höystetään niitä sit tarpeen mukaan jollain asusteilla. Esim GT- rytkyt on pahinta mitä voi olla, koska rispaantunutta huonolaatuista trikootoppia ei kukaan huoli edes kirpparilla.

- Kotimaista kannattaa suosia, MUTTA talvella on fiksumpaa ostaa ulkomaisia tomaatteja ja kurkkuja, koska sattuneesta syystä Suomessa ei voida luonnollisella tavalla kasvattaa näitä vihanneksia talvisin. Jos siis kurkkua ja tomaattia ylipäätään on talvella pakko saada.

- Sesonkien huomioiminen ruoissa. Keskellä talvea ei ehkä ole välttämätöntä saada tuoreita, jostain kaukaa tuotuja mansikoita? Keräillään itse luonnosta kesällä ja syksyllä ja säilötään ja pakastetaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015