Ei voi muuta todeta kuin että tervetuloa nykyaikaan. Meidän 2-vuotias yrittää käyttää kaikkia mahdollisia laitteita kuin kosketusnäyttöä eli sormella vetämällä. Kun itse veivasi esihistoriallisella 80-luvulla mummolan numeroa vanhalla kunnon pöytäpuhelimella, eipä käynyt mielessäkään että puhelinta voisi joskus kantaa taskussa. Tai että sillä pääsee nettiin. Tai mikä netti ylipäätään on. 

Annilla meni noin vartin verran ymmärtää miten tabletti toimii, kun annoin tytön leikkiä piirustusohjelmalla. Vartin jälkeen hän osasi siirtyä ohjelmasta toiseen niin näppärästi, että äitiä alkoi melkein hirvittää. Mietin pitkään kannattaako lapselle antaa älylaitteita käyttöön lainkaan, mutta tuli todettua että he oppivat ne jossain vaiheessa joka tapauksessa, joten valvotusti ja vähän kerrallaan eli kohtuus kaikessa on ihan hyvä ohjenuora. Digileikit ovat tätä päivää. 

Työkaverini SymbiollaSami ja Jozsef, ovat touhunneet Ylellä koko syksyn Pikku Kakkosen sovelluksen kehittämisen parissa, ja onnistuivat herättämään kiinnostukseni projektin aikana siinä määrin, että piinasin herroja koska se julkaistaan -kysymyksillä viikottain. Loppua kohden jo päivittäin... 

On vaikeaa olla kiinnostumatta työkavereiden tekemisistä kun vierestä kuuluu silloin tällöin mystisiä "wipiii" ja "muahahah" ääniä :D Ja ihan erityisesti kiinnostus herää silloin, kun kuulee tarinoita kuinka kyseisen tiimin jäsenet vetivät eräänä päivänä gorillapuvut ylleen ja lähtivät testaamaan lapsille suunnattua sovellusta kohdeyleisön pariin! Minäkin haluan pukeutua työpäivänä gorillapukuun ja lähteä leikkimään lasten kanssa! 

Viime maanantaina tämä lapsille suunnattu uusittu sovellus sitten lopulta tuli julkiseksi ja latasin sen tietysti samantien. 

Ensimmäinen fiilis on: aivan mahtava! Koska sovelluksen takana on ei-kaupallinen taho Yle, se on käyttäjille ilmainen, eikä siinä ole yhtä ainutta lisämaksullista osaa tai kaupallista mainosta. Se on turvallinen käyttää, sillä lapsi ei voi vahingossa päätyä latailemaan lisäosia tai muita sovelluksia Play Storesta. 

Ihan erityisen paljon riemua ovat aiheuttaneet Pikku Kakkosesta tutut hahmot, jotka Anni tunnisti välittömästi. Näytöllä seikkailee niin Kikattava Kakkiainen kuin Pikkuli, ja Annin supersuosikki eli Pikku Kakkosen tunnarista tuttu Nalle. Nallea pystyy myös monistamaan piirustusohjelmassa leimasimen avulla. Sanomattakin selvää, että tämä oli meillä ihan mieletön hitti.

Sovellus on suunnattu n. 2-5-vuotiaille ja siinä on viihdykettä aika laajalla skaalalla. Pienemmät voivat tutkia leikkipintaa ja sen hauskoja toiminnallisuuksia ja ääniä, ja vanhemmille puolestaan löytyy valikoima erilaisia minipelejä. Eskari-ikää lähenteleville on tarjolla myös Hertan tavutuspeli. Tai missä iässä lapset nykyään alkavat näitä asioita opetella, myönnän tietämättömyyteni. 

Tässä Anni opettaa sovellusta kummitädilleen. Kuinka harjataan krokotiilin hampaita ja laitetaan meloni hihkumaan. Lapsen innostus ja löytämisen riemu on käsinkosketeltavaa.

Kuten aiemmin mainitsin, minulle on ihan ehdoton edellytys että lapselle suunnattu sovellus ei sisällä klikattavia mainoksia, joiden kautta alaikäinen pääsisi vahingossa tai tahallaan siirtymään Kauppaan tai nettiin. Pikku Kakkosta voi käyttää myös ilman nettiyhteyttä, joten se on helppo napata mukaan viihdykkeeksi lentokoneeseen tai automatkalle. 

Sovellus saa viihdyttävyyden lisäksi pisteitä todella kauniista grafiikoista, niitä jaksaa katsella aikuinenkin. Myös äänimaailma on selvästi mietitty viimeisen päälle. Annia jaksaa naurattaa leikkipinnan jääkaapin tanssivat sienet ja ketsuppipurkin töräys, kun sitä koskettaa. Itkevät ja nauravat kirjekuoret ovat myös hauskoja, puhumattakaan siitä, joka lähettää lentosuukon. Mmmuiskis!

Pikku Kakkonen on ladattavissa Android- ja iOS-laitteisiin. 

Jos teillä on heittää vinkkiä muista vastaavista lapsille tarkoitetuista sovelluksista (joissa ei ole mainoksia ja latauslinkkejä), otan kommentit ilolla vastaan. Olen kahlannut läpi jos jonkilaista peliä Play Storessa ja kaikissa tuppaa olemaan epätoivottavaa extraa. Se ei haittaa, jos sovellus maksaa pari euroa.

Kommentit (8)

Aino
1/8 | 

Meilläkin Pikku kakkosen sovellus on 2, 5 vuotiaan neidin lemppari. Ja ollaan tykätty myös Sago Minin peleistä. Ne on mieluisia sekä taaperolle että vanhemmille :D Ja ei oo mainoksia sun muita klikkejä. Muutaman euron pelejä ovat ja minusta niillä oli joku peli ihan ilmainenkin kokeiltavaksi :)

Piia
2/8 | 

Olen itse ysärilapsi ja täytyy sanoa, että välillä naurattaa vanhempien ihmisten suhtautuminen lasten älylaitteiden käyttöön. Ennen pahiksia olivat kirjat, sarjakuvat tai tv, nyt kaikki älyt, digit ja muu hömpötys.

Annetaan pienelle lapselle tabletti käteen ja todetaan päivän päätteeksi, että lapsihan hyppii seinille. Ruutukielto, kunnes täyttää kahdeksantoista!

Tai sitten sanotaan suoraan, että ei pieni lapsi tarvitse älylaitteita ja koululainenkin pärjää aivan mainiosti vanhalla nokialaisella.

Ja niin pärjääkin. Jokainen lapsi voisi edelleen hiihtää kesät talvet kouluun reppu täynnä käpylehmiä, mutta luojan kiitos enää ei tarvitse. Joskus voi olla kivojakin asioita elämässä, kuten kiva puhelin, jolla saa välillä (huom. edes kehittävää tietokirjallisuutta ei ole hyvä lukea koko päivää) pelata.

Loppukaneettina vielä lasten tekemät megaostokset sovelluksissa: harva vanhempi antaa alaikäiselle luottokorttiaan käteen, mutta useat ovat valmiita laittamaan luottokortin tiedot puhelimeen ja puhelimen lapselle. Hups!

KatjaMu
3/8 | 

Kapun metsä! Kyseinen sovellus on ilmainen mutta muistelen että tekijöiltä on myös joku maksullinen peli joka on varmasti vähintään yhtä hyvä :D

Vierailija

Joo tää Kapun Metsä on meidän 2,5-vuotiaan ultimate-lemppari!! :D Myös Pikku Kakkosen tekemä sovellus, Nuottiniitty, on hyvä pienille! Molemmat ilmaisia, ja ilman mainoksia.

Amaalia
4/8 | 

Omalle 2-vuotiaalle en ole vielä antanut puhelinta tai padia käyttöön. 5-vuotias kyllä käyttää sujuvasti niin pikku kakkosen sovellusta kuin YLE areenaakin :). Ruutuaika pidetään tiukasti max tunti/päivä, eli käytännössä se on pikku kakkonen :). Pelejä saa pelailla silloin tällöin viikonloppuisin max 15-30 min. Mulle ruutuajan vahtiminen on tärkeää. Jos pelailu menee niin tunteisiin että pädiä kinutaan kokoajan niin silloin pidetään vaikka puolen vuoden tauko koko pelailusta :). Vaikka pelit joskus onkin kivoja, suosin silti aina ja ehdottomasti perinteistä kirjaa!

Viihdevintiöiden Jenni
5/8 | 

Kapu- ja Sago-pelit olivat meidänkin suosikkeja, kun lapsi oli pieni. Paljon muutakin kivaa, turvallista ja mainoksetonta on kuitenkin pienille lapsille onneksi tarjolla. Ja uusia pelejä julkaistaan jatkuvasti.

Käy kurkkaamassa blogiini. Sieltä peliä voi etsiä lapsen iän mukaan. Kaikki esittelemäni sovellukset ovat omin käsin testaamiani eli takuulla äidin hyväksymiä :)

Vierailija
6/8 | 

Meidän 2,5-v:n suosikkeja on Lego Duplon pelit, esim. Food, jossa perustetaan oma kahvila ja Animals, jossa juhlitaan karhun synttäreitä. Toisaalta ne on tietenkin yhtä suurta Duplo-mainosta kokonaisuudessaan, mutta ei liian tyrkysti. Ovat ilmaisia. Sieltä on laskutehtävän ratkaisemalla pääsy kauppaan, eli säkällä tai kärsivällisellä kokeilulla lapsi voi kyllä päästä sinne, mutta itse peleihin ei ole maksullista lisäsisältöä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010