Voisko joku kertoa naamalleni, että not cool tunkea yhtä helkutin kipeää näppylää aina vaan uudelleen ja uudelleen samaan paikkaan. Juuri kun se paranee, se tulee taas, ihan kuin joku boxista pomppaava vieterinukke. Dear Eki, onko ok hakea aknelääkkeet kolmekymppisenä yhden sitkeän vihulaisen takia?!


Kuva.

Olen samaan aikaan sekä yllä olevan kuvan näppylätön muija että kohdeyleisö. Tiedän, että yksi ei ole sama kuin 100 kerralla, mutta silti se ärsyttää ihan uskomattoman paljon ollessaan toistuva tilanne. Minulla ei ollut teinarina juuri mitään iho-ongelmia (kuiva kuin korppu), joten en ole elänyt sitä normaalia teini-iän epätoivoa tässä mielessä. Elän epätoivoa juuri nyt!

Otetaan kiitollisena vastaan kaikki vinkit miten myrkyttää näppylä pysyvästi. Kertokaas armaat kanssasiskot, miten teidän naama on käyttäytynyt vuosien aikana? Onko joku muu entinen siloposki - nykyinen raivonäppylä? Normaalisti se kai menee toisinpäin. Tämä on ihan selvästi universumin kosto liian helposta teini-iästä.

Kommentit (36)

laura
1/36 | 

Jep, hormonifinnit. Perkele. :D Mulla niitä isoja ihonalaisia patteja tulee samoihin paikkoihin lähinnä viikko ennen menkkoja ja siinähän kestää ikuisuus että niistä pääsee eroon, olen todennut että kun jaksaa kosteuttaa ihan tavan kosteusvoiteella eikä ronki niitä niin ne äkkiä "katoaa" paikalleen eikä ärry punaiseksi.

E-pillerit kun lopetin mielialanvaihteluiden takia, oli leukapieli ihan räjähdyspisteessä pari kuukautta. Sitten omat hormonit alkoi taas rullailla ja nyt naama on siloisempi kuin nuorena. :) Isot hormonipatitkin on vähentyneet huimasti ja naama hehkuu. Minun kohdalla tuo lopetuskin teki siis iholle hyvää (plus menkat on yhä päiväntarkat) :)

Mutta joo, veemäisiä veijareita...

Helen
2/36 | 

Vain yksi aine auttaa itselläni: Ella Bache Creme Intex No 2. Tätä yöksi kunnon läntti ongelmakohdan päälle ja aina on aamuksi rauhoittunut. Ei kuivata, sisältää jotain kalaöljyä tms.

mariam
3/36 | 

Täällä näpyt pullahtaa yleensä pintaan hormonikierron mukana juuri ennen menkkoja... Suklaan syönnillä niitä voi oikein kannustaa nousemaan. Ärsyttää suunnattomasti, ja tuntuu kuin iän myötä olisi tullut 1-2 ikävää jättifinniä pikkunäppyjen sijaan. Loistavat sitten kilometrien päähän, ja parantuvat hitaasti.

Maji
4/36 | 

Hei Niina. Mä puolestani suosittelen apteekin Avene-sarjan TriAcneal voidetta. Sitä kun täppää vähän finnin päälle useamman kerran päivässä, niin finni rauhoittuu ja kuivuu nopeasti. Muutenkin jos iho ärtyy jostain kohtaa, niin tuo voide rauhoittaa ihoa kivasti. Käytän myös sarjan putsaria ja kasvovettä. Mun herkälle iholleni ne tuntuu ihanan rauhoittavilta ja raikkailta samaan aikaan.

Mai
5/36 | 

Muut eteeriset öljyt pitäisi liuottaa, teepuuöljyä saa laittaa iholle sellaisenaan.

Shini
6/36 | 

Oon itse tykännyt käyttää apteekissa myytävää acnicylin täsmävoidetta satunnaisiin finneihin. Monet muut täsmävoiteet tuntuu kuivattavan ihon finnin ympäriltä, jolloin finnin piiloon meikkaaminen menee vaikeaksi. Lisäksi, jos tajuaa laittaa tuota voidetta jo siinä vaiheessa, kun näppylä on vasta ilmestymässä, ei siitä koskaan kasva mitään meganäppylää. :D

Erika
7/36 | 

Mulla on ihan sama tilanne!!! Paitsi että sen yhden sijasta niitä on nyt naama ja rinta täynnä ja olen 23. Teini-iässä ei mitään ongelmia, täydellinen iho, mutta nyt... Mielluumin tästä olisi kärsinyt teini-iässä :( Joten jos saat jotain supervinkkejä niin pliis, jaa ne täälläkin!

atum
8/36 | 

Minä taas olin aina naama täynnä paiseita... kunnes years later tajusin, että olen kalalle ja jollekin mausteelle allerginen. Tietystä ruoasta tulee aina tietynlainen paise, kalasta kipeitä pallukoita. JOs ei ota allergialääkkeitä, niistä kasvaa järkyttäviä patteja, jotka tulee aina tiettyihin kohtiin naamaa, näihin on ennen kokeiltu lääkäriltä saatua antibioottiliuosta myös. Mutta allergialääkkeellä parissa päivässä talttuu... En siis vuosikausiin tiennyt/tajunnut, että on allergiaa. Ja on noi ihotautilääkärin määräämät voiteet kyllä aika tehokkaita, mutta yksittäinen paise kuulostaa allergialta, en tiedä.

M&M
9/36 | 

Teini-iän selvisin vähin näpyin. Aikuisaknesta kärsittty aina kun ei ole kemiallisia hormooneja käytössä. Ovulaatio nostaa pahkuraa pintaan varsinkin talvisin. Odotan vaihdevuosien tuomaa helpotusta, kun seuraavat synttärit on 50v.

10/36 | 

Hei samis! :D Teininä - ei näpyn näppyä. Nauroin joskus, että mulla on ollut eläissäni ehkä 10-15 finniä yhteensä. Mutta sitten kun se hyökkää niin se tulee _aina_ samaan kohtaan (vieläpä tosi häiritsevään, eli ylähuulen keskelle.....) niin että siinä on arpi jo siitä yhdestä. Ymmärrän, että se ei ole mitään siihen että olisi esimerkiksi tosi pahat akne-arvet, enkä mä siitä itse niin kiinnostu, mutta mikä hitto siinä on että se yksi ja sama kohta vaan vainoaa :D

11/36 | 

Erittäin tuttua täälläkin. Samasta ongelmasta oon kärsinyt muutaman vuoden, eikä loppua tunnu näkyvän. Mä kirjottelin kesällä omaan blogiin samaisesta ongelmasta, käy lukaisemassa täältä jos kiinnostaa:)

12/36 | 

Olen kärsinyt huonosta iästä teini-iästä asti. Pari viikkoa sitten hain työterveyslääkäriltä aknelääkkeet, näin 28-vuotiaana... Lääkäri tuumasi, ettei ole aikoihin hoitanut aknea, se kun ei ole normaalisti työikäisten vaiva ;)

Apteekista saa ilman reseptiä Brevoxyliä, joka kuivattaa finnit täsmähoitona yön aikana. Ainut harmi on se, että vaalentaa myös tekstiilejä, mikäli ainetta niihin osuu.

Jen
13/36 | 

Jep, tuttua on. Muistan jo yläasteen terveystiedon tunnilta, kun ope sanoi että ne, joilla nuorena hyvä iho, kärsivät todennäköisesti aikuisena huonommasta ihosta (ja päinvastoin). Mulla ei ollut finnejä ollenkaan teininä, nyt sit 30+ on enemmän ja vähemmän.. Otsa kukkii pientä mustapäätä lähes koko ajan ja muuallekin naamaan ilmestyy välillä kunnon finnejä:/ Tämä ON kosto liian helposta teini-iästä. Toki olen miettinyt sitäkin, onko kyseessä jollekin tietylle aineelle/yleisemmin kosmetiikalle herkistymisestä, sekin lienee mahdollista?

14/36 | 

Minulla teepuuöljy poltti kuivaan ihooni toisen asteen palovammat, ja naamassa olikin sitten kuukauden aivan järkyttävän punainen kuoriutunut läntti! Ja ihan ohjeiden mukaan laitoin, pienen tipan näppylän kohtaan. Eli varovasti tämän kanssa...

dews

Eteeriset öljyt pitää AINA liuottaa toiseen öljyyn ennen iholle laittamista, muuten on palovammat taattu.

15/36 | 

Itsellä näpyt tulee ja menee, mutta kun ulee, aina samaan paikkaan. Silloin isken aloe veran ja teepuuöljyn yhteistyöllä, voitelen ensin alueelle aloe veraa, annan imeytyä, ja sitten teepuuöljy yöksi. Kylä lähtee!:D aloe nääs jotenki puhdistaa ihoa. Ja hoitaa samalla jajaja:)

sokeri
16/36 | 

Mulle on tullut vaikeimmat ihojutut vasta päälle kolmekymppiseä. Pahin on acne rosacea, johon ei oikeastaan ole lääkettä. Mitä pisempään voit elää ilman lääkekuureja sen parempi. Aknelääkkkeet ovat tosi vahvoja ja kuivattavat koko lailla ihan kaiken.

Laura
17/36 | 

En tiedä pysyvistä keinoista, mutta yksittäisen näpyn voi kuivattaa käsidesillä. Sen alkoholi kuivattaa näppylän ja samalla tappaa bakteereja. Käytän aina Body Shopin teepuuöljy käsidesiä.

Angi
18/36 | 

Täällä yksi teini-iän atoopikko, joka kärsii nykyään näpyistä enemmän kuin tarpeeksi. Ikävä kyllä syynä taisi olla pillereiden vaihto, ja migreenin takia ei voi vanhoihin palata. Yleensä keho tottuu niihin, mutta itsellä tuntuu että ei sitten millään.

Aspiriini-kuorintaa pahinpina aikoina olen käyttänyt. Eli sulata 2-4 aspiriini tablettia pieneen määrään vettä, pyöritä kasvoille ja huuhdo pois. Voisi pienenä määränä toimia paikallisena hoitona. :)

Orvokki
19/36 | 

Halvin keino näin opiskelijan näkövinkkelistä on hammastahna! Hammastahnaa näpyn päälle jopa yön ajaksi ja vaiva on poissa! :)

20/36 | 

Cliniquella on yksi aika hyvä näppyjen nitistys-täsmäaine, joka sisältää salisyylihappoa sekä alkoholia. Se on ihan jees. Tea tree on tuttu nuoruusvuosilta, sekin oli ihan toimiva. Savinaamio on hyvä epäpuhtaalle iholle ja yksittäisen näpyn päälle voi vaikka laittaa yötä vasten savinokareen :)

ja hehhee, sanottuani synteettisille naishormoneille kiitos ei, naama muuttui yllättäen sellaiseksi teini-iän taistelutantereeksi...not fun! Viimeinen hormonityrsky aka kuukautiset saivat naaman täyteen pienen pientä pintafinniä ja silloin kyllä jo mietin, pitäisikö lähtea lääkärin pakeille pyytämään jotain aknelääkityskuuria. Onneksi tyrsky on rauhoittumaan päin, saas nähdä miten ensi kerralla käy..kivaa olla kuukaudesta 2 viikkoa pitsanaama ja 2 viikkoa sitten melkein siloposki..^_^!

auringonkukka

Sama täällä, teini-ikäisenä ihoni oli ihan näpytön, mutta nyt kolmenkymmenen tällä puolella iho kukkii välillä liiankin kanssa. Tässäkin tapauksessa se on hormonaalista, eli toivon tosiaan, että kun omat hormonit ovat asettuneet, näpytkin katoaa.

nanna

Mulla on toi sama ongelma pillereiden jäätyä pois! Muutoin iho on kuiva ja herkkä, ei oikein kestä näpläilyä saati kosketustakaan, mutta sitten vähän ennen kuukautisia helahtaa kasa finnejä naamaan. Viimeksi niitä oli vähemmän ja ne parani kohtuullisen nopsaan, nyt ne näyttää vaan lisääntyvän :(

Jansku
22/36 | 

Mä komppaan aiempaa ton teepuuöljyn kanssa. Mulla itellä on teepuuöljy kasvovesi ostettuna Englannista, mutta semmosia taitaa saada body shopista kanssa. Haju ei oo ihan maailman paras, mutta omasta mielestäni se toimii. Ihan "puhasta" öljyä en oo kokeillu.
Toinen mitä oon kokeillu, mutta minkä toimimisesta itellä en niin tiiä, on himalajansuolasaippua. Hierotaan vaan suolaa kosteeseen naamaan ja sen pitäis desinfioida ja auttaa finneihin.

23/36 | 

Hahha. Kuulostaa tutulta. Minulla ei oikeastaan koskaan ole juurikaan ollut mitään näppyjä - ainakaan niin, että kukaan muu niitä huomaisi. Mutta jos niitä tulee, tulevat ne aina samaan paikkaan useaan otteeseen. Tällä hetkellä niitä on muutama selässä, mutta onneksi syksy tulee eikä selkää tule esiteltyä niin usein. Välillä ne kuivuivat kokonaan, sitten tulevat taas takaisin. Argh. Mutta onneksi ne eivät ole naamassa. Tsemppiä ongelmanäppysi kanssa! Kyllä se siitä. :)

Vaino
24/36 | 

Miten olisi teepuuöljy? :) Itselläni ainakin auttaa varsinkin niihin isokokoisiin vihuliaisiin jotka puskevat leukaani aina silloin tällöin. Saa apteekista, hinta muistaakseni noin 10 euroa. Niin, ja vielä sen verran vinkkiä jos päätät kokeilla, että tökötissä on _todella_ voimakas haju, joten en suosittele laittamaan jos olet lähdössä jonnekin (itse laitan aina iltaisin ennen nukkumaan menoa).

Mamma80
25/36 | 

Joo... Toimin yhden 5kuisen maitobaarina minkä seurauksena naama tunkee näppyä ja tukkaa lähtee päästä. Lisätään kuvioon vielä kunnon vyötärölaukku ja raskauskilot niin peili ei ole ystävä.

26/36 | 

Kuulin juuri, että A-vitamiinista vois olla iso apu akneen, isoina annoksina. Kuulemma ihotautilääkäriltä saa reseptin ja sopevan annoksen. Ei olla ite kokeiltu tätä, mut eräät tutut on saanut tästä avun. Me ollaan testailtu Proactive-sarjaa, joka on ainakin meidän tapauksessa toiminut selvästi ihoa rauhoittavasti. Kokeilu jatkuu yhä, ja katsotaan tuleeko iho yhtä puhtaaksi kuin mainoksessa. ;)

dews

Voou, itse oon aina ollut siinä käsityksessä että suuri määrä A-vitamiinia voi johtaa myrkytykseen, koska maksa ei sitä pysty juuri käsittelemään. Ei kuulemma suositella edes lisäravinteena. Ulkoisesti käytettynä A-vitamiinista johdettu retinoli taas on melko yleisesti käytetty aknelääke.

Maarit
27/36 | 

Itselläni oli nuorena hyvä iho, mutta ikä toi mukanaan hormooninäppylät. Kipeät ja rumat paukamat ihon sisälle, yleensä leukaan samaan kohtaan.Puoli vuotta sitten menin exuviancen kasvohoitoon ja ostin kotihoitotuotteet. Ihoni on parantunut ja jos joku satunnainen näppylä tulee se puhkeaa ja paranee muutamassa päivässä. Pojallani on samat tuotteet (+säännöllinen kasvohoito) parantaneet melko ikävää teini-iän aknea. Ainoa miiinuspuoli on kukkaron keveneminen, mutta terve iho on sen arvoista. Exuviancen tuotteet ovat riittoisia ja ne tekevät sen mitä lupaavat.

Auli
28/36 | 

Nappylanaama taallakin tosin olisin onnellinen, jos naamassa olisi vain yksi nappyla. Teinina oli aika paha akne, johon tuli vedettya Roaccutan kuuri ja sen jalkeen olikin iho ihanassa kunnossa siihen saakka, kunnes paatin aloittaa pillerit, koska ajattelin etta olisi helpompaa kuin krotsulla ahertaminen. No pillereita soin vuoden, jonka aikana mielialat heitteli laidasta laitaan, iho meni todella huonoon kuntoon, oli vuoden kestavat menkat ja katkuvasti migreenia. Kaikista naista oireista paasin joten kuten eroon lopettamisen jalkeen paitsi iho oireilee edelleenkin kahden vuoden jalkeen, nyyh.

Helpotusta naamaan olen saanut hunajalla, suolasaippualla, kunnon kosteuttamisella ja siita, etta lakkasin kayttamasta kaikkea missa on aurinkosuoja, silla joku aurinkosuoja-aine ei sovi iholleni vaan aiheuttaa pienta ryhelonappylaa ja punaisuutta. Eli poistan meikit oljylla, pesen naamani hunajalla ja annan sen olla naamalla suihkun ajan, kaytan himalansuolasaippuaa kasvovetena eli kostutan sen palan, hieron kasiini ja taputtelen sen naamaan ja paalle ihan perus erisanin kosteusvoidetta ja voila! Iho on aika siedettava (tosin ennen menkkoja tulee aina pari nappylaa).

janina
29/36 | 

Mulla on ollut enemmän tai vähemmän huono iho jo vuodesta 2000, että älä huoli yks näppy silloin tällöin on lottovoitto! :D oon lukenu että jos on aikanaan väkivaltaisesti puristanu finnin paikasta x ja iho on siitä kohtaa vaurioitunut niin siihen samaan paikkaan tulee todennäköisemmin uudestaan finni kun muualle ihoon!

dews
30/36 | 

Kokeile bentsyyliperoksidia paikallisesti käytettynä! Saa apteekista Basiron-nimellä. Voi valkaista lakanoita yms. ja aluksi voi kuivattaa rankastikin, mutta yksittäisiin näppyihin tehokas.

Heidi
31/36 | 

Mä oon melkein jo luopunu toivosta... Ekat näpyt tuli ala-asteen lopulla, eli siinä 12 vuotiaana. Sillon ne pari näppyä tuntu isoilta, mutta kas kun en tietänyt tulevasta... Ikää on mittarissa nyt 26, ja naama on edelleen pahimmillaan aivan järkyttävän näkönen! Siis siinä määrin, että vaikka olisin yksin kotona, en pahemmin haluais ilman meikkiä peiliin vilkuilla... Parhaimmillaan sitten suht normaali, eli ilman meikkiä voi lähteä vaikka koiraa ulkoiluttamaan.

Suurin osa näpyistä tulee hormonikierron mukaan. Oon ihmetellyt sitä logiikkaa, että miten ovulaation aikaan voi naama näyttää kaikkein järkyttävimmältä?! Hormonaalinen ehkäisy ei kuitenkaan innosta, ainakaan niin "turhamaisen" syyn takia kuin ihon kunto... Eikä ne kovat lääkekuuritkaan kyllä olisi ykkösenä toivelistalla...

Minna
32/36 | 

Heh, olen 22-vuotias ja odottelen edelleen milloin teini-ikä loppuu... :D Ainakin iho on edelleen kuin teini-ikäisellä! Tilanne ei kuitenkaan ole enää niin paha kuin 13-14 -vuotiaana, mutta määrittelen itseni edelleen akneihoiseksi. (Vähän sama tilanne kuin hurjasti laihtuneet ihmiset kokevat usein itsensä edelleen lihaviksi :D)

Hei Basiron-voide apteekista kuivattaa hyvin finnit! Sun tapauksessa sitä ei tarttisi laittaa kuin aina vaan näppylän päällle, ei muulle iholle koska se tosiaan KUIVATTAA. :)))

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012