Maaliskuun Haasta bloggaaja -juttusarjassa on luvassa pariskuntahaaste. Tässä ensimmäisessä osassa minä ja mieheni haastoimme Peace&Style -blogia kirjoittavan Anskun ja hänen miehensä kokeilemaan roller derbyä. Parin viikon päästä on luvassa haaste toisinpäin, eli Ansku ja Jani haastavat puolestaan meidät. Ansku ei ole vielä kirjoittanut omia kokemuksiaan, joten linkkaan niihin myöhemmin.

Torstai-iltana koitti haasteen H-hetki ja siirryttiin kohti Tampere Areenaa ja miestenjoukkue Tampere Rollin' Brosien treenivuoroa. Roller derbyssä on sekä miesten että naisten joukkueita, vaikka aika usein vielä törmää siihen luuloon että kyseessä on vain naisten laji. Tampereella Brosit ovat toivottaneet treeneihin tervetulleiksi myös Tampere Roller Derbyn pelaajat, joten siksi kuvissa vilisee sekalaista sakkia.

Pikainen lajiesittely:

Roller derby on kontaktilaji, jossa pelivälineenä toimii oma kroppa. Luistimet ovat nimeltään quadit ja niissä on kaksi+kaksi rullaa rinnakkain. Pelin erikoispiirre on se, että siinä sekä puolustetaan että hyökätään samaan aikaan. Peli on ennen kaikkea joukkuelaji. Kummassakin joukkueessa on radalla saman aikaan 4 blokkeria (hyökkääjiä/puolustajia) ja yksi jammeri, eli pisteiden tekijä (= yhteensä 10 pelaajaa). Ottelu koostuu kahdesta 30 minuutin erästä, jotka on jaettu useaan enintään 2 minuutin jaksoon.

Laji on nopeatempoinen ja raskas, joten se vaatii pelaajalta rautaista kuntoa. En tunne yhtäkään roller derbyn harrastajaa, joka olisi todennut treenien jälkeen että olipas kevyttä ja helppoa. Jaksaminen viedään äärimmilleen, ja samalla pitää vielä muistaa käyttää aivoja ja pelata yhteen oman joukkueen kanssa nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Mutta älkää antako sen säikäyttää, jatkuva oppiminen on mielettömän palkitsevaa ja kunto nousee kohisten.

Sitten oli Anskun vuoro vetää luistimet jalkaan. Tässä vaiheessa naista vielä hymyilytti, mutta kun piti nousta ylös, maasta kuului epäuskoista manausta notta miten tämä voi olla näin hankalaa, ei näillä voi pysyä pystyssä! Quadeissa ensituntuma onkin yleensä melko hutera, jollei ole vankkaa kokemusta luistelusta ja tai ole ilmiömäinen tasapainoilija. Oikeat painopisteet pitää löytää nopeasti, tai löytää itsensä välittömästi takamuksensa päältä. 

Roller derbyssä käytetään vahvaa suojausta juuri tästä syystä. Kun kuvioon lisätään mukaan vielä taklaukset ja pelilliset kuviot, on selvää että suojia tarvitaan. Mutta ei kannata masentua vaikka aluksi ei pysyisi pystyssä lainkaan, sillä taidot kehittyvät nopeasti kun vaan jaksaa treenata. Ansku pääsi kahdessa tunnissa jo siihen pisteeseen, että luisteli itsenäisesti kenttää ympäri ja opetteli jarrutusta. Roller derby onkin aluksi melkoista itsensä ylittämistä. Pelaaja ei ole koskaan "valmis" vaan kehityksen kohteita löytyy vuosiksi eteenpäin pelistrategioiden luomien haasteiden myötä.  

Ansku jatkoi hyvällä tsempillä alusta loppuun, ja alkoi keräämään sen luokan taistelutahtoa että jos nainen jatkaisi treenausta puolisen vuotta, kentällä näkyisi jo melkoinen luistelija. Tiedän kokemuksesta, että nollapisteestä on pitkä ja kivinen tie pelikelpoisuuteen, mutta se on kaiken hien ja tuskan arvoista. Aluksi roller derby vaatiikin nimenomaan asennetta, että jaksaa nousta ylös uudelleen ja uudelleen.

Luistimia ja muita varusteita myydään parissakin nettikaupassa Suomessa (GearCheck ja Jam in the Box), ja Euroopasta löytyy jo useampikin Suomeen toimittava erikoisliike. Aloittelijan kannattaa kysyä paketin kokoamiseen apua kokeneemmilta luistelijoilta. Minun punaiset luistimeni on teetetty suomalaisella WikkoSkatesilla, joka taikoo mittatilausluistimet vaikka glitterillä päällystettynä jos pelaaja sellaisista haaveilee.

Alkuun pääsee yleensä jo alle 300 eurolla sisältäen kaikki tarvikkeet, hifistellä ehtii myöhemminkin. Kannattaa myös hyödyntää oman seuran varustekirpparia ja koko Suomen laajuista Facebookissa toimivaa roller derby kirppis Rollaattoria, jos haluaa tehdä löytöjä vielä edullisemmin.

Suomessa roller derby joukkueita on jo yli parikymmentä, levittäytyen ympäri maata aina Porvoosta Rovaniemelle. Kotiseurani Tampere Roller Derby otti ensiaskeleensa vuonna 2009, kun muutama pioneeri päätti että kyllä, haluamme tuoda Manseen maailman parhaimman harrastuksen. Tällä hetkellä Suomessa pelataan jo neljättä Suomi Cup -kierrosta, ja taistelu kultapokaalista on kova. Kukapa ei haluaisi olla lajinsa Suomen mestari.

Nykyajan roller derbyn huippupelaajat ovat jo niin vahvoja ja atleettisia, että pelit ovat alkaneet muistuttaa lähes painia jammereiden yrittäessä puskea läpi lihamuureista. Näissä kuvissa treenataan vahvoja seiniä, eli puolustusta. Ideana on estää vastapuolen pisteidentekijän eteneminen radalla mahdollisimman tehokkaasti, sillä jokainen pistekierroksilla ohitettu vastapuolen pelaaja tarkoittaa yhtä pistettä.

TRD:n Varpulle kävi pelin tiimellyksessä pikku äksidentti ja kylmäpussi tuli tarpeeseen. Yleensä peleistä selviää kuitenkin parilla mustelmalla. Itselläni on kerran kiepahtanut nilkka ympäri kun liu'uin pelihallin puolapuita päin ja ulkopelissä tein tuttavuutta asfaltin kanssa niin että olkapää näytti veripaltulta, mutta ei mitään sen vakavampaa. Ei noita pikku kolhuja edes huomaa kun on hauskaa.

Anskun mies Jani oli heti alusta lähtien ihan käsittämätön virtuoosi luistimilla, Saku taisi mainita ettei ole koskaan nähnyt kenenkään omaksuvan luistimia niin nopeasti. Noin vartissa mies kääntyili jo quadeilla mihin suuntaan tahansa ja viiletti radalla kuin olisi luistellut jo vuosikausia! Jani pitäisi ehdottomasti puhua mukaan Brosien pelaajariveihin.

Summa summarum, meillä oli todella hauska ilta, toivottavasti haastetuillakin. Odotan sekä kauhulla että innolla meidän haastettamme joka koittaa 22.3. :D

Jos nyt tuli sellainen fiilis että sinäkin haluaisit kokeilla roller derbyä, mahdollisuutesi koittaa Tampereella ihan pian. Tampere Roller Derby  ja Rollin' Bros järjestävät yhteisen open skaten 15.3. klo 19 Tampere Areenalla. Eli sekä miehet että naiset pääsevät testaamaan luistimia, eikä osallistuminen maksa mitään. Jos testitunnin jälkeen tuntuu siltä että haluaa oppia lisää, voi ilmoittautua mukaan alkeiskursseille hiomaan perustaitoja. Seurat kouluttavat pelaajansa alusta alkaen.

15.3. on myös hyvä aika tavata pelaajia ja kysyä kaikkea mitä mielessä on, sillä jokainen seuran jäsen on paikalla teitä varten.

Jos kaipaat lisätietoa, tässä on linkki open skaten tapahtumasivulle Facebookkiin: Klik! Ja tietoa löydät myös TRD:n nettisivuilta: Klik!

Lue Haasta bloggaaja -sarjan aikaisemmat haasteet:

Osa 1: Burleskin alkeet.

Osa 2: Mies kokeilee ratsastusta ensimmäisen kerran elämässään.

Kommentit (10)

Vierailija
1/10 | 

Mielestäni loistava haaste sinulle tai teille olisi ilma-akrobatian kokeilu! Vertikaalikankaalla (oma suosikki) ja renkaalla kokeilukertoja, irtotunteja sekä alkeiskursseja järjestävät Tampereella Pole academy sekä Studio move. Tunnit ovat (useimmille) todellista epämukavuusalueelle hyppäämistä ja niistä saa paljon irti vaikka olisi samanlainen rautakanki kuin allekirjoittanut, kehitys on myös huiman nopeaa ja palkitsevaa!

Vierailija
2/10 | 

Voiko roller derbyä harrastaa vain harrastuksen vuoksi vai onko pakko osallistua myös joukkueen peleihin?

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Ainakin Tampereella voi olla vain harrastaja. Peleihin pääseminen edellyttää minimun skills testien suorittamista ja joukkueisiin (A tai B) hakemista. Harrastajillekin on toki omia seuran sisäisiä harjoituspelejä, koska todennäköisesti polte päästä kokeilemaan pelaamista nousisi aika nopeasti :)

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Jenna

Ei se ole kovinkaan vaikeaa, uskon että aivan varmasti löydät :) Kätköjä löytyy vähän jokaiseen makuun - ei ole mikään pakko lähteä edes metsään rämpimään (vaikka siinäkin oma tunnelmansa on!) - myös kaupunkialueelta löytyy piiloja paljon.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013