Vintage-kauppoja ja kirpputoreja kiertäessä törmää välillä upeisiin vintage-vaatteisiin, jotka tuoksuvat tunkkaiselle. Minä kuljen kirppiksillä erityisen herkällä nenällä, eli nuuhkin läpi kaiken mistä olen kiinnostunut. Kylähullun maineen uhallakin tämä on aidosti kannattava asia, sillä mitään homeista en kotiini kanna. Vaikka mekko olisi kuinka upea, sitä ei pelasta mikään, jos se on homeessa. Vintage-käsilaukkuja en osta juuri koskaan, sillä niistä on lähes mahdotonta saada ummehtunutta tuoksua pois niihin sellainen on pesiytynyt. 

Vaatteesta lievä tunkkainen tuoksu on kuitenkin mahdollista saada pois, joskin suosittelen harkitsemaan sitäkin tarkasti. Tarkista ensin, että vaatteessa ei ole homepilkkuja tai todella pinttyneitä hikitahroja kainaloissa. Jos vaate läpäisee seulan eikä maksa maltaita, riskin ottaminen tuoksun suhteen voi kannattaa. Hajunpoisto joko onnistuu tai ei, se riski on vaan otettava.

Tämä italialainen vintage-mekko sai minut ottamaan riskin. Se tuoksui lievästi tunkkaiselle ja vanhalle parfyymille, mutta ei ollut likainen eikä homeessa. Valmistauduin henkisesti siihen, että mekko ei selviä pesusta ja etikkakylvyistä. Mekossa oli vielä merkintä, että sitä ei saisi vesipestä, mutta näistä merkinnöistä viis veisaan. Jos vintage-vaatetta ei voi pestä, en sitä myöskään halua käyttää. Ei tule äkkiä mieleen yhtäkään vintage-löytöä, joka ei olisi toennut pesukoneesta. 

Hajunpoisto vintage-vaatteesta

Käsittelen tunkkaiselta tuoksuvat vaatteet niin, että liotan niitä ensin etikkaseoksessa puolesta tunnista tuntiin, ja nakkaan sen jälkeen pesukoneeseen ihan normaaliin pesuun (40-60 astetta). 

Tämä yleensä toimii jo ensimmäisellä kerralla. Jos tunkkaista tuoksua on vielä jäljellä, toistan käsittelyn. Jos tuoksu ei vieläkään ole hävinnyt kokonaan, kokeilen vielä suihkuttaa vesi/etikkaseosta vaatteeseen kauttaaltaan ja tuulettaa sen ulkona pitkän kaavan kautta. 

Luottoetikkani:

Luulen, että tätä mekkokaunotarta oli vain säilytetty liian tiiviisti ja sitä ei oltu pesty käytön jäljiltä, hajuvesi tuoksui siinä niin voimakkaasti. Ja toki olihan siinä merkintäkin ettei sitä saisi pestä. Etikkaliotus ja pesukone tepsi siihen, ja nyt minulla on aivan julmetun upea tulen väreissä hehkuva mekko käytössäni!

Kommentit (3)

kanankoipi
1/3 | 

Kiitos vinkistä. Ostan ison osan vaatteistani kirppiksiltä ja minulla on pari vakkarikirppistä, joilla asiakkaiden pitämät pöydät vaihtuvat usein enkä ole koskaan ostanut haisevaa vaatetta. Kuitenkin jokin aika sitten satuin kierrätyskeskukseen, jossa sai vapaasti kerätä kaikista paikan vaatteista kassillisen 5 e hintaan. Keräsin pullottavan kassillisen upeita retropaitoja, mutta pesunkin jälkeen ne haisivat pahalta. Kenties nyt saan niistä käyttökelpoisia. 

Mietin vaan tuota mitä sanoit homeesta. Entä jos vaatteissa on hometta, joka on minulta jäänyt huomaamatta. Kuinka vaarallista tällainen on? 

Vierailija
3/3 | 

Etikka on ihme tavaraa....
Käytän valkoviinietikkaa säännöllisesti myös pesukoneessa "hajujen poistoon". Kyllä. Valkoviinietikkaa huuhteluainelokerikkoon ja pyörimään. Toimii mm. tekokuituisille treenivaatteille, mitkä hyvin pian nappaavat "ominaistuoksun", vaikka kuinka vaatetta huoltaisi. Tähän mennessä en ole saanut yhtään vaatetta pilattua, mutta hajut ovat lähteneet.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010