Tämä syksy on tottavie huonon sadon syksy ihan joka suhteessa. Olen odottanut vesi kielellä karhunvattujen kypsymistä ja nyt sitten kun ensimmäiset alkoivat tällä viikolla olla syötäviä, tuli yöpakkanen ja morjens. Kaikki nuo ruttuiset ovat heittäneet veivinsä viime yön aikana ja punaiset ovat vielä raakoja. Ne pari hassua syötävältä vaikuttavaa olivat todella käyneen makuisia eli ilmeisesti pakkanen vaikuttaa negatiivisesti myös makuun.Älyttömän kurja juttu koska sato olisi ollut tosi suuri ja nyt se menee käytännössä katsoen pilalle. Noita ei oikein voi suojatakaan järkevästi, kun kerran ulkona seinänviertä kasvavat. Vai pitääkö alkaa virittelemään täkkipeittoja räystääseen :D tuli heti mieleen joku viinitilan elämästä kertova elokuva missä sytytettiin nuotioita viljelmille ja löyhyteltiin lämpöä köynnöksille hallaöinä. Ehkä me ei ihan tähän aleta kuitenkaan.

Pakkanen tappoi myös viiniköynnöksen lehdet ja kypsyvät rypäleet menettivät kimmoisuutensa. Tämä ei niin suuri harmi tosin ole, koska en ole noille rypäleille keksinyt vielä käyttöä muutenkaan. Niissä on sen verran iso kivi että naposteltaviksi niistä ei ole, ja kotiviini ei taida näillä taidoilla ihan luonnistua. Isäni kokeili viime vuonna lisätä noita itse keitettyihin omenamehuihin, mutta maku ei kuulemma ollut kaksinen.


Se alkaa olla sitten paketissa tämä Pätsiniemen satokausi tältä vuodelta. Viime vuoden aivan järjettömän omenatulvan jälkeen tämän vuoden tilanne oli aika vitsikäs, löysin YHDEN syömäkelpoisen omenan! Puita on kuitenkin se 25 kappaletta. En ole aikaisemmin tiennyt että kotipuutarhassa satovuosissa on näin suurta heittoa, mutta nyt tuli kerrasta selväksi. Nyt myös panostamme ihan erityisen paljon siihen että kaikki muumiotautiset yksilöt kerätään visusti kaatiskuormaan, eikä pihaan jää pölisemään homeitiöitä. Myös kaikki lehdet pitää ehtiä haravoida puiden alta ennen lumentuloa, ettei omenarupi pääse talvehtimaan lehdissä.

No mutta. Tekemällä oppii :)

Kommentit (5)

1/5 | 

Itävallassa tekevät jäätyneistä rypäleistä Eisweinia, joka on kerrassaan herkullinen jälkiruokaviini. Voi harmi tuota karhunvatukkasatoa :(

Suna
2/5 | 

Ite tein tänään viinirypäleistä hyytelöä reseptillä: rypäleet kattilaan ja desi vettä pohjalle, keitetyt ja muussatut rypäleet siivilän kautta pois ja mehun sekään hyytelösokeria. Hyvää tuli :) seuravaan satsiin vois laittaa vaikka hujanaa ta vanilijasokeria mausteeksi

Katri
3/5 | 

Meillä on Philipsin mehulinko ja sillä viinirypäleistä tulee tosi mainiota tuoremehua. Viiniköynnös on Valiant-lajia ja siinä on hirveä määrä pieniä siemeniä, niitä ei oikein muuten pysty käyttämään.

kaija
4/5 | 

karhunvatukoita ei todella saanut kuin maistaa tänä syksynä... meillä ei viiniköynnös edes kukkinut..

pannukakku
5/5 | 

Rypäleistä kannattaa ehdottomasti tehdä hyytelöä, todella hyvää esim juustojen kanssa! Ja itseasiassa maku vain paranee pikkupakkasen jäljiltä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011