Ulkomailla kulkiessa etsin kohteesta aina pari vakiojuttua: historialliset hautausmaat sekä vankilat. Näissä paikoissa pääsee harvinaisen lähelle menneiden aikojen ihmisiä ja tapahtumia. Yleensä kohteita on myös kohdeltu museointimielessä riittävän vakavasti, eikä sorruttu liimaamaan päälle muovista turistisirkusta. 

Täältä löytyy kirjoittamani tarina esimerkiksi Dublinin reissultani Kilmainham Gaolin pahamaineisesta vankilasta, ja sitten on tietysti legendaarinen Alcatraz, vankilasaari San Franciscon edustalla. Alcatrazin vierailu on yksi hienoimmista kokemuksista omassa turistihistoriassani. 

Suomen vankilat eivät yllä tarinoiden puolesta ihan mafian värittämiin Alcatrazin legendoihin, mutta paikallishistoria menee enemmän ihon alle. Teimme hetki sitten visiitin toukokuussa auenneeseen Vankilaan eli  keskiaikaisen Hämeen linnan pihapiirissä sijaitsevaan vankilamuseoon. 

Kaunis punatiilinen vankila on Suomen ensimmäinen, vuonna 1871 valmistunut, sellivankila. 

Kun kävelin sisään selliosastolle, häkellyin hetkeksi. Ihan kuin amerikkalaisessa vankilassa, arkkitehtuuria ja väritystä myöten! Selvisi, että mallia on todella otettu suoraan rapakon toiselta puolelta. Erikoinen tuntemus olla Hämeenlinnassa ja jenkeissä samaan aikaan. 

Kuuluisista suomalaisista rikollisista tässä vankilassa ovat istuneet mm. puukkojunkkarit Isoo-Antti ja Rannanjärvi.

Suomessa vankeja kahlittiin niinkin tehokkaasti, että jalkakahleita ei riisuttu edes nukkumaan mentäessä. Vasta vuonna 1981 jalkakahleet kiellettiin kokonaan. Lieneekö viilakakkuvitsit peräisin tältä ajalta, sillä tarinoiden mukaan edes raskaimmat kahleet eivät pidätelleet osaa vangeista. 

Vankilassa vierailumme aikana Vanajalla alkoi kehittyä kunnon myrsky, joka sopi hyvin tunnelmaan vankilan muurin yli katsellessa. 

Tämä on se museokohde, minne kannattaa ottaa kamera mukaan. Sopivasti kulunut ja seinäkirjoituksia täynnä oleva vanha vankila on täydellinen kuvauskohde. Omat räpsyni on otettu vasurilla (toisessa kädessä innostunut 4-vuotias), mutta niistäkin saa jo käsityksen paikan estetiikasta.

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat