Minä en lue realistisia kirjoja. Realismia saa ihan tarpeeksi katsoessaan päivän uutiset. Kun luen, haluan sukeltaa huikeisiin seikkailuihin, todellisuuden tuolle puolen, olipa kerran ja where the wild things are. Arkisissa asioissa ei ole sikäli mitään vikaa, mutta elämässä säilyy tasapaino kun saa edes mielikuvituksen siivin ratsastaa lohikäärmeellä.

Kun käsiini osui kirpputorilla Pilvikartastosta parhaiten tunnetun David Mitchellin Black Swan Green -kirja. otin sen hetken mielijohteesta kassalle mukaan. Viivytin kirjan lukemista siihen asti, että minulla ei yksinkertaisesti ollut enää mitään muuta luettavaa. Kaikki kirjat kaahasivat Black Swan Greenin ohi, mikä oli yksi iso virhe.

Kirja on lumoava. En olisi ikinä uskonut miten, pardon my french, helvetin hyvä kirja minun yöpöydälläni odotti. Takakannen esittely on laimea kuin väljähtynyt cocis, mutta itse kirja... lumoava.

13-vuotias Jason Taylor elää 80-luvun Englannissa, pienessä kylässä nimeltä Black Swan Green. Teini-ikäisten poikien sielunelämä on sangen monimutkaista, sillä pitää yrittää luovia tiensä koulun läpi tulematta leimatuksi nynneröksi tai änkkäpojaksi, sillä kukaan tyttö ei vilkaisekaan leprojen kastiin putoavia.

Jasonilla on paha puhevika, änkytys, jonka hän on oppinut pitämään salassa koko maailmalta. Jos koulun kovikset tietäisivät tämän, Jasonin sosiaaliselle elämälle kävisi eittämättä huonosti. Jason myös runoilee salanimellä, mutta siitä ei voi hiiskua kenellekään sillä kukaan tosimies ei todellakaan runoile, se on homojen hommaa. En välttämättä osaa samaistua teini-ikäiseen päähenkilöön noin muuten, mutta Jason on huikea jätkä. Hän on analyyttinen realisti, ja omaa kuivan sarkastisen huumorintajun.

Vaikka sanonkin kirjan olevan välillä kipeänkin realistinen kuvaus Thatcherin kultakaudesta Falklandin sotineen kaikkineen, se osaa myös yllättää. Hetkittäin mieleeni tuli yksi lapsuuteni lempikirjoja, Sofian Maailma. David Mitchell ei pelkää tykittää kirjaansa filosofiaa teinipoikien kolttosten ja ensimmäisten suudelmien joukkoon. Välillä kuvittelin vaihtaneeni vahingossa kirjaa, sillä tarina kiepahti yllättäen koululuokasta mustalaisten metsäleiriin.

Kirjan ainoa vika on se, että siinä käytetään kursiivia aivan liikaa. Todella ärsyttävää. Kunpa olisi voinut poistaa kaikki muotoilut yhdellä klikkauksella...

Olen tämän lukukokemuksen jäljiltä sellaisessa mielentilassa, että en haluaisi aloittaa uutta kirjaa ihan heti, vaan haluan jäädä miettimään lukemaani hetkeksi. Junalukemista ei kuitenkaan lasketa, sillä Khaled Hosseinin Ja Vuoret Kaikuivat saa luvan kanssa itkettää minua joka aamu.

Kommentit (3)

Siiri E.
1/3 | 

David Mitchell on huikaiseva! Nero! Kannattaa ehdottomasti lukea myös Jacob de Zoetin tuhat syksyä, ja siis tietenkin Pilvikartasto jos et ole sitä vielä lukenut, ja toivottavasti saadaan vielä hänen muutkin teoksensa suomeksi.

Hailie
2/3 | 

Mulla on jotenkin mielikuva että Black Swan Green olisi ollut minulle pettymys. Voi tosin liittyä vahvasti siihen, että Pilvikartasto on yksi kaikkien aikojen lempikirjojani, joten odotukset saattoivat olla aivan liian korkealla. Ehkä pitää antaa uusi mahdollisuus kun kuulostaa kiehtovalta kuvailemanasi.

Tiiana
3/3 | 

Aloitin lukemaan tuota "Ja Vuoret Kaikuivat" eräällä lentokone matkalla. Kun ensimmäisen luvun jälkeen olin jo itkeä tuhertanut muutaman nenäliinan pistin kirjan odottamaan sopivampaa ajankohtaa lukemiselle. Vielä ei ole tehnyt mieli jatkaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010