Burleskista kirjoittaessa keskitytään lähestulkoon aina itse esiintyjiin. Mutta oletteko huomanneet ne henkilöt, jotka liukuvat varjoista lavalle esiintyjän jälkeen. He keräävät pois höyhenet, hepenet ja lakaisevat glitterit. He ovat pick-uppeja.

Peesasin yhden illan pick-up tyttö Bettyä sekä lavalla että lavan takana, ja otin selvää mitä kaikkea hänen tehtäväkenttäänsä kuuluu. 

Burlesque Pick-Up tulee tapahtumapaikalle ajoissa, valmiina ottamaan vastaan esiintyjät. Pick-upin pitää aikatauluttaa oma iltansa esiintyjien mukaan, ja olla jatkuvasti kartalla siitä kuka tarvitsee mitäkin rekvisiittaa lavalla ja lavan takana. Pick-up ei ole vain glittersiivooja, hänellä on hanskassa koko illan kulku. 

Betty aloitti työvuoronsa keskustelemalla jokaisen esiintyjän kanssa harjoitusten lomassa, ja kävi läpi tarvittavat lavasteet. Toinen tarvitsee lavalle jättimäisen pahviukkelin, toinen taas kaasunaamareita ja sitten on vielä parit Tesoma Rebelsin polkupyörät...

Betty aloitti pick-up -harrastuksensa jo vuosia sitten, ensimmäinen kerta oli sekin Teerenpelissä. Illan teemana oli silloin lentäminen, joten Betty pukeutui lentoemoksi. Lavalle meneminen jännitti, mutta oli kuitenkin kutkuttavan hauskaa. Niin hauskaa, että hän on siitä lähtien toiminut pick-uppina säännöllisesti. 

Pick-upit eivät yleensä saa palkkaa, joten rahan vuoksi sitä ei tehdä. Kyseessä on enemmänkin halu olla mukana toiminnassa. Pick-upin pesti on turvallinen tie sisään burleskin maailmaan.  

Bettyn tie on vienyt jo lavalle muutenkin kuin pick-uppina. Hän kokeili ensimmäisen kerran burleskiesiintymistä pari vuotta sitten, mutta totesi että ei ole vielä valmis. Pickupin hommat jatkuivat, mutta into esiintymisestä jäi kuitenkin kytemään. Usein onkin niin, että pickuppina toimiminen on ensimmäinen askel kohti lavoja. 

Tällä hetkellä Betty valmistelee uutta burleskiesitystä Freaks & Geeks -teemalla. Hän kertoo valmistautuneensa burleskinumeroonsa ajan kanssa ja uskoo, että nyt esiintyjän saappaat ovat vihdoin sopivat. Joskus asiat vaativat kypsyttelyä.

Takaisin hommiin: Jo-Jo tarvitsee apua blingiensä kanssa, joten Betty auttaa. Takahuoneessa esiintyjät ja pick-upit ovat yhtä isoa perhettä, eikä syrjimistä kuulemma ole. Hyvä pick-up ei kuitenkaan keskity skumpan juomiseen ja juoruamiseen, vaan on valmiudessa auttamaan hommassa kuin hommassa. Kun hoitaa oman tonttinsa hyvin, se tietää hommia myös jatkossa.

Sopivaan väliin on aika laittautua myös itse. Yleensä pick-upit pukeutuvat illan teemaan sopien. Glamourin täyteisen illan aikana lavalle ei mennä verkkareissa ja lenkkareissa, vaan pick-upit ovat tavallaan osa showta. Lavalle ei mennä pyytelemään anteeksi, Betty flirttailee yleisön kanssa samalla kun lakaisee glittereitä.

Naamiaisia rakastavana naisena ymmärrän erittäin hyvin tämän laittautumisosuuden viehätyksen, pick-uppina ei todellakaan tarvitse hissutella hillittynä hiirulaisena.

Kun kaikki on valmiina, yleisö päästetään sisään and it is showtime!

Esitysten alkaessa alkavat myös pick-uppien kiireet. Betty sujahtaa lavalle välittömästi jokaisen esityksen jälkeen, siivoaa edellisen esiintyjän tavarat sivuun ja siirtelee uudet rekvisiitat paikoilleen. Aikaa ei ole esitysten välillä kuin pari minuuttia, joten kiirettä pitää.

Lavasteista huolehtimisen lisäksi Betty on toiminut pick-up -uransa aikana mm. elävänä mikrofonistandina ja seissyt saksien kanssa lavan vieressä valmiina auttamaan artistia, jos puku jostain syystä jumittuisi päälle. Joten pick-uppina saa varautua olemaan tarvittaessa vaikka valomiehenä, jos tekniikka pettää. Pick-up on varsinainen multitaskaaja.

Kun viimeisen setin viimeiset höyhenet on roudattu takahuoneeseen, on aika rentoutua ja jatkaa iltaa koko seurueen voimin. 

Kiinnostaako pick-up harrastuksena?

Kaikki pick-upit eivät halua esiintyjiksi, eivätkä kaikki esiintyjät ole toimineet ensin pick-uppeina.

Pidä silmällä burleskiesiintyjien sivuja ja sitä kautta avoimia pick-up hakuja. Kaikkia pestejä ei hoideta vain suhteilla vaan mukaan voi päästä myös avoimien hakujen kautta. Yleensä pick-upiksi ajaudutaan ystävien kautta, mutta se ei ole mikään este vaikkei ketään tuntisikaan. Mene, tutustu ja kysele, ole rohkea.  

Ps. Näe Betty Bellevue lavalla Teerenpeli Teasen Freaks & Geeks -illassa 23.4.!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010