Minulla oli reissukirjana kirppikseltä löytämäni suomalainen fantasiaseikkailu, Maria Turtschaninoffin Helsingin alla. Olin jo kirppispöydässä positiivisesti yllättynyt että löysin pitkästä aikaa kotimaisen kirjan joka kansitekstien perusteella kiinnostaa, eikä lukukokemuskaan ollut hassumpi. Kirjailijana Maria on minulle ihan uusi tuttavuus, ja iloisena voin lisätä hänet seurattavien listalle jo tämän yhden kirjan perusteella.

Tiesitkö, että Helsingin alla on maanalainen kaupunkin nimeltä Alistadi? Kirjan päähenkilö, lapsena adoptoitu Alva, ei tiedä. Hän elää päällisin puolin ihan tavallista elämää perheensä kanssa Helsingissä mutta ei kuitenkaan tunne ihan kuuluvansa sinne. Alvalla on pakonomainen muistaa kaikki näkemänsä asiat ja ihmiset pilkuntarkasti, ja olla muille ihmisille näkymätön.

Alvalla on ollut koko elämänsä sellainen olo kuin häntä seurattaisi, tarkkailtaisi ja pian pelko konkretisoituu kun tumma ja salaperäinen Nide ilmestyy hänen kulmilleen. Nide ei tosin ole mikään tavallinen poika, vaan peikko, joka on tullut näyttämään Alvalle hänen oikeat juurensa.


Rinnakkaisluokalla oleva Joel harrastaa intohimoisesti parkouria ja palvoo salaa hattaratukkaista Alvaa. Poika miettii miten lähestyisi tätä erikoista tyttöä. Kun Joel näkee Alvan seuraavan hämärän näköistä pitkää poikaa maan alle, hän lähtee seuraamaan paria ja pian Joelillekin selviää että sadut peikoista, noidista ja keijuista ovatkin totista totta.

Helsingin alla on suunnattu todennäköisesti teini-ikäisille, mutta se on siitä huolimatta hyvä kirja myös seikkailu/fantasia/kansantaru -genrestä kiinnostuneille aikuisille. Kirja ei ole yhtään sen lapsekkaampi kuin vaikkapa Harry Potter ja Viisasten kivi.

Minua oikeastaan häiritsi vain se, että siirtyminen Helsingistä Alistadiin eteni yhtä nopeasti kuin Raamatun luomiskertomus. Olisin kaivannut hieman hitaampaa kerrontaa ja Alistadin avaamista. Yleensä olen sitä mieltä että kirjailijat jaarittelevat liikaa, mutta kerrankin toisinpäin. Tässä kirjassa olisi ollut ainekset vaikka kaksinkertaiseen sivumäärään. Mutta kun alusta päästiin,  lähti tarina lentoon ihan uudella tavalla ja tulikin kulutettua illan viimeiset tunnit tehokkaasti nenä kiinni kirjassa. Kirjan hahmot olivat uskottavia ja henkilökemia oli rakennettu taitavasti.

Oikein toimiva lomakirja:)

Kommentit (8)

myrtsi
1/8 | 

Itselläni tuli se olo, että kirjan kirjoittaja on lukenut Neil Gaimanin Maanalaisen Lontoon & Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi-kirjan ja yhdistänyt päässään nämä kaksi. Ei mitenkään erityisen originelli tuotos. :/

KatE
2/8 | 

Pohdin juuri samaa, postausta lukiessani, että kuulostaapa Alistadi kovasti Gaimanin Maanalaiselta Lontoolta. Jos tämä tarina upposi, niin voisin kuvitella Gaimanin teoksen kolahtavan myös... ja siitä on tehty aikoinaan myös minisarjakin.

lukuvinkkajainen
4/8 | 

Luin ton joskus pari vuotta sitte! Maria turtschaninoffin kirjoista oon tykänny myös Arrasta ja Anachésta, kannattaa kokeilla!

Semi
5/8 | 

Hassua, satuin itsekin lukemaan Helsingin alla tänä kesänä ja tykkäsin kovasti.

Liityn aiempien kommentoijien kuoroon ja suosittelen lämpimästi Neil Gaimania, tykkäisit varmaan muistakin kirjoista kuin Neverwhere (joka on siis se maanalaisesta Lontoosta kertova). Suosittelen lukemaan englanniksi ja brittipainoksen. BBC:ltä on 90-luvun telkkarisarjan lisäksi tullut vuonna 2013 myös kuunnelmaversio.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013