Philip Pullmanin Universumien Tomu -trilogia on yksi kaikkien aikojen suosikkikirjasarjani. Ensimmäisestä kirjasta, Kultainen Kompassi, vuosia sitten tehty elokuva oli jokseenkin pettymys, jossa puuttui kaikki kirjojen rosoisuus ja taika. Hollywoodilla silattuna tuo upean maaginen maailma ei yksinkertaisesti toimi.

Universumien Tomu on fantasiaa, mutta erittäin helposti lähestyttävää sellaista. Sanoisin, että nämä kirjat kannattaa lukea vaikka fantasiagenre ei yleensä olisi se omin juttu. 

Olin aika jännittynyt, kun BBC ja HBO julkaisivat tiedon, että alkavat kuvaamaan His Dark Materials -sarjaa. BBC:ltä voi yleensä odottaa aika eeppistä meininkiä ja tietysti laatua, joten uskalsin olla toiveikas. 

Nyt, ensimmäisen jakson katsoneena, alan olla jo innoissani! TV-sarja on selvästi uskollisempi kirjoille, joka on tällaisen tosifanin mielestä hyvä asia. Päähenkilö Lyraa näyttelevä Dafne Keen on ihastuttava, ja pelottavan paljon juuri sellainen, millaiseksi Lyran olen aina kuvitellut. Ruth Wilsonin Mrs Coulter on myös juuri sellainen, mitä laatusarjalta toivoinkin: ensi näkemältä silkkaa hunajaa valuva, mutta kuitenkin hienovaraisen pahaenteinen pahishahmo. Castingistä ei ole tässä vaiheessa vielä pahaa sanottavaa, vaikka lordi Asrielin olisin suonut olevan aavistuksen pelottavampi. Kirjassa mies on aluksi suorastaan jäätävän tunteeton.

Universumien Tomu sijoittuu historialliseen Oxfordiin. "Orpolapsi" Lyra kasvaa keskellä yliopistomiljöötä, setänsä lordi Asrielin suojeluksessa. Maailmassa valtaa pitää Magisterium, joka leimaa mielellään kerettiläiseksi kaiken toimintaansa uhkaavan. Tutkimusmatkailija Asriel on koko multiversumia mullistavan löydön partaalla, ja Magisterium ei suhtaudu tutkimukseen hyvällä. Pullmanin alkuperäisissä teksteissä onkin nähtävissä melko alleviivattua kritiikkiä uskontoja kohtaan. Nähtäväksi jää miten asia käsitellään TV-sarjassa. 

His Dark Materials on ennen kaikkea seikkalu, jossa aikuiset ovat merkittävissä sivurooleissa, lasten viedessä isoimman siivun estradista. Lyra tekee kaikkensa siepatun ystävänsä pelastamiseksi ja seikkailu kuljettaa tytön aina Lontoosta jääkarhujen maille pohjoiseen, ja tarinan edetessä lopulta myös kokonaan toiseen maailmaan. 

Meille suomalaisille Pullmanin tuotannosta löytyy kiinnostava lisämauste. Noitien kuningatar, Serafiina Pekkala, ja hänen daimoninsa Kaisa ovat alkuperäisteoksissakin täsmälleen em. nimisiä. Sarjassa näyttelee myös suomalainen Pasi Remsu. Muistaisin joskus lukeneeni, että Pekkalan nimi on valittu täysin umpimähkään puhelinluottelosta, mutta on mahdollista että muistan väärin. 

Sarja toiminee ihan sellaisenaankin, mutta suosittelen aivan ehdottomasti tätä kirjasarjaa myös. Sen voi antaa myös nuorisolle luettavaksi, sillä tarina vie varmasti mukanaan niin nuoremmat kuin vanhemmat. 

HBO julkaisee yhden jakson viikossa, joten sarjamaratonia tästä ei saa vielä aikaan. Ei auta kuin kiltisti odottaa.

Kommentit (1)

Lotta1234
1/1 | 

Vaikka paljon olenkin lukenut fantasiaa sen jälkeen kun yläasteikäisenä siihen törmäsin, olen tämän kirjasarjan onnistunut aina ohittamaan. Kädessä olen monta kertaa pitänyt ekaa osaa, mutta aina se on jäänyt kirjaston hyllyyn. Nyt sitä saa varmaan jonotella tovin jos toisenkin kun kaikki innostuu siitä. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010