En ole ennen tajunnut, miten epämiellyttävää hiustenvärjäys oikeastaan on. Olen luullut sen pienen kirvelevän tunteen ikäänkuin kuuluvan asiaan. Todella ikäväksi värjäys muuttui edellisellä kerralla, kun kärsin tuskaisista oireista päänahassa vielä viikonkin jälkeen.

Olin joutunut kaupan suppean valikoiman vuoksi ottamaan hyllystä eri sarjaa kuin mitä yleensä käytän ja siitä seurasi ongelmia. Liven tummanruskea ei ilmiselvästi sopinut minulle, sillä päänahkani kärähti ja kunnolla. Olen atoopikko ja lisäksi allerginen jo(i)llekin aineelle, mitä kosmetiikassa käytetään. Allergiaani ei ole toteamisen jälkeen koskaan tarkemmin tutkittu, mutta Bepanthen, Helosan ja kaikki perushuulirasvat aiheuttavat turpoavan kutiavan näpyläkerroksen. Ja nyt ensimmäistä kertaa hiusväri.

Olin siirtänyt tässä parin viimeisen viikon ajan värjäystä eteenpäin ja eteenpäin, en halunnut uudestaan samaa kokemusta kuin viimeksi. Päänahka ruvella ei todellakaan ole kiva olla. Juurikasvun paras ystävä on ollut väripurkkia välttelevälle huivi. Strategisesti aseteltuna :D


we can do it

we can do it

Lueskelin kommenttejanne hiusvärikokemuksista ja lopulta uskaltauduin Sandran neuvosta piipahtamaan Klingendahlin sisäpihalla, Day Spa Gabrielissa. Syy, miksi seikkailin Hämeenpuiston toiseen päähän, oli hiusväri nimeltä Tints of Nature. Ostin tummimman tummanruskean värin (18e) testaukseen, vaikka kampaaja oli sitä mieltä, että mustakin voisi olla minulle hyvä. En ole kuitenkaan ikinä värjännyt hiuksiani mustalla, joten otin varman päälle tälläkin kertaa.


tints of nature

tints of nature

Ammoniakiton ja parabeeniton vaihtoehto lupasi hellävaraisempaa (ja tuoksutonta) värjäyskokemusta. Jos nyt oikein tihrustin INCIa, niin tässäkin värissä on yleisesti allergisoivaksi todettua PPD:tä (on lähes kaikissa tummissa hiusväreissä), mutta ilmeisesti erittäin vähän(?). Joskin jos on allerginen ko. aineelle, niin ei ilmeisesti auta käyttää edes niitä pieniä määriä. Itsehän en toistaiseksi tiedä, mikä aine minua allergisoi.

Väripurkista riittää kahteen tyviväriin, joten jaoin määrät puoliksi ja sitten testaamaan. Olin valmiina juoksemaan pesulle hyvin nopeasti, mikäli kirvelyä alkaisi tuntua. Väriaine kuitenkin tuntui päässäni kuin olisin ainoastaan kostuttanut hiukseni, eli ei miltään. Wow. Kerta se on ensimmäinenkin, värjäyskerta ilman pienintäkään kirvelyä. Myös se pistävä tuoksu, joka saa silmät vuotamaan ja hengityksen salpautumaan oli tämän värin kanssa poissa. Lopputuloksena kaunis tummanruskea, ytyä riitti kääntämään blondit kutrini tummaksi.

Olisiko tässä minulle The hiusväri, vai iskeekö herkistyminen taas jostain nurkan takaa myöhemmässä vaiheessa. Nähtäväksi jää, mutta tällä erää olen tyytyväinen :)

Kommentit (55)

1/55 | 

Kyllä siinnä nyt vaan kävi niin, että koukutin sinut pahemman kerran :D Tosin hyvä vaan niin, et turmele hiuspohjaasi!

Kielo
2/55 | 

Miten ootko hennausta miettinyt? Se on ehkä allergiaystävällisin vaihtoehto, saa tummanruskeaa ja mustaa kokonaan ilman PPD:tä. Jos sille aineelle on allerginen niin pienikin määrä aiheuttaa kyllä ärsytystä ja jatkaa altistumista :/

3/55 | 

Tints on hyvä, toinen mitä voin suositella on Palette by Naturen värit, tosin ne on myös aika hintavia, mutta niissä ei ole PPD:tä.

http://www.suvarna.co.uk/act-by-nature/palette-by-nature-dark-natural-br...

Suomesta näitä ei (?) löydy mutta jos netin kautta onnistuu :)

Hennaus on tietysti se myrkyttömin vaihtoehto, mutta silloin tarttee melkein kaverin apuun, muuten tulee sotkua ja viehän se enemmän aikaa kuin ns. purkkivärit.

ujosiili
4/55 | 

Vau! Kerro sitten vielä, että minkä väärinen juuri on muutaman viikon päästä ts että pysyykö väri. Katku ällöttää eikä tunnu kivalta huuhdella järkyttäviä myrkkyjä viemäriin... (Ja päässä alkaa olla noin kahden sentin juurikasvu...)

Nooda
5/55 | 

Ihan näin hiusväriasiasta poiketen, pakko suositella sulle erästä blogia, johon törmäsin vasta jokunen aika sitten. Hetken sitä selattua tuli mielee että sä voisit ehkä pitääkin siitä, jos et ole jo törmänny siihen :P

ilikeitspooky.blogspot.com

6/55 | 

Mulla todettiin manteliallergia vajaa kaks vuotta sitten ja vihdoin löytyi syy, miksi esim. Bebanthen ei koskaan mulla toiminut. Tosin käytin sitä senkin edestä, kun kuvittelin, että "kun kaikilla muillakin toimii.." Joissain hiusväreissäkin saattaa siis olla manteliöljyä nimenomaan pehmentämässä ja hoitamassa. Suurimmassa osassa huulirasvoja tätä on myös! :)

dodo
7/55 | 

moi, haluisin kysyä että värjäätkö ikinä muuta tukkaa kuin tyvikasvua? kun sun tukan väri ei näytä siltä että se haalistuisi ajan kuluessa. itse joudun värjäämään parin kuukauden välein koko tukan punaiseksi ja on niin pitkä tukka että menee kaksi väripakettia, ja kukkaro huutaa sen takia armoa... :D joten voisinko udella miten saat sun tukan pysymään noin hyvän värisenä?

Emilia
8/55 | 

Ammoniakki joka tapauksessa on korvattu jollain toisella vahvalla emäksellä, että syteen tai saveen. Ammoniakki korvataan lähes poikkeuksesta (di)ethanolaminella, joka on ammoniakkia huomattavasti allergisoivampi ja ärsyttävämpi ainesosa - vaikkakin hajuton. Ammoniakista haihtuvat kaasut voivat ärsyttää, mutta ammoniakki hyvin hyvin harvoin allergisoi.

Eli allergiavapaata ja turvallista hiusväriä ei olekkaan - kasvivärejä lukuunottamatta.

Martsu
9/55 | 

Henna on varmasti myrkyttömin ja turvallisin vaihtoehto, mutta esim. musta saattaa vaaleahiuksisilla värjäytyä vihertäväksi (tämän välttämiseksi voi löytyä kyllä hyviä vinkkejä). Lisäksi juuri mustaan hennaan on usein lisätty tuota allergisoivaa PPD:tä, joten kannattaa huolella tsekata pakkauksen INCI-lista; luonnon henna löytyy nimellä lawsonia inermis.

Riina
10/55 | 

Mulla kävi samoin Liven punaisen hiusvärin kanssa, siis sitä ennen olin värjännyt jos jonkin merkkisellä hiusvärillä (punaisilla), mutta Live sytytti mun päänähkani tuleen! Luulin, että olin tullut vaan liian herkäksi punaiselle värille, mutta öh, mulla on punainen tukka edelleen...

Eli Live-hiusväreissä on joku bugi!

henna
11/55 | 

En suosittele hennaväriä, koska jos joskus haluat vaihtaa hiustenvärisi lähemmäksi luonnollista väriäsi, niin hennatun hiuksen blondaaminen ei onnistu. Hennattuja hiuksia ei saa käsitellä muilla hiusväreillä kuin hennalla, niin kauan kuin väriä hiuksissa on ja se ei ole pois kasvanut. Lopputulos voi olla väriltään ja laadultaan ennalta-arvaamaton.

Reppuli
12/55 | 

Moi! ja HELP!!! Otin tatuoinnin viime viikolla ja olen ravaillut sitä ahkerasti Bepanthenilla. Mutta mullekin on ilmaantunut näppylöitä iholle. Mitä laitoit tilalle kuvan hakkaamisen jälkeen, jos olet B:lle ja Helosanille allerginen?

Kaisa
13/55 | 

Itse olen nyt alkanut värjätä hennalla ja se on _ihana_. Tukka on paksumpi ja voi paremmin kuin koskaan. Huonona puolena on tietysti se, että hiusväriä ei voi enää vaaleaksi muuttaa. Tämä kyllä jonkin verran haalistuu, eli vähän voi muutella tummuusastetta ja punaisuutta. Mutta jos blondiksi tms haluaa, niin täytyy joko vetää lyhyeksi tai kasvattaa pois sitä eriväristä latvaa.

hennakokemuksia: http://yritysjaerehdys.blogspot.com/search/label/henna

14/55 | 

Aika pelottavia noi hiusvärit kyllä :/ Ite siirryin vajaa vuosi sitten kans kokonaan hennaan. Ruskeetukkanen saa ihan kivan värin aikaan 'mustalla' hennalla :) Se ei valitettavasti käy blondiin hiukseen, ellei haluu vihreetä päätä.. Mut hyvä, että oot löytäny ees vähän luonnollisemman vaihtoehdon! :) Päänahka kiittää.

Jos jotain kiinnostaa, niin täällä on mielenkiintosia kirjotuksia hiusväreistä:

http://kemikaalikimara.blogspot.com/search/label/hiusv%C3%A4rit

bot
15/55 | 

Tampereelta löytyy ekokampaamo ja luomuhoitola Harakanpesä, jossa näyttäisi olevan myös hiusten värjäystä tarjolla:

http://harakanpesa.net/

En ole palveluita itse käyttänyt, mutta ajattelin vinkata kun huomasin mainoksen Tamperelaisessa :)

Tintti

Kyllä kasviväristäkinnvoi saada allergiaoireita. Minulle kävi näin ensimmäistä kertaa elämässäni käydessäni värjäyksessä Harakanpesässä Pyynikillä. Aiheuttajana ilm suuri määrä indigoa. Olka varovaisia indigon kanssa!

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
18/55 | 

sandra: toivon niin paljon, että tää väri tulee jatkossakin toimimaan, etten kehitä mitään yliherkkyyttä!

kielo: hennaus on vähän turhan ikuinen hiuksille, eli jos haluaa vaihtaa vaaleammaksi niin :) tuuliviirin on pakko varautua :D

chaos: mikä siinä on, että suomessa ei myydä PPD vapaita värejä, kun ulkomailla taas myydään... :(

ujosiili: jos en muista kertoa niin hihku perään :) kestoväri tuo on, eli luulisi pysyvän.

nooda: sweet, ihana tyyli!

hauwerine: mun ei auta olla manteleille allerginen kun vedän niitä kaksin käsin suuhuni joka muodossa :DD

dodo: tää tumma pysyy tukassani kuin tauti, ei tarvitse tosiaan värjätä kuin tyvi :) mutta punaisen kanssa on juuri tuo pysyvyysongelma, eli viime keväänä kun testasin punapäisyyttä niin ei pysynyt mullakaan, meni aivan täysin hermo siihen jatkuvaan värjäämiseen ja palasin tummaksi.

emilia: minähän en toistaiseksi tiedä että mikä on se allergisoiva tekijä :) mutta jos on vaihtoehtona värjätä hajuttomammalla mönjällä kuin ammoniakki niin kyllä kiitos. Kaikellehan (myös kasveille!) sitä voi allergisoitua, mutta tavoitteeni on löytää tuote jota siedän.

martsu: hennasta on itsellä vähän ikävät kokemukset ja tuo vihertävyys ei innosta :D

riina: ainakin jo ainesosa niissä väreissä on, joka meitä kumpaakin ärsyttää :)

henna: juu tuo on yksi syy miksi en halua hennata.

reppuli: lopeta ihan heti sen helosanin käyttö jos on selvästi yhdistettävissä tuo näppylämuodostus siihen. Ettei vaan tule mitään kunnon rakkuloita ja tatska mene pilalle. Mulla toimi apteekista ostettu valkovaseliini, sen kanssa ei mitään ogelmaa, turvotuksia tai ärsytyksiä :) mutta tämä sitten vain oma kokemus, ei varmastikaan ole kaikille sopiva sekään.

kaisa: mä en just siksi halua hennaa, jos vaikka muutankin mieleni. Ja se vihertävyys oli nuoruuden hennauskokeilulla aika jäätävä :D

nade: toivotaan että toi toimii jatkossakin, mut ikävä kyllä allergioilla on tapana kehittyä pikkuhiljaa joten en vielä juhli liikaa :D oon lukenut noita Kimaran hiusvärijuttuja ja niiden perusteella lietsonut lievämuotoista hiusvärikammoa itselleni, mutta vielä toistaiseksi ottanut tumman värin vuoksi riskin.

bot: oon tosi huono käymään kampaajalla, enemmän sellainen tee-se-itse -tyyppi :D

h: Sillä ei ole mitään väriä kuka sen värin laittaa, jos on jollekin aineelle allerginen ;)

anni: kiinnostaa noiden kasvivärien suhteen nuo incit, eli onko niissä lainkaan kemikaaleja (hapete...?) vai ovatko aina sitten sitä hennaa... Tuota hennaa kun en tukkaani halua, oma blondini muuttui nuorena "kauniin" oranssinvihreäksi ja sitä ei saa hiuksesta pois kuin kasvattamalla. Palaan sitten kokonaan luomuksi jos allergisoidun kunnolla.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Kisu
19/55 | 

Mulla oli vuosia sitten ihan sama kokemus Liven värien kanssa, poltti niin maan perkeleesti, että oli pakko pestä pois melkein heti. Muutkin värit vähän kihelmöi, mutta se ei ollut mitään verrattavissa Liveen. Oon ihan samaa kuullut muiltakin.

Sen jälkeen siirryinkin punapääksi ja blondasin vaan tyveä ja värjäsin suoravärillä punaiseksi ja lopulta annoin kulua punaisen pois ja aloin kasvattaa omaa väriä. vaalea sieltä alta tuli hitaasti, mutta varmasti esille ja oon alkanut tykkäämään omasta tummanvaaleasta, vähän kultaan vivahtavasta väristäni. Mäkin ennen ajattelin, että en varmasti lopeta hiusten värjäystä, mutta noh, tässä sitä ollaan oman värin kanssa. Kaapissa on kyllä kaksi kullanvaaleaa kasvipohjaista väriä odottamassa kokeilua, että jos kesällä häihin piristäisi väriä vähän niillä. Eivät ole hennaa, vaan muista kasveista tehtyjä ja ilmeisesti ihan toimivia. Ostin Ekolosta, ovat ilmeisesti vähän samantyyppisiä, kuin tuo Tints of Nature, olen niitäkin katellut, mutta valitsin Herbatintin kuitenkin. Molemmista olen kuullut vain hyvää.

Kiki
21/55 | 

Mielenkiintoista seurata miten tuon värin kanssa sulle käy pidemmän päälle. Itellä kans kauhea kutina ja ärsytys päänahassa aina värjäyksen jälkeen ja nyt oonkin ollut värjäämättä useamman kuukauden ajan - juurikasvu on karmiva. Jos tuo toimii hyvin eikä aiheuta mitään niin voisin testata itsekin. :)

sonia
22/55 | 

Itse lopetin vain hiusten värjäämisen kokonaan, kaikki mahdolliset "allegiavapaat" vaihtoehdot saivat päänahan jäätävään kuntoon. Asiaa angstattiin puoli vuotta, kunnes tajusin etten omistakaan suomalaista hiirenharmaata hiusväriä vaan jokin punaiseen taittava, joka lienee englanniksi "golden brown" :D. Oma hiusväri saattaa yllättää.

julppa
23/55 | 

voiko tummanruskeat hiukset värjätä vaaleiksi ? haluaisin nimittäin takaisin omat vaaleat hiukseni, enkä kampaajalle haluisi mennä hinnan takia :D olisi mukavaa saada vaaleat hiukset vain yhdellä värjäyskerralla :)

24/55 | 

Helsingin astma ja allergia liiton sivuilla on luotettavaa tietoa asiasta joka koskee yhä useampaa meistä.

"Hiusvärit ovat erittäin reaktiivisia kemikaaleja, joista monet erilaisissa tieteellisissä koejärjestelyissä aiheuttavat perimä- ym. soluvaurioita. Värikemikaalien on osoitettu tunkeutuvan ihon läpi elimistöön, minkä takia niiden pitoisuudet hiusväreissä on tarkasti rajoitettu. Tutkimustiedot niiden mahdollisesta riskistä lisätä alttiutta mm. eräisiin syöpätauteihin kampaajilla ja mahdollisesti jopa kuluttajilla ovat ristiriitaisia. Siksi tiedekomitea edellyttää valmistajilta lisää tutkimustietoa.

On myös olemassa luonnollinen kasviperäinen hiusväri, Lawsonia inermis –kasvista valmistettu hennauute. Sen sisältämää väriainetta, 2-hydroksi-1,4-naftokinonia (INCI: Lawsone) valmistetaan synteettisesti. Sen turvallisuudesta tiedekomitea on 2/2004 todennut, että syötynä se on myrkyllistä munuaisille, vatsalle ja verisolujen muodostukselle, eikä sen saannille nykyisellään voida antaa turvallista raja-arvoa. Komissio päättänee aikanaan, onko sen käyttö edelleen sallittava ja millaisin mahdollisin rajoituksin. Jos hennavärin pakkauksen ainesosaluettelossa mainitaan Lawsone, sisältää tuote synteettistä molekyyliä, kun taas kasviperäinen hennauute ilmoitetaan tieteellisellä nimellä Lawsonia inermis"...

Jenna
25/55 | 

Olen värjännyt hiukseni (tummemmaksi) viimeksi vuonna 2005. Tuli niin hillitön allerginen reaktio, että loppu värjäilyt siihen. Otsa turposi, päänahka oli ruvella ja tukkaa irtosi järjettömiä määriä. Hiljalleen turvotus siirtyi naamalla alemmas niin etten saanut silmiä kunnolla auki. Ah ihanuutta. Sen jälkeen jopa "kuuden pesun sävyvaahto" -tyyppiset tuotteet aiheuttaneet kutinaa testatessa, joten ei kiitos. Blondaaminen ei sitten aiheuttanut tasan mitään ongelmia, mutta harmi etten halua olla blondi, raidoituksestakin tukkalaatuni otti sen verran itseensä.

silkki
26/55 | 

Olen aina ihmetellyt naisia, jotka joissakin Aasian (ainakin) maissa värjäävät kasvojen ihoaan vaaleammaksi saaden pahimmillaan todella pahaa jälkeä aikaan, mutta eroaako tämä hiusten värjääminen tai liiallinen ihon ruskettaminen oikeastaan tästä kovin paljoa.

Itse värjäsin nuorempana muutaman vuoden hiuksia ja nyt olen ollut ainakin 6 vuotta värjäämättä - ja tunnun olevan aika harvinainen nuorten naisten joukossa. Tietenkin hiusten värjäys on jokaisen oma asia, mutta hassua, että se tuntuu nykyään olevan normi. Ja hassua miten vähän värjäämisen haitoista puhutaan. Ja sitten kun puhutaan se on juuri ääripäähän menemistä (se kamala uutinen naisesta, jonka kasvot turposivat).

Ninni
27/55 | 

Sopivasti kun hiuksista on nyt puhe niin suositteleppa hyvää kampaajaa Tampereelta :)

28/55 | 

Vautsi! Jos oikeesti ei mitään kirvelyä ja normi hiusvärin kestävyys, mun taitaa täytyy vaihtaa hiusvärimerkkiä... Kerros sitten pysyikö väri :)

:) Pirtsakka :)
29/55 | 

Mie hennasin kerran hiukseni ja niistä tuli porkkananpunaiset :)

Onhan nuo hiusvärit aika myrkkyjä itselläkin pientä kutinaa ja kirvelyä siitä syystä värjäänkin tosi maltillisesti.

30/55 | 

Allergisille sopii myös eläinkokeeton Paul Mitchell, mitä ainakin Tampereella on joissain kampaamoissa. Lisää tietoa voi katsoa Animalian nettisivuilta, jos kiinnostaa. :)

~Sara~

31/55 | 

Kuullostaa todella ikävälle yliherkistymiselle. Kai sinulla on hiuspohjaa tasapainoittava/kosteuttava sampoo ja hoitoaine jotka on ostettu muualta kuin päivittäiskaupasta?

Väreistä puheenollen, nyt on tullut uusi ja ensimmäinen hiusväri joka on saanut proDEM instituution ihotautilääkärien hyväksynnän. Tämä on kuulemma isokin firma saksassa. Kyseessä on Schwatzkopfin Igora Senea väri. Kampaajana sanon että väri oli tuoksuton ja kiilto oli hyvä. Olen värjännyt tuotteella nyt kahdesti ja toinen asiakkaista koki ennen hiuspohjassaan lievää pistelyä, nyt ei mitään. Tosin eihän tämäkään välttämättä ole kaikille täysin kivuton väri, mutta suunta on ainakin oikea. Kampaajalta saa myös INOA ja Essensity nimisiä värejä jotka ovat ammoniakittomia ja hajustamattomia.

Herkälle ihmiselle en suosittele kotona värjäämistä.

32/55 | 

PPD:n ongelma on se, että jos sille allergisoituu, jo se pienikin määrä aiheuttaa oireita.

Eli kaikki tai ei mitään. Kemikaalikimara-blogissa on hyviä kirjoituksia aiheesta. (Ne olikin joku jo linkännyt ylempänä)

Itse olen käyttänyt viime aikoina saksalaisen Sante Naturkosmetikin luonnonvärejä. Olin skeptinen, mutta toimivat todella hyvin. Saa ehkä jostain Suomestakin, tai sitten pyydät jonkun Saksasta kuriiriksi.

http://www.sante.de/pages_en/hfarben.html

Tiina
33/55 | 

Jenna: kuulostaa fenyleenidiamiiniallergialta. Itselläni on myös sellainen, eli mustan väriaineen allergia. Sitä on myös useissa punaisissa väreissä, ja tietenkin ruskeissa, mustissa, violeteissa jne..

Onko tuo PPD muuten just fenyleenidiamiini..? Itse en tiedä millä kaikilla nimillä sitä kutsutaan, sairaalasta joskus sain lapun, jossa oli fenyleenidiamiinille kymmeniä erilaisia nimiä ja koodeja.

Fenyleenidiamiinittomia värejä on Elumen-värit, joiden etenkin kirkkaan punainen väri jämähtää tukkaan niin lujaa kiinni, ettei tarvitse kuin juurikasvua värjätä. Itsellä oli joskus sitä, ja mulla muut punaiset ovat viikossa kulahtaneet. Vaalennettuun pohjaan siis laitettiin sitä. Elumenit eivät myöskään sisällä hapetteita tms. koska kiinnittyvät hiukseen sähkövarauksen avulla. Gööglettakaa jos kiinnostaa. Elumenin mustaa käytin joskus myös, mutta se kulahti tummanruskeaksi aika nopeasti, mutta ei aiheuttanut allergiareaktiota.

Venla
35/55 | 

Mullakin on Liven punainen hiusväri aiheuttanut pahoja oireita ja en ole sitä sen yhden kerran jälkeen käyttänyt. Muissa väreissä ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa pientä kutinaa lukuunottamatta.

Niin ja muakin kiinnostaa hyvät kampaamot Tampereella :)

Anni
36/55 | 

En tiedä ihan tarkkaan miten nuo kasvivärit toimii, siis mitä (jos mitään) hapetetta niissä käytetään. värit sekoitetaan eri kasveista halutusta lopputuloksesta riippuen. Hennapohjaisilla sekoituksilla tehdään punasävyisiä värejä ja tummien värien pohjalla on indigo. Vaalentaa ei kasviväreillä ymmärtääkseni voi. Oranssista saat varmasti lisätietoa kun vaan kysyt :)

38/55 | 

Oletko tästä kuullut? :

Hiusten värjäämistä ei suositella henkilöille, jotka ovat ottaneet mustan hennatatuoinnin. Tilanteessa on vaara saada vakava allerginen ihoreaktio. Asiasta tiedottavat Teknokemian yhdistys ja Helsingin Allergia- ja astmayhdistys.

Reaktio voi tulla jopa vuosien kuluttua mustan hennatatuoinnin ottamisesta. Allergisen reaktion aiheuttajaksi asiantuntijat arvelevat parafenyleenidiamiinia (PPD), jota mustat hennatatuoinnit sisältävät.

PPD:n käyttö on kosmetiikkalainsäädännön mukaan sallittua ainoastaan hiusten, kulmakarvojen ja ripsien värjäämiseen. Mustissa hennatatuoinneissa ainetta käytetään kuitenkin suoraan iholle ja korkeampana pitoisuutena. Tällöin altistuminen on suurempaa.

Noin 80 prosenttia hiusväreistä sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia. Allergiaa epäilevien suositellaan kääntymään lääkärin puoleen.

40/55 | 

kiitti vinkistä, voisin itsekkin testaa jos löytyy sopiva sävy, mä oon kans ruvennu kärsimään hiusväri yliherkkyydestä... päänahkaparkaa tästä mun hiusvärikierteestä...

Noora
41/55 | 

Mulla oli taannoin samat päänahan ongelmat ja lisäksi atooppinen ihoni meni hirveään kuntoon. Tilanne meni niin pahaksi että hyviksi havaitut, tutut tuotteetkin vetivät ihon rakoille. Päänahan kutina oli aivan hirveä vaikka shampoo yms. olivat samat mitä olin käyttänyt jo kauan eivätkä ne olleett aiheuttaneet aiemmin mitään. Siis: Ei ennen kuin muutin Tampereen keskustaan. Toisella puolella Suomea asuessani ei iho reagoinut vastaavalla tavalla. Hiustenlähtö oli aivan hirveetä ja luonnonkihara leijonanharjani kutistui olemattomiin. Tilanne parani vasta muutettuani toiselle paikkakunnalle. Nyt vuosi muuton jälkeen hiustenlähtö on palautunut normaaliin, tukka vahvistunut ja iho rauhoittunut. Olen ottanut kokeeksi käyttöön ne vanhat tutut tuotteet eivätkä ne aiheuta enää mitään ongelmia. Harvemmin tulee ajateltua ettei se kraanavesikään puhdasta ole, siinäkin on kemikaaleja. Ja minulle ne veden kloorit ja kalkit yms. olivat ilmeisesti liikaa.

Jenni
42/55 | 

Perusmarketin hyllystä tarttui mukaan uusi tanskalaisen valmistajan Naturigin-merkkinen hiusväri. Siinä ei ole ammoniakkia eikä parabeeneja. Kokeilin väriä äsken ja ainakin se oli miellyttävän tuoksuinen eli sai värjätä ilman kitkerää hajua.

nippelitietotäti
43/55 | 

tuota ppd:tä tai sen johdannaisia on kaikissa hiusväreissä ja useimmiten juuri se on sen allegisen reaktion aiheuttaja, ei niinkään ammoniakki kuten useimmat luulevat.. ammoniakki ainoastaan tuoksuu pistävälle, joten on helppo jotenkin yhdistää oireilut siihen.

Totuushan on, että jos joskus olet saanut allergisen reaktion, kuten vesikellukoita tai että hiuspohjasi alkaa kuoriutumaan irti, tulee se joskus tapahtumaan uudestaan! mikään hiusväri ei periaatteessa sovi sinulle, vaan se herkistää jokaisella värjäyskerralla.. en halua pelotella, mutta on tapauksia joilla on hiuspohja kirjaimellisesti kuoriutunut irti veresnahalle ja hiukset lopettanut kasvunsa siitä kohti ihan vaan siitä syystä, että ovat allergisesta reaktiosta huolimatta jatkaneet värjäämistä :(

phuoh, ja romaanin lopuksi vielä tietona se, että usein myös nämä ammoniakittomat tuotteet sisältävät enemmän herkistäviä ainesosia kuin ammoniakilliset tuotteet ja ne ovat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vähemmän testattuja. Jos allergeeni on sinulle ammoniakki, kuten hyvin voi olla, niin siinä tapauksessa hyvä juttu että vaihdoit merkkiä, mutta jos ei niin toivottavasti hiuspohjaasi ei tule suurempaa reaktiota kuin viimeksi :)

NIIn, ja tummanruskeat ja mustat ovat värejä, joissa esiintyy eniten allergeeneja... eli blondiksi vaan :D

ugh, olen puhunut :D:D

Leenukka
44/55 | 

Kuten Sädehelmi tuossa ylempänä kommentoi, niin tuo musta henna on todella ikävää ainetta. Itse otin aikoinani mustan hennatatuoinnin, parin päivän päästä tatuointi turposi ja kutisi hurjasti. Sen jälkeen kun värjäsin hiuksia, niin kortisonikuurin jouduin syömään pari kertaa ennen kuin uskoin, että en voi värjätä enää hiuksia. Tätä tatuointia ennen siis pystyin värjäilemään ihan ilman ongelmia. Nykyään kampaajalla joudun pyytämään, että ottavat sen pehmusteen pois pesupaikan altaan reunalta, koska saan siitä jo sen verran altistusta, että niska "palaa" rikki jos olen kosketuksissa pehmusteeseen hiustenpesun ajan. No onpahan säästyny paljon rahaa kun ei hiusväreihin niitä tarvitse laittaa ja oma värikin on onneksi ihan kiva....

Maria32
45/55 | 

Oma päänahka reagoi blondaukseen. Piti olla miedosta miedoin väri mutta ei. Arvelen, että noille väreille herkistyy vähitellen. Eli vuosia tulee värjättyä mutta yks kaks sitten päänahka kärvähtää.

kohtalotoveri
46/55 | 

Yh. Minua rupesi värin merkin vaihdon takia myös kutittamaan päänahka ja korvat alkoivat punottaa. Eikä kaapista löytynyt edes hydrocortisonia.

Huvittavaa sillä merkki juuri mainosti itseään "luonnollisuudellaan" ja "ammoniakkimattomuudellaan". Jotenka kyseessä oli joko PPD (pitkäaikaiskäytön aiheuttama yliherkkyys?) tai joku aine jota ei mainittu.

Toivotaan että kutina lähtee, kestänyt kylläkin onneksi vasta puolisentoista päivää. Harmi että juurikasvuni tulee olemaan kirkkausspektrin täysin eri päässä. Pidän kaiketi myöskin jonkinmoista hattua/huivia ennemmin kunnes löydän merkin jossa ei olisi PPD:tä. Pelaan varman päälle kun säikähdin muutamia netin tarinoita siitä. ^^'

Jenni
47/55 | 

Jotenkin tuosta hennasta noussut kohu ihmetyttää, ihan omituista propagandaa isojen hiusväri-talojen osalta. Tutkimuksessa siis syötettiin rotille henna-kasvia pitkällä aikavälillä, jonka todettiin aiheuttavan rotille kohonnutta riskiä syöpään, mutta mikä olisi ollut tilanne jos rotille olisi syötetty kemiallista hiusväriä ammoniakkeineen? Ne olisivat kuolleet samantien erittäin tuskallisen ja hitaan kuoleman ammoniakin polttaessa kaikki ruoansulatuskanavan limakalvot tuusannuuskaksi.

Itse värjäilin parturipuolellani ollessani hiuksiani kasviväreillä ihanaksi chilinpunaiseksi, sarjan nimeä en muista, ainesosana oli myös hennaa. Punavärin pysyvyys oli omaa luokkaansa, ja kiilto mitä mahtavin. Myöskään mitään yllätyksiä ei sattunut siirryttyäni takaisin kemiallisiin väreihin, värit tarttuivat, ja parin-kolmen asteen vaalennuskin oli ihan simppeli homma

.

Jos olet värjännyt tukkaa markettiväreillä pari vuotta punaiseksi, et saa myöskään sitä enää platinablondiksi, jos et sitten ole niitä onnekkaita, joiden tukka luovuttaa helposti väripigmentit pois, jolloin on ihan sama mitä laitat päähäsi, niin saat kuitenkin yhdellä värinpoistolla blondin.

Henna tarttuu hiuksen pintaan, kun taas kestoväri rikkoo hiuksen ja väri kehittyy hiuksen sisälle. Kumpi kuulostaa hellävaraisemmalta?

Tetturi
48/55 | 

Minulla on ollut tummanruskeat hiukset muutaman vuoden ajan. Olen värjäyttänyt juurikasvun aina kampaamossa, mutta viime kerralla värjäyksen aikana hiuspohjassa tuntui lievää kirvelyä ja kuumotusta. Mainitsin asiasta kampaajalle ja väri huuhdeltiin pois. Polte loppui kun hiukset oli huuhdeltu ja kaikki oli kunnossa.

Muutaman viikko sitten silmiini osui artikkeli Briteissä kotivärjäyksissä tapahtuneista hengenvaarallisista värjäyksistä. Tutustuin asiaan hieman syvemmin ja luin tummien värejän sisältävän erityisen paljon ppd:tä. Oma juurikasvuni alkoi olla sen verran järkyttävä että oli värjäyksen aika. Kampaajalle en kuitenkaan halunnut mennä, joten tutkin vaihtoehtoja. Värjäsin myös hiukseni Tints of Naturella. Tiesin, että tuote sisältää ppd:tä, mutta halusin kokeilla. Tein 48 tunnin allergiatestin, josta ei ilmaantunut mitään oireita. Värjäyskin onnistui hyvin, vaikka pidin ainetta päässä vain 15 minuuttia. Syy tähän oli se, että aine haisi mielestäni erittäin omituiselle. Mieheni tuli kesken tyvivärjäyksen kysymään minulta, että "mitä ihmeen myrkkyä sinä käytät kun koko kämppä käryää?"...haju oli tosiaan karmaiseva - muistutti lähinnä käyvää kiljuämpäriä- ;) Värin jälkeen laitettava shampoo ja hoitoaine olivat oikein ihanan tuoksuisia ja tosiaan mitään kirvelyjä ei aiheutunut. Oikein miellyttävä kokemus kerrassaan. Ja tosiaan tuo lyhyt vaikutusaikakaan ei tehnyt tepposia. Väri on tyvessä kiinni.

Halusinkin kysyä blogin pitäjältä, että pysyikö väri kauan, vai kuluiko pois?

Minua ahdistaa edelleen tuo värissä oleva ppd niin paljon, että aion siirtyä ensi kerralla tuotteeseen, jossa ei ole ppd:tä ollenkaan. Olen lukenut monesta paikasta, että herkistyminen pd:lle alkaa usein juuri pienenä päänahan kirvelynä ja sitten joku kaunis kerta kun sitä on kasaantunut elimistöön tarpeeksi, niin parikin päivää värjäyksen jälkeen voi tuloksena olla turvonnut polla ja kudosnestettä valuva hiuspohja. Ajattelin kokeilla ensi kerralla Palette by Naturea. Tilaan värin Englannista ja jos se on hyvä niin siirryn siihen.

Toivottavasti ppd kielletään Suomessa pikaisesti!

mary\'am

Täällä kun puhutaan että "jos on allerginen PPD:lle", niin ei siinä ole niinkään kysymys allergiasta vaan myrkytyksestä - Sitä ei oikeen vielä tiedä mistä eri syistä johtuen kunkin elimistö pahimmassa tapauksessa reagoi erittäin voimakkaasti siihen aineeseen - Mutta siis ihmisiä ei voi jakaa niihin jotka a) ei ole sille allergisia tai b) ovat. - Se on kaikille pahasta - Niin, ja tiedoksi niille jotka valittaa että jostain "mustasta hennasta" on tullu vihreet hiukset; luonnossa ei kasva mustaa hennaa, ne on ollu henna + keinovärisekotuksia - Henna/ingoseoksella saa kastanjanruskeet hiukset - esim puolet hennaa, puolet indigoa - Jos haluaa mustat hiukset, ne värjätään eka pelkällä hennalla, ja sen huuhdellaan, sen jälkeen värjätään pelkällä indigolla - Pakkauksen päällä pitää lukea henna (lawsonia inermis) ja indigo (indigo tinctoferia), mitään muita aineita tai hajusteita nää jauheet ei saa sisältää jos haluaa puhdasta ainetta.

mary'am
50/55 | 

Herbatint, Tints of Nature, Naturigin, Inoa, Essensity ja Senea sisältävät kaikki PPD:tä tai sen johdannaisia.
PPD on monissa pakkauksissa nimellä aminophenol tai 2,5 toluenediamine, myös muita nimiä käytetään; aineen kemiallista kaavaa muutetaan sen verran että purkin päälle voi kirjottaa eri nimen - jee !! - Henna yhdistettynä indigoon on hyvä värjäyskeino, vaikkakin työläs; itse en voi sitä käyttää koska indigo ärsyttää liikaa - Olen värjänny hiukseni Elumenilla, ja se on toistaseks parhain hiusväri mitä tiedän, mut älkää värjäyttäkö kampaajalla koska se väri haalistuu ekalla kerralla joten kampaajalle menee helpostikin 300 e kolmesta värjäyskerrasta, tilatkaa saksalaisista nettikaupoista niin 50 eurolla saatte satsin jolla värjää 2-3 kertaa.- Elumenissa ei ole ppd:tä eikä muitakaan myrkkyjä. - Ammoniakki ei ole allergeeni vaikka tuoksuu pahalle, se on myyntikikka "ei sisällä ammoniakkia" - Myöskään parabeeni ei ole erityisen vaarallista, sitä käytetään useimmissa apteekin perusvoiteissa - Se, että jokin on hajustamatonta ei sano yhtään mitään, eihän arsenikkikaan millekään haise.

51/55 | 

Elumen ei sovi allergisoituneille!! Ja ammatillisen ei tosiaankaan allergisoi vaan sitä korvaavat aineet "ammoniakittomissa" tuotteissa. Myös parabeenit ovat Turvallisin vaihtoehto muihin vastaaviin verrattuna. Ppd ainetta myös korvaavat kuten esim wellan innosense sarjan me+ ovat allergisoivia. Älkää uskoko mainoksia

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
Maaliskuu