Meillä oli keskellä kauneinta pihaa vanha villiintynyt mansikkamaa, joka koki kohtalonsa tänä kesänä. Tai melkein, viimeiset kaksi riviä poistetaan vasta syksyllä mansikkasadon korjaamisen jälkeen. Lähtötilanne oli todellinen viidakko, sillä jo talvella oli tiedossa, että lapiohommia on luvassa. Näin ollen rikkaruohot olivat saaneet kasvaa vapaasti koko kevään.

Lapiohommien jälkeen kolme eniten puskittunutta riviä oli poissa ja kahden jäljelle jääneenkin rivin päässä oli tilaa, sillä kaivoimme pahasti ruohottuneet taimet ylös rivien päästä. 

Tämän jälkeen tasoitin maan ja levitin pinnalle "rikkaruohomaton", joka estää kutsumattomien vieraiden kylästelyt, mutta päästää kuitenkin veden läpi. Suodatinkangasta myydään yleensä vihreänä, mustana ja ruskeana, ja päädyin itse mustaan, sillä halusin maton päälle mustaa katetta.

Puoliksi maan alle painuneet kivet nostettiin samalla ylös koko mansikkamaan mitalta ja aseteltiin paikoilleen uudelleen.

Isäni teki meille pari istutuslaatikkoa tai oikeastaan kehikkoa, sillä niissä ei ole pohjia. Asettelin kehikot maton päälle ja kippasin perään reilusti puutarhamultaa. Istutin kokeeksi toisen laatikon päätyyn kolme kaupan yrittiä, mintun, persiljan ja ruohosipulin, sillä ne eivät yleensä ole kovin näätsnokkaisia. Sisätiloissa nämä kolme ainakin menestyvät hienosti. Katsotaan josko menestyisivät istutuslaatikossa ulkonakin. 

Muuten kylvin laatikot täyteen yrttejä ja salaattia. Sitten vaan satoa odottelemaan. 

Ei tämä vieläkään varsinainen pihan kaunistus ole vajaine mansikkariveineen, mutta ensi kesänä tuunaan lopulliseen kuntoon koko palstan. Säästin vielä kokeeksi nämä kaksi terveintä mansikkariviä, kun puskivat niin mahdottomasti kukkaa että eiköhän sieltä vielä pienestä ruohottumisesta huolimatta ole maistuvaa satoa luvassa :) Parannus ensimmäisen kuvan tilanteeseen on joka tapauksessa huikea. 

Kommentit (8)

lukija
1/8 | 

Hei, pieni vinkki tuosta mintusta. Se olisi hyvä istuttaa ensin isompaan ruukkuun ja sitten ruukkuineen päivineen laatikkoon. Minttu levittäytyy muuten pian koko laatikkoon, se on kova leviämään. Joku joskus kertoi istuttavansa minttua nurmikolle, saa levitä itekseen ja tuoksuu ihanalle, kun nurmikolla kävelee.

Vierailija
2/8 | 

Ja toinen juttu tuli mieleen näistä ruukkuyrteistä. Kannattaa huomioida, että ruohosipuli on monivuotinen eli kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan jossa se voi talvehtia .

Sarru
3/8 | 

Minttu kantsii tosiaa laittaa ihan omaa ruukkuu. Rakensin viime kesänä vähän vastaavan tyyppisen istutyslaatikkopuutarhan ja fiksuna tyttönä eristin mintun reunanauhalla omaan päätyyn. No, tänä kesänä minttua sitten puskee jo laatikon altakin :D

mintuska
4/8 | 

Näätsnokkaisia??? Onpa hauska murresana? En ole ikinä kuullutkaan! Onko pirkanmaalainen vai kenties miehesi kautta pohjoisesta peräisin?

Jännä juttu tuon mintun kanssa, kun olen montakin puskaa roudannut kasvimaalle, ja siemenestäkin yrittänyt kasvattaa, kun siellä olis hyvinkin tilaa levitä, mutta eipä vaan leviä, ei ole yksikään puska edes talvehtinut! Tiedä sitten mikä on maassani vialla...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010