Kun mietin mitä pakkaan vaatteiden osalta reissuun mukaan, kuvittelin liioittelevani lämpimien vaatteiden kanssa. Pakkasin villahousua, pipoa, huiveja, sadenkestäviä housuja ja takkia, lapasia sekä sadeviittaa. Sääennuste näytti kuitenkin viikolle päivälämpötiloiksi noin 15 astetta, joten ajattelin että puolet lämpövaatteistani on täysin turhia. Huh että olin väärässä!

Islanti ottaa reissajalta luulot pois välittömästi, Kun täällä tulee, täällä tuulee kunnolla. Niin lujaa, että voi melkein nojata tuuleen ja pysyä silti pystyssä. Jos vaatteet eivät kestä tuulta, on syväjäässä viidessä minuutissa. Jos vaatteet eivät kestä vettä, on pakastekuutiona seitsemässä minuutissa. Älä koskaan aliarvioi Islannin keliä, edes kesällä. 

Icepeakin vuoritettu tuulen ja sateen kestävä takkini on aarre, jonka kanssa pärjäsin koko reissun. Sekään ei kuitenkaan kestä rankkasadetta 24/7, ja yritin ensimmäisenä sadepäivänä käyttää sadeviittaa. Se oli suorastaan vitsi, sillä tuuli repi viitan torveksi pään yläpuolelle heti kun astui autosta ulos. Pitkä suora sadetakki on ainoa oikea vaihtoehto. (Sateenvarjon voi unohtaa kokonaan.)

Joinain päivinä pärjäsi paksuilla leggareilla ja villasäärystimillä, mutta useimmiten käytin vuoritettuja tuulihousuja leggareiden päällä. Tuulihousut ovat ihan must, ilman niitä on kohtuullisen ikävä olla. 

Myssyfarmin paksu villamyssy oli siinä ja siinä, riittikö siinä ytyä. Koska Islannissa tulee, pipossa on syytä olla korvien kohdalla paksummat vahvikkeet tai muuten korvat soivat viikon. Pahimmissa tuulissa nostin hupun lisäsuojaksi, ja taas mentiin. Myssyfarmin myssy on siitä ihana matkakumppani, että se paitsi lämmittää myös hengittää. 

Vaikka kuvittelin ylipakanneeni lämpimiä vaatteita, ostin kuitenkin pikkuruisesta kalastajakylästä paikallista käsityötä. Perinteinen islantilainen villapaita oli hiton kallis sijoitus, mutta elän toivossa että tämä kestää käyttöä. Villapaidat maksavat täällä yleensä 120 - 180 euroa, jopa kälysimmät made in china -villikset, joilla ei ole mitään tekoa paikallisuuden kanssa. 

Jos ei halua ostaa paikallista villapaitaa, kannattaa villapaita ottaa mukaan kotoa. Sille on tottavie tarvetta. Sanoisin kuitenkin että on ihan kiva jättää rahaa syrjäseutujen kyliin, vaikkapa ostamalla villapaita paikalliselta neulojalta. 

Kaupungit Akureyri ja Reykjavik kuljin vintage-takillani, joka on lämmin ja pitää hyvin tuulta. Lammastakkini oli hyvää vaihtelua eräjormavaatteille, joita tarvittiin landeseuduilla. 

Lisää villaa. Otin  mukaani myös Uhana Designin villaleggarit sekä huppuhuivin. Huivia käytin lähes joka päivä keltaisen tuulitakin ohella, sen sisään oli hyvä upottaa nenä kun sade ja tuuli piiskasivat kulkijaa. Leggarit taas lämmittivät sekä tuulihousujen alla että ihan sellaisenaan, jos kohdalle osui sellainen ihme että ei tuullut :D Käytännölliset vaatteet voivat olla myös todella kauniita, kotimainen Uhana Design on täydellinen esimerkki siitä. 

Joten jos olet matkaamassa Islantiin, ota koko setti sadevaatteita ja lämmintä mukaan. Täällä optimismi sään suhteen ei vie pitkälle.

Kommentit (3)

Sanna U
1/3 | 

Tällaisen kuvan olen Salamatkustaja-blogista saanut! :D Te ette ilmeisesti käyneet kuitenkaan Satua moikkaamassa?

Väkkärä
2/3 | 

Mahtavia kuvia täällä ja instassa, kiitos niistä! Omalla reissullani Islantiin pärjäsin kyllä suht kepeällä varustuksella. Ei ollut edes sadetakkia tai pipoa mukana eikä mitään onjelmaa tullut. Toki tuulenpitävät takki ja housut oli. Liekö ollut hyvä tuuri ettei silloin satanut vaan oli suht leppoisat kelit. Suht samat paikat kierrettiin kuitenkin. Islantiin pitäisi päästä uudestaankin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat