Kaupallinen yhteistyö

Meillä oli Reykjavikissa aikaa kaksi kokonaista päivää. Vaikka kaupunki on hurmaava kaikkine värikkäine taloineen ja kivoine kahviloineen, teimme kuitenkin virheen kun skippasimme pääkaupungin vuoksi länsivuonot. Olisi ehdottomasti pitänyt ottaa yksi ajopäivä lisää, ja yöpyä jossain päin länsivuonoja. Reykjavik on sen verran pieni, että päiväkin riittää pintapuoliseen koluamiseen. 

Tämän jälkeen lienee selvää, että minun (subjektiivinen) mielipiteeni on se, että kaikki mahdollinen aika Islannissa kannattaa viettää landella eli Reykjavikin ulkopuolella. 

Reykjavik on täynnä väriä

Reykjavikissa asuu reilut 120 000 ihmistä, joka on iso prosentti Islannin väkiluvusta. Satamakaupungin persoonallinen keskusta on varsinainen ilo silmälle, sillä jokainen talo on eri värinen, muotoinen ja kokoinen. Yllättävän moni talo on myös maalattu täyteen kuvia, joka on asemakaavoihin tottuneelle erittäin ilahduttavaa. 

Hetki sitten juhlittu Pride näkyi kaduilla vielä vahvasti. Kirkolle vievä katu hehkui sateenkaaren sävyissä ja kauppojen näyteikkunoissa sekä kahviloissa liehui värikkäitä lippuja. Islanti on edistyksellinen maa ihmisoikeus- ja tasa-arvoasioissa, ja se näkyy myös arjessa eikä vain juhlapuheissa.

Kaupungin kuvatuin nähtävyys lienee Hallgrímskirkja eli kirkko, joka yltää vajaa 75 metrin korkeuteen. Kyseessä ei ole ihan perinteisen näköinen kirkko, vaan arkkitehdin kunnianosoitus tuliperäisen saaren luonnolle. Kirkon muotokieli on lainattu basalttikivistä, joka oli suorastaan ilmiselvää. 

Ostoksille

Keskusta rakentuu sataman ja pääostoskatu Laugavegurin ympärille. Ostoskatu on tupaten täynnä kahviloita, baareja ja matkamuistomyymälöitä. Edellä mainittuja on niin paljon, etten ihan tajunnut mihin niin monta turistiputiikkia oikeasti tarvitaan.

Olisin mielummin ottanut tilalle paikallisten suunnittelijoiden putiikkeja, kuten DisDis. Islantilaisen vaate- ja asustesuunnittelijan, Disan, luotsaama pieni kauppa kokoaa yhteen islantilaisten suunnittelijoiden uniikit luomukset, jotka on kaikki tehty kierrätysmateriaaleista. Kierrätysasia on muutenkin tapetilla, ja keskustasta löytyy kirppiksiä sekä pari vintage-liikettä. Enemmän näitä, vähemmän turistikauppoja. Tsekkaa DisDisin lisäksi esimerkiksi Spúútnikin muhkeat vintage-rekit. 

Mikään shoppailumekka Islanti tai Reyjavik ei ole, sillä valikoima on suppea. Sanoisin, että matkalta kannattaa etsiä laadukas paikallinen villapaita ja lapaset, tai pöyhiä vintagena samainen villapaita puoleen hintaan. Muuten suosittelen keskittymään elämyksiin ja maisemiin.

Hintataso on Islannissa jopa suomalaisille erittäin korkea. Jos syö joka päivä pari kertaa ulkona, se tulee yllättävän kalliiksi. Maksoimme matkan aikana esimerkiksi 5 euroa take away -kahvista, ja ateria juomalla rokotti helposti lompakkoa 40 euron edestä ihan tavallisessa ravintolassa. Siksi keittiöllinen asunto esimerkiksi Airbnb:n kautta on hyvä idea, että voi valmistaa edes jokusen aterian itse. Marketitkin ovat (yllätys yllätys kalliita), mutta esimerkiksi Bonus-niminen ketju on hieman edullisempi. 

Valaiden bongailua

Puolet meidän seurueesta lähti perjantaina kolmen tunnin mittaiselle venematkalle valaita bongailemaan (80€). Kesäkuukausina Islannin vesissä ui meren jättiläisistä ainakin tappajavalaita, lahtivalaita sekä ryhävalaita. Syksyn tullen valaat lähtevät toisaalle.

Retkeläiset palasivat takaisin naama messingillä, sillä laivan ohi oli kulkenut parvi lahtivalaita. Omalla kohdallani pieneen purkkiin astuminen ei tule kuuloonkaan, sillä pahoinvointia ei pidättelisi mikään. Oli kuulemma ollut tälläkin reissulla oksentelevia turisteja, sillä merenkäynti oli kova. 

Lyhyen matkan päässä Reykjavikista

Kirjoittelen Kultaisesta Kierroksesta vielä erikseen, mutta mainittakoon tässäkin että Reykjavikista on helppo tehdä päivämatka katsomaan geysireitä, vesiputouksia ja upeaa luontoa, sillä maan kuuluisin maisemareitti Golden Circle sijaitsee ihan Reykjavikin kyljessä. Lisäksi Blue Lagoonille on lyhyt matka, joten myös sitä kannattaa harkita. 

Värikäs pieni keskusta on täysin käveltävissä, joten jos on liikkeellä autolla, se kannattaa jättää vähän kauemmas. Parkkeeraus on Islannissa pääosin ilmaista (muutamia isoja turistikohteita lukuunottamatta), mutta Reykjavikin keskustassa se maksaa. Kilometrin päässä pääkadulta alkaa kuitenkin jo löytyä maksuttomia kadunvarsia. 

Kommentit (3)

saya
1/3 | 

Tappajavalasta parempi suomennos olisi lienee miekkavalas? Kiitos Islanti-postauksistasi, erittäin kiinnostavia ja matkakuumetta herättäviä! Islanti taitaa kuitenkin olla opiskelijan kukkarolla melko viimeisiä vaihtoehtoja matkakohteeksi, joten ehkä se jää unelmaksi vielä muutamaksi (kymmeneksi) vuodeksi... :)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

Kääk oli tarkoitus korjata tuo ennen julkaisua mutta unohdin :,D en saanut kirjoittaessa mieleeni muuta kuin tappajavalaan ja orcan, enkä muistanut miekkavalasta!

Islanti on tosiaan kallis maa, paitsi ehkä jos ottaa teltan kainaloon ja nukkuu kunnon eräilijähenkeen ulkosalla :) Juteltiin matkan aikana välivuotta viettävän amerikkalaispojan kanssa, joka kertoi että teltalla säästää pitkän pennin, mutta varusteiden pitää olla oikeasti hyvät. Hän kiersi maata fillarilla ja osittain bussilla, eli oli budjettireissulla. 

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010