Jos ei ole aikaa kiertää koko Islantia (suosittelen sitä vahvasti), antaa Kultainen Kierros pikakatsauksen maan kauneuteen. Golden Circle lähtee Reykjavikin läheltä ja sen ehtii ajamaan alle päivässä. On tietysti selvää, että tämä kierros on pitää sisällään kaikkein eniten turisteja, joten autiot erämaat ja rikkumattoman rauhan saa Kultaisen Kierroksen osalta unohtaa. Ja vaikka sain kerätä ihastuksesta tipahtanutta leukaani lattialta geysirien luona, on silti todettava, että Islannin kauneimmat maisemat eivät löydy täältä. Upeita yksittäiskohteita kyllä senkin edestä.

Kultaisen Kierroksen varrella sijaitsee kolme Islannin kuuluisimpiin lukeutuvaa nähtävyyttä: Þingvellir, Haukadalur (kuumia lähteitä) ja Gullfoss. Me ajoimme reitin pohjoisen kautta (ensin tietä numero 1 pohjoiseen, josta käännyttiin tille 36) ja jatkoimme matkaa Gullfossin jälkeen kohti etelää, eli emme palanneet Reykjavikiin ja kiertäneet kierrosta kokonaan. Parhaimmat palat osuvat kuitenkin Golden Circlen pohjoiselle puolelle, joten reittivalinta oli selkeä. 

Kierrosta tehdessä kannattaa huomioida, että osa parkkipaikoista on maksullisia. 

Þingvellir

Þingvellir eli Thingvellir sijoittuu Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohtaan, joka näkyy alueella ihan konkreettisesti valtavina rotkoina. Laatat erkaantuvat edelleen parin sentin vuosivauhtia, joten rotkot saavat lisää syvyyttä koko ajan. 

Thingvellir on ilman muuta geologisesti merkittävä, mutta se on erityisen tärkeä myös historiallisesti. Unescon maailmanperintokohteeksi nimetyllä paikalla on kokoonnuttu käräjille, säädetty lakeja ja pidetty puheita viikinkien toimesta jo 930-luvulla eli Islannin valtion perustamisen ajoilta lähtien. Koko Islannin yhteisiä käräjiä pidettiin säännöllisesti vuosittain, joka oli siihen maailman aikaan varsinainen ihme. Islannin parlamentti, Allting, on täten maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva kansanedustuslaitos.

Näitä maisemia katsellessa ei voi kuin todeta, että muinaisilla islantilaisilla on ollut silmää käräjäpaikan valinnan suhteen. Valitettavasti samalla paikalla tuikattiin myöhemmin tuleen myös noitarovioita. 

Kun mainitsin alueen turismista, tämä seuraava kuva antanee hieman osviittaa. On erittäin tärkeää, että hienojen selfieiden perässä ei hypellä kielletyillä alueilla, ettei alueen luonto kärsi liikaa. Sama järjen käytön periaate pätee ihan jokaiseen kohteeseen Islannissa ja muuallakin.

(Heti kun jätimme Kultaisen Kierroksen taaksemme ja jatkoimme matkaa, turistitulva katosi ja loppumaata sai kierää kaikessa rauhassa. Välillä jopa hämmentävän yksin, kun moneen tuntiin ei näkynyt kuin lampaita siellä täällä!)

Haukadalur

Oma ehdoton suosikkini Kultaisen Kierroksen varrella oli Haukadalur, joka on alkuperäisen Geysirin kotipaikka. Geysirin mukaan kaikki muutkin kuumat lähteet on nimetty yleisesti geysireiksi. Oikea Geysir purkautuu enää harvoin, mutta alueen aktiivisin geysir, Strokkur, suhauttaa vedet ilmaan noin viiden minuutin välein. 

Tavalliselle suomalaiselle on aivan käsittämätöntä, että kylmä maa kuplii kiehuvaa vettä ja höyryää. Haukadalurin kuumat lähteet tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Turkoosina maan uumenista poriseva vesi on lumoavan kaunista. Geoterminen alue hohti muutenkin upeissa väreissä, ja olisin voinut unohtua ihailemaan maisemaa tuntikausiksi. 

Gullfoss

Islannin upeimman vesiputouksen tittelistä käydään tiukkaa vääntöä ja jokaisella paikanpäällä käyneellä lienee mielipide asiaan. Omasta mielestäni Gullfoss oli kaikkein vaikuttavin niistä putouksista, jotka matkan varrelle osui. 

Moniportainen erittäin leveä vesiputous on sanalla sanoen mykistävä. Vesihöyry kastelee kävijän, kun putouksen vesi lopulta tärähtää kapeaan rotkoon. Jos aurinko pilkahtaa hiemankin, niin putouksen yllä saattaa näkyä mahtava sateenkaari.

Islanti on vesiputouksia täynnä, jotka ovat toinen toistaan kauniimpia. Ei tarvitse kuin nostaa katse ylös vuorille, ja näköpiirissä on taatusti jonkinlainen putous. Kaikki eivät tietysti ole yhtä valtavia kuin Gullfoss, mutta pienetkin putoukset ovat upeita. 

Kultainen Kierros on täydellinen aloitus Islannin kierrokselle, sillä yhdessä päivässä silmien eteen avautuu sen luokan elämyksiä, ettei osaa aavistaakaan. Olen aina ajatellut, että taianomaiset valokuvat Islannista ovat vahvasti Photarissa liioiteltuja, mutta olin väärässä. Valokuvat eivät tee oikeutta kauniille maalle. 

Kommentit (2)

Anne555
2/2 | 

Mitä lapsi tykkäsi Islannin maisemista ja kylpylöistä? :) Vai oliko lapsi mukana? 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010