Kommenteista päätellen täällä on ollut aika paljon rintsikka-asukkeja linjoilla, joten esitän teille kysymyksen. Mahtaako löytyä kokemusta ilmalämpöpumpusta talon viilentäjänä/lämmittäjänä, kannattaako asennuttaa? Onko tullut pienempiä sähkölaskuja vai syökö kesähelteiden viilennys säästöt? Ja sitten vielä yksi tärkeä asia, eli onko ilmennyt ongelmia vanhan talon suhteen muuten eli sotkeeko ilmalämpöpumppu talon luontaisen "hengityksen"?

Tälle kesälle on ihan turha kuvitellakaan että saisi enää asentajaa paikalle, mutta ensi kesäksi on aivan pakko keksiä jotain ettei talo lämpiä enää tämän luokan pätsiksi (lievää kohtalon ivaa tämä asuinalueen nimi...). Ei nimittäin vastaa ihan meikäläisen käsitystä mukavasta kesästä maalla kun talon jokainen ikkuna on verhotettu umpeen valoisan ajaksi, ja siitä huolimatta sisällä on 30 astetta.


Kommentit (34)

Kati
1/34 | 

Asuimme aiemmin vanhassa rintamamiestalossa, jossa oli öljylämmitys (ja takka). Asennutimme siihen ilmalämpöpumpun. Vesikiertoinen öljylämmitys on hidas reagoimaan lämpötilan muutoksiin ja siinä ilmalämpöpumpun hyöty ei ole ihan yhtä suuri, kuin esim. suorassa sähkölämmityksessä, mutta kyllä öljynkulutus jonkin verran laski. Kesäisin käytimme pumppua viilentämiseen ja alakerran se viilensikin todella tehokkaasti. Sähkölaskuun vaikutus ei ollut mitenkään dramaattinen. Bonuksena ilmalämpöpumppu tuntui myös raikastavan sisäilmaa. Omien kokemusten pohjalta voin siis suositella.

reetam
2/34 | 

Itse asun sähkölämmitteisessä kämpässä, jonka varusteluun kuuluu ilmalämpöpumppu. Meillä menee sähkön säästö talvella ja kulutus kesällä melko yks yhteen, mutta pakko sanoa, että viileä koti ja hyvät yöunet näillä helteillä ovat ehdottomasti sen arvoisia. Et maininnut teidän lämmitysmuotoanne, mutta mikäli se on suora sähkölämmitys, on ilmalämpöpumppu erittäin varteenotettava vaihtoehto. Muissa vaatinee enemmän harkintaa.

Teillähän myös puunpolton tuomaa lämpöä voisi kierrättää ilmalämpöpumpun avulla, jolloin sähköä säästyisi enemmän. Säästömielessä tulee tietysti myös käyttäjällä olla homma jotenkuten hanskassa ja sekä lämpö- että viilennyslukemat tulee pitää maltillisina. Ei myöskään pidä lämmittää liian kovilla pakkasilla pumpun avulla.

Bonuksena tulee myös tosiaan tuo aiemmassakin kommentissa mainittu raikkaampi sisäilma. Meidän kodissamme esimerkiksi asuu koira, eikä se kuitenkaan ”haise koiralta” :)

Spf
3/34 | 

Meillä on 50-luvun talossamme ilmalämpöpumppu, jota käytetään ainoastaan lämmitykseen. Siinä on toiminut hyvin, ja viime talvenakin alakerta lämpisi yksistään ilmalämpöpumpun ja pönttöuunin avulla. Lämmitykseen käytettynä säästöjä siis saa, ainakin jos on suora sähkölämmitys päälämmönlähteenä.
Viilentämiseen emme ole pumppua käyttäneet, sillä siinä riskit ovat mielestäni suuremmat kuin hyöty. Asentaja muistaakeni neuvoi muinoin, että jos pumpulla viilentää, niin sitä pitäisi aina sen jälkeen pitää hetki myös lämmityksellä. Oma taloguruni Panu Kaila on ilmalämpöpumpulla viilentämisen tuominnut mm. tässä: http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2011/04/13/hs-ilmalampopumppu-voi-u...

4/34 | 

Meillä on ollut ilmalämpöpumppu nyt kolme vuotta rintamiestalossa, erillisessä autotallissa oma sekä mökillä oma. Todella hyvä hankinta suorasähkölämmitteiseen taloon, vaikka takkaa myös lämmitämme talvisin. Pumppu pitää lämmön poissaollessa tasaisena mutta takkaa lämmittäessä levittää lämmön tasaisesti koko taloon. Sähkölaskut ovat olleet pienempiä. Toki koko kesän viilennys maksaa, mutta tämä kesä on nyt ollut ensimmäinen kun olemme yöaikaan viilentäneet. Muuten talo on pysynyt päivät viileänä, enkä usko nostavan kovinkaan paljoa sähkölaskua. Voin suositella laitetta lämpimästi :)

Nukka
5/34 | 

Meillä rintsikassa ilmis, edellisten asentama, en osaa sanoa vaikutuksesta ilmanvaihtoon, mutta uskoisin ettei tuo painovoimainen muutenkaan mitenkään huipusti kesällä toimi, kun se vaati lämpötilaeroa ulko- ja sisäilman välillä toimiakseen kunnolla. Talvella se kyllä säästää jonkin verran sähköä maltillisilla pakkasilla. Meillä suorasähkö ja takka lämmönlähteinä. Mutta: laittakaa suosiolla sellainen versio, että saatte myös yläkerran viilennettyä, uskoisin että nykyisin on sellaisia malleja, joissa yhteen ulkoyksikköön saa kytkettyä kaksi sisäyksikköä. Meillä nimittäin pumppu viilentää vain keskikerroksen (kellari tietty luonnostaan viileä) kun sisäyksikkö on siellä. Yläkertaan hankimme tänä kesänä erillisen (ja aika epäkäytännöllisen) irtomallin ilmastointilaitteen. Ja sitä ei oikein voi pitää koko yötä päällä, kun poistoletku roikkuu ikkunasta pihalla, joten mieheni esim. nukkuu edelleen alakerrassa sohvalla, kun hänelle n. 24-26 yläkerrassa on liian lämmintä.

6/34 | 

Me asutaan kanssa 50-luvun rintamamiestalossa ja kuuma on ollut! Naapureilla on vastaavissa taloissa pumput. Myös heillä öljylämmitys kuten meillä. Ovat kehuneet pumppuja kovin. Haluaisin kyllä meillekin sellaisen viimeistään ensi kesäksi.

LauraL
7/34 | 

Kyllä mä voin ainakin suositella, meillä on öljylämmitys ja nyt pumpun asentamisen jälkeen öljylämmityskulut on pienentynyt. Lisänä vielä kesällä viilennys ja kosteudenpoisto-toiminto ja ilmanpuhdistaminen. Ollaan viilennetty jokunen tunti ennen nukkumaanmenoa ja tehostettu kuumina päivinä vielä tuulettimella, mikä sitten levittää sitä viileää ilmaa enemmän.

8/34 | 

Meillä ei vielä kokemusta paljoa ilpistä, kun vasta muutimme, mutta sen verran sanon, että katsokaa tarkkaan asennuspaikka. Meillä rintamamiestalo, ja edellinen asukas asennuttanut pumpun ruokailuhuoneeseen, eli vastakkaiseen nurkkaan yläkertaan menevistä portaista. Portaikko on auki ylös, mutta eihän se viileä ilma sinne nouse. Eli yläkertaan pitää varmaan ensi kesäksi hankkia toinen :/ järkevämpi olisi asentanut pumpun portaikkoon, missä on edes teoreettinen mahdollisuus, että sekottaisi kerrosten lämpötiloja. Vanhemmillani näin on, ja ovat olleet tyytyväisiä, ja suorasähkön ja takan kanssa on tullut lämmityssäästöä, tosin eivät käytä laitetta viilentämiseen.
Ja vauvan kanssa ei varmasti hellelukemat oo kivat, kun ei ne näin rv39 myöskään oo.. :/

jane
9/34 | 

Itse en omista ilmalämpöpumppua (kerrostalossa kun asun), mutta vanhempieni taloon asennettiin moinen viime kesänä. Kovasti ovat kehuneet, ainoa miinus kuulemma on kun ei voi alle -20 pakkasella käyttää, eli oli melko pitkän aikaa viime talvella käyttämättä (asutaan keskellä Lappia). Muuten kyllä pienensi sähkölaskua, kun ei tarvinnut kaikkia pattereita ottaa yhtä aikaa käyttöön. Miinusta tosin myös siitä, että kesäisin viileä ilma ei kulje talon yläkertaan saakka, vaan "pukkaa" kaiken lämpimän ilman yläkertaan. En tiedä onko talon rakenteella jotain osuutta asiaan, mutta tuntui jotenkin loogiselta ratkaisulta että kuuma ilmahan nousee ylös päin niin kai se viileä ilma siinä samalla ajaa sen lämpimän ylös. Hah kuulostipa typerältä tuo vika lause :D Kyökkifyysikko täällä päivää!

Heli L.
10/34 | 

Kun nyt toi mies on nykyään kylmäkoneasentaja niin sanoi että ei vaikuta talon hengitykseen, ilp kierrättää talon sisäilmaa joten ei tuo tai vie ilmaa sisään/ulos.

Ja oliko teillä öljylämmitys? Sit jos oli niin suositteli ilmavesilämpöpumppua, jolloin kesällä voi jäähdyttäessä lämmittää samalla energialla käyttöveden eli tarvi öljyä käyttää siihen.

Meillä on sattuneesta syystä (pitihän sitä asennusta reenata) täällä 80-luvun talossa nyt kaksi ja on niin ihana ollu nyt kesällä ku on saanu parissa tunnissa viileennystä. Ja ei oo tarvinnut joka päivä edes käyttää.
Pienempi ja halvempi koneesta loppu lämmitysteho viime talvena -15 asteen kohdalla ja isommalla jossain -20 kohdalla, et ihan tosi kovilla pakkasilla ei tuo lämmitysapua.

Suosittelen.

Minna
11/34 | 

Meillä on rintamamiestalossa ilmalämpöpumppu ja suora sähkölämmitys. Viime talven pumppu ja tulisijat riittivät koko talon lämmitykseen, eli tehokas on. Meillä tuo ulkoyksikkö on vaan valitettavan kovaääninen, se joskus häiritsee. Ja sijoittelussa kannattaa miettiä samantien mihin sen kondenssiveden johtaa, sitäkin kun tulee sen verran, ettei ihan talon juurelle kannata jättää jäätymään.

Viilennykseen tuota ei käytetä. Sen verran rakennusfysiikkaa olen lueskellut, että ilman koneellista ilmanvaihtoa en tahdo taloa helteillä viilentää niin tehokkaasti. Vaikka kiusaus olisi kova, on ollut todella lämmintä. Mutta kun tässä aion loppuelämäni asua ja kasvattaa lapseni, niin en ota riskejä talon hyvinvoinnin kustannuksella, kärsin mielummin itse.

Ellu
12/34 | 

Meillä rintamamiestalossa myös ilmalämpöpumppu, joka ollut loistava sijoitus - kesällä viileää ja talvella lämmittää. Kyllä se vaan on kesällä luksusta kun on 22 astetta ja voi peiton alla nukkua <3 Talvella pumpun lisäksi vain muutama pieni sähköpatteri päällä ja hyvin tarkenee. Suosittelen !

Santsa
13/34 | 

Meillä on rivitaloasunnossa ilmalämpöpumppu ja oon iloinnut siitä niin kylminä kuin kuumina päivinä kun saa helpolla säädettyä kämpän lämpötilaa. Akaasta tiedän, että ainakin sen niminen yritys kuin A-duo hoitaa ilmalämpöpumppuja, jos haluat kysellä myös ammattilaisen mielipidettä. A-duossa työskentelee ystäväni isä, joka on toiminut jo vuosia kylmälaiteasentajana.

Angus
14/34 | 

Itse hankin ilmalämpöpumpun alunperin säästösyistä, mutta täytyy myöntää että ei edes haittaa vaikka se kesähelteiden viilennyksissä söisi säästönsä. Mahtava laite josta on suunnaton hyöty hellekeleillä tai kun talo täytyy saada nopeasti lämpimäksi esimerkiksi syksyisin ja talvisin pidemmältä matkalta palatessa. Meillä oleva Mitsubishin pumppu ei ainakaan myöskään pidä kovin kovaa ääntä, muuta kuin jos itse asettaa kunnon tuuletusmoodin päälle.(eli käytännössä hyvin harvoin). Ulkonakaan ääni ei häiritse, mutta se taitaa olla aika yksilökohtaista sillä toiset pumput pitävät ihan huomattavaa ääntä. Voi kylläkin johtua myös huollon puutteesta jne...

petra
15/34 | 

Suosittelen niin kovasti ilpin hankintaa! Anoppilassa on, omilla vanhemmilla myös. Kesäisin ollaankin melkeinpä jomallakummalla evakossa omaa kuumaa kerrostalokämppää. Mainostaisin myös Pirkkalasta käsin toimivaa LämpöYkköstä, oma mies sielä töissä. :) Kysäisin, niin asentelee paljon myös vanhoihin rintamamiestaloihin pumppuja. Kaksikerroksisessa talossa viilennys toimii yhdelläkin laitteella, taisi olla joku kattokasetti nimeltään ja se puhaltaa moneen suuntaan siinä missä tavallinen vain yhteen. Toinen mahdollisuus on hankkia neliöihin nähden "ylimitoitettu" pumppu jolloin puhallusvoima yltää laajemmalle alueelle. Tärkeintä on pumpun sijainti! Ei se aina kohtaa sisustuksen kanssa, mutta hyvin nukutut yöt (varsinkin vauvan kanssa?) taitavat olla sen arvoista!

millaf.
16/34 | 

Hei!
Suosittelen lämpimästi(!) ilmalämpöpumpun hankintaa. Ed. Onkin mainittu jo paljon positiivisia tekijöitä.
Kannattaa valita huolella asennusliike, juuri eilen juttelin asentajan kanssa, joka sanoi että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä laadukkaampi pumppu kannattaa hankkia, eli ei sitä halvinta. Kovat talvet tuovat kestävyydelle lisähaasteita ja jos joku reuhka hankittu, huoltokustannukset voivat nousta koviksi. Just maksoin 200€ laitteen puhdistishuollosta (asutaan Helsingissä)
Kaksikerroksisen omakotitalon alakerrassa oleva pumppu lämmittää hyvin yläkertaa talvella (lämpö nousee ylöspäin) Viilennys ei ulotu yläkertaan yhtä hyvin. Asennus maksoi pumppuineen n 3000€ (lämpötec, suosittelen), yläkertaan asennus olisi maksanut vielä saman verran.
Eli kantsii miettiä mikä on ensisijainen toive: lämmitys talvella ja sähkölaskun pienentäminen (-20% noin) vai kesällä viilentäminen. Jos siis meinaa pärjätä yhdellä pumpulla..

Meri
17/34 | 

Moro! Meillä on kans rintsikka (tässä noin 20km päässä teiltä). Meillä on sähkölämmitys + ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpussa on kaks "konsolia" (vai mikskä ikinä niitä sanotaankaan)...eli ala- ja yläkerrassa on omat puhaltimensa. Lämmityksenä on mukava, helppo ja edullinen. Sähkölaskut ihan minimaalisia. Monella kaverilla on esim. saman UUDESSA omakotitalossa paljon isompi sähkölasku kun meillä vanhassa vetoisessa rintsikassa. Me ei olla ihan hirveesti viilennelty taloa, vaan oon pitäny aina sen huoneen verhoja kiinni johon paistaa, niin on ainakin alakerta pysyny ihan suht viileänä. (Yläkerrassa saattaakin sitte olla vähän kuumempi, mutta se on remontissa). Harrastan myös sitä, että yöt pidän ovia ja ikkunoita auki ja heti ku alkaa päivä lämmetä, niin laitan kaikki räppänät kiinni ja viilee pysyy aika hyvin sisällä. Ilmalämpöpumpulla toki saa talon toositosi kylmäksi, mutta onhan se aika tyyristä (kai?). En tosin tiedä, että vaikuttaisko se nyt niin paljon sähkölaskuihin, jos vaan kaikista tukahduttavimman kuumimpina päivinä hiukan viilentelis?

Mira
18/34 | 

Hei,

asumme 20-luvun hirsitalossa Tampereella ja asennutimme toissavuonna ilmalämpöpumpun. Rahoistaan tarkka (lue: nuuka) mieheni on laskenut sähkönkulutuksesta, että pumpun asennushinta ollaan saatu jo takaisin pienentyneenä sähkölaskuna ja nyt mennään jo pumpun kustannuksien puolella. Asentajan vinkkejä sijoituspaikasta kannattaa kuunnella, niiden ansiosta meilläkin pärjätään yhdellä sisäyksiköllä. Kesällä ollaan käytetty pumppua tilapäiseen viilennykseen (priceless!).
Pumppumme merkki on Mitsubishi, ei hyydy kovillakaan pakkasilla ja se on kyllä hiljaisimmista päästä pumppuja. Tampereella muuten rakennusjärjestystä muutettiin ja pumputkin on nykyään luvanvaraisia. Toivottavasti moinen hulluus ei leviä muualle Pirkanmaalle. Mieheni nikkaroi nätin katoksen pumpulle, joten julkisivukaan ei kärsinyt visuaalista haittaa..:) Mainittu kotitalousvähennys on myös plussaa!

Marie
19/34 | 

Oma mies on myös kylmäkoneasentaja, sen verran voin kertoa ettei ainakaan kannata ostaa Ultimate-merkkistä ilmälämpöpumppua, suurin osa on sellaisia susia ettei ammattilaiset paljoa suostu edes asentamaan niitä!

Paula
20/34 | 

MOIKKA !

Kannattaa ostaa sellainen mikä kestää kovemmallakin pakkasella käytön, silloinhan sitä eniten talvella tarvitseekin. Ja jos tosiaan saa sen asennettua niin että takan lämpö sillä leviää niin aina paras.
Minusta kuulostaa kyllä vähän hullulta ettei pumppua käytettäisi viilentämiseen ja vaan kärsittäisi kuumassa mutta kukin tyylillää :)

Minna

Juu jos kyse on vaan rahasta, niin on vähän hassua kärsiä helteestä jos pumppukin valmiina on. Mutta itse kun olen pyöritellyt suhteellisia- ja absoluuttisia ilmankosteuksia, lämpötilaeroja, kondenssia ja kastepisteen paikkaa juuri meidän seinärakenteessa, niin uskon minun sietävän paremmin hellettä kuin talon ilpillä tehtävää viilennystä.

Me ollaan myös ajateltu, että vanhassa talossa se asumismukavuus tulee vähän eri asioista kuin uudessa. Siihen liittyy sekin, että kesällä voi olla hetkellisesti kuuma ja talvella kovilla pakkasilla vähän kylmempi.

Mutta sekä ihmiset, että rakennukset on yksilöitä, eli tosiaan, kukin tyylillään.

Sanna
21/34 | 

Meillä on uusi talo mut ehkä sellanen kommentti, että viime kesänä mitattiin sähkönkulutusta versus täysillä viileää pari tuntia ilman nukkumaan menoa/ pumppu koko ajan päällä pienellä. Tuo koko ajan pienellä kulutti jopa hieman vähemmän sähköä suuri viilentäminen joka ilta. Meillä on pumppu puutalon yläkerrassa mutta viilentää samalla alakerrankin koska kuuma ilma nousee ylös.
Ehkä kehottaisin pyytämään muutaman tarjouksen ja kommentit ammattilaisilta näiden lisäksi. Meillä on Panasonicin pumppu ja toiminut 10 vuotta moitteettomasti. Eikä mitään lämmitetä viilennyksen jälkeen niinkuin joku sanoi että pitäisi. Talvet noin 7-8kk on käyttämätön eikä näytä siitä kärsineen.

Leena
22/34 | 

Oliko teillä se öljylämmitys? Hui, kallista ;) Me asennettiin maalämpö, nopeaa ja sukkelasti tehty. Siihen saa myös viilennyskoneen, jota siis käytetään vain helteillä. Maalämpö tulee talvella normipattereista, viilennyspumppua ei käytetä. (Näyttää ihan ilmalämpöpumpulta) Maalämpö on kertahankintana kallis, mutta meillä säästyi rahaa viime talvena melkein 2000 e verrattuna öljylämmitykseen. Talossa on lämpimistä pitkistä suihkuista nauttivia teinejä ;) Lämpimästi suosittelen tutustumaan!

23/34 | 

Meillä ilp asennettiin vuonna -25 rakennettuun puutaloomme puolitoista vuotta sitten, päivää ennen lapsemme syntymää. En antaisi pois kumpaakaan :D Lapsen kannalta ilp antaa edellämainittujen etujen lisäksi vielä sen edun, että meidän vetoisissa lattioissamme lämpötila nousi monta astetta lattianrajassa. Ja kun tuo lapsi enimmäkseen tuossa lattialla pyörii, niin... suosittelen!

Fee-
24/34 | 

Me asutaan ihan tavallisessa rivitalossa, joka on tosin rinteeseen rakennettu ja siis usemmassa kerroksessa (kahdessa, mutta periaatteessa neljässä). Me hankittiin just ilmalämpöpumppu, aivan mahtava päätös. Viilentää koko kämpän tehokkaasti yhdellä yksiköllä, kun on laitettu oikealle paikalle. Meillä on helteillä se koko ajan päällä (22 astetta säädettynä) ja ei kyllä kuluta pahasti sähköä. Toki sen lisäksi verhot ym kiinni, ettei turhaa aurinko lämmitä sisätiloja. Mun mielestä ehdottomasti kannattaa mielummin pitää koko ajan päällä, kun että iltasin vaan laittaisi hetkeksi täysille. Eihän siinä ole mitään järkeä, että antaa päivällä kämpän lämmetä ja sit illalla vasta täysille kone, kun vois olla koko ajan päällä ja pitää tasaisen viileänä. Voi olla parempi pumpullekin, ei joudu aina niin koville.

Pumpun puhdistus on helppoa, meidän tarvii kaksi kertaa kesässä puhdistaa ja se riittää.

Meillä on siis kaiken huipuksi kaukolämpö, eli talviaikaan pumppua ei käytetä. Ostettiin pelkästään villennykseen, puolisoni on asfalttitöissä ja meillä on koira, joten jo heidän hyvinvointia varten tuo hankittiin. Ei tulis mitään töistä, jos ei sais viileässä nukkua ja levätä.

Meillä on siis hyvin pieni sähkölasku jo muutenkin, eikä ilmalämpöpumpulla viilennys ole ihan hirveästi edes sitä nostanut. Ehkä parilla eurolla kuussa :D

merci
26/34 | 

Meillä rintamamiestalossa asennettiin 2 vuotta sitten ilmalämpöpumppu kuistin jälkeiseen eteiseen. Paikka on hyvä, koska ilma "liikkuu" suoraan sitten olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Loistavasti toimii! Talvella lämmittää ja sähkölasku ei tosiaan oo paha verrattuna uudempiin omakotitaloihin. Pumppu auttaa myös "kierrättämään" pönttöuunien lämpöä, mutta pumpun takia ei tosiaan tarvitse lämmittää uuneja, jos ei ole esim. aikaa. Kesällä puolestaan on mukavan viileää, kun on perehtynyt hieman asetuksiin. Eli nyt ollaan saatu nukuttua hyvin :)

Jo toinen ritsikka menossa
27/34 | 

Koko elämän olen elänyt mutu:na ja samaa käytän ilmalämpöpumppuun. Sähkölämmitys, kellari pidetty kellarina, näillä helteillä yläkerta on pätsi (varsinkin, kun tuulta ei pahemmin ole näkynyt helteillä). Ratkaisu: koko perhe muutti siskonpeteihin keskikerroksen olohuoneeseen, ikkunat auki ja ja tuuletin pyörimään illaksi. Yöllä maan kosteus ja viileys teki tälle tädille yllärit; vaikka mittari näytti sisällä +23, peittoa päälle ;) Hyvin ollaan nukuttu nyt, kun keksittiin meille sopiva viilennysmetodi.
Ja PS. Jos jollain on kellarikerros, ei kannata sitä viileyttä tuoda huoneilmaan. Ei mitä parhain hengitysilmaksi pidemmän päälle :(

Pasi
28/34 | 

Meillä ei kyllä totta puhuakseni ole rintsikoita, ei kun vaimolla on hih. No, anteex mun peewo mielikuvitus mut ilmalämpöpumppu on. Eli -77 rakennettu tiiliverhoilutalo jossa alunperin suora sähkölämmitys. Suosittelen i.l.pumppua ainakin lämmitysmuotona - meillä tippui puolet sähkölaskusta pois pumpun asentamisen jälkeen eli hmm, laite on jo kuolettanut itsensä. TOSIN, tarkoituksella emme käytä viilennystä lainkaan saadaksemme mahd suuren säästön tuohon sähköön. Ei niitä viilennyksiä ollut 50-luvullakaan. Eikä kyllä juuri 70-luvullakaan =).
Yksi mieleentuleva seikka huomioida on asunnon pohja. Meillä kun talo on iin muotoinen niin hyöty pumpusta kasvaa koska asennettiin pumppu talon päätyyn ja näin puhallus kulkeutuu lähes joka soppeen. Rintsikoissa (en saa mielestäni rintsikoita :P) taas on huomattavasti enemmän tiloja joihin yksi pumppu ei ilmaa kuljeta.
Anyway, me ollaan supertyytyväisiä pumppuumme ja 150€/kk säästöön.
t: Pasi

ps. Mitsubishi Electric - malliin saa valita lisämaksusta oman värin maalikartastosta ;)

emppu
30/34 | 

Heips!
Muut onki jo pumpun kehuneet hyväks, mut semmosen nostan esille, että sisäkukat se tappaa tehokkaasti... Näin kävi miun äidillä, kun heiän olohuoneeseen asennettiin. Ilmeisesti ei kukat tykänny vaihtelusta ja "viimasta" ...

Liisa
Liittynyt31.10.2015
31/34 | 

.Meillä on nyt -85 valmistunut oktalo johon ostettiin pumppu ennen kuin muutettiin. Suorasähkö ja varaava takka on lämmitysmuodot. Sähkölaskut on pienentyneet kolmannekseen edellisen asukkaan kuluihin verraten.

Aiemmin asuimme -74 oktalossa, johon hankittiin pumppu yhden lämmityskauden jälkeen. Sielläkin huima säästö, vaikka viilennettiin kesällä.

-se kannattaa huomioida rahan kannalta miettiessä, ettei kesällä viilentäminen syö talven lämmityssäästöjä. Koska viilennyksessä lämpötilaero on muutamia asteita, kun talvella lämmittäessä lämpötilaeroa on kymmeniä asteita

Talon terveyden kannalta viilentämisen riskit kannattaa selvittää. Ja huomioida etteihän sitä tarvitse taloa jäähdyttää alle kahdenkymmenen asteen vaikka ulkona olisikin kolmenkympin helle. Jos sisälämpötila laskee vaikka 25 pintaan, ja samalla pumppu poistaa kosteutta, asumismukavuus on huomattavasti parempi

Ei olla koskaan lämmitetty viilennyksen jälkeen, ja Siippa on kyllä perehtynyt niin pumppuihin kuin rakennusteknisiin seikkoihin aika perusteellisesti :-)

Meilläkin Mitsubishi electric joku :-)

Liisa
Liittynyt31.10.2015
32/34 | 

No pitäähän sekin vielä mainita etten voi pumppua syyttää edes kukkien tappamisesta. Ihan itse on muutaman lahjaksi saadun orkidean tappanut. Kun taas toistakymmentä sitkeämpää rehua voi oikein hyvin
Riippuu varmaan sijoittelusta, ja kukista :-)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu