Meillä on takana viikon vauhtiloma Italiassa, jonka aikana kävimme Firenzessä, Lavagnassa, Portofinossa, La Speziassa, Cinque Terren kylissä, Portoveneressä sekä Pisassa. Ystäväperheemme on asunut Italiassa yli puoli vuotta, ja olimme ylimalkaisesti jutelleet, että saattaisimme tehdä vierailun. Suunnitelma realisoitui kun lopulta löysimme vapaan raon molempien perheiden kalentereista. Reissu oli täynnä absurdin kauniita maisemia, on suoranainen ilo jakaa näitä kuvia ja tarinoita teille.

Nojatuolimatka alkaa Portofinosta

Italian Rivieralla on pieni Portofinon kylä, joka on kuuluisa paitsi kauneudestaan, myös filmitähtien vierailuista. On varmaankin helpompaa luetella ne tähtöset, joita paparzzit eivät ole kuvanneet jahtien kansilta tai hotelli Spendidosta. Minulle itselleni Hollywoodin upeinta glamouria edustaa tietysti Elisabeth Taylor, joka on vuosien varrella vieraillut kohteessa kaikkien (?) aviomiestensä kanssa. 

Portofinoon ei voi mennä autolla (ilmeisesti jossain lähistöllä sijaitsee jokin pieni parkkis kävelymatkan päässä, mutta turistikaudella ei kannata vaivautua). Italiassa juna kuitenkin kulkee sujuvasti eli junalippu ostetaan Santa Margheritan asemalle, jonka edestä lähtee useamman kerran tunnissa bussi numero 82 Portofinoon (15min). 

Huikean kapean vuoren seinämää mutkittelevan bussireitin jälkeen tupsahtaa keskelle Portofioa. Pikkuruinen kylä vuorten välissä tuntuu lähes epätodellisen pieneltä Hollywoodin kermalle, mutta jetset levittäytyy jahdeissaan merelle. Esimerkiksi seuraavassa kuvassa keskellä näkyvää Skyfall-nimistä 60 metristä jahtia voi lainata rapeaan 300 000 euron viikkohintaan. 

Portofino on omituinen sekoitus massaturismia, ökyjahteja, hävyttömän kalliita rantabaareja sekä luksusbrändien liikkeitä sulassa sovussa oliviiöljymyymälöiden kanssa. Tuhansia hikisiä turisteja ympäri maailman lappaa torille laivoin ja bussein, joka on niin täydellisessä ristiriidassa paikan maineen kanssa, että melkein alkoi naurattaa. Kuuluimme itse tuohon hikisten tavisturistien porukkaan, kun päivällä lämpötila kipusi lähelle kolmeakymmentä. 

Paikan todellinen kauneus ei välttämättä aukea pahimman turistikauden aikana, joten suosittelen lämmöllä tekemään vierailun ennemmin off-seasonilla, jos vain mahdollista. Ihmisiä oli aivan älyttömästi. 

Portofino, kuten monet muutkin Ligurianmeren kylät, on niin pieni, että sen näkemiseen riittää pari tuntia. Rantakadulla voi ihastella veneitä ja merimaisemia, ja muutamalla pikkukujalla putiikkeja sekä värikkäitä taloja kukkaistutusten kera. 

Lisäksi kannattaa vaeltaa lahden toiselle puolelle kylästä lähtevää kapeaa tietä, sillä mäen päällä sijaitsee keltainen pieni kirkko. Maisemat kirkon pihasta ovat mykistävän kauniit. Korkeuksista näkee aavalle merelle turkoosien pärskeiden iskiessä jyrkkiin kallioihin sekä mantereelle päin Portofinon koko kylän levittäytyessä silmien eteen. 

Portofinossa kannattaa tehdä visiitti, jos on vierailemassa esimerkiksi Genovassa. Cinque Terren kylät yltävät kuitenkin kauneudessa Portofinon tasolle, joten kohde ei mielestäni ole alueella käyville ihan must see -kohde. Paitsi jos haluaa kurkistaa aitiopaikalta suihkuseurapiirien lomakohteeseen ja todistaa täysin absurdeja jahteja lahdella. Kuulin sivukorvalla, että yleensä lahti on kuulemma aivan täpötäynnä miljardöörien veneitä, mutta juuri tuolla hetkellä oli tavallista hiljaisempaa. 

Portofinossa ei ole uimarantaa, mutta Santa Margheritassa taas on, joten simmarit kannattaa ottaa päiväreissulle mukaan. 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Kuulostaa mielenkiintoiselta off-season kohteelta. Itse lomailin Roomassa pari vuotta sitten syyskuussa. Ei ollut liian hikistä eikä supertungosta. Iloinen yllätys. 

Toisaalta haluan säilyttää mieilikuvat, jotka ovat syntyneet "Loma Portofinossa" perusteella. Aivan ihana kesälomakirja. Suosittelen lämpimästi! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010

Kategoriat